Cześć,
Pozwolę się dopytać, na jakiej podstawie mówicie o 1,5-2% tolerancji w kwestii zmiany doboru ogumienia innego niż zakłada producent samochodu?
Przypuszczam, że mowa tu o tolerancji na obwód koła co wpływa na pomiar prędkości i odległości natomiast homologacja i dopuszczenie producenta do stosowania innego rozmiaru kół to już osobny rozdział.
Od pół roku jestem posiadaczem Rav w wersji Exe i stanąłem przed zakupem opon zimowych. Ku mojemu zaskoczeniu dowiedziałem się, że producent nie przewidział możliwości zakładania łańcuchów dla tego modelu co dla mnie jest informacją absurdalną. Na razie oprócz przebicia się przez całe forum, oficjalnego zapytania do Toyota Polska, wizycie w 3 salonach i rozmową z rzeczoznawcą jednej z firm ubezpieczeniowych nie znalazłem żadnej odpowiedzi na pytanie jak mam rozwiązać ten problem a co ważniejsze jak mam poruszać się po drogach w warunkach zimowych na których użycie łańcuchów jest nakazane.
Jak na razie Toyota lakonicznie odpowiedziała mi, że producent dla tego modelu nie przewiduje użycia łańcuchów a w salonie jak i od rzeczoznawcy usłyszałem, że ich użycie lub zmiana kół na inny rozmiar równa się brak wypłaty odszkodowania z AC.
Dla mnie sytuacja jest absurdalna i zastanawiam się jak wyjść z tej patowej sytuacji. Trochę mnie dziwi cisza na forum w tym temacie ale czy możecie podzielić się Waszą opinią.