Mały update, ponieważ byłem dziś po południu sprawdzić ten czujnik i zobaczyć czy uda mi się wywołać tą dziwną pracę silnika na spokojnie, na postoju. Odpaliłem samochód, zostawiłem na chodzie na ponad 15 min i obserwowałem w między czasie co się dzieje.
Pierwsza kwestia taka (bo o tym jeszcze wcześniej chyba nie pisałem), że na zimnym silniku, zaraz po odpaleniu (samochód stał 4 dni niejeżdżony od wtorku) wolne obroty wskoczyły od razu na ok. 1400-1500 i stopniowo spadały. Zajęło to jakieś 2-3 min. zanim ustatkowały się na nominalnej pozycji czyli ok. 800-900, a potem były już cały czas stabilnie na tym poziomie. Nie udało mi się wywołać tego złego działania silnika (wówczas obroty spadają do 200-300), ale co innego przykuło moją uwagę, a mianowicie to, że w miarę pracy i nagrzewania się silnika wskazówka od temperatury na desce ani drgnęła, a do tej pory wszystko działało normalnie. I teraz zastanawiam się czy to kolejny objaw choroby, czy mam pecha i padł czujnik temperatury (który defacto wymieniałem 3 lata temu, więc nie jest taki stary). Jak sądzicie - czy tu może być jakaś zależność pomiędzy wcześniejszą usterką, a problemem ze wskazaniami temperatury, czy to zwykły przypadek?
Bo mam teraz takie dziwne uczucie jak parę tygodni temu, kiedy zaczęły się problemu po wymianie palca, kopułki, przewodów i cewki. O ile do wymiany pierwszych trzech elementów raczej nie mam zastrzeżeń (działały, ale wymieniałem, bo były zużyte - 30-letnie ori), o tyle kiedy zaczęły się problemy padła sugestia, że może niepotrzebnie cewkę wymieniałem (stara działała, ale była dołożona z innego auta i chciałem przywrócić fabrykę zakładając dedykowaną). Tu również był dylemat czy może starej nie założyć z powrotem, ale z drugiej strony wydawało się to trochę bez sensu, że wymieniam zamiennik dobrany z innego auta na fabrykę i jest gorzej.
Sam już nie wiem. Ma ktoś może jakieś przemyślenia/sugestię odnośnie powyższych kwestii, bo zachodzę w głowę od kilku tygodni, samochód stoi, bo nie bardzo jak nim jeździć, a sam mam już niezły mętlik?