Autor Wątek: MAP sensor lub czujnik ciśnienia do Cariny E 1.6 benz.  (Przeczytany 4684 razy)

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: MAP sensor lub czujnik ciśnienia do Cariny E 1.6 benz.
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sierpnia 2026, 16:46:19 »
lecho48 - Jesteś wielki. Rzuciłeś właśnie nowe światło na mrok mojej sytuacji. Nigdy nie miałem za bardzo doczynienia z żadną diagnostyką elektroniczną (do tej pory we wszystkich samochodach tego typu usterki mnie jakoś omijały), dlatego trochę zielony w tym jestem.

Dzięki za rozwinięcie tematu. Na taki opis czekałem. Wczoraj trochę nie załapałem o co z tym ECU chodzi, a teraz już wiem, że to sterownik silnika i że problemem może być on sam, a nie np. w/w MAP sensor (skoro może nim np. źle sterować). Swoją drogą własnie czytam o tym mostkowaniu pinów i liczeniu mrugnięć. I teraz pytanie - jeżeli będzie mrugać ciągle = nie ma błędu, jeżeli wymruga mi liczbę, to gdzie sprawdzić jaki numer jakiemu błędowi odpowiada? Posiadam ksiażki Haynes i Sam naprawiam... - czy w nich znajdę jakąś rozpiskę kodów?

I jeszcze takie dodatkowe pytanie, bo dzisiaj rozmawiałem również z lokalnym elektronikiem, który posiada wtyczkę, aby wpiąć się w to złącze diagnostyczne. Jestem z nim wstępnie na jutro lub czwartek (muszę jutro przedzwonić) umówiony na podłączenie pod komputer. Czy taki zabieg (podpięcie kompa) będzie bardziej kompleksowy i miarodajny, czy to w gruncie rzeczy to samo, tylko on ma interfejs diagnostyczny, który mu ładnie pokaże co i jak? On również zaczął kierować podejrzenia źródła problemu w stronę elektroniki samochodu, a nie nawet samego sensora (choć notabene twierdzi, że w razie czego znalazł dość dobry zamiennik pasujący do tego samochodu).

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sierpnia 2026, 18:31:28 »
Pora na szybki update. Udało mi się przeprowadzić procedurę o której pisał lecho48 i jeżeli wszystko dobrze odczytałem, to pokazało 4 błędy. Prosiłbym Was jednocześnie o weryfikacje czy dobrze je odczytuję (piszę to co na szybko mi AI podpowiedziało).

Błędy 21 i 26 - głównie dotyczą sądy lamba, ale z tego co mi AI podpowiada są to również komunikaty odnośnie stanu ciśnienia powietrza, więc to tak jakby zahacza o tematykę mojego problemu.

Bład 22 - najbardziej oczywisty, tłumaczy problem ze wskazaniami temperatury cieczy chłodzącej (usterka czujnika), ale również AI coś podpowiada, że nierówna praca, falowanie obrotów etc..

Bład 31 - wydaje się, że główny winowajca. Problem z układem pomiaru masy powietrza - czyli z MAP-em jak zakładam.

I teraz moje pytania do Was. Czy to co napisałem powyżej (informacje o błędach które podpowiedział mi AI w wyszukiwarce) jest wiarygodne, czy są to dobre interpretacje błędów, a jeżeli tak, to czy to oznacza, że powinienem wymienić MAP sensor, czujnik temp. cieczy chłodzącej i przyjrzeć się sondzie lambda (bo nie zakładam, że od razu potrzebna jest wymiana - może te kody błędu wyskoczyły dodatkowo jako reakcja na awarię MAP-a)? Czy taki tok myślenia/działania przyjąć, czy macie jeszcze jakieś sugestie/uwagi?

I druga kwestia w odniesieniu do tego co wcześniej było o ECU. Nie udało mi się zdjąć wtyczki z MAP-a, aby odpalić samochód bez niego, ale tak jak napisałem powyżej - uzyskałem kody błędów. Skoro wyświetliły mi się normalnie czy należy założyć, że ECU jest sprawne i zająć się powyższymi usterkami, czy aby mieć pewność, że ECU nie kłamie jest jakaś procedura na sprawdzenie jego samego?

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Sierpnia 2026, 10:57:41 »
Kod 26 nie występuje, pozostałe zgodne z opisem. Dokładny opis na forum ,lub książka WKŁ toyota Carina str. 65. Elektryk przed wymianą może sprawdzić ,wykonać pomiary.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Sierpnia 2026, 12:34:58 »
Dzięki lecho48 za konkretną stronę. Już sobie wszystko przeczytałem i faktycznie - nie występuje kod numer 26. Wczoraj dwa razy całą procedurę przeprowadziłem. Mam wszystko nagrane i sprawdziłem przed chwilą czy się gdzieś nie pomyliłem, ale samochód faktycznie wyświetla kod 26. Idzie sekwencja 2, 1 = kod 21, 2, 2 = kod 22, potem jest 2, 6 = kod 26 i na koniec 3, 1 = kod 31. Czy mój samochód zwariował czy to może oznaczać coś innego?

A jak wygląda kwestia samego ECU - czy to się jakoś jeszcze bada/diagnozuje czy skoro pokazał mi te kody to zakładamy, że działa (pytam też pod kątem tego kodu 26)?

I jeszcze takie pytanie dodatkowe - skoro mamy już jasność, że MAP-em jest problemem, a na ten moment znajduję tylko chińskie zamienniki no-name - czy można zaadaptować czujnik z innego samochodu (np. z Avki albo Corolli) , bo do Cariny po podanych wcześniej numerach nie mogę nic znaleźć (używki), natomiast jest dużo czujników "podobnych" z innych Toyot i o ile zawsze preferuję części dedykowane, to w tym przypadku sytuacja zmusza mnie poniekąd do szukania innych rozwiązań. Trochę tak, jak ze wspomnianą wyżej cewką. Tyle lat jeździłem z cewką Boscha, o zupełnie innym kształcie niż Toyotowy oryginał (również Boscha), wziętą prawdopodobnie z Opla Frontery. Czy w przypadku MAP sensora jest szansa na tego typu zabieg?

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpnia 2026, 14:39:41 »
Spotkałem się w opisach z wymruganiem  kodu 26 który formalnie nie istnieje, Celica MR2. Przypuszczam że jak usuniesz te konkretne to i ten zniknie.
Uszkodzenie ECU na chwilę obecną nie zakładam. Jeśli chodzi o MAP sensor na inny to kwestia fizycznego połączenia .Nie mam praktycznego doświadczenia mogę się mylić.
Chociaż sam czujnik na wyjściu PIM wystawia tylko określone napięcie, zależne od ciśnienia atmosferycznego w danej lokalizacji. np.  0,3 do 0,8V . gorzej jak jest zwary lub przerwany

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Sierpnia 2026, 15:31:55 »
No to w takim razie mamy potwierdzenie, że ten formalnie nie istniejący kod samochód jest w stanie wymrugać.  :grin:

Jeżeli uda mi się rozwiązać problem MAP-a to zapewne sprawdzę czy zniknął. I tu też pytanie - jak się już daną (jakąkolwiek) usterkę usunie, to te kody same znikają (w sensie, że komputer od razu łapie, że dany podzespół już działa poprawnie i nie wyświetla dalej błędu, bo już go nie widzi) czy trzeba je kasować ręcznie (lub jakimś programem zapewne w przypadku nowszych samochodów)?

Odnośnie samego MAP-sensora to znalazłem dzisiaj coś takiego:

https://www.ebay.pl/itm/315385822802?_skw=8942020250&itmmeta=01M0CQVW4J5E0R5QRYHEY7WF7V&hash=item496e75be52:g:fPsAAeSwJBpoRMDP&itmprp=enc%3AAQALAAAA0GfYFPkwiKCW4ZNSs2u11xDyDyUGYBIINvFVPlgGZDawD1Fgw0pbnTpfxDoRH2Ez5bL0D%2B38XwZWGg3uJ7jtnUWGOq0t4%2B1VtFF56Ltw7cHRZ4rUxpTzYy12Fk6CUB8TfS%2BFkgx5dWBFaYrnCp6k9DAb1gGS%2FsWGbqGy2w2KP%2BazsCbNbsIU0UD8QIXQmTM4DVz8dTBoGIjmj19lEcOXtV228neSWAiOK9V8yiIlR67urYv16O3zjk1XUnRkeh84EhldPipKj9mfofZ1%2BSNXwb8%3D%7Ctkp%3ABk9SR7zC75eDaA

I teraz co jest najciekawsze. Wygląda zupełnie inaczej niż mój, patrząc na ilość pinów posiada 4 w odróżnieniu od 3 widocznych na czujnikach-chińczykach no-name, ale to co jest ciekawe, to to, że numer tego Boscha pokrywa się idealnie z numerem OEM Toyoty z mojego czujnika. Jednym słowem - widnieje on jako dedykowany zamiennik (i to dobrej klasy). Po konsultacji z warsztatem i dokładnym sprawdzeniu w/w numerów podjęliśmy decyzję, aby go zamówić i sprawdzić. Mają go jutro przywieźć, a w piątek planujemy zadziałać z tematem, tak więc zobaczymy.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Sierpnia 2026, 15:41:07 »
lecho48 - Jeszcze takie pytanie odnośnie kodu 21 - pozostałe mamy omówione. Czy faktycznie coś jeszcze może się dziać z sądą lambda (niezależenie od wyżej opisanych problemów z czujnikiem temp. i MAP-em, które już mam stwierdzone i które będę starał się wymienić), czy ten kod jest raczej wynikową tych problemów z podciśnieniem w układzie z którymi walczę i po ich usunięciu powinien zniknąć? W skrócie - czy to się może jakoś łączyć z pozostałymi dolegliwościami czy to oddzielny problem, który muszę osobno zdiagnozować?

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Sierpnia 2026, 09:43:21 »
Kod 21 Sonda może mieć uszkodzoną grzałkę, czujnik przepalony lub zaklejony. Jej żywotność zależy od przebiegu jak również od paliwa /np. gaz
Pytanie czy na pewno masz sondę Lambda , niektóre modele carin miały specjalny czujnik, nie pamiętam dokładnej nazwy.
Kasowanie błędów odbywa się po przez odłączenie akumulatora na co najmniej 10sek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Sierpnia 2026, 10:03:12 »
Pytanie czy na pewno masz sondę Lambda , niektóre modele carin miały specjalny czujnik, nie pamiętam dokładnej nazwy.
Tu chyba chodzi tylko o opcje lean Burn to był czujnik ubogiej mieszanki o ile dobrze pamiętam.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2026, 10:05:07 wysłana przez ledziu »

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Sierpnia 2026, 12:59:24 »
lecho48 - Wybacz jakość zdjęcia, ale chwilowo nie posiadam lepszego (próbowałem uchwycić maglownicę po wymianie, ale w prawym, dolnym rogu wydaje mi się, że to właśnie wystaje sonda lambda i dlatego je zamieszczam):

https://zapodaj.net/plik-XcUXXd03rk

Paliwo benzyna, bez gazu. W czerwcu 2024 miałem wymieniany cały (od kolektora po tylną końcówkę tłumika) układ wydechowy, bo po 28 latach oryginalny Walker miał już dość. Tłumikarz część rzeczy wstawił z Polmo, niektóre elementy dorabiał. Na pewno wszedł nowy kat i mocowania wszystkiego. Nie pamiętam tylko czy przekładał sondę czy coś nowego zakładał, ale założyłem, że w tym budżecie co zapłaciłem, to sonda raczej była ok i przekładał starą (Denso chyba ponad 150 zł nowa kosztuje). Ogólnie do dziś dnia wszystko działa bez zarzutów. Przejechane ok. 20 tys. km w tym czasie. Żadnych kontrolek czy problemów do tej pory.

Czy w takim razie warto również przyjrzeć się samej sondzie, aby sprawdzić jej stan? Ją się wykręca czy jest jakoś zaspawana do rury (bo spaw widzę na rurze wokół niej, ale poniżej linii samej sondy, więc chyba można ją wykręcić)?

ledziu - U mnie jest zwykła benzyna, bez LB i gazu. Nic specjalnego.  :-)

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Sierpnia 2026, 13:18:15 »
Jeszcze pytanie odnośnie samego kasowania. Czy to co w necie wyczytałem - że niby kody błędów można wykasować poprzez wyjęcie bezpiecznika oznaczonego EFI na ok. minutę, aby nie kasować radia i zegara - to też zadziała?

I druga sprawa. Czy dobrze rozumuję. Jeżeli np. jutro pojadę wymienić MAP i czujnik temp. cieczy chłodzącej, potem zresetuję wszystko i zwrotką sobie sprawdzę kody błędów, jeżeli nie wyrzuci mi kodów 22 i 31 czy będzie to oznaczało, że operacja się udała, bo powinien ewentualnie zostać tylko kod 21 od sondy, natomiast gdyby któryś z powyższych powrócił, wówczas oznaczałoby to, że trzeba szukać winowajcy dalej, tak? Chodzi mi o to, że jeżeli wszystko się uda, to te kody powinny zniknąć i nie być już wyświetlane po resecie, a jeżeli znowu któryś z nich będzie się pojawiał, wówczas trzeba szukać dalej przyczyny?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Sierpnia 2026, 13:24:25 »
Sonda jest wykręcana, nie jest przyspawana. Z drugiej strony wtyczka. Łatwo wymienić.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Sierpnia 2026, 15:17:24 »
carinae20gli - Dzięki za szybka odpowiedź. Tak podejrzewałem właśnie. Teraz tylko się zastanawiam czy kupić (aby w razie potrzeby wymiany mieć przy sobie) nową sondę jak pojadę na diagnostykę do warsztatu czy narazie odpuścić temat i skupić się na pozostałych problemach? Chodzi mi o to - na ile poważne są takie ewentualne problemy z sondom albo co to może w praktyce oznaczać, bo na ten moment nic się nie dzieje (albo ja jestem nieświadomy)?

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Sierpnia 2026, 21:49:49 »
Jeszcze tak na koniec chciałem jedną kwestię dorzucić, bo zastanawiam się czy może jest coś na rzeczy.

Jak już zostało napisane - samochód ma 30 lat i podzespoły mają prawo się zużywać (szczególnie te nigdy jeszcze nie wymieniane ori). Natomiast zastanawiam się czy przyczyną moich problemów (ogólnych - nie tylko tego MAP-a) może być jakiś większy problem w instalacji elektrycznej całego samochodu. Dlaczego o to pytam? Ponieważ o ile MAP-sensor jest oryginalny i wydaje się, że nie był wcześniej ruszany, o tyle w ciągu ostatnich 3,5 roku dwa razy wymieniałem altek i aku (za pierwszym razem oba elementy były już stare i zużyte, ale kolejna wymiana wiosną tego roku tych samych podzespołów to trochę szybko - szczególnie altek), teraz równo po 3 latach szykuje się kolejna wymiana czujnika temp. cieczy chłodzącej, nie wiadomo co będzie z sondom lambda. Wszystkie te podzespoły mają ze sobą to wspólnego, że gdzieś mają wtyczkę (lub klemę) i są wpięte tak czy inaczej w wiązkę główną i zasilane prądem. I o ile wymienić czujnik cieczy to żaden problem, o tyle pozostałem podzespoły są albo ciężej dostępne, albo więcej kosztują.

Zastanawiam się co dalej zrobić, bo oczywiście można by spróbować znaleźć kogoś do sprawdzenia całej wiązki (choć pewnie to już nie będzie takie proste), to do tego dojdzie koszt robocizny bez względu na to czy coś się znajdzie, czy też nie. O co mi chodzi to to, czy coś więcej może być na rzeczy i drążyć dalej temat, czy wymienić to co jest teraz doraźnie i nie przejmować się wiązką. Pytam też dlatego, ponieważ nie licząc awarii maglownicy spowodowanej problemami z pompą, to generalnie największe i najczęstsze problemy mam z podzespołami stricte elektrycznymi w tym samochodzie, a przecież tutaj jest elektryka na wpół analogowa jeszcze (nie taka jak w nowych furach). Jednym słowem czy tego typu problemy mogą wskazywać na jakąś ukrytą usterkę w układzie elektrycznym, która przysparza kolejnych problemów, czy po prostu części (stare czy nowe) się zużywają i tyle.

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Sierpnia 2026, 22:25:45 »
Pewno to już wiesz, ale krótkie info z AI:

Toyota Carina E z 1996 roku (wersja po delikatnym liftingu) to pod względem mechanicznym jeden z najtrwalszych samochodów w historii motoryzacji. Jej realna żywotność znacznie przekracza standardy projektowe współczesnych aut (10-15 lat) i przy minimalnej dbałości wynosi 400 000 do ponad 500 000 kilometrów. Wiele z tych aut znika z dróg nie z powodu awarii silnika, ale przez postępującą korozję.

Realna żywotność głównych elementów
  • Silniki benzynowe (1.6 4A-FE, 1.8 7A-FE, 2.0 3S-FE): Są praktycznie niezniszczalne. Bez problemu pokonują dystans 450–500 tys. km bez remontu kapitalnego.
  • Silnik diesla (2.0 D / TD): Prosta konstrukcja wolnossąca lub z turbem potrafi bez trudu przekroczyć 500–600 tys. km.
  • Skrzynie biegów i zawieszenie: Wyjątkowo solidne. Elementy fabryczne potrafiły wytrzymać ponad 250–300 tys. km bez żadnej ingerencji.
Typowe usterki po latach (na co uważać) Mimo legendarnej niezawodności, wiek robi swoje. Oto najczęstsze problemy:
1. Korozja (Główny wróg)Standardowe miejsca: Rdza najchętniej atakuje tylne nadkola, progi oraz dolne krawędzie drzwi.Ukryte miejsca: Bardzo niebezpieczna jest korozja kielichów tylnego zawieszenia (zbiera się tam błoto, co potrafi doprowadzić do powstania dziur niewidocznych na pierwszy rzut oka).
2. Silnik i osprzęt Pobór oleju: Starsze silniki benzynowe (szczególnie po przebiegu powyżej 200–300 tys. km) mają tendencję do zużywania oleju silnikowego (nawet do 0,5 l na 1000 km) z powodu zużytych uszczelniaczy zaworowych i pierścieni tłokowych.Układ chłodzenia: Zdarzają się zapowietrzenia układu, co objawia się jednoczesnym brakiem ogrzewania w kabinie i nagłym wzrostem temperatury silnika.
3. Elektryka i drobiazgiŚniedziejące styki: Stara instalacja elektryczna może powodować drobne problemy, np. losowe błędy czujników, problemy z centralnym zamkiem czy opadające szyby boczne.Wspomaganie kierownicy: Często dochodzi do drobnych wycieków z pompy wspomagania lub luzów na przekładni kierowniczej.

Podsumowanie
Jeśli karoseria i podłoga opisywanego egzemplarza są zdrowe, samochód ten jest w stanie służyć jeszcze przez długie lata przy zachowaniu podstawowego serwisu (oleje, filtry, rozrząd).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl