Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125429 razy)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #450 dnia: 15 Kwietnia 2026, 07:08:48 »
mam odpowiedź od Toyota EU.
Przeklej, proszę.
Bez żadnych danych personalnych oczywiście.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #451 dnia: 15 Kwietnia 2026, 07:53:00 »
zachodnia motoryzacja będzie cięła koszty kosztem jakości i zubożając wyposażenie, co pewnie odbije się też na trwałości.
Postawienie takiej tezy generuje oczywisty wniosek, że chińskie produkty są właśnie teraz, w tym momencie, zubożone i nietrwałe, bo są "po kosztach". Chyba się z tym jednak do końca nie zgadzamy (?)
Motoryzacja zachodnia jest po prostu przepłacana przez klienta. Jest z czego ciąć i będą ciąć. Dobrze!
Chiński przemysł jest teraz tam, gdzie był japoński w latach 60tych ub. wieku. Wtedy produkty japońskie kupowali głównie Amerykanie i mieli do nich stosunek taki, jak dziś do chińskich: tania tandeta na chwilę. Japonia lata pracowała na swój sukces i synonim: japońskie=solidne, trwałe,  warte zakupu. Po latach, jak każdy producent, odcina od tej ciężkiej pracy kupony w postaci przeszacowanych cen. Zupełnie normalna praktyka. Myślę, że w tym są bardziej skromni niż np Amerykanie (patrz Apple -  kabel  produkowany za 50 centów sprzedawany za "tylko" 99,99 dolców).
Chińska motoryzacja goni zachód bardzo szybko i dogoni, ale to jeszcze nie to.

Moim zdaniem z wierzchu auta chińskie są bardzo w nasz gust. Ładnie wykonane, przytulnie, dużo dużych ekranów (tak! wbrew ględzeniu to się sprzedaje i podoba!), miękkich, skóropodobnych materiałów, liczne gustowne przeszycia czy wytłoczenia - siedziałem, macałem, bardzo mi się podobało!  Niestety nadal to co pod maską pozostaje sporo za Japończykami.

Jestem typowym konsumentem "japońszczyzny": musi być trwałe i niezawodne, wygodne też, ale w tym nie mieszkam, tylko jeżdżę: nie musi być piękne i luksusowe. Ma się dać łatwo umyć i wysprzątać i po tej czynności nadal wyglądać schludnie. Mogę zapłacić na start więcej, by mieć potem tanią eksploatację. Auta kupuję "na długo" - żadnym nie jeździłem krócej, niż 8 lat. Z wyliczeń wychodzi mi nawet, że przy tych cenach paliwa i takiej eksploatacji, zwróci mi się dopłata do phev. A od samego początku będę miał wszystkie jej zalety. Czegóż chcieć więcej?  :-)
Nadal wierzę w japońską niezawodność. Przez prawie 30 lat jeżdżenia autami od Toyody miałem jedną awarię pokrytą przez gwarancję "przedłużaną".
Chińczyk mi tego nie da..
To mój punkt widzenia, bo siedzę, gdzie siedzę.
Twój może być inny  :-)

Offline janulka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2026
« Odpowiedź #452 dnia: 15 Kwietnia 2026, 12:12:46 »
zgodnie z typowaniem toyoty z odbiorem majowym są w Zeebrugge...

Cześć,
skąd masz takie info?
Jaki masz aktualnie status swojego zamówienia w aplikacji mytoyota lub po zalogowaniu na profil na stronie internetowej?
Ja zamawiałem swoją RAV4 Hev 9.02.2026 r. i widzę nadal status "w transporcie".
Pozdrawiam

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #453 dnia: 15 Kwietnia 2026, 12:25:04 »
No najlepiej żreć chłam z biedronki, kupować chińskie bo tańsze, tańsze, tańsze!
A gdzie jest styl, klasa, prestiż, przyjemność, kultura się pytam?
Nieważne, że żyjemy w bogatszej, zachodniej cywilizacji z jakimś tam przestrzeganiem praw człowieka, gdzie  produkcja musi kosztować więcej.
A potem zdziwienie, że w Polsce zamykane są fabryki i ludzie tracą pracę.
Do pupy z takim podejściem. Sami sobie zakładamy stryczek na szyję.
Sorry za off top.

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #454 dnia: 15 Kwietnia 2026, 12:37:12 »

Cześć,
skąd masz takie info?
Jaki masz aktualnie status swojego zamówienia w aplikacji mytoyota lub po zalogowaniu na profil na stronie internetowej?
Pozdrawiam
bo wczoraj dostaliśmy info o zmianie statusu, owszem nadal w transporcie, ale kolorki znaczników w aplikacji się zmieniły,  a na stronie jest mapka i tam też nastąpiła zmiana ikon... typowany statek wczoraj dopłynął do Zeebrugge i przyszło powiadomienie z apki
pozdrawiam

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #455 dnia: 15 Kwietnia 2026, 12:38:24 »

Cześć,
skąd masz takie info?
(...)
Ee, źle Ci się zacytowało..
To pytanie do forumowicza "andizy"

Offline janulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #456 dnia: 15 Kwietnia 2026, 13:02:34 »

Cześć,
skąd masz takie info?
Pozdrawiam
bo wczoraj dostaliśmy info o zmianie statusu, owszem nadal w transporcie, ale kolorki znaczników w aplikacji się zmieniły,  a na stronie jest mapka i tam też nastąpiła zmiana ikon... typowany statek wczoraj dopłynął do Zeebrugge i przyszło powiadomienie z apki
pozdrawiam

Cześc,
dzięki za szybką odpowiedz.
Napisz proszę trochę więcej na temat tych kolorków i znaczników. Mam nadzieję, że przyda się to też reszcie osób które zamawiają swoje toyoty. Ja już nic z nich nie rozumiem (po zalogowaniu na stronę internetową np: dla statusu "w transporcie" można mieć: szare puste kółeczko, szare kółeczko z czarną kropką w środku, pełne kółeczko - o co tu chodzi? :) ) Już nie mówiąc o tym że w aplikacji mytoyota statusy są inne :)
Ja np: na stronie internetowej mam status "w transporcie" z szarym kółeczkiem i czarną kropką w środku... a w aplikacji mytoyota zaznaczone na zielono status "opuścił fabrykę" :)
Zamawialiśmy swoje Toyoty w podobnych dniach - stąd moje dopytywanie. Prawdopodobnie moja Rav4 jest na podobnym etapie transportu jak Twoja. Ja natomiast nie dostałem w ostatnim okresie żadnych aktualizacji ani zmian.
Pozdrawiam

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #457 dnia: 15 Kwietnia 2026, 13:56:12 »
Od kiedy masz status "w transporcie"?

Offline janulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #458 dnia: 15 Kwietnia 2026, 14:11:26 »
Od kiedy masz status "w transporcie"?
Status "w transporcie" pojawił mi się tylko w systemie po zalogowaniu na stronę toyota.pl (kółko z czarną kropką w środku). Dostałem powiadomienie 7.04.2026 r.
W aplikacji mytoyota nadal widzę zaznaczony tylko status "opuścił fabrykę".

Pozdrawiam

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #459 dnia: 15 Kwietnia 2026, 15:31:08 »
janulka
w aplikacji zielony - opuścił fabrykę, szary - w transporcie Mszczonów
na stronie - mapka czarne kółeczko oznaczające Zeebrugge, białe  - Mszczonów, opis - czarne pojazd opuścił fabrykę,  białe z czarną kropką - transport i w opisie że następna wiadomość to auto do odbioru...

i dodatkowo powiadomienie z aplikacji, a także e-mail, że następny przystanek to dealer...
no i my zamawialiśmy 8 stycznia czyli miesiąc wcześniej niż Ty...

Offline janulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #460 dnia: 15 Kwietnia 2026, 15:45:13 »
janulka
w aplikacji zielony - opuścił fabrykę, szary - w transporcie Mszczonów
na stronie - mapka czarne kółeczko oznaczające Zeebrugge, białe  - Mszczonów, opis - czarne pojazd opuścił fabrykę,  białe z czarną kropką - transport i w opisie że następna wiadomość to auto do odbioru...

i dodatkowo powiadomienie z aplikacji, a także e-mail, że następny przystanek to dealer...
no i my zamawialiśmy 8 stycznia czyli miesiąc wcześniej niż Ty...

Dzięki za info.
Przy okazji przepraszam za małą pomyłkę. Ja tez zamawiałem 9 STYCZNIA a nie lutego - także praktycznie w tym samym terminie co Ty. Wersja Style.
Wygląda na to, że Twoj samochod załapał się na jakiś wcześniejszy transport niz moj.
Daj przy okazji znać jak będziesz miał kolejne zmiany statusów lub telefon od dielera z datą odbioru.
Pozdrowienia

Offline Chicen

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #461 dnia: 15 Kwietnia 2026, 16:04:18 »
Rav4 2026 w wersji plug in nie ma już pompy ciepła.  Zamiast tego ma elektryczną klimatyzację i elektryczną grzałkę, czyli będzie większe drenowanie akumulatora i pewnie gorsza skuteczność.
Dzięki za info! Jeszcze nie wiemy czy będzie gorsza skuteczność, okaże się dopiero podczas eksploatacji. Obecna pompa ciepła drażni mnie głośną pracą podczas chłodnych dni oraz bardzo małą skutecznością w te naprawdę mroźne. Ma być też zmodyfikowany układ zarządzający chłodzeniem i ogrzewaniem baterii, więc może to też z tym będzie powiązane.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2026, 16:09:38 wysłana przez Chicen »

Offline krzysztofon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #462 dnia: 15 Kwietnia 2026, 18:39:33 »
Cześć wszystkim!
Jestem nowy, więc się na wstępie kłaniam nisko. Mam w planach stać się w tym roku posiadaczem RAV-4 6 gen. To nie będzie moja pierwsza Toyota w życiu, ale przesiądę się bezpośrednio z innej marki.
Ad rem. Czytam Wasze posty w tym wątku. Ciekawe jest, że samochody zamówione w styczniu już przypływają do Europy. Ja zamówiłem w pierwszym tygodniu lutego i nawet nie rozpoczęła się jeszcze produkcja. Mam wciąż status "Przetwarzanie zamówienia". Teoretycznie powinienem mieć samochód w sierpniu, zgodnie z umową. A co będzie, to się okaże ;)
Pozdrawiam

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #463 dnia: 15 Kwietnia 2026, 18:41:13 »
Dostałem powiadomienie 7.04.2026 r.
W aplikacji mytoyota nadal widzę zaznaczony tylko status "opuścił fabrykę".
Twoje auto czeka na załadunek, ewent. jest załadowane i czeka na wypłyniecie z portu (bo ładują inne)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #464 dnia: 15 Kwietnia 2026, 18:44:22 »
zamówiłem w pierwszym tygodniu lutego (...) Teoretycznie powinienem mieć samochód w sierpniu
No cześć, krzysztofon!
Wyjątkowo zachowawczy termin dał dealer.. Trzymam kciuki, by przypłynęło... wcześniej! ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl