Autor Wątek: Kilka pytań od nowego użytkownika  (Przeczytany 30275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hicks

• Gość
Kilka pytañ od nowego u¿ytkownika
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Sierpnia 2005, 09:52:26 »
Obejrzyj filtr powietrza - jeśli jest oryginalny :)

Offline simper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Sierpnia 2005, 14:13:13 »
hie hie :) ostatnio gadalem ze znajomym  mechaniorem z toyoty i powiedzial mi ze dobrze trafilem bo mam yarka 2000 sprowadzonego z francji a tego podobno skladali jeszcze japonce... od 2001 w gore skladali juz francuzi i podobno pasci straszne szly...
ja tam nie wiem ale u mnei wszystko ok :)

ps komputer ma wyswietlacz duzy, ale tez nie pokazuje range, ale a obserwacji na trasie range z avensisa mojego ojca zauwazylem ze lubi przeklamywac szczegolnie kiedy ktos jedzie spokojnie jednym tempem a potem np zacznie mu sie przyciskac wzrasta spalanie i automatycznie spada range... wydaje mi sie ze komputer bierze pomiary z chwilowego i oblicza range na tej podstawie ... dlatego sa takie roznice...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Sierpnia 2005, 14:18:36 »
moj poprzedni yaris byl z 2001 roku i nic sie z nim nie dzialo...........
ten z 2005 jest zle poskladany, wszystko piszczy wali i juz mi sie szykuje wymina czegos pod maska, bo zaraz po zapaleniu przez jakis czas slycha jakies piszczace lozyska - cos takiego...... szkoda sslow.....

juz bylem na wymianie uszczeliki (2 tygodnie po odbiorze) okazalo sie ze uszczelka byla ok, tylko ze juz w fabryce zaponieli wlozyc do drzwi jakiejs czsci, przez co uszczelka wypadala....... - sam mechanik stwierdzil ze obecnie toyota robi auta z roku na rok co raz gorsze!:/

poprostu zaczynaja sie robic kiepskie, o ile silnik, skrzynia itd moze sa dobre, o tyle cala reszta to naprawde......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Yaga

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Sierpnia 2005, 14:32:43 »
Cytat: simper
od 2001 w gore skladali juz francuzi [...]

Chciałeś powiedzieć Araby zatrudnione we francuskich fabrykach przy taśmie.   :adiabelek

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Sierpnia 2005, 15:10:08 »
uuu  :?   co za stylistyka
- kto siępodszywa pod Yagę?   :evil:

Yaga

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Sierpnia 2005, 15:12:40 »
Stylistyka oddaje nastawienie Yagi do tematu.   :|

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Sierpnia 2005, 23:41:56 »
Cytat: CarinaGTI
Pasikonik napisał/a:
4. Wskaźnik poziomu paliwa

bak w Yarisie jest niesymetryczny, stąd na drugiej połowie zrobisz zawsze mniej niż na peirwszej połowie baku, ale 160km to troszku za mało9 (licząc od chwili zgaśnięcia piątej kreski)

To raczej wynika z tego ,ze kompurer w Yarisach wskazuje zasieg na benzynie do rezerwy a nie do pustego baku.
Np. przy spalaniu 6l/100km trzeba dodac do jego wskazan ok 130 km (ok 8 l w rezerwie)
Niesymetrycznosc wskazan wskaznika paliwa wystepuje chyba w wiekszosci samochodow.Czym mniej benzyny tym jeszcze mniej wskazuje - taki chwyt psychologiczny ,by nie przegapic konca ??

Do PASIKONIK`a - przejechales 440 km +160km wg. komputera to 600km na ok 37 l ,czyli spalanie ok. 6.2 l/100km ,tyle Ci wskazuje ??
Cisnienia sa taki same dla szybkosci ponizej 160km/h ,dla wyzszych z tylu jest 2.2 (zamiast 2.1)   :roll:

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Sierpnia 2005, 00:17:35 »
Cytat: simper
ps komputer ma wyswietlacz duzy, ale tez nie pokazuje range, ale a obserwacji na trasie range z avensisa mojego ojca zauwazylem ze lubi przeklamywac szczegolnie kiedy ktos jedzie spokojnie jednym tempem a potem np zacznie mu sie przyciskac wzrasta spalanie i automatycznie spada range... wydaje mi sie ze komputer bierze pomiary z chwilowego i oblicza range na tej podstawie ... dlatego sa takie roznice...

To nie jest przeklamanie ,tak powinien wskazywac ,przeciez gdyby usrednial z calej jazdy to mozna by sie zdrowo naciac  jadac tak jak napisales,najpierw oszczednie a potem but.
Wskazalby ze zasieg jest np. 100 km (wyliczony z calosci) a przez zwiekszone spalanie z ostatniej fazy jazdy zostalaby kropelka  :aduh  
Wskazuje po prostu zasieg uwzgledniajac styl jazdy z ostatnich kilometrow ( chyba 10 ? ).
Mozna wskazanie zasiegu zresetowac w dowolnym momencie ( na postoju) i wtedy wlasnie pokaze wg. sredniego spalania z calosci ,ale po przejechania nastepnych kilkunastu km znowu wskaze zasieg wg.spalania na tym ostatnim odcinku.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Sierpnia 2005, 12:03:03 »
Cytat: etom
Do PASIKONIK`a - przejechales 440 km +160km wg. komputera to 600km na ok 37 l ,czyli spalanie ok. 6.2 l/100km ,tyle Ci wskazuje ??

Wskazywało 5.9l/100km - czyli prawdopodobnie rezerwa jest nieco większa niż 8l albo nie zatankowałem pełnych 45l.

Cisnienia sa taki same dla szybkosci ponizej 160km/h ,dla wyzszych z tylu jest 2.2 (zamiast 2.1)

Mam wersję1.0, która _teoretycznie_ tyle nie osiąga.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Sierpnia 2005, 12:36:22 »
Cytat: Pasikonik
Mam wersję1.0, która _teoretycznie_ tyle nie osiąga.

Jeszcze nie probowales ?   :eangel

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Sierpnia 2005, 12:46:02 »
Jeszcze nie probowales ?

Jak sięsilnik dotrze...
... i jak zbudują autostrady

afro78

• Gość
Chcia³bym poznaæ Wasze zdanie na temat...
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Września 2005, 11:00:29 »
Witam wszystkich!
Mam zamiar nabyć Yarisa z 2002 roku D-4D  z przebiegiem 116.000km sprowadzonego z Niemiec. Oczywiście zanim go wezmęzrobięmu porządnego rentgena, chociaż mam cichą nadzieję, że fura z Niemiec będzie nieco w lepszym stanie niż ten sam rocznik z polski (inne drogi, ropa itp)  :lol: Czy możecie mi coś powiedzieć o "starszych" dieslach? Przyznam że taki przebieg trochęmnie stopuje, ale z drugiej strony słyszałem że diesle mogą dociągnąć do 400.000km. Pozdrawiam wszystkich.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Września 2005, 11:05:44 »
witam nowego forumowicza!:)

co do autka z niemiec, jesli tylko nie bylo bite, to napewno jest w duuuzo leprzym stanie niz takie samo eksploatowane w polsce......
co do przebiegu, to faktycznie diesle wytrzymuja duuuzo wiecej niz benzynowce wiec jesli chodzi o silnik to napewno nei jest to dl aniego strasznie duzo..... - kwestia tylko zuzycia innych podzespolow po takim przebiegu......

pozdrawiam
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

zdanek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Września 2005, 11:53:45 »
Kolega Red_Point oddał istotęsprawy. Pozostaje tylko dodać abyś uważał na blacharkętj. czy nie był bity a potem naprędce naprawiany i picowany z przeznaczeniem na handel. Warto też sprawdzić czy ma poduszki i czy jest sprawny cały ten system. W razie wątpliwości lepiej odpuścić bo po co jeździć z niesprawnymi poduszkami i napinaczami pasów albo w ogóle bez nich. A naprawa tego systemu kosztuje krocie :!:  :wink:

afro78

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Września 2005, 22:40:00 »
Witam ponownie.
Dzięki za odpowiedz   :athunbsup    Podobno ma to być auto z salonu oddane w rozliczeniu, ma jeszcze gwarancjędo marca 2006 (chociaż to dziwne bo w Polsce gwarancjędają na 3 lata, chyba że sięmylę, a z danych wynika, że w Niemczech na 4 lata i do tego obowiazuje w Polsce!!! :D ). Brzmi pięknie, ale wszystko sięokaże na dniach o czym Was poinformuje :P
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl