Autor Wątek: [E12] 1.6 ZZ zużycie oleju - finał  (Przeczytany 16832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bigman

• Gość
[E12] 1.6 ZZ zużycie oleju - finał
« dnia: 24 Sierpnia 2005, 11:43:46 »
Mój samochód został zakwalifikowany na wymianękrótkiego bloku i wszystkich uszczelnień. Czy ktoś z Was już brał udział w tej akcji i może podzielić siędoświadczeniami (docieranie, sprawy papierkowe)?

Po wymianie bloku klient jest zoobowiązany do zalewania silnika olejem toyota 5w30 (to jakiś mobil) pod rygorem utraty gwarancji - ciekawe dlaczego?

trochęsiębojęjak to będzie po odbiorze auta:
czy samochód będzie równie dobrze jeździć jak przed wymianą? - może nawet lepiej bo nie będzie brał oleju ;-)
czy silnik składany w aso nie będzie źródłem innych problemów w przyszłości (bo np. coś źle skrecą albo niepodłączą)?
z czego wynika to, że trzeba będzie zalewać auto tylko tym olejem?
czy po takiej akcji i dotarciu silnik będzie w pełni sprawny i będzie go można traktować "z buta"?
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:26:06 wysłana przez Janmor »

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
[E12] 1.6 ZZ zu¿ycie oleju - fina³
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2005, 12:29:38 »
Cytat: bigman
Po wymianie bloku klient jest zoobowiązany do zalewania silnika olejem toyota 5w30 (to jakiś mobil) pod rygorem utraty gwarancji - ciekawe dlaczego?

Co to kur...ma byc zyjemy w Rosji czy w demokratycznej europie ?
Co to gów..kogo obchodzi z kim jakies ASO ma podpisane umowy handlowe, co to za olej ??
Co to znaszy jakis mobil  ?
Chyba klient ma prawo znac marke i klase oleju jaki sie leje mu do silnika ?
Rece opadaja po prostu nic sie nie zmienia...

czy silnik składany w aso nie będzie źródłem innych problemów w przyszłości (bo np. coś źle skrecą albo niepodłączą)?

No jak trafisz na partaczy i nidouczonych fachmanow ktorych nie brakuje a znam takie przypadki ze włos sie jeży to spieprza cos na pewno czy to podczas montażu czy pasowania itp.
Chociaż moze akurat trafisz na dobrego mechanika ze złoży to wszystko do kupy i bedzie OK i bedzie sie znał na swojej robocie :-)

Pozwole sobie na moja malą refleksje , jesli u mnie przytrafiła by sie taka usterka w nowym samochodzi to nabrał bym takiego urazu ze autko zaraz po naprawie sprzedałbym i kupił cos innego np. HONDE, bo nie chciałbym zeby sie cos spieprzyło po gwarancji bo wtedy koszty napraw to byłby dla mnie czysty kosmos.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Kroket

• Gość
Re: [E12] 1.6 ZZ zu¿ycie oleju - fina³
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2005, 13:06:02 »

Chetnie bym wsadzil kogos z Toyoty do mojego samochodu i pokazal jak chodzi 1.6 na 0W40. Fabryczny 5W30 wyraznie nie wydalal na autostradzie - po kilkudziesieciu kilometrach szybkiej jazdy silnik zaczynal pracowac glosniej i z wiekszymi wibracjami. Po wymianie "sie skonczylo".

bigman

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2005, 13:13:29 »
Cytat: Kroket
Chetnie bym wsadzil kogos z Toyoty do mojego samochodu i pokazal jak chodzi 1.6 na 0W40. Fabryczny 5W30 wyraznie nie wydalal na autostradzie - po kilkudziesieciu kilometrach szybkiej jazdy silnik zaczynal pracowac glosniej i z wiekszymi wibracjami. Po wymianie "sie skonczylo".
no więc tego sięobawiam - dotąd jeździłem na TWS 10W60 - też sięboję, że W30 będzie za rzadki na trasy - planowałem, zalać silnik mobilem 0W40 lub 5W50

bigman

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2005, 13:16:23 »
Cytat: Croom
No jak trafisz na partaczy i nidouczonych fachmanow ktorych nie brakuje a znam takie przypadki ze włos sie jeży to spieprza cos na pewno czy to podczas montażu czy pasowania itp.
mam nadzieję, że będzie OK - zresztą w razie czego będzie gwarancja ale mimo wszystko przez jakiś czas nie będęjeździł w dalsze trasy aby w razie czego było blisko do serwisu ;-)

drakon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2005, 13:25:28 »
Naprawde jaja sobie robięna tych stacjach, nikt Ciebie nie może zmusić do stosowania
 nażuconego przez nich oleju  a pozatym w jaki sposób sprawdzą jaki tam jest w środku olej który dajmy na to przejechał już kilka tysięcy
Ja jednajk kupięDIESLA  w nich chyba nie ma takich problemów
A jak chcesz zmienić olej na jakiś inny dobry, to zawsze możesz zachować orginalny olej w jakimś baniaczku  tak na wszelki wypadek :P

Pozdrawiam

bigman

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2005, 13:32:25 »
Cytat: drakon
Naprawde jaja sobie robięna tych stacjach, nikt Ciebie nie może zmusić do stosowania
 nażuconego przez nich oleju  a pozatym w jaki sposób sprawdzą jaki tam jest w środku olej który dajmy na to przejechał już kilka tysięcy
to proste - na gwarancji trzeba robić przeglądy a ASO a na nich wpisują czym silnik zalali ...

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2005, 14:39:57 »
A jak zalejesz czymś innym to co Ci zrobią? Odmówią naprawy?
Ciekawie na jakiej podstawie.

Ciebie obowiązuje to, co jest w książce gwarancyjnej i instrukcji obsługi, czyli na papierze, a nie to co gada jeden mechanik z drugim.
A w instrukcji jest tylko jakie olej ma spełniać parametry a nie jakiego ma być producenta.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpnia 2005, 15:04:09 »
Cytat: Leniwiec
A jak zalejesz czymś innym to co Ci zrobią? Odmówią naprawy?
zobaczymy jak to będzie gdy odbioręauto i dostanęwszystkie papiery

looqasch

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpnia 2005, 17:56:15 »
Cytuj (zaznaczone)
Mój samochód został zakwalifikowany na wymianękrótkiego bloku i wszystkich uszczelnień.

A tak na marginesie o co z tym chodzi bo nie jestem na topie   :-DD    :oops:
Może ktoś podrzuci jakiegoś linka w tym temacie   :chmmm

Wojak

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpnia 2005, 22:26:57 »
Mój olejem toyota 5w30 (to jakiś mobil)

Nie to Esso 5W30.
Już to kiedyś pisałem na forum.

tunix

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2005, 23:33:29 »
Cytat: Croom
Pozwole sobie na moja malą refleksje , jesli u mnie przytrafiła by sie taka usterka w nowym samochodzi to nabrał bym takiego urazu ze autko zaraz po naprawie sprzedałbym i kupił cos innego np. HONDE, bo nie chciałbym zeby sie cos spieprzyło po gwarancji bo wtedy koszty napraw to byłby dla mnie czysty kosmos.

Jak tak zrobiłem - w Hondzie też zdarzają sięusterki. I Honda również wymaga specjalnego oleju przez pierwsze 20 tys. km - Honda Oil 0W20 - w dodatku mineralny. W czerwcu jechałem na tym oleju prawie 2h powyżej 200 w temp. ok 30 stopni. Oleju ubyło minimalnie i nic złego sięnie działo. Więc nie ma co panikować.

tx

looqasch

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpnia 2005, 23:39:10 »
A jak myślicie jaką gęstość ma olej po przejechaniu 5 kkm ?? Jest bardziej żadszy niż ten co w ASO polecają :wink:
I zadsze oleje leje siętylko podczas docierania i wymienia dużo częściej niż normalnie

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sierpnia 2005, 23:49:33 »

A to ciekawe... ja bym stawiał sprawęostro, że auto ma być naprawoine w ten sposób aby można było stosować oleje z zakresu jaki podaje instrukcja obsługi, a nie pieprzenie o zalewaniu 5w30 pod rygorem.
Albo naprawiają jak należy albo na drzewo i wymiana całego silnika.
Jestem w stanie zrozumieć nakaz pierwszego zalania oleju na dotarcie, ale cały czas ?
Walcz o swoje, nie poddawaj się:-) Zrób jedną ze swoich poważniejszych min i ognia do salonu ;-)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sierpnia 2005, 00:07:28 »
O ile pamietam instrukcje, to wg niej zalecanym olejem do E12 jest właśnie 5W-30 SJ/CF, tyle że oczywiście nigdzie nie jest napisane jakiego producenta.
Ale jutro sięjeszcze upewnie, jak instrukcje będęmiał w ręku   :chmmm

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl