Autor Wątek: Zarządzanie ładowaniem akumulatora 12V  (Przeczytany 8713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Zarządzanie ładowaniem akumulatora 12V
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Marca 2026, 18:51:34 »
Chyba, że uruchamia "zaległe" wypalanie GPF-a, bo ostatnio mniej jeżdżę.

Ktoś może krótko podsumować, dlaczego jest problem z tymi akumulatorami?
Czy to kwestia tego, że są "trafione"czy "przeleżały" gdzieś na regale lub podczas transportu doznały głębokiego rozładowania?
Kupienie nowego, innego rozwiązuje problem bo "nowy to nowy"?
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2026, 18:55:26 wysłana przez Soczek »

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Marca 2026, 21:12:37 »
Ktoś może krótko podsumować, dlaczego jest problem z tymi akumulatorami?
Błędna implementacja ekologiki. W tym wypadku celowe niszczenie akumulatora aby samochód lepiej wypadał w testach emisji CO2.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Marca 2026, 21:16:20 »
Główny problem to "nietrafiony" algorytm ładowania 12V akumulatorka. W większości czasu algorytm ładuje akumulator napięciem 12,8 V  - tak więc w ten sposób niczego nie naładuje, a tylko podtrzymuje agonie akumulatora.  ASO nachalnym klientom doradza aby odłączyć sobie z akumulatora wtyczkę systemu IBS wtedy akumulator będzie cały czas ładowany z napięciem ok 14V i w ten sposób akumulator dłużej pociągnie - jedynie trzeba pilnować aby co najmniej 500 km przed kolejnym przeglądem w ASO wtyczkę z powrotem podłączyć to w ten sposób na przeglądzie nie wykaże błędu układu hybrydowego a później z powrotem rozłączyć i gitara.

Jak akumulator padnie to wymienią na nowy (najlepiej auto holować wtedy do ASO) i ten nowy na pewnie jakiś dłuższy czas pociągnie.  Póki co Japończycy algorytmu ładowania nie chcą poprawić (zmienić) bo tak jest najbardziej zoptymalizowany pod aktualne normy spalania  i kropka. Inne marki jak Hyundai  no i choćby Chińczycy potrafili ten problem już dawno rozwiązać a Toyocie się po prostu nie chce - dopóki lecą na fali i autka się b. dobrze sprzedają to na pewno nic nie zmienią i tyle.

Transport aut z Japonii czy leżakowanie akumulatorów też ma w tym zapewne jakiś % udział.

Online Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Marca 2026, 07:40:56 »
Szokujące.

Czyli pozostało tylko monitorować jak ubywa energii, wymieniać aku na nowy i znów, z żalem, obserwować jak się kończy.

To nie po japońsku, by się wydawało.

Niestety, rozważam powrót do silnika spalinowego...

Dzięki za obszerne wyjaśnienia.

Corolla TS Dynamic 2.0 2023

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Marca 2026, 08:29:50 »
Niektórzy ( kiedy się tylko da)  trzymają auto w trybie ready na "P" wtedy 12V akumulator jest bez przerwy ładowany . Jak wyłączy się dmuchawę i radio to odbywa się to jeszcze wydajniej. W ten sposób akumulator się doładowuje dosyć dobrze.  Tak więc można w tym trybie myć i sprzątać samochód, czekać pod sklepem jak żona robi zakupy, czy poczekać w samochodzie aż żona wyjdzie w niedzielę ze mszy. 

Ja monitoruję stan napięcia akumulatora i kiedy po dłuższym postoju napięcie spada do 11,95 V to podłączam akumulator w samochodzie prosto pod ładowarkę i go doładowuję.  No i jakoś jeździmy.  !

Offline amari

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 GR '24
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Marca 2026, 08:38:52 »
To nie po japońsku, by się wydawało.
Niestety, rozważam powrót do silnika spalinowego...

Przecież podano proste rozwiązanie :), do tego wyraźnie pozostawione przez Toyotę do tego celu? Bo mogli takiej wtyczki nie zostawić, albo kontrolować czy aby system na pewno jest włączony.
Przez całą zimę w mediach lubowano się w opisach tego jak umierają akumulatory rozruchowe w elektrykach - nie było tygodnia bez dywagacji na ten temat, trafiło mi się nawet jechać w trasie z całodniową audycją w Radiu Kierowcy. Opisywano różne marki, w niektórych słaby aku powoduje że musisz jechać do domu po specjalny kluczyk do auta bo inaczej się do niego nie dostaniesz. W Toyocie dochodzi fakap związany z tym że wyjątkowo niecelnie dobrano strategię ładowania - ona działa dla wielu użytkowników, włącznie z tymi "ulubionymi" czyli taksówkami, ale jak tylko nie pasujesz do takiej grupy no to... Przypomnę że Toyota choćby statystycznie zbiera sobie te wszystkie komunikaty które zgłaszają ich nowsze auta :), ale widocznie wychodzi im że lepiej udawać że takich problemów nie ma.

Online Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Marca 2026, 08:48:28 »
Jest jak jest i nie "przeskoczę".

Bardziej chodzi mi o to, że przez takie drobnostki marka traci a ja mogę zostać zaskoczony i nie uruchomić auta, nic więcej.

Będę ładował prostownikiem, ustawiał na "P" itd. tylko czy o to chodziło, kupując Toyotę hybrydową, która się nie psuje ale nie ruszy z miejsca.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Marca 2026, 10:41:12 »
Po co pisać elaboraty na temat tak prosty . Raz na pół roku podpiąć akumulator pod ładowarkę i po problemie  . W poprzedniej Corolli 2020 tak robiłem i akumulator żyje do dziś .

Wysłane z mojego S23 Ultra przy użyciu Tapatalka

Online Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Marca 2026, 10:59:03 »
Tak było robione, jednak z roku na rok przy podobnym, miejskim użytkowaniu, bateria coraz słabsza. Także komunikaty z aplikacji Toyoty zaczęły się pojawiać, negowane przez ASO ale podtrzymywane przez Centralę w Warszawie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Marca 2026, 11:03:39 »
To są tylko komunikaty czy faktycznie nie mogłeś uruchomić auta?

Online Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Marca 2026, 11:05:40 »
Tylko komunikaty, a w związku z nimi użyłem ładowarki - ładował 5h.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #71 dnia: 25 Marca 2026, 11:08:02 »
komunikaty z aplikacji są o kant d... potłuc
one nic nie mówią w zasadzie, u mnie raz poinformował, po tym komunikacie pojeździłem a za kilka dni nie odpaliłem i nie było komunikatu...
jest on tak potrzebny jak świni siodło...

Online Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Marca 2026, 11:18:19 »
Centrala uważa, że samochód wysyła sygnał do aplikacji. Ona sama nic nie generuje. Więc jakiś impuls musiał być w moim przypadku.

Offline amari

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 GR '24
« Odpowiedź #73 dnia: 25 Marca 2026, 11:23:54 »
Po co pisać elaboraty na temat tak prosty . Raz na pół roku podpiąć akumulator pod ładowarkę i po problemie  . W poprzedniej Corolli 2020 tak robiłem i akumulator żyje do dziś .
LOL - ale często piszą ludzie z rocznymi autami w których aku jest już raz wymienione, albo miało już lawetowe wizyty w aso :)). Moja Corolla ma półtora roku i jakieś 10kkm i aku dłużej niż dwa tygodnie nie przetrwa, zdycha kompletnie, mogę sobie ładować ile chce, i właściwie to robię bo ładowałem już auto w ciągu zimy kilka razy.
Stare Priusy w ogóle nie miały takiego problemu, bo wystarczy nie kombinować z "inteligentnym ładowaniem" tylko kwasiakowi walić porządne ładowanie i akumulator tylko za to podziękuje. Jakbym zaczął wyliczać auta w których akumulatory przeżywały u mnie kilka lat i w ogóle ich nigdy nie ładowałem to by się dopiero zrobił elaborat ;). Tylko że tu chodzi o "jeszcze lepsze" generacje napędu, który jest już tak lepszy i inteligentny że potrafi doprowadzić do zasiarczenia aku rozruchowy w kilka miesięcy - zależy jak auto jest przypadkiem używane. U mnie akurat jest żenująco źle - ale jak pisałem wcześniej, znam już "inteligentne" systemy ładowania z poprzedniego auta i wiem że najlepiej to wyłączyć a akumulator kwasowy podziękuje za to całkowicie niewidoczną i wieloletnią pracą...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Marca 2026, 12:01:08 »
Auto w stanie uśpienia bez żadnych dodatkowych kamer itp. pobiera około 50mA prądu z akumulatora 12V co daje 1.2Ah w ciągu doby. Dwa tygodnie postoju to ok. 17Ah a więc całkiem sporo. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl