Pora na szybki update. Udało mi się przeprowadzić procedurę o której pisał lecho48 i jeżeli wszystko dobrze odczytałem, to pokazało 4 błędy. Prosiłbym Was jednocześnie o weryfikacje czy dobrze je odczytuję (piszę to co na szybko mi AI podpowiedziało).
Błędy 21 i 26 - głównie dotyczą sądy lamba, ale z tego co mi AI podpowiada są to również komunikaty odnośnie stanu ciśnienia powietrza, więc to tak jakby zahacza o tematykę mojego problemu.
Bład 22 - najbardziej oczywisty, tłumaczy problem ze wskazaniami temperatury cieczy chłodzącej (usterka czujnika), ale również AI coś podpowiada, że nierówna praca, falowanie obrotów etc..
Bład 31 - wydaje się, że główny winowajca. Problem z układem pomiaru masy powietrza - czyli z MAP-em jak zakładam.
I teraz moje pytania do Was. Czy to co napisałem powyżej (informacje o błędach które podpowiedział mi AI w wyszukiwarce) jest wiarygodne, czy są to dobre interpretacje błędów, a jeżeli tak, to czy to oznacza, że powinienem wymienić MAP sensor, czujnik temp. cieczy chłodzącej i przyjrzeć się sondzie lambda (bo nie zakładam, że od razu potrzebna jest wymiana - może te kody błędu wyskoczyły dodatkowo jako reakcja na awarię MAP-a)? Czy taki tok myślenia/działania przyjąć, czy macie jeszcze jakieś sugestie/uwagi?
I druga kwestia w odniesieniu do tego co wcześniej było o ECU. Nie udało mi się zdjąć wtyczki z MAP-a, aby odpalić samochód bez niego, ale tak jak napisałem powyżej - uzyskałem kody błędów. Skoro wyświetliły mi się normalnie czy należy założyć, że ECU jest sprawne i zająć się powyższymi usterkami, czy aby mieć pewność, że ECU nie kłamie jest jakaś procedura na sprawdzenie jego samego?