Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 227035 razy)

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1920 dnia: 26 Sierpnia 2026, 14:52:29 »
Jeszcze jeden temat. Dla właścicieli PHEV. Jeśli zobaczycie taki komunikat to bez paniki. 

Wartość 65535 to maksymalna liczba, jaką komputer pokładowy może zapisać w pamięci jako 16-bitową całkowitą liczbę bez znaku (unsigned 16-bit integer). Ponieważ auto jest fabrycznie nowe system jeszcze nigdy nie przeprowadził pierwszej, automatycznej aktualizacji statusu certyfikacji baterii. W pamięci komputera to pole było puste.

W świecie IT, gdy zmienna nie ma przypisanej żadnej realnej wartości, system bardzo często automatycznie podstawia swoją maksymalną wartość domyślną: 65535

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1921 dnia: 26 Sierpnia 2026, 15:10:20 »
Jeszcze jeden temat. Dla właścicieli PHEV. Jeśli zobaczycie taki komunikat to bez paniki. 

Wartość 65535 to maksymalna liczba, jaką komputer pokładowy może zapisać w pamięci jako 16-bitową całkowitą liczbę bez znaku (unsigned 16-bit integer). Ponieważ auto jest fabrycznie nowe system jeszcze nigdy nie przeprowadził pierwszej, automatycznej aktualizacji statusu certyfikacji baterii. W pamięci komputera to pole było puste.

W świecie IT, gdy zmienna nie ma przypisanej żadnej realnej wartości, system bardzo często automatycznie podstawia swoją maksymalną wartość domyślną: 65535

Nooo, mnie by to postraszyło, a dealer miałby baardzo niemiły telefon. Ciekawe, czy ONI zdają sobie z tego sprawę, z czego to wynika? Ha, ha..

A na jakiej Ty mapie jeździsz? Tej ichniejszej? Lepsze to, niz to googlowskie?
A w ogóle, to ten geofencing działa jakoś??
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2026, 15:12:21 wysłana przez Henio »

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1922 dnia: 26 Sierpnia 2026, 15:17:26 »
Ja zasuwam na Yanosiku. Geofencing chyba działa, ale co i jak to nie wiem. Nie podoba mi się wygląd tej wbudowanej mapy w RAV. Powyłączałem wszystkie notyfikacje z tej Toyotowej nawigacji.

Googla nigdy, jestem na barykadzie Apple :) hahahaha. Ciężko było z Maps się przestawić na Yanosika ale ilosc użytkowników online w Polsce oraz wyliczanie na bieżąco średniej z odcinkowych pomiarów prędkości mnie przekonało.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1923 dnia: 26 Sierpnia 2026, 16:15:30 »

Nie kojarze jezyka z takim zachowaniem.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1924 dnia: 26 Sierpnia 2026, 16:27:59 »
Nie chodzi o jezyk tylko o przyjetą konwencję. Złem jest zostawiac wartosci niezainicjowane ale tu akurat głupio zrobili z tym maximum.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1925 dnia: 26 Sierpnia 2026, 16:29:39 »
Nie chodzi o jezyk tylko o przyjetą konwencję. Złem jest zostawiac wartosci niezainicjowane ale tu akurat głupio zrobili z tym maximum.

Dziekuje :) Pełna zgoda :)

Dodając jeszcze od siebie: w systemie dwójkowym szesnaście jedynek (1111111111111111) daje w systemie dziesiętnym dokładnie 65535. Jeśli program spróbuje odczytać komórkę pamięci, w której auto jeszcze nic nie zapisało, odczyta właśnie tę wartość fabryczną.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1926 dnia: 26 Sierpnia 2026, 16:54:03 »
Tzn z maximum zrobili bardzo dobrze, bo to graniczna wartosc i najmniej prawdopodobna do osiagniecia (rozumiem, ze tu chodzi o kilometry zrobione bez wysylania jakichs danych diagnostycznych). Wystarczylo wstawic jakiegos consta, porownac 65535 i wyswietlic human readable wartosc, else prawdziwa wartosc.

Dodając jeszcze od siebie: w systemie dwójkowym szesnaście jedynek (1111111111111111) daje w systemie dziesiętnym dokładnie 65535. Jeśli program spróbuje odczytać komórkę pamięci, w której auto jeszcze nic nie zapisało, odczyta właśnie tę wartość fabryczną.
Nie jestem przekonany, ze niezaincjalizowany kawalek pamieci ma same 1, ale jakos mocno niskopoziomowo w zyciu tez nie programowalem. Nvm, nie brnijmy.

Szerokosci!.

Miales okazje wyjechac na drogi szybkiego ruchu zeby ocenic wygluszenie?
O ile pamietam na kanale ecodriver padlo zdanie, ze juz nie mozna wymusic doladowywania baterii z silnika, przez co przy niskim SOC wchodzimy w tryb hybrydowy i nieco gorsze osiagi (wiekszy spadem wzgledem poprzedniej gen). Stad pytanie - jak sie zachowuje auto w trybie wymuszonym trybie hybrydowym? Drenuje akumulator i potem jak zwykle HEV, czy raczej od poaczarku ostrozniej pobiera energie zeby oferowac maksymalne osiagi?

dzieki

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1927 dnia: 26 Sierpnia 2026, 17:04:42 »
Złem jest zostawiac wartosci niezainicjowane
Aaa, bo wiesz... Napisać a=0 jest taaakie męczące..  ;)

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1928 dnia: 26 Sierpnia 2026, 17:05:12 »
Zeby nie było - pełna zgoda ze ten co pisał kod to był zbieraczem bugów, bo tak się po prostu nie powinno robić :)

Co do wygłuszenia, wcześniej jeździłem Rav HEV z 2021 roku i jest kolosalna różnica. Przy 150-160 nie słychać silnika, tylko wiatr ale moim zdaniem dramatu nie ma. Jeszcze raz - porównując do mojej poprzedniej ravki to jest niebo a ziemia.

Doładowywanie baterii jest, w sensie grafika pokazuje ze jak chodzi silnik to daje moc na kola + do baterii. Nie ma tylko tego trybu doładowywania baterii który był w poprzednim PHEVie.

Mogę się mylic oczywiście ale przy jeździe z aktywnym silnikiem spalinowym bateria jest ładowana, tak samo przy rekuperacji z hamowania.

Odnosnie jednostajnej jazdy w większości korzysta z bateryjki, czasem odpala silnik ale bez włączonego monitora trudno to wyczuć.
Przy przyspieszaniu włącza się spalinowy ale tez trzeba patrzec na ekran bo nie słychać.
Przy konkretnym przyspieszaniu z kickdown, juz słychać motorynkę, ale ze przyspiesza szybko to przechodząc do jednostajnej jazdy wszystko znika (oprócz wiatru).

+ moje opinie są teraz bardzo subiektywne bo się mega jaram tym autem :) dam znać za miesiąc/dwa :)

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1929 dnia: 26 Sierpnia 2026, 17:28:46 »
(...)

Podrążę w nawiązaniu do tego zdjęcia:
Czemu auto gada do Ciebie po angielsku? - Tak chcesz, czy to babole w lokalizacji?
Widzę, że to foto "zegarów" a nie tableta multimedialnego - tam da się wyświetlić jednak mapę w kolorach "mapowych" a nie w wersji ciemnej?
Byłoby świetnie.. A co to w ogóle za mapa? Ten Yanosik właśnie? To "obce" mapy można wyświetlać w "zegarach"? To by mi pasowało :)

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1930 dnia: 26 Sierpnia 2026, 17:39:08 »
Wszystko mam w eng takie zboczenie :)

Odnośnie mapy, tak, idzie w jasnych i ciemnych - napewno na janosiku.

Online pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1931 dnia: 26 Sierpnia 2026, 17:50:18 »
jak wygląda wyświetlanie kierunków z mapy na HUD? Da się z każdej mapy czy tylko Toyoty?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1932 dnia: 26 Sierpnia 2026, 18:01:03 »
wrzuciłem sobie całe koło z drugiego kompletu pod podłogę, polecam
A to się zmieści pod podłogę bagażnika phev 2026?

Sprawdzę zaraz, ale podłoga w phev jest taka wybrzuszona - pewnie od baterii lub innego phev ustrojstwa.

Heniu,
Myślę że pełnowymiarowe koło da radę ;)
To jest PHEV 2WD czy 4WD?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1933 dnia: 26 Sierpnia 2026, 18:03:58 »
Wszystko mam w eng takie zboczenie :)

Odnośnie mapy, tak, idzie w jasnych i ciemnych - napewno na janosiku.
Ja tak samo, interface projektowany jest pod angielski i po prostu dobrze wygląda. Przykładem świetnego przekładu na polski jest komunikat przypominający o trzymaniu rąk na kierownicy w trakcie jazdy „autonomicznej”, nie pamiętam już ale po polsku każde słowo jest skrócone i wychodzi kompletny stek bzdur nie do zrozumienia.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1934 dnia: 26 Sierpnia 2026, 18:19:33 »
jak wygląda wyświetlanie kierunków z mapy na HUD? Da się z każdej mapy czy tylko Toyoty?
Z Janosika idzie. Wielkie strzałki ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl