Cześć wszystkim,
Czy możecie polecić sprawdzony serwis we Wrocławiu, w którym bez obaw można wymienić olej w CVT (Corolla E21)?
Pamietaj, że CVT i eCVT to dwie kompletnie rozne rzeczy.
Tu rozmawiamy o eCVT wiec nie wiem czy zjadłes e czy moze jednak odnosisz sie do CVT, która jest inną konstrukcja.
Co do wymian oleju w eCVT.
Koszt 4 litrów oleju Eneos to ok. 250 zł + podkładki uszczelniające wlew/spust (grosze) + wymiana.
Nie wydaje się to być duzym wydatkiem na utrzymanie samochodu.
Warto pamiętac, ze:
- z uwagi na uwarunkowania ekologiczne (kase) producentowi auta opłaca się by jak najwiecej rzeczy było opisanych jako "life-time"
- odpowiedzialnośc producenta za produkt i koszty z tym zwiazane to zwykle 3 - 5 lat i +/- 100 tys km - tyle to bez wymian na pewno przejedzie i to dla producenta jest "life-time". Podobnie z interwałami wymian oleju silnikowego... Ani silniki ani oleje przez ostatnie 20 lat sie az tak dramatycznie nie zmienily... a przeszlismy z wymina co 8 - 10k do wymian co 30k i sie diziwmy, ze znow granica 100 - 150k przebiegu zaczyna byc "magiczna"
- producent oleju ma troche inne cele niz auta - dla przykladu:
https://eneos-eu.lubricantadvisor.com/en/recommendation/138770Eneos zaleca wymiane swojego X PRIME AT FLUID co 60kkm albo co 2 lata
Biorąc pod uwagę, jak łatwo wymienić w eCVT ten olej oraz brak ryzyk jak np. przy skrzyniach hydrokinetycznych, gdzie jeśli nigdy nie był wymieniany, to przy dużym przebiegu lepiej nie ruszać.... to ja już u siebie wymieniłem w 2024 i w tym na spokojnie też wymienię (podobnie jak hamulcowy i chłodzenia, mimo, że "na oko" oba dobre).
300 zł to nie majątek. Awaria eCVT to dużo większy kłopot. A gwarancji, że moja też będzie jeździć zawsze, nie ma.