Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52476 razy)

Offline Jarson800

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Ja bez żadnej walki jestem umówiony na dodatkowe dokładne sprawdzenie

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe

Tak się dziwnie składa, że wszedłem w posiadanie skróconego wyniku tegoż sprawdzenia.

Offline Jarson800

• Toyot Leżący
  • *

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT

Tak się dziwnie składa, że wszedłem w posiadanie skróconego wyniku tegoż sprawdzenia.

Acha to znaczy, że producent auta zobowiązał Cię do zachowania wyniku sprawdzenia pod groźbą kary - hmm. Ciężkie czasy :(

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
nie, chodzi mi o to, ze powiedza, ze wszystko jest ok.

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E21 Hybryda S+T
Standard, a czego można się spodziewać. Mnie 2 razy pomiar aku robili wg "nowej" procedury i oczywiście wszystko wyszło ok. A akumulator może być w jakimś stopniu uszkodzony, bo nie trzyma napięcia. Niemożliwym jest, że po załadowaniu na full, na drugi dzień w aucie od zamontowania, bez jeżdżenia i bez jakichkolwiek dodatkowych urzadzeń pobierajacych prąd jest spadek na 11,9-12,1 V. I to napięcie już się tak utrzymuje non stop (oczywiście przy zalecanych postojach doładowczych godzina na P / tydzień) . Nie spada niżej, dzięki tym prewencyjnym doładowaniem. Przy benzynie było to ok. 12,5 V...
ASO  twierdzi, że dopóki wydruk nie pokaże   błędu, nie szans na wymianę...

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Offline toot

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
Podzielę się z Wami moimi dzisiejszymi obserwacjami odnośnie ładowania akumulatora w naszych autkach.
Zakupiłem sobie Cellink Neo 8+S (to taki powerbank do kamerek samochodowych) no i przez 2 dni na postoju wbudowany weń akumulator  uległ rozładowaniu. Urządzenie jest podpięte do gniazdka zapalniczki a zatem ładuje się po naciśnięciu przycisku start. Są dwa ustawiania natężenia prądu ładowania: 5A oraz auto, czyli samo sobie dobiera prąd, chyba do 7,5A.
W niedzielę naładowałem sobie akumulator w aucie ładowarką, więc był powiedzmy -full. t. Dziś jadąc do pracy przez około 20 minut obserwowałem w aplikacji tego cellinka napięcie w instalacji auta w okolicach 12,1V (7,5A), ale w drodze powrotnej przez pół godziny napięcie wynosiło niecałe 11V. Wniosek mam taki, że całość energii elektrycznej szła z akumulatora pomocniczego. Wcześniej moje obserwacje pozwały na stwierdzenie, że raz jest 14V, raz 13 ale nigdy tak mało. Uważam, że coś jest nie tak z układem dbającym o ładowanie akumulatora.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
przez pół godziny napięcie wynosiło niecałe 11V. Wniosek mam taki, że całość energii elektrycznej szła z akumulatora pomocniczego.
11V to zdecydowanie za mało, ale weź pod uwagę, że napięcie na gniazdku zapalniczki to nie to samo co na akumulatorze. Do gniazdka niezbyt grube przewody idą, przy znacznym obciążeniu może być spory spadek napięcia. 
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline klikol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 SD
Mam sedana z końca 24r. i fabryczne aku to tureckie Mutlu. Dodatkowo mam BLE-42 i SEO CAN BLUE. Auto stało w konserwacji 16 dni i odpaliło z tego aku. Jak był całkiem nowy to ze 3 razy naładowałem na maksa Citekiem. Poza tym na co dzień mam jeszcze dowieszony odstraszacz kun. Jak na razie wszystko ok.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
Poszedłem zmierzyć napięcie akumulatora w 3,5 letniej 2.0 po 24h od ostatniego uzywania. Po otworzeniu elektrycznej klapy bagaznika miernik pokazuje 11,9V... Po włączeniu układu pokazuje 14,3V. Do wymiany? Z samochodem nigdy nie bylo problemow. Mam Meta BLE.

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
Przypominam, że w Corolli jest układ realizujący dwustopniowe ładowanie akumulatora 12V. To nie jest tak, że po włączeniu zapłonu napięcie w instalacji niskiego napięcia będzie wynosić 14.4V aż do wyłączenia zapłonu. Będzie wynosić powyżej 14 V, ale tak długo, aż prąd akumulatora spadnie do 1A. Potem napięcie w instalacji spada do ok 13,5 - 14 V, bo układ ładowania pilnuje aby do akumulatora wpływał prąd o niskim natężeniu przez cały czas.
Wszystkie urządzenia są zawsze zasilane z przetwornicy. Jeżeli przetwornica nie da rady i prąd z akumulatora zacząłby wypływać, to jest to sytuacja awaryjna i kończy się sygnalizacją usterki na desce rozdzielczej. Jeżeli chcecie zrozumieć dokładnie, jak to działa w przypadku Toyoty, to tutaj jest to wyjaśnione szczegółowo:
https://youtu.be/M53Hbh5wpRQ?si=k6rN9725elyFXxEX

Napięcie akumulatora w każdym przypadku mierzymy na zaciskach akumulatora, a nie gdzie indziej. A zwłaszcza nie na gnieździe zapalniczki podczas jednoczesnego poboru dużego prądu, bo przecież na drodze jest mnóstwo elementów: przewody, złącza, przekaźnik i tranzystor, a także bocznik pomiarowy.

Najprostsza informacja jest taka: hybrydowy układ Toyoty zawiera ładowarkę, która wydatnie przedłuża życie akumulatora. Ja też mam dołączone swoje gadżety na wypadek kradzieży, fabryczny akumulator 5-letni dzisiaj ma wciąż SOH 80%, a samochód przystawiony na ponad tydzień nie sygnalizował obniżenia nagięcia (moje gadżety pozwalają mi monitorować stan baterii, ponadto dostałbym SMS gdyby napięcie spadło poniżej 11,5 V).
Jedyny raz, kiedy akumulator się rozładował do 8V to wtedy, gdy auto było w ASOwej lakierni. To właśnie to otwieranie drzwi kierowcy na postoju… swoją drogą byli zdziwieni moim telefonem i moim zdenerwowaniem, i nakazem natychmiastowego podłączenia ładowarki- zrobili to:D

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Do wymiany?

Wcale nie. Niższe napięcie tego nie oznacza. Jeśli nie miałeś żadnych wcześniejszych oznak i trudności z odpalaniem to dla świętego spokoju wypada zrobić sobie profilaktyczne sprawdzenie testerem aku 12V. (firmy sprzedające aku lub serwis)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
Przypominam, że w Corolli jest układ realizujący dwustopniowe ładowanie akumulatora 12V. To nie jest tak, że po włączeniu zapłonu napięcie w instalacji niskiego napięcia będzie wynosić 14.4V aż do wyłączenia zapłonu. Będzie wynosić powyżej 14 V, ale tak długo, aż prąd akumulatora spadnie do 1A. Potem napięcie w instalacji spada do ok 13,5 - 14 V, bo układ ładowania pilnuje aby do akumulatora wpływał prąd o niskim natężeniu przez cały czas.
Wszystkie urządzenia są zawsze zasilane z przetwornicy. Jeżeli przetwornica nie da rady i prąd z akumulatora zacząłby wypływać, to jest to sytuacja awaryjna i kończy się sygnalizacją usterki na desce rozdzielczej. Jeżeli chcecie zrozumieć dokładnie, jak to działa w przypadku Toyoty, to tutaj jest to wyjaśnione szczegółowo:
https://youtu.be/M53Hbh5wpRQ?si=k6rN9725elyFXxEX

Napięcie akumulatora w każdym przypadku mierzymy na zaciskach akumulatora, a nie gdzie indziej. A zwłaszcza nie na gnieździe zapalniczki podczas jednoczesnego poboru dużego prądu, bo przecież na drodze jest mnóstwo elementów: przewody, złącza, przekaźnik i tranzystor, a także bocznik pomiarowy.

Najprostsza informacja jest taka: hybrydowy układ Toyoty zawiera ładowarkę, która wydatnie przedłuża życie akumulatora. Ja też mam dołączone swoje gadżety na wypadek kradzieży, fabryczny akumulator 5-letni dzisiaj ma wciąż SOH 80%, a samochód przystawiony na ponad tydzień nie sygnalizował obniżenia nagięcia (moje gadżety pozwalają mi monitorować stan baterii, ponadto dostałbym SMS gdyby napięcie spadło poniżej 11,5 V).
Jedyny raz, kiedy akumulator się rozładował do 8V to wtedy, gdy auto było w ASOwej lakierni. To właśnie to otwieranie drzwi kierowcy na postoju… swoją drogą byli zdziwieni moim telefonem i moim zdenerwowaniem, i nakazem natychmiastowego podłączenia ładowarki- zrobili to:D
Jaką masz tą Corollę bo ja mam inne obserwacje... Nie wspomniałeś nic o napięciu 12.8v którym to "ładuje" znaczną część czasu.
Na starcie 14.4v.

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
Sytuacja z rozładowanym akumulaorem dopadła i mnie. Auto ma 3 lata i 2 miesiące (trochę ponad 80k km najechane). Do tej pory żadnych problemów, choć co prawda używany prawie codziennie. Rok temu stał ponad tydzień na parkingu pod lotniskiem - wszysko ok.
W maju 2025, stał na pargingu w biurze 9 dni. Gdy oddałem służbowe - już podczas otwierania drzwi zachowywał się dziwnie - światła w kabinie ledwo świeciły. Po wcięśnięciu hamulca i START, hamulec miękki, ledwo się zapaliły konrolki na wyświetlaczu. Ale pojawił się też komunika o awarii systemu kluczyka, czy jakoś tak. Więc oprócz podejrzenia o padniętym akumulatorze, pomyślałem o bateriach w kluczyki lub BLE42. Wymieniłem (wożę zawsze zapas), nic nie pomogło i dosłownie po paru kolejnych próbach, elektryka całkiem padła. Nie dało się już nawet zamknąć auta inaczej niż kluczykiem.
Co lepsze, tylne światła świeciły (paski led), bo jak mi wytłumaczył facet z Toyoty - świruje akumulator.
Nie uruchamiałem go starterem, nie doładowywałem - od razu wymontowałem akumulator i kupiłem nowy.
Ten stary miał coś 3,3v jak się okazało. Po wymianie akumulatora wszystko odżyło, auto się uruchomiło. Jedynie co dłużej "wstawało" to czujniki parkowania, którego kontrolki świeciły przez jakieś 10 minut.

Zawsze mi się wydawało, że odpowiednio dbam o auto, nie robię wyłącznie jakiś krótkich tras - a tu taki zonk i niemiła niespodzianka.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
A ten nowy naładowałeś przed włożeniem czy na szybko?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl