Autor Wątek: ładowanie akumulatora 12V  (Przeczytany 6629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
Odp: ładowanie akumulatora 12V
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Marca 2025, 08:33:51 »
Nikt wydze nie napisze co ma zrobić nasz kolega .. masz garaż lub kolegę który ma garaż zostaw hybrydę na 24 godzin pod prostownik i problem z głowy nowe auto tez potrafi być rozładowane w aso auta stoją a czy ktoś je ładuje ? Czy ktoś z was ładuje hybrydę raz na rok prostownikiem jeśli nie jeździ po 100 -500km to naładuj i tyle .. aku się ładuje przy odpalonym lub nie silniku zastanawiam się tylko czemu nie zrobili to co ma Kia w hybrydach(nie mówię ze Kia ma lepsze hybrydy, gorsze ma ale to inny temat) Kia ma guzik który jak nie odpala aku to użycza z H/V akumulatora dużego.

Offline tigerino

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Marca 2025, 13:27:03 »
U mnie aku rozładowuje się w 48h. Najprawdopodobniej jest to wina za małego aku do zamontowanego wyposażenia (bezkluczykowy dostęp, raporty na telefon, gps podający lokalizację na aplikacji). Zastanawiam się czy pisać jakąś reklamację do salonu. Auto ma rok i nie jest w stanie na naładowanym aku wytrzymać przez weekend. W piątek zostawiam auto w garażu, w poniedziałek już odpalam z kabli. Byłem w ASO to mi sprawdzili i powiedzieli że trzyma ileś tam 80? % pojemności więc nie nadaje się do wymiany gwarancyjnej.

Osobny temat to jak auto wariuje jak ma za małe napięcie. Światła mrugają na zmianę raz lewe raz prawe, ekran się zapala i gaśnie, po uruchomieniu z kabli auto nie reaguje na przycisk otwierania klapy bagażnika, nie wykrywa kluczyka zbliżeniowo, czasem zapomina złożyć lusterka tylko zamyka się z rozłożonymi do jazdy, nie da się go wyłączyć tylko tak mruga aż się rozładuje sam do 0 - komedia. Jak sobie otworzycie auto na parkingu i się okaże że jest za małe napięcie do uruchomienia silnika to już go nie wyłączycie ani nie zamkniecie. Wpadnie w pętle włączania i wyłączania samoczynnie bez reakcji na przycisk start czy cokolwiek innego.

Dość mam tego samochodu po roku używania.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Marca 2025, 13:41:18 »
Czy po rozładowaniu akumulatora naładowałeś go do pełna ładowarką?

Offline tigerino

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Marca 2025, 14:03:39 »
Po naładowaniu do pełna ładowarką Victron aku wytrzymuje 2 dni stania. Myślałem że to wina mrozów ale jak jest dodatnia temperatura jest to samo.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Marca 2025, 14:19:52 »
No to pewnie aku do wymiany.
Zrób tak jak pisał Colin, na którymś wątku o aku - gdy jest padaka - wezwij ASO aby zabrali na lawecie ale bez próby odpalania z kabli, a w ASO zbadali stan aku również bez odpalania napędu czy ładowania. 

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Marca 2025, 15:17:41 »
Heh - u zięcia w pracy  mają auto dla przedstawiciela firmy nową hybrydę - no niecały rok Corollę. Po zakupie zaczęły się za krótki czas problemy z padającym akumulatorem - coś tam walczyli z ASO nawet chyba im jeden aku wymienili na nowy.  Niestety problem się powtarza, rzadko nią jeżdżą i raczej niedaleko.  W końcu poddali się i zarządzili, kto chce jechać Corollą to po przyjściu do pracy najpierw podłącza ładowarkę do Corolli i później już spoko cały dzień jeździ spokojnie i tak w kółko. Mówią zostało jeszcze dwa lata leasingu i nigdy więcej Corolli. Szef im powiedział, że jedna czynność więcej przy samochodzie " ładowanie z rana" to pikuś bo reszta sprawna.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marca 2025, 16:00:41 »
W większości to nie jest problem z akumulatorami a z ludźmi. Brakiem wiedzy i kompetencji. Mi przy wydaniu nowego samochodu sprzedawca odpalał auto z boostera i gdybym był "zwykłym zjadaczem chleba" to zaraz bym pisał na forum o problemach z akumulatorem. Tu niestety dziala prawo serii, niekompetentny sprzedawca nie zrobił tego, co do niego należało (na szczęście akumulatory to moja codzienność więc nie o mnie) i wydał nieprzygotowane auto komuś kto nie wie nawet, że ma akumulator w aucie i jak on działa. A później to już z górki... Jeżdżą zdechlakiem odstawią na tydzień i nie pali, co robić. Mój samochód stoi ponad miesiąc, ma Cobre i fabryczny aku 45Ah naładowany zaraz po odbiorze. Działa bez problemu. Wystarczy ładować, kupić podstawową, markową ładowarkę i raz na jakiś czas naładować akumulator, a nie trzaskać boosterami.

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Marca 2025, 21:01:35 »
Czy ktoś z was ładuje hybrydę raz na rok prostownikiem jeśli nie jeździ

Tak. Raz na tydzień podłączam https://voltpolska.pl/akumulatory-i-prostowniki/prostownik-automatyczny-6-12v-12a.html
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Marca 2025, 12:45:53 »
Tak samo -  swój aku 12V doładowuje ładowarką CTEK MXS 5.0 (bez wyciągania) ale tylko wtedy gdy zaistnieje taka potrzeba. Monitoruje stan naładowania akumulatora monitorem CTEK z apką na telefon raz na parę dni https://czp.pl/rav4/foto/ctek-monitor/index.html i przyjąłem sobie założenie, że będę doładowywał akumulator jeśli stan jego doładowania spadnie do 30% lub napięcie do 12 V.  Dopiero raz  pół miesiąca temu spadł mi do 32 % to go doładowałem dwoma pełnymi seriami ładowarki CTEK i do tej pory jest spoko.  Musze ten aku tak monitorować  bo robię ostatnio tylko króciutkie trasy, a tak się on nie doładuje  tym super ekologicznym algorytmem ładowania toyoty. :)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Marca 2025, 18:42:53 »
Swoja jezdze od stycznia 24. Na pokładzie Cobra i chyba GPS bo w apce widze gdzie byłem, itd.

Przy zakupie (kupowalem uzywane) sprzedawca poinformował mnie, że dają mi nowy aku bo auto stało pół roku na placu i stary do smieci...

Auto czesto stoi po kilka dni pod chmurką i.... nic... Robie krótkie trasy czesciej niz dluzsze, nie zanotowalem zadnych problem z akumulatorem jak do tej pory.
Pozdro!

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Marca 2025, 17:36:34 »
Żona siadła ze mną na forum, ja czytam ten wątek, a żona pyta, dlaczego te akumulatory tak padają, wada jakaś? Nie umiałem jej odpowiedzieć, bo nie wiem. Czytam o tych akumulatorach co raz od dawna i nie wiem, Może ktoś konkretnie napisać, co z tymi akumulatorami? Dlaczego tak niektóre padają? Dodam, że u mnie wszystko w porządku z akumulatorem. Auto może stać i dwa tygodnie /zimą/ i od razu odpala. Akumulatora w ogóle nie ładuję ładowarką.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Online Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Marca 2025, 20:23:56 »
Żona siadła ze mną na forum, ja czytam ten wątek, a żona pyta, dlaczego te akumulatory tak padają, wada jakaś? Nie umiałem jej odpowiedzieć, bo nie wiem. Czytam o tych akumulatorach co raz od dawna i nie wiem, Może ktoś konkretnie napisać, co z tymi akumulatorami? Dlaczego tak niektóre padają? Dodam, że u mnie wszystko w porządku z akumulatorem. Auto może stać i dwa tygodnie /zimą/ i od razu odpala. Akumulatora w ogóle nie ładuję ładowarką.
Nie bój, nie bój, na Ciebie też przyjdzie kolej ;)
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Marca 2025, 10:34:48 »
pewnie dużo zależy czy masz mutlu czy varta, jak używasz samochodu...u mnie w domu jest C-HR i Corolla...oba używane po mieście do 10-15km co kilka dni/tydzień ale przynajmniej raz w miesiącu robią dłuższe trasy...
czyli akumulator ma szanse się lepiej doładować...
druga sprawa, ktoś pisał, że w trakcie transportu te akumulatory dostają po tyłku, samochód stoi nie ładowany, przestawiany po kawałku co jakiś czas, odpalany boosterem...to też nie pomaga...

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Marca 2025, 17:59:49 »
Nie bój, nie bój, na Ciebie też przyjdzie kolej

Nie wiadomo, czy przyjdzie, raczej nie, bo w przyszłym roku zmienię albo akumulator, albo całe auto ;)

pewnie dużo zależy czy masz mutlu czy varta

Mam Vartę

czyli akumulator ma szanse się lepiej doładować...

W/g kolegi przmor, akumulator w hybrydzie najlepiej ładuje się nie w czasie jazdy, tylko na postoju na P w trybie Ready. Sprawdziłem, to prawda - na postoju na P w trybie Ready zmierzyłem multimetrem napięcie na klemach i wynosiło 14 ,6 V, czyli akumulator był porządnie ładowany, dlatego dobrze jest czasami stać autem i nie wyłączać go, na myjni np., itp. zamiast bawić się ładowarkami, no chyba że jest jakiś problem z autem, albo z samym akumulatorem /Multu np/, ale ogólnie to nie mam pojęcia, co sie dzieje z tymi akumulatorami, mimo że już od dawna sporo czytam tu na ten temat.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2025, 18:39:45 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Marca 2025, 09:26:43 »
W/g kolegi przmor, akumulator w hybrydzie najlepiej ładuje się nie w czasie jazdy, tylko na postoju na P w trybie Ready. Sprawdziłem, to prawda - na postoju na P w trybie Ready zmierzyłem multimetrem napięcie na klemach i wynosiło 14 ,6 V, czyli akumulator był porządnie ładowany, dlatego dobrze jest czasami stać autem i nie wyłączać go, na myjni np., itp. zamiast bawić się ładowarkami, no chyba że jest jakiś problem z autem, albo z samym akumulatorem /Multu np/, ale ogólnie to nie mam pojęcia, co sie dzieje z tymi akumulatorami, mimo że już od dawna sporo czytam tu na ten temat.

fakt, chociaż jak miałem pod zapalniczkę podpiętą ładowarkę z voltomierzem, to podczas jazdy (sprawdzałem kilka razy jadąc gdzieś dalej przy odpalonym ICE) nie kojarzę, żeby napięcie spadało jakoś nisko wskazując, że akumulator się nie ładuje...
największym problemem wg mnie jest to co od zawsze się mówi czyli, że samochód psuje się od nie jeżdżenia...w tym przypadku akumulator się psuje...ktoś robi małe przebiegi, na krótkich dystansach, nie dba o to, żeby raz w tygodniu chociaż samochód pochodził z 30minut bez przerwy i dodatkowo doda się do tego akumulator z małą pojemnością, obciążony słabą marką producenta, skatowany przed wydaniem klientowi i nasze warunki pogodowe między jesienią a wiosną...problem gotowy...a ASO/TMP zamiast na rynkach gdzie ten problem występuje po prostu wymienić na nowy akumulator robi uniki...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl