Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #270 dnia: 19 Lipca 2024, 21:46:53 »
Tak, sterownik szacuje też na podstawie czujnika na klemie minusowej pojemność akumulatora i reguluje napięcie ładowania w stosunku do wyliczone wartości pojemności. Można ją odczytać w parametrach. Mierzy starzenie się cieplne akumulatora. Ilość pobranego prądu od początku użytkowania aku (czyli od czasu zapięcia klemy), ilość prądu który dotarl do akumulatora od zapiecia klemy, temperaturę bieżącą, pobór prądu w stanie spoczynku.
...
Colin, a Ty jesteś w stanie wyjaśnić tę rozbieżność obserwacji między Bartkiem i Apkiem, a mną ?
Inny sposób eksploatacji ? Inny rocznik i i inna wersja firmware'u sterownika ładowania aku 12V ?
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2024, 22:04:55 wysłana przez Markid »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #271 dnia: 19 Lipca 2024, 22:08:16 »
Czyli panowie jak to jest? Ładowanie jest w porząsiu, a po prostu auto drenuje akumulator na postoju? No nic, ciekawe co mi tam TCE/ASO zaproponują ale tak czy inaczej przed planowanym 14 dniowym postojem na parkingu doładuję aku w domu do pelna. Może przeżyje.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #272 dnia: 19 Lipca 2024, 22:14:48 »
Czyli panowie jak to jest? Ładowanie jest w porząsiu, a po prostu auto drenuje akumulator na postoju? No nic, ciekawe co mi tam TCE/ASO zaproponują ale tak czy inaczej przed planowanym 14 dniowym postojem na parkingu doładuję aku w domu do pelna. Może przeżyje.
Jeśli nie masz podłączonych jakichś wynalazków typu kamerka z trybem parkingowym, to pewnie przeżyje, zwłaszcza po pełnym naładowaniu.

ps. a co do "w porząsiu" to ja nie jestem przekonany

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #273 dnia: 20 Lipca 2024, 07:20:47 »
A tak z ciekawości, bo rozumiem że na "P" zasilanie wielu rzeczy przejmuje bateria. Próbowaliście mimo wszystko zobaczyć czy jest jakakolwiek różnica pomiędzy napięciem wskazywanym przez mierznik na "P" z klimą/radiem/światłami/akcesoriami na zapalniczce itd a z wyłączonym całym tym majdanem?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #274 dnia: 20 Lipca 2024, 08:44:19 »
Mnie akumulator rozładował się raz, 9 grudnia, gdy auto stało nie pamiętam ile, ale niezbyt długo. Akurat nie odłączyłem hud od obd2, więc myślę, że to była wina tego sprzętu. Teraz, gdy odłączam go zawsze gdy auto wyłączam nie mam problemów z aku nawet, gdy auto nie jest długo użytkowane. Także myślę, że wszelkie dodatki, które działają przed uruchomieniem auta drenują akumulator. A tak to powinno być ok.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #275 dnia: 20 Lipca 2024, 09:26:12 »
Z ciekawości mówię u mnie sprawdze jak zrobili w PLUIG-IN, wszak to już wersja ze podłączamy auto do gniazdka i je ładujemy no to już łatwiej nie może być!

No szlag by ta Toyote trafił!
Auto ma nieco ponad rok i akumulator ma 11,5V
Teraz jest słońce wiec codziennie ładuje auto, to ten śmieszny akumulatorek układ zasilania nie może od razu podładować...MASAKRA
Daliby 15 letnim praktykantom z technikum elektronicznego to by na 5 tranzystorach zrobili układ ładowania gdy auto dostaje zasilanie 230V...koszt 5zł

P.S. Chyba sam podepnę jakiegoś c-teka na stałe pod gniazdo ładowania auta, miejsca tam z tyłu jest sporo. W końcu napięcie jest tam tylko jak auto stoi wyłączone więc nie będzie kolizji z bieda układem ładowania jak auto jest uruchomione.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2024, 09:49:23 wysłana przez SNCF »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #276 dnia: 20 Lipca 2024, 11:43:58 »
W PHEV tak jak trakcyjną baterię, również 12V ładuje tylko do 80%.
Żeby doładować do pełna trzeba ładować z zewnętrznych ładowarek/prostowników bezpośrednio.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hFast

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 hy-AWDi'#0392
« Odpowiedź #277 dnia: 01 Lipca 2026, 08:57:03 »
To ja się pochwalę:  po jakim czasie? po kilkunastu minutach  :grin:
Zszedłem z SUP, wsiadłem do RAVki, odpaliłem tryb READY (taki przynajmniej miałem zamiar), nie spojrzałem na ekran bo i tak mam ściemniony maksymalnie + okulary przeciwsłoneczne, temperatura 36 więc wentylator na max i temp na LOW, obieg zamknięty (tutaj byłem czujny) aby schłodzić auto i poszedłem składać deskę.
No to jak podszedłem włożyć deskę do bagażnika... WTF dlaczego tak gorąco, MAMMAMIA działa nie w trybie READY, no niestety było już za późno ha ha ha. 10 różnych komunikatów gdy chciałem odpalić auto: hamulec postojowy zablokowany, kluczyka nie ma, kluczyk ma słabą baterię, hamulce nie działają, itd. Ogólnie sądząc po komunikatach samochód do kapitalnego remontu ha ha ha
Assistance, booster i jazda do domu. Uszczęśliwiłem gościa z pomocy drogowej bo schłodził się w jeziorze :grin:
Akumulator nie przeszedł testów w serwisie, dostałem wydrukowany komunikat "nie spełnia sprzyjętego standardu", wymiana na nowy 52Ah, a wcześniejszy 45Ah do śmietnika. Tym sposobem skróciłem żywot bateryjki pewnie o 2 lata i odchudziłem portfel o 690 złociszy. Dostałem od żonki medal NIEDZIELNY MELEPETA  :laugh: Gorąc wyłącza zwoje w mózgu - przynajmniej u mnie :laugh: :laugh: :laugh:

Offline bobanr

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 20'
« Odpowiedź #278 dnia: 03 Lipca 2026, 17:37:19 »
Może to głupie. Czy przy rozładowanym aku 12V dalej działa otwieranie z kluczyka i automatyczna klapa bagażnika? Niestety nie mogę odpalić samochodu - brak reakcji na przycis start/stop. Próbowałem drugim kluczykiem, ale również brak reakcji.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #279 dnia: 03 Lipca 2026, 17:53:01 »
Może to głupie. Czy przy rozładowanym aku 12V dalej działa otwieranie z kluczyka i automatyczna klapa bagażnika? Niestety nie mogę odpalić samochodu - brak reakcji na przycis start/stop. Próbowałem drugim kluczykiem, ale również brak reakcji.
Jeśli jest zupełnie rozładowany, to teoretycznie nic nie działa, ale najczęściej jest tak, że auto można otworzyć, ale już nie odpalić. Jakieś tam ikonki się świecą, często pojawiają się mylące komunikaty z d...y np "awaria abs - skontaktuj się z serwisem" itp.

Podepnij jakiś jump starter, lub w ostateczności prostownik (uwaga: większość prostowników nie dopuszcza wykonywania rozruchu na nich auta!) Najwyżej podładuj z godzinę prostownikiem, odepnij i spróbuj odpalić.

Offline bobanr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #280 dnia: 03 Lipca 2026, 18:42:33 »
Próbowałem że starterem, bez sukcesu (wątpię aby problemem był sam awaryjny rozrusznik). Jutro sprawdzę miernikiem Aku, aktualnie zbieram jak najwięcej informacji.

Na wyświetlaczu centralnym po naciśnięciu pedału hamulca pojawia się komunikat o konieczności naciśnięcia przycisku Start. Niestety brak reakcji... czy jest jakiś przekaźnik lub bezpiecznik od przycisku Start?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #281 dnia: 03 Lipca 2026, 20:59:10 »
Jakie są zamontowane dodatkowe zabezpieczenia?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bobanr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: 03 Lipca 2026, 21:47:01 »
Meta system B9.5. Zwykły woltomierz wpinany do gniazdka zapalniczki, zarówno z przodu, jak i z tyłu nawet się nie wzbudza. Czy Meta system blokuje rozruch z awaryjnego startera?
Jedyne ikony jakie się świecą to czerwona kłódka po lewej stronie wyświetlacza.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #283 dnia: 03 Lipca 2026, 21:57:34 »
Napięcie zmierz w skrzynce bezpieczników lewej, pod maską. Plus miernika pod czerwoną klapkę przyłącza awaryjnego odpalania, minus miernika na masę nadwozia. Podaj wynik

Zmierz napięcie baterii pastylki BLE i podaj wynik
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bobanr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #284 dnia: 03 Lipca 2026, 23:10:19 »
Aku jutro zmierzę będąc przy samochodzie.
Pastylka 2,4V. Czyli nisko. Nie przykładałem  pastylki od Mety do czytnika. Jutro jadę i zobaczę (baterie wymienione).

Czy wymiana akumulatora niesie ze sobą jakieś komplikacje przy tym rodzaju zabezpieczenia (Meta system)?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl