Autor Wątek: Felga 19" Rav4 2024  (Przeczytany 4794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nath55

• Toyot Leżący
  • *
Felga 19" Rav4 2024
« dnia: 12 Października 2024, 13:16:02 »
Witam chcę kupić drugi komplet felg 19" na zimowe opony. Czy wie ktoś jakie są parametry oryginalnych 19" felg aluminiowych srebrnych (10-szprychowe) montowanych w wersji Executive Hybrid AWDi? Czy polecacie jakiś dobry zamiennik czy tylko oryginał?

Online topoll

• Toyot Spamer
Odp: Felga 19" Rav4 2024
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Października 2024, 13:18:34 »
Wybierz takie jakie Ci się podobają. Byle nie chińskie chńczyki.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline mts

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2024, 08:12:56 »
Witam,

jestem nowy na forum.
Nabyłem Rav4. Zamierzam kupić komplet kół zimowych. Do tej pory przekładałem opony stąd temat doboru felg jest mi obcy. Od dilera słyszałem że rozmiar kół zimowych ma być taki sam jak letnich - w moim przypadku 19 cali.

Na innych formach znalazłem posty że dobrze jest kupić felgi oryginalne - to samo podaje Toyota w instrukcji obsługi. Pytanie czy jest to koniecznością, czy czujniki w kołach będą poprawnie pracowały ? Oczywiście nie mówię o chińczykach, ale jakichś uznanych markach za rozsądną cenę.
Na co byś zwrócił uwagę przed zakupem ? Jakieś sugestie w kwestii czujników ciśnienia ?

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Felga 19\" Rav4 2024
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2024, 09:04:34 »
Felgi każdego uznanego producenta się sprawdzą, ale warto kupić takie które mają certyfikat kba i pasują 1:1 ( wszystkie parametry są identyczne i nie potrzebujesz wtedy dystansów czy pierscieni centrujacych) np. Dezent takie ma w ofercie (wystarczy skorzystać z ich  konfiguratora)
Czujniki można kupić przystosowane do klonowania, lub takie jak oem toyoty, ale wtedy muszą być wgrane oba zestawy do auta i Ty je przełączasz i kalibrujesz ręcznie.
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2024, 09:07:01 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2024, 09:12:34 »
Nie musi być taki sam jak letnie. Ważne by parametry były zgodne. Możesz użyć mniejszych (18” na spokojnie, podejrzewam że 17” też - Comfort ma takie) byle parametry były takie jak OEM Toyoty. Opony muszą mieć średnicę równą oryginałom +/- 2%.
Tak w dużym skrócie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października 2024, 23:00:07 »
...od -2% do +1.5% tak dokładnie.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Października 2024, 06:42:08 »
Za inne wartości już ścigają :) :) :)

EDIT:
K.K.
Art.  306a.  [Cofanie lub inna ingerencja we wskazania licznika przebiegu w pojeździe mechanicznym]
(Dz.U.2024.17 )
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2024, 06:44:21 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mts

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
Odp: Felga 19\\
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Października 2024, 06:39:29 »
Felgi każdego uznanego producenta się sprawdzą, ale warto kupić takie które mają certyfikat kba i pasują 1:1 ( wszystkie parametry są identyczne i nie potrzebujesz wtedy dystansów czy pierscieni centrujacych) np. Dezent takie ma w ofercie (wystarczy skorzystać z ich  konfiguratora)
Czujniki można kupić przystosowane do klonowania, lub takie jak oem toyoty, ale wtedy muszą być wgrane oba zestawy do auta i Ty je przełączasz i kalibrujesz ręcznie.

bardzo dziękuję za podpowiedź

Offline kylek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2024, 11:16:39 »
Cześć,

Pozwolę się dopytać, na jakiej podstawie mówicie o 1,5-2% tolerancji w kwestii zmiany doboru ogumienia innego niż zakłada producent samochodu?
Przypuszczam, że mowa tu o tolerancji na obwód koła co wpływa na pomiar prędkości i odległości natomiast homologacja i dopuszczenie producenta do stosowania innego rozmiaru kół to już osobny rozdział.
Od pół roku jestem posiadaczem Rav w wersji Exe i stanąłem przed zakupem opon zimowych. Ku mojemu zaskoczeniu dowiedziałem się, że producent nie przewidział możliwości zakładania łańcuchów dla tego modelu co dla mnie jest informacją absurdalną. Na razie oprócz przebicia się przez całe forum, oficjalnego zapytania do Toyota Polska, wizycie w 3 salonach i rozmową z rzeczoznawcą jednej z firm ubezpieczeniowych nie znalazłem żadnej odpowiedzi na pytanie jak mam rozwiązać ten problem a co ważniejsze jak mam poruszać się po drogach w warunkach zimowych na których użycie łańcuchów jest nakazane.
Jak na razie Toyota lakonicznie odpowiedziała mi, że producent dla tego modelu nie przewiduje użycia łańcuchów a w salonie jak i od rzeczoznawcy usłyszałem, że ich użycie lub zmiana kół na inny rozmiar równa się brak wypłaty odszkodowania z AC.
Dla mnie sytuacja jest absurdalna i zastanawiam się jak wyjść z tej patowej sytuacji. Trochę mnie dziwi cisza na forum w tym temacie ale czy możecie podzielić się Waszą opinią.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2024, 11:47:02 »
Masz dwie możliwości:
1. Pogodzisz się z tym faktem, że tak producent przewidział i jest to zapisane w instrukcji obsługi, nie wiem czy sprzedawca Cię o tym informował.
2. Opisanie tego problemu na karoserii pojazdu. Będzie to dobra reklama dla marki. Ja ostatnio jak byłem w Lublinie to pewien właściciel marki Renault model Master w kolorze białym na karoserii ładnie opisał, że samochód w okresie 3 lat był aż 18 razy w ASO w celu naprawy.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2024, 12:20:04 »
To samo miałem w Corolli - jest na kołach 17-tkach, a na nie nie wolno wg. instrukcji zakładać łańcuchów.  Napisałem do TMP czy mogę w takim razie na zimę zakładać 16-tki  aby gdy zajdzie taka potrzeba założyć łańcuchy.
TMP odpisało mi, że zgodnie z cząstkową homologacją można w trudnych warunkach założyć koła 16-tki i dostałem oficjalną taką odpowiedź plus dosłano mi dodatkową naklejkę na słupek na 16-tki. Tym sposobem na zimę zakładam 16-tki a na lato 17 -tki.

Czy w RAV4 to tez tak będzie to jeszcze nie wiem :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopada 2024, 14:57:55 »
No bylo troche na forum o tym. Generalnie kupic 17" i wydębić od TCE naklejkę na słupek. Ewentualnie 18" ale widze że teraz Ravki wychodzą na 17 albo 19.
Ja mam 19 i kupiłem łańcuchy o malym oczku - 9mm. Jednak teraz na 19" sa tylko opony 235/55/19. Ja mam 225/55/19. Te pół centymetra więcej szerokosci i wysokości powodują jeszce większą ciasnotę w nadkolu wiec bez przymiarek ani rusz.
Dziwne natomiast co mowil rzeczoznawca że na łańcuchach nie uzna ubezpieczenia. W homologacji raczej nic nie ma o łańcuchach. Ktoś tu niedawno pisał że załozenie kół 18 z oponą 225/60/18 jest dopuszczalne bo zachowana jest średnica zewnętrzna i tylko to obchodzi ubezpieczalnie. No ale na to nie mam twardych dowodów.
Jest jeszcze opcja założenia łańcuchów na tył - oczywiście przy AWD tylko ;) - tam jest więcej miejsca i nic sie nie stanie a też pomogą i będą na kołach gdy jest taki nakaz.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Listopada 2024, 19:47:29 »
korekta. Comfort+Style wychodzi na 18" więc jak ktoś chce być w pelnej zodzie z homologacjami, instrukcjami itp to najlepiej wywalczyc z TCE naklejkę że 18" też sa dobre i taki komplet kupić
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Listopada 2024, 10:18:34 »
Mnie "fascynuje" podejście toyoty do tego tematu (zresztą nie tylko tego).
Jaki jest powód, że chyba jako jedyni (lub bardzo nieliczni) stosują taką okrojoną nalepkę?  Comfort -17" ale z pakietem Style już tylko 18", exe tylko 19" itp.
Dlaczego nie zrobią tego jak inne firmy, gdzie jeśli nawet kupisz na 19", to masz wybór kilku innych.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2024, 10:20:07 wysłana przez Krisman »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopada 2024, 21:12:31 »
No to dalej szukam kompletu zimowych kół 19 calowych dla mojej Rav4 GR Sport.

Miałem już wstępnie  wybrane 19-tki te z plugina (całe koła) drogie ale dobrze wyglądają.

Tu jednak serwisant w ASO trochę mnie zbił z tego pomysłu bo stwierdził, że te koła z plugina mają inne odsadzenie i nie mogą być.

Do końca nie ustaliłem jeszcze czy to faktycznie tak jest.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl