Autor Wątek: Użytkowanie Corolla Cross mając na uwadze problematykę akum. 12v  (Przeczytany 10370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online topoll

• Toyot Spamer
Odp: Użytkowanie Corolla Cross mając na uwadze problematykę akum. 12v
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Listopada 2025, 06:57:05 »
jak wymieniali mi akumulator to stwierdzili, że ten stary pobierał na postoju około 3x więcej energii niż powinien.

Ooo, to dość intrygujące co zmierzyli. Zazwyczaj to odbiorniki elektryczne w pojeździe pobierają ze źródła energii prąd a tutaj coś wyjatkowego  :cool:
Może mieli na myśli samorozładowanie akumulatora?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Piter0867

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Listopada 2025, 16:56:56 »
Auto z 2022. Wcześniej rok temu trzy następujące po sobie w dwumiesięcznych odstępach rozładowania. Po kontroli akumulatora w serwisie prawie rok spokoju. Wczoraj pierwszy raz komunikat z appki o krytycznym rozładowaniu akumulatora rozruchowego. Kontrola testerem 80 % i napięcie 12.2 volta. Auto pali. Wcześniej takich komunikatów nie miałem. Dziwne.

Online Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Listopada 2025, 17:17:48 »
Wcześniej takich komunikatów nie miałem

Te komunikaty pojawiają się od niedawna. Wydaje mi się, że są wysyłane nie na podstawie napięcia akumulatora, ale wtedy gdy auto stoi dłuższy czas. Ja np. taki komunikat dostałem po 18 dniach od ostatniego uruchomienia auta a akumulator miał wtedy 12,8V.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Listopada 2025, 11:36:52 »
Wczoraj pierwszy raz komunikat z appki o krytycznym rozładowaniu akumulatora rozruchowego.
Możesz coś więcej na temat tego komunikatu o krytycznym rozładowaniu ....
Gdzie go masz?
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Piter0867

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Listopada 2025, 21:32:34 »
Auto komunikowało się z garażu przez myToyota. Najpierw komunikat push. Później w appce sprawdziłem w kontrolkach byl bardziej rozbudowany. Mam zrzuty ekranu bo po dwóch dniach zniknął, wszystkie kontrolki w apce teraz na zielono. Auto nie wyświetlało żadnych komunikatów ani błędów. Odpaliło bez problemów. Jak wcześniej pisałem przed uruchomieniem zrobiłem szybki test aku. Samochód stał w garażu 6 dni. Na poniedziałek umówiłem test akumulatora w serwisie. Zobaczymy.

Pełny tekst komunikatu
Akumulator rozruchowy jest mocno rozładowany, a jego sprawność rozruchowa jest zagrożona, jednak nadal można prowadzić pojazd. Aby naładować akumulator, należy jeździć przez co najmniej 30 minut. Jeśli problem będzie się powtarzał, podłącz zewnętrzną ładowarkę lub umów się na wizytę serwisową u autoryzowanego dealera marki Toyota, w warsztacie naprawczym lub w innym specjalistycznym warsztacie w celu uzyskania pomocy.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2025, 21:41:26 wysłana przez Piter0867 »

Offline Piter0867

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Listopada 2025, 12:23:08 »
Aha, zapomniałem dopisać że to Push odsyłający do kontrolki z komunikatem brzmiał groźniej niż on sam "Alarm o krytycznym rozładowaniu akumulatora rozruchowego".

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Listopada 2025, 11:01:46 »
Podobno taka funkcjonalność o niskim stanie naładowania akumulatora jest od niedawna w aplikacji i od tego czasu Toyota ma kilkanaście telefonów dziennie w tej sprawie

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Listopada 2025, 11:09:27 »
Te komunikaty pojawiają się od niedawna. Wydaje mi się, że są wysyłane nie na podstawie napięcia akumulatora, ale wtedy gdy auto stoi dłuższy czas. Ja np. taki komunikat dostałem po 18 dniach od ostatniego uruchomienia auta a akumulator miał wtedy 12,8V.
CUD ! Po 18 dniach nieużywania auta napięcie akumulatora = 12,8V CUD !!!! Proponuję to zgłosić do księgi rekordów Guinnessa

Online Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Listopada 2025, 13:09:48 »
CUD ! Po 18 dniach nieużywania auta napięcie akumulatora = 12,8V CUD !!!!

Żaden cud, po prostu w garażu, gdy wiem że będzie długi postój, jest podłączony do ładowarki.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Listopada 2025, 14:04:31 »
CUD ! Po 18 dniach nieużywania auta napięcie akumulatora = 12,8V CUD !!!! Proponuję to zgłosić do księgi rekordów Guinnessa
jarh - nie moja to była wypowiedź, więc uważaj co cytujesz i może sprostuj?
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Listopada 2025, 10:55:09 »
Cześć,

Wczoraj odebrałem CC GR Sport, porozmawiałem trochę z dilerem o problematyce aku 12v. Generalnie zapewnił mnie, że problem został rozwiązany i 'nie powinno być' problemów z rozruchem auta, nawet po tygodniu gdy auto było nie używane etc.

Ale gdy zorientował się, iż temat znam dość dobrze, wspomniał iż dla świętego spokoju można sobie zakupić booster i wozić 'na wszelki wypadek' :D

Na razie chyba wstrzymam się z zakupem power banka, ale doradźcie pls (doczytałem wcześniej w tym wątku) - podobno wystarczy auto zostawić 30 min w trybie 'ready' raz w tygodniu i to powinno załatwić sprawę i doładować akumulator? Czy można w takim wypadku poprostu uruchomić auto, zostawić na P + "ready" z kluczykiem w środku, wyjść z auta (auto pod domem, na zamkniętej posesji), wrócić za pół godziny (rozumiem, że w tym czasie auto powinno uruchomić silnik spalinowy 2, 3 razy i doładowywać aku).

Dzięki i pozdrawiam wszystkich.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Listopada 2025, 10:59:28 »
Zostawiasz bez kluczyka. Reszta się zgadza.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Listopada 2025, 11:59:29 »
Zostawiasz bez kluczyka. Reszta się zgadza.

Myślałem, że zabierając ze sobą kluczyk auto poprostu samo wyłączy się, po odejściu kilku metrów z kluczykiem w dłoni...dzięki za potwierdzenie, jako że to wszystko dla mnie nowe.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Listopada 2025, 13:34:31 »
Nie, będzie piszczał, że brak kluczyka ale się nie wyłączy.
Możesz także zdalnie odpalić klimę - też się trochę podładuje ale mniej efektywnie. I jeżeli przerwiesz to poza aplikacją to trzeba samochód zamknąć i ponownie otworzyć. Inaczej nie da się uruchomić.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Listopada 2025, 14:54:52 »
Nie, będzie piszczał, że brak kluczyka ale się nie wyłączy.
Możesz także zdalnie odpalić klimę - też się trochę podładuje ale mniej efektywnie. I jeżeli przerwiesz to poza aplikacją to trzeba samochód zamknąć i ponownie otworzyć. Inaczej nie da się uruchomić.

co masz na myśli pisząc, jeżeli przerwę poza aplikacją?
swoją drogą - fajnie byłoby mieć w apce MyToyota jakieś potwierdzenie, że aku 12v jest już w pełni doładowany...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl