Autor Wątek: C-HR 2 modyfikacje i ulepszenia.  (Przeczytany 18267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
C-HR 2 modyfikacje i ulepszenia.
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Grudnia 2025, 06:13:38 »
Toyota CHR mk2 Comfort można bez większych problemów doposażyć  o następujące:
-Ładowarkę bezprzewodową, wtyczka jest w tunelu środkowym, bezpośrednio pod miejscem gdzie znajduje się ładowarka, przytwierdzona papierową taśmą do innej wiązki by nie latała luzem. Po podłączeniu ładowarki na ekranie multimediów pojawia się ikona w prawym rogu i pojawiają się komunikaty o rozpoczęciu czy przerwaniu ładowania.
-Oświetlenie bezpośrednio nad ładowarką, jest tam stale 12v, można sterować jego intensywnością lub całkowicie wyłączyć z poziomu multimediów, ale chyba do tego potrzebne jest 12”, większe multimedia mają dodatkowe gniazdo, chyba właśnie do oświetlenia.
-Multimedia 12”, wystarczy wymienić 8” na 12”, po chwili od uruchomienia multimedia zasysają dane z innych modułów auta, restartują się i pojawiają się profile kierowców. Trzeba odpowiednio dobrać część, multimedia z wyższych wersji (np. JBL) nie będą działać. Dla pewności przywróciłem multimedia do ustawień fabrycznych, zrestartowałem kilka razy auto, wszystko wydaje się działać czyli nawigacja, profile itp. Jedyny błąd jaki popełniłem to nie wylogowanie się z starych multimediów, przez co teraz pojawia się komunikat o profilu używanym w wielu pojazdach, jest to wina konta MyToyota, dla testu dodałem nowe konto które nigdy nie było logowane w tym aucie i nic takiego się nie wyświetla. Pasowało by usunąć wszystkie auta z tych kont i dodać na nowo, nie widzę takiej możliwości z strony użytkownika, chyba jedynym wyjściem jest zrobienie tego po stronie Toyoty, jeśli ktoś ma jakąś radę (np. O co konkretnie poprosić support Toyoty żeby widzieli czego chce) to będę wdzięczny. Wspomniana wcześniej dodatkowa wtyczka jest przymocowana papierową taśmą do innej znajdującej się za radiem, tak jak ta od ładowarki bezprzewodowej.
-Port ładowania USB-C dla tylnej kanapy, wystarczy pociągnąć tylny panel podłokietnika, wyskakuje, wtyczka jest jak inne przymocowana papierową taśmą wewnątrz środkowego tunelu. 

Są wtyczki do przycisków podgrzewania kierownicy oraz podgrzewania wycieraczek, znajdują się bezpośrednio za zaślepkami. Wpięcie samych przycisków oczywiście nic nie daje.

Wydaje się że wiązka jest modułowa, możliwe że można ją łatwo rozbudować, ale to jedynie domysły na podstawie większych wtyczek w tunelu środkowym które nigdzie nie prowadzą, przytwierdzonych tym razem czarną taśmą.

Nie ma wiązki do oświetlania ambientowego, jedynie ta nad ładowarką i chyba jest jeszcze do półeczki przed pasażerem ale jej nie widziałem więc nie mam pewności.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2025, 06:24:19 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline JAGUT

• Toyot Leżący
  • *
Odp: C-HR 2 modyfikacje i ulepszenia.
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Stycznia 2026, 20:45:01 »
Dzień dobry
A czy gdzieś znajdę  instrukcję jak zainstalować ładowarkę i jej oświetlenie ?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Stycznia 2026, 03:41:03 »
Dzień dobry
A czy gdzieś znajdę  instrukcję jak zainstalować ładowarkę i jej oświetlenie ?
Informacje jak i w jakiej kolejności demontować elementy według Toyoty można znaleźć na https://www.toyota-tech.eu/ po opłaceniu abonamentu na odpowiedni czas.
Ale po co wymieniać ekran na 12" ? I pytam jako użytkownik 12 bo mam style'a.
Ciężko żebyś rozumiał powody do takiej zmiany skoro nie miałeś wątpliwej przyjemności używania UI który został zaprojektowany pod panoramiczny 12” ekran na wąskim 8”, niektóre słowa są okropnie sprasowane, na tyle że ciężko je odczytać. Sam wygląd małego ekranu w miejscu zaprojektowanym pod duży jest dla mnie nie do akceptacji, w Camry na amerykańskim rynku w podstawie jest 8” i tam jakoś to potrafili wkomponować z sensem.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline JAGUT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Stycznia 2026, 10:30:40 »
A może Pan wrzucić zdjęcia jak wygląda duży ekran i ładowarka w Pańskim samochodzie
Jeden z wątków na forum jest poświęcony właśnie
Wymianie ekranu i pojawiły się spore problemy z prawidłowym
Wyświetleniami na nowym ekranie

Offline wielki_elektronik

• Prawie Toyot
  • Samochód:: CHR II
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Stycznia 2026, 12:55:09 »
Jaki jest numer tych działających multimediów 12"? Ja wyposażyłem się w 86100-F4070 i przymierzam się do wymiany ale wiem że są też 86100-F4050 oraz 86100-F4090.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Stycznia 2026, 14:11:59 »
Jaki jest numer tych działających multimediów 12"? Ja wyposażyłem się w 86100-F4070 i przymierzam się do wymiany ale wiem że są też 86100-F4050 oraz 86100-F4090.
Czy to słynny wielki elektronik z YT? :D
Te nie podejdą, to jest JBL one wymagają zewnętrznego wzmacniacza. Jeśli je włożysz to wedle mojej wiedzy nie będzie dźwięku i będą się restartować. Popatrz na etykietę na radiu, pod kodem części będzie tabelka, jak w Excelu ;).
Radia które wymagają wzmacniacza (JBL) mają tylko jeden wiersz i 2 kolumny, a radia które mają 2 wiersze i 2 kolumny, gdzie w pierwszej kolumnie, drugim wierszu jest napis „Speaker 4 Ω” będą grały bo to oznacza że samo radio napędza głośniki. Przynajmniej taka jest moja niepotwierdzona teoria, jeśli się mylę to proszę wyprowadzić mnie z błędu. Z tego co wiem w Style jest „50”, wyższe wersje mogą mieć obsługę innych funkcji np. 360 kamera czy coś dlatego nie brałem innej.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2026, 14:25:06 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Stycznia 2026, 15:10:45 »
Czy to słynny wielki elektronik z YT? :D
Niestety nie, choć inspiracja do nicku zapewne podobna :cheesy:

Co do radia, wygląda na to że masz racje, znalazłem w międzyczasie radio na amayama i tytuł jasno wskazuje na wersję JBL:

Offline JAGUT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Stycznia 2026, 19:10:13 »
Przeglądałem procedurę demontażu radia  i sporo  tych plastików i elementów trzeba usunąć .Boje się ze coś się może urwać i spasowanie plastików już nie będzie idealne. I to mnie odstrasza od tej wymiany
A samo radio 12 cali używane w idealnym stanie to koszt około 4000 PLN

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Stycznia 2026, 20:40:23 »
Wsród nawigacji z końcówkami F405x, znalazłem 3 typy: 86100-F4050, 86100-F4052 (rev. B), 86100-F4053 (rev. C).
Ma ktoś jakieś domysły czy między nimi są jakieś większe różnice, czy to tylko poprawiona wersja tego samego radia?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Stycznia 2026, 06:47:45 »
To jest to samo radio z jakimiś zmianami, mam przeczucie że różnią się wersją oprogramowania, ale nie mam pewności.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Maja 2026, 16:46:52 »
Tureccy magicy (chyba) chwalą się instalacją zestawu czujników do CHR mk2:

https://www.youtube.com/watch?v=n2SPRDfZDwU

Nie mam pewności czy to są oryginały, wydaje mi się że OEM są inaczej zamontowane, bez takiej szarej gumki jak była kiedyś popularna.

Edit: Zaraz potem wrzucili filmik z Corollą Sedan, wydaje się że to ten sam zestaw bo tak samo ma szare uszczelnienia.
https://www.youtube.com/watch?v=msNFCb9nITw
Strzelam że to chiński zestaw do Corolli. Ciekawe czy ICS działa na tym.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2026, 16:52:49 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Czerwca 2026, 12:04:20 »
Wtyczka do oświetlania stóp rzędu pierwszego jest w wersji Comfort z 2024 roku. U pasażera wystarczy ściągnąć osłonę pod deską, jest na wyciskach, po prawej stronie jest podklejony kabel, wystarczy wsadzić w przygotowane miejsce diodę LED, podłączyć i działa jak fabryka. U kierowcy potrzebny jest śrubokręt bo dodatkowo osłona jest przykręcona, dziś już nie mam czasu tego zrobić, ale nie wierzę że tu by wtyczki nie było.

Pod fotelem pasażera jest nieużywana wtyczka, pytanie czy ona wystarczy do elektrycznych foteli czy jedynie do elektrycznej regulacji lędźwi.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2026, 12:12:58 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Czerwca 2026, 15:22:25 »
Od strony pasażera jest dokładnie tam, gdzie opisałeś.
Od strony kierowcy na razie nie udało mi się znaleźć. Jakbyś zlokalizował, to napisz proszę.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Czerwca 2026, 19:38:37 »
Materiały z Toyota Tech sugerują że będzie gdzieś przy tunelu środkowym.

Mam pytanie co z głośnikami, Comfort itp mają 6, 2 w desce, 4 w drzwiach. JBL ma 9, czyli dodatkowo 2 w słupkach i jak jest liczony ostatni? To Subwoofer w bagażniku, czy trzeci głośnik w desce, na środku? Zastanawiam się czy można do  Comfort dołożyć ten głośnik środkowy, w desce.

« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2026, 19:43:16 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Czerwca 2026, 23:19:15 »
A skąd weźmiesz sygnał do centralnego głośnika? Żeby to miało ręce i nogi sygnał głośnika centralnego powinien zawierać tylko część wspólną kanału lewego i prawego a jednocześnie ta część wspolna powinna być z kanałów bocznych usunięta a to już zadanie dla DSP. Czy system JBL robi coś takiego?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl