Autor Wątek: Zarządzanie ładowaniem akumulatora 12V  (Przeczytany 8726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
Odp: Zarządzanie ładowaniem akumulatora 12V
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Marca 2026, 12:14:40 »
Niektórzy ( kiedy się tylko da)�  trzymają auto w trybie ready na "P" wtedy 12V akumulator jest bez przerwy ładowany . Jak wyłączy się dmuchawę i radio to odbywa się to jeszcze wydajniej. W ten sposób akumulator się doładowuje dosyć dobrze.
Dwa lata temu opisywałem swoją historię z padniętym akumulatorem.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=56414.0

Wymieniono mi na gwarancji Vartę 12V/45Ah na 12V/52Ah. Właśnie od tamtej pory robię tak jak w cytowanym fragmencie. Pozostawiam auto na 30 minut, a czasem i na dłużej w takim trybie, zamykając drzwi auta z tego bolca w kluczyku. Auto wtedy widzę z okien swojego mieszkania. Staram się to robić mniej więcej raz w tygodniu i wszystko jest z akumulatorem w jak najlepszym porządku. Od tamtej pory kilka razy pozostawiałem autko nawet na 10-12 dni i wszystko grało...
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2026, 12:18:36 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Marca 2026, 13:04:26 »
Ech - miałem Corollę 1,6 2017 rocznik nie hybrydę z akumulatorem tureckim Mutlu, sprzedana w  rodzinie i tam akumulator ma już 9 rok i dalej wszystko śmiga i ani ćwierć żadnej awarii. Sprzedając Corollę 1,6 pomyślałem - faktycznie autko bezawaryjne i nie do zajechania czyli następną też kupiłem Toyotę RAV4 ale hybrydę  no i jest jak jest - dlatego tego auta już w rodzinie nie sprzedam. :(

Z tego RAV4 to wychodzi takie auto jak z Ikei , to akumulator nie domaga bo algorytm go nie ładuje tak jak trzeba, no to trzeba mieć w pogotowiu ładowarkę   i na wszelki wypadek jakiś boster no bo jak nie odpali to trzeba się ratować. Pomijając już tą rdzewiejącą tylną wtyczkę (normalnie śmiech na sali). No ale inżynierowie w JP już tacy są, że nie przyzna się do błędu i nie poprawi albo nie zmieni  do czasu jak mu jakiś beton na głowę nie spadnie. Tak więc jest jak jest.

Mam jeszcze  w garażu takie małe autko  Corsę C 1,2 z 2005 roku  zagazowana benzyna z przebiegiem 300k. Stoi prawie cały czas, a jedynie czasem gdzieś nią jadę do lasu na grzyby albo jak komuś braknie autka w rodzinie to ją bierze.  Nieraz chciałem ją już sprzedać czy oddać na złom, ale zawsze było mi jej szkoda, a odkąd mam RAV4 to wartość tej Corsy w moich oczach znacznie urosła, bo ona stoi ile chce ale zawsze odpala i jedzie. Kiedyś to był auta :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Marca 2026, 13:06:23 »
Z tego co pamiętam nie miałeś do tej pory problemów z uruchomieniem auta?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Marca 2026, 13:37:49 »
Nie - bo dbam o niego ile mogę. Monitoruje akumulator, i jak na postoju napięcie spada najniżej do 11,95 to wyciągam przez uchyloną tylną szybę przygotowane przymocowane na stałe do akumulatora) kabelki i podłączam do ładowarki która wisi obok na ścianie w garażu i ładuje.  Czasami jak jakieś mycie to tryb ready na "P" . Na wszelki wypadek boster w bagażniku też jest.

Przed dłuższymi postojami na lotnisku na 8 czy 7 dni to wcześniej doładowuje akumulator  ładowarką co najmniej dwa pełne cykle ( najlepiej 3) i wtedy te 8 dni mi wytrzymuje i odpala.  :)   

Mam nadzieje, że następny mój  samochód nie będzie już autem specjalnej troski. !

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Marca 2026, 13:57:34 »
Nie wiadomo więc co byłoby gdybyś nie troszczył się o akumulator.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #80 dnia: 25 Marca 2026, 15:33:01 »
A gdyby jednak przyszło mi wymienić akumulator na nowy, poza ASO, oczywiście, to na jaki parametr zwrócić uwagę?

Pojemność może być większa niż 45Ah, czyli np. 52 Ah ale prąd rozruchu także np 450A?
Widzę w sieci Yuasę, mającą prawidłowe wymiary obudowy, prawy plus, odgazowanie i jest niemal 3x tańszy od "serwisowego".

Corolla TS Dynamic 2.0 2023

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 25 Marca 2026, 15:47:57 »
Prąd rozruchu nie ma znaczenia w przypadku hybrydy. Nie wiem czy większa pojemność coś da skoro akumulator o mniejszej pojemności jest niedoladowany przez algorytm auta.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 25 Marca 2026, 17:17:37 »
Właśnie konsultowałem temat z właścicielem sklepu z akumulatorami:
Uważa, że większa pojemność wystarczy na dłużej jeśli naładowany na 100% podłączysz do auta i będziesz regularnie doładowywać prostownikiem, nie ładowarką elektroniczną - ta nie naładuje go "głęboko", tylko "podtrzymuje" w pewnym sensie.
Czyżby trzeba wrócić do tych ciężkich prostowników mniej bezpiecznych ale skuteczniejszych mając na uwadze żywotność akumulatora?

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #83 dnia: 25 Marca 2026, 17:47:42 »
Czyżby trzeba wrócić do tych ciężkich prostowników
można pozostać przy nowszym, którego w trybie eksperckim ustawisz tak jak ciężki prostownik

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 25 Marca 2026, 17:50:27 »
Masz na myśli tryb "recond"?

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #85 dnia: 25 Marca 2026, 20:00:00 »
Raz jeszcze. Ten algorytm nie jest wadliwy. jest optymalny. Inżynierowie włożyli wysiłek w to, żeby samochód miał minimalnie możliwe ładowanie a tym samym najlepsze wyniki emisji CO2.

To wasze cele życiowe (dobrostan samochodu) są odmienne od ideałów regulatora (UE).
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 25 Marca 2026, 21:39:12 »
Widzę pewną sprzeczność mianowicie algorytm dba o niską emisję CO2 podczas jazdy a jednocześnie wymusza częste używanie auta czy wręcz uruchamianie nieużywanego auta na P co zwiększa emisję CO2.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Marca 2026, 09:22:13 »
Abstrahując od nieporadności w rozwiązaniu problemów ładowania akumulatora 12V przez markę to w XXI wieku, wieku takiego zaawansowania technologicznego silników, napędów, AI, czujników IBS na klemach, planów lotów na Marsa i TFU infotainmentu.... -  wystarczyło choćby dodać taką funkcję jak na fotce poniżej wraz z informacją o przewidywanym czasie.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Marca 2026, 10:39:10 »
wystarczyło choćby dodać taką funkcję jak na fotce poniżej wraz z informacją o przewidywanym czasie.
pewnie też ale większość problemów by się skończyła w hybrydach jakby można było przekierować prąd z baterii hybrydowej do akumulatora 12V przed odpaleniem
w końcu prąd w samochodzie jest tylko z trochę wyższym napięciem ;)
tym to jest większy paradoks ;)
niektóre marki też tak robią, chyba w koreańczykach tak jest

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #89 dnia: 26 Marca 2026, 13:36:50 »
A gdyby jednak przyszło mi wymienić akumulator na nowy, poza ASO, oczywiście, to na jaki parametr zwrócić uwagę?

Pojemność może być większa niż 45Ah, czyli np. 52 Ah ale prąd rozruchu także np 450A?
Widzę w sieci Yuasę, mającą prawidłowe wymiary obudowy, prawy plus, odgazowanie i jest niemal 3x tańszy od "serwisowego".

W suzuki swace wkładają taki akumulator fabrycznie tylko serię 5000.
Suzuki Swace Elegance + LPG

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl