Autor Wątek: Wymiana oleju w skrzyni  (Przeczytany 33182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Wymiana oleju w skrzyni
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Lipca 2026, 12:46:40 »
W obecnym tempie to za jakieś dwa lata. Za 300 i 400 tysięcy medale dostałem to może i za 500 dostanę

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #91 dnia: 10 Lipca 2026, 16:17:05 »
Koszt wymiany oleju w ecvt nie jest wysoki.
[...]
Co prawda w przekładni ecvt nie ma elementów ciernych jak w skrzyni manualnej lub automatycznej ale...[...]

Olej sie starzeli, a wszystko odziała tak długo jak działaja łozyska, na których się to obraca.

Jak sie dobrze poggógłuje to awarie awarie eCVT (nieliczne, ale jedna sa) to:

- degradacja wlasciwosci oleju - przestaje tak ochraniac i samrowac jak powinien
- to wplywa na degradacje łożysk (a kilka ich tam jest) - wiec co któreś łozysko będzie miec akurat jedną kulkę gorsza i przbieg + niewymieniany olej zrobią swoje
- w tym samym ojeju działają chyba MG1 i 2 a prąd (ich praca w duzym uproszeczeniu) tez ma wływ na zachowanie jakości oleju i to sie z nim dzieje

Wiec... jako, ze wymiana tego oleju jest tania i prost a do tego robi sie ja raz na te 60 - 100kkm to imho oszczednosc nie jest warta klopotow... a nie wiemy jak akurat w naszym egzemplarzu radza sobie lozyska

Oszczednosc na wymianie nie jest warta ryzyka i kosztów naprawy.
Pozdro!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #92 dnia: 10 Lipca 2026, 17:04:07 »
Jak widać każdy dopasuje teorię do swoich przekonań. Moje przekonania są takie a nie inne więc do tej pory oleju nie wymieniałem ale skoro uważasz, że olej wymieniać należy to wymieniaj.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Lipca 2026, 18:32:18 »
Każdy robi jak chce. Europejska instrukcja nie przewiduje wymiany oleju w ECVT ale już amerykańska już tak przy 50tyś. mil. Tam mają gdzieś ekologię

Offline gedeminus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: corolla
« Odpowiedź #94 dnia: 11 Lipca 2026, 22:51:21 »
Cześć wszystkim,

Czy możecie polecić sprawdzony serwis we Wrocławiu, w którym bez obaw można wymienić olej w CVT (Corolla E21)?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #95 dnia: 12 Lipca 2026, 18:48:42 »
Każdy robi jak chce. Europejska instrukcja nie przewiduje wymiany oleju w ECVT ale już amerykańska już tak przy 50tyś. mil. Tam mają gdzieś ekologię
Oficjalny harmonogram serwisowy amerykańskiego oddziału Toyoty traktuje płyn w przekładniach hybrydowych e-CVT jako "bezobsługowy" (tzw. lifetime fluid) i nie nakazuje jego wymiany w standardowym cyklu użytkowania auta
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gedeminus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: corolla
« Odpowiedź #96 dnia: 12 Lipca 2026, 22:02:00 »
Jedni piszą, że w USA zalecają wymianę, inni, że to „olej na całe życie” i lepiej nie ruszać.

Macie może jakieś konkretne dowody albo linki do oficjalnych zaleceń producenta w tej kwestii?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 12 Lipca 2026, 22:05:44 »
Dowodów, że trzeba wymieniać nie mam ale mam dowód w postaci swojego samochodu, że wymiana nie jest konieczna.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Lipca 2026, 22:44:15 »
To chciałbym zobaczyć w jakim stanie jest ten olej w twojej przekładni. Pójdę dalej. Chętnie zapłacę za analizę tego oleju bo sam jestem ciekaw jak jest zdegradowany

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Lipca 2026, 23:49:12 »
Na razie nie mam zamiaru wymieniać ale jeśli zdecyduję się wymienić to wyślę do analizy.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Lipca 2026, 17:15:12 »
Właśnie od tego filmu rozpoczęła się dyskusja kilka dni temu. Wstawiasz dla przypomnienia?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Lipca 2026, 19:43:41 »
Oryginalny filmik zdjęli i wrzucili ponownie okrojony, może dlatego wrzucił.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #103 dnia: 15 Lipca 2026, 11:44:14 »
Cześć wszystkim,

Czy możecie polecić sprawdzony serwis we Wrocławiu, w którym bez obaw można wymienić olej w CVT (Corolla E21)?

Pamietaj, że CVT i eCVT to dwie kompletnie rozne rzeczy.
Tu rozmawiamy o eCVT wiec nie wiem czy zjadłes e czy moze jednak odnosisz sie do CVT, która jest inną konstrukcja.

Co do wymian oleju w eCVT.

Koszt 4 litrów oleju Eneos to ok. 250 zł + podkładki uszczelniające wlew/spust (grosze) + wymiana.
Nie wydaje się to być duzym wydatkiem na utrzymanie samochodu.

Warto pamiętac, ze:

- z uwagi na uwarunkowania ekologiczne (kase) producentowi auta opłaca się by jak najwiecej rzeczy było opisanych jako "life-time"
- odpowiedzialnośc producenta za produkt i koszty z tym zwiazane to zwykle 3 - 5 lat i +/- 100 tys km - tyle to bez wymian na pewno przejedzie i to dla producenta jest "life-time". Podobnie z interwałami wymian oleju silnikowego... Ani silniki ani oleje przez ostatnie 20 lat sie az tak dramatycznie nie zmienily... a przeszlismy z wymina co 8 - 10k do wymian co 30k i sie diziwmy, ze znow granica 100 - 150k przebiegu zaczyna byc "magiczna"
- producent oleju ma troche inne cele niz auta - dla przykladu:
https://eneos-eu.lubricantadvisor.com/en/recommendation/138770

Eneos zaleca wymiane swojego X PRIME AT FLUID co 60kkm albo co 2 lata

Biorąc pod uwagę, jak łatwo wymienić w eCVT ten olej oraz brak ryzyk jak np. przy skrzyniach hydrokinetycznych, gdzie jeśli nigdy nie był wymieniany, to przy dużym przebiegu lepiej nie ruszać.... to ja już u siebie wymieniłem w 2024 i w tym na spokojnie też wymienię (podobnie jak hamulcowy i chłodzenia, mimo, że "na oko" oba dobre).

300 zł to nie majątek. Awaria eCVT to dużo większy kłopot. A gwarancji, że moja też będzie jeździć zawsze, nie ma.
Pozdro!

Offline marekg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 LE 2025
« Odpowiedź #104 dnia: 15 Lipca 2026, 12:41:36 »
Oryginalny filmik zdjęli i wrzucili ponownie okrojony, może dlatego wrzucił.

Różnica miedzy filmikami jest taka że w pierwszym mówili że nie traci się gwarancji jak się samemu wymienia olej.
W drugim już o tym nie wspominają

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl