Autor Wątek: Czujniki ciśnienia w oponach  (Przeczytany 7473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Czujniki ciśnienia w oponach
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Listopada 2024, 14:28:59 »
Ciągle nie rozumiem jak to sobie wyobrażacie że komputer połączy wskazania z ABSu z numerem czujnika ciśnienia. Przeciez ABS nie podaje "hej, koło z czujnikiem 123456 kręci sie wolniej". Coś mi sie obilo o uszy ze w niektórych autach (Audi?) nie ma TPMS tylko jak ABS wykryje, że dane koło ma większą prędkość kątową od innych to pewnie ma malo powietrza i mu średnica spadła ale to nie ma związku z TPMS.
Jestem w stanie uwierzyć że jedna antena po czasie propagacji sygnału z/do czujnika czy też mocy tego sygnału wymyśli który czujnik gdzie jest ale jakieś kombinowanie ze zmianą ciśnienia przy manewrach do dla mnie fikcja. Zbyt wyrafinowane algorytmy jak na firmę która nie ogarnęła sensownego rozpoznawania znaków drogowych.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Listopada 2024, 14:31:43 »
W MB był taki system ostrzegawczy (bodaj RDK) o nagłym spadku ciśnienia w kole - właśnie bazujące na ABSie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Listopada 2024, 14:34:50 »
W MB był taki system ostrzegawczy (bodaj RDK) o nagłym spadku ciśnienia w kole - właśnie bazujące na ABSie.
Zapewne przy oponach run-flat to ma sens. Przy zwykłych moze byc za późno zanim się zorientuje że coś jest nie tak. A pewnie chwilę musi poczekać z alarmem zeby wyeliminować przypadkowe sytuacje typu buksowanie po śliskim.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Listopada 2024, 15:36:16 »
Przy zwykłych oponach działał. Tylko spadek musi być spory i szybki. Sytuacji powolnego uchodzenia powietrza nie ogarniał za bardzo.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Listopada 2024, 11:13:43 »
Ciągle nie rozumiem jak to sobie wyobrażacie że komputer połączy wskazania z ABSu z numerem czujnika ciśnienia. Przeciez ABS nie podaje "hej, koło z czujnikiem 123456 kręci sie wolniej". Coś mi sie obilo o uszy ze w niektórych autach (Audi?) nie ma TPMS tylko jak ABS wykryje, że dane koło ma większą prędkość kątową od innych to pewnie ma malo powietrza i mu średnica spadła ale to nie ma związku z TPMS.
Jestem w stanie uwierzyć że jedna antena po czasie propagacji sygnału z/do czujnika czy też mocy tego sygnału wymyśli który czujnik gdzie jest ale jakieś kombinowanie ze zmianą ciśnienia przy manewrach do dla mnie fikcja. Zbyt wyrafinowane algorytmy jak na firmę która nie ogarnęła sensownego rozpoznawania znaków drogowych.
Nie wiem dlaczego nie rozumiesz, to nie jest fikcja, tak się to realizuje. Poszukaj szczegółów ntt w internecie, może przekona. Najprostszy TPMS wysyła w interwałach jednocześnie swój ID i ciśnienie. ABS podaje bardzo dokładnie prędkość każdego z kół. Przyhamujesz auto to zwiększy się ciśnienie w przedniej osi. Jeżeli w tym momencie trafisz na sygnał nadawania któregoś z przednich kół to masz jego ID i już wstępnie przypiszesz do przedniej osi. Itd..kolejne etapy przy innych manewrach np skręcania gdzie dochodzi do różnic w prędkości kół o których pisałem, które kolejno zwiększają prawdopodobieństwo prawidłowości przypisania, proces trwa dziesiątki minut, może nawet godziny, wszystko zależnie od statystyki zdarzeń. Bierze w tym udział nie trywialny do dobrej implementacji algorytm.
Dopasowanie na podstawie propagacji lub mocy sygnału i różnic odległości od anteny, także są takie rozwiązania ale odległości muszą się znacznie różnić dla 315 czy 433MHz. Dlatego taki system jest w stanie odróżnić sygnał odbiornika umieszczonego tuż przy kole od pozostałych, stąd konieczność 4 anten. Jedną anteną nie uzyskasz odpowiedniej dokładności pomiaru.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Listopada 2024, 12:16:42 »
No nie bedę sie sprzeczał. Jak pisalem - nie znam się. Wiem tylko jak sie to działo w Tucsonie. Pierwsze wskazania po odpaleniu auta pojawiały sie po 200-300 metrach jazdy. Po zmianie kół po 1-2 kilometrach i to w cale nie krętą drogą a stabilną dwupasmówką. Z domu do niej mam 1km. Nie trzeba było nic programować, przestawiać itp. Moze tam po prostu był cztery anteny i już. Wiem że wszędzie się szuka oszczędności i w skali całej produkcji pewnie taniej jest napisać nietrywialny algorytm niż wkładać do każdego auta cztery anteny zamiast jednej   
Tak jak to opisujesz to może i faktycznie jakieś AI ;) by to w końcu wymyśliło który czujnik gdzie siedzi ale na pewno nie po 2km co zresztą napisałeś.
Dla mnie w każdym razie najbardziej irytujący jest brak wskazania wartości ciśnienia. Mniejsza z tym w którym kole. Jadąc chciałbym wiedzieć czy schodzi powolutku i mogę spokojnie sie dokulać do bezpiecznego miejsca gdzie dopompuję lub zmienię koło czy też za moment bedzie kapeć i jak sie nie zatrzymam to bedzie po oponie i feldze.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Listopada 2024, 14:34:37 »
W Tucsonie było i nadal jest tak jak kolega pisze.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Domin

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Listopada 2024, 11:46:59 »
Miałem problem w mojej Rav4 z 2024 z czujnikami po wymianie kół z zimowych na letnie i odwrotnie.
za każdym razem ASO uciążliwe. procedura jest banalnie prosta.
Przekładamy koła np z letnich na zimowe. Ważne jest aby czujniki były wpisane do systemu.
Nie ma znaczenia  pozycja koła / Lewy Tył czy Prawy Przód/
Włączamy samochód wchodzimy w TMWS naciskamy pozycję kalibracja sytemu.
Wyłączamy samochód i idziemy na kawę. Po 30min wsiadamy i jedziemy ok 10-15 km po krętych drogach. Ważne aby to nie była prosta droga bo, komputer nie rozpozna  pozycji czujników.
Oto cała procedura.
Oczywiście ważne jest  sprawdzenie i ustawienie  ciśnienia w oponach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl