Autor Wątek: MAP sensor lub czujnik ciśnienia do Cariny E 1.6 benz.  (Przeczytany 307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
MAP sensor lub czujnik ciśnienia do Cariny E 1.6 benz.
« dnia: 14 Sierpnia 2026, 12:54:20 »
Wspominałem już o tym czujniku w innym wątku, ale tam było bardziej o układzie zapłonowym, natomiast tutaj mam konkretne pytanie odnośnie samego czujnika. W związku z tym, że nie mogę nic znaleźć na wymianę tego, który obecnie posiadam w granicach PL, a zamawianie z Chin zajmie jakieś 2-3 tyg. zanim ta część w ogóle dotrze (zakładając, że będzie działać, bo feedback z tych chińskich zamienników jest mieszany - jednym działa innym nie) chciałem się zapytać czy takowy czujnik można naprawić (chodzi mi np. w serwisie elektronicznym)? Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i jak się to ma do ew. czyszczenia czujnika (bo znalazłem również informacje, że czasami to tylko kwestia zaolejenia i wystarczy np. IP-ą przepłukać)? Czy tego typu zabiegi mają w ogóle sens? Jeżeli ktoś przerabiał podobny temat - niech podzieli się wiedzą. Sam najchętniej bym to ustrojstwo wymienił (gdyby to było takie proste), niestety zmuszony jestem kombinować.

I drugie pytanie - jedni mówią, że to się nazywa MAP sensor inni (głównie jak podaję numer części której szukam), że to nie MAP tylko czujnik ciśnienia, więc żeby uściślić - jakie jest poprawne nazewnictwo?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: MAP sensor lub czujnik ciśnienia do Cariny E 1.6 benz.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpnia 2026, 15:29:01 »
Mainfold Absolute Pressure - czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym silnika. Mierzy on ciśnienie powietrza oraz obciążenie jednostki napędowej, przekazując te dane do komputera (ECU), który ustala odpowiednią dawkę paliwa i moment zapłonu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpnia 2026, 15:36:40 »
Czyli w zasadzie i jedno, i drugie. Czujnik ciśnienia MAP. :) Dzięki.

A co do samego czujnika - nie widziałeś może gdzieś takowego ? Ja już na głowie staję, a jedyne co mogę nowego znaleźć to zamienniki z Ali. Na rynku używek nic nie ma (bo może jednak sprawny, używany oryginał byłby lepszy) i to jest najgorsze.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpnia 2026, 17:36:01 »
Poszukam, może jeszcze coś zostało po mojej.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpnia 2026, 18:07:06 »
Numer mojego czujnika to 89420-20250, samochód - Carina E 1.6 benzyna, polift z 1996 roku. Gdybyś coś znalazł to był bym ogromnie wdzięczny.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpnia 2026, 19:24:32 »
Taka miałem

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2026, 20:12:26 »
Teraz w takim razie jeszcze bardziej trzymam kciuki abyś coś znalazł.  :grin:

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sierpnia 2026, 22:14:46 »
Jeszcze celem uzupełnienia dla zainteresowanych - dokładniejsze zdjęcia tego czujnika:

https://zapodaj.net/plik-YNdsx6cGBV

https://zapodaj.net/plik-RTzb8q1nCF

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sierpnia 2026, 21:59:46 »
Mały update, ponieważ byłem dziś po południu sprawdzić ten czujnik i zobaczyć czy uda mi się wywołać tą dziwną pracę silnika na spokojnie, na postoju. Odpaliłem samochód, zostawiłem na chodzie na ponad 15 min i obserwowałem w między czasie co się dzieje.

Pierwsza kwestia taka (bo o tym jeszcze wcześniej chyba nie pisałem), że na zimnym silniku, zaraz po odpaleniu (samochód stał 4 dni niejeżdżony od wtorku) wolne obroty wskoczyły od razu na ok. 1400-1500 i stopniowo spadały. Zajęło to jakieś 2-3 min. zanim ustatkowały się na nominalnej pozycji czyli ok. 800-900, a potem były już cały czas stabilnie na tym poziomie. Nie udało mi się wywołać tego złego działania silnika (wówczas obroty spadają do 200-300), ale co innego przykuło moją uwagę, a mianowicie to, że w miarę pracy i nagrzewania się silnika wskazówka od temperatury na desce ani drgnęła, a do tej pory wszystko działało normalnie. I teraz zastanawiam się czy to kolejny objaw choroby, czy mam pecha i padł czujnik temperatury (który defacto wymieniałem 3 lata temu, więc nie jest taki stary). Jak sądzicie - czy tu może być jakaś zależność pomiędzy wcześniejszą usterką, a problemem ze wskazaniami temperatury, czy to zwykły przypadek?

Bo mam teraz takie dziwne uczucie jak parę tygodni temu, kiedy zaczęły się problemu po wymianie palca, kopułki, przewodów i cewki. O ile do wymiany pierwszych trzech elementów raczej nie mam zastrzeżeń (działały, ale wymieniałem, bo były zużyte - 30-letnie ori), o tyle kiedy zaczęły się problemy padła sugestia, że może niepotrzebnie cewkę wymieniałem (stara działała, ale była dołożona z innego auta i chciałem przywrócić fabrykę zakładając dedykowaną). Tu również był dylemat czy może starej nie założyć z powrotem, ale z drugiej strony wydawało się to trochę bez sensu, że wymieniam zamiennik dobrany z innego auta na fabrykę i jest gorzej.

Sam już nie wiem. Ma ktoś może jakieś przemyślenia/sugestię odnośnie powyższych kwestii, bo zachodzę w głowę od kilku tygodni, samochód stoi, bo nie bardzo jak nim jeździć, a sam mam już niezły mętlik?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: Wczoraj o 17:28:53 »
Niestety okazuje się, iż nic mi nie zostało po Carinie.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Wczoraj o 18:05:18 »
Dzięki, że sprawdziłeś. Może komuś innemu coś się w szafie lub na półce w garażu kurzy. Zdjęcia i opis dla zainteresowanych tematyką mojego problemu wyżej. Gdyby ktoś coś, to proszę o info.

A przy okazji jeszcze takie pytanko (bo czytałem dzisiaj w necie i AI mi podpowiadało pewne rzeczy, ale bez konkretów). Czy możliwe jest, że MAP sensor jest sprawny, tylko działa dziwnie z powodu nowej cewki (że niby w pamięci zostają ustawienia po poprzedniej, a nowa ze starą musi się sparować lub nawet kasowanie jakichś błędów, choć w tym aucie to nie wiem czy coś komputerem się kasuje)? Z pozostałym elementów (palec, kopułka i przewody WN) nie bardzo widzę, aby któryś miał jak sensorowi przeszkadzać lub bezpośrednio wpływać na jego pracę, natomiast cewka jest spięta kostką z czujnikiem położenia przepustnicy (przepustnica czysta, sprawna i sprawdzona), czyli jakby znajdowała się dość blisko obiegu powietrza i ciśnienia. Czy coś może być na rzeczy jeżeli tak na ten problem spojrzeć?

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Dzisiaj o 09:54:07 »
Czujnik ten nie ma nic wspólnego z zapłonem, powiązany jest ze sterowaniem TPS /przepustnicą/
Jego uszkodzenie powinno wywołać świecenie lampki /Chack silnika/
Wejdź w tryb serwisowy ECU sprawdź czy wyświetlił się kod błędu czujnika.
Oczyść połączenia styków czujnika i gniazda
Napięcie na czujniku wynosi 4,5-5,5V
pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl