Autor Wątek: Swap alternatora BOSH -> Denso w 3S-FE (F)  (Przeczytany 27990 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Swap alternatora BOSH -> Denso w 3S-FE (F)
« dnia: 20 Września 2005, 11:38:58 »
Witajcie !
Kumplowi w angielce poleciał alternator (tfu!) Bosch. Same części do naprawy to ok. 900,- a nowy to ponad 1000,- :(
Zastanawiam sięnad wsadzeniem tam używki japońskiej, tylko zastanawiam sięnad ewentualnymi konsekwencjami takiego kroku.
Teoretycznie wszystko powinno zatrybić. Do alternatora podpina siętylko jakieś dwa plusy na stałe i jeden po stacyjce oraz wyjście na kontrolkę. Regulator oba maja wbudowany więc żadne konkretne sterowanie nie wchodzi w rachubę. Problemem może być najwyżej wtyczka, ale to też można załatwić z alternatorem.
Czy ktoś przerabiał taką kombinację? Może macie jakieś uwagi, doświadczenia w temacie podmiany alternatorów ?
Za chwilęjadędo niego przymierzyć mój czy wejdzie na łapy, ale cały czas waham sięo względy elektryczne...
Sprawa pilna, dzisiaj trzeba zamówić ten agregacik :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Darus

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2005, 12:08:13 »
Cytat: Perzan
Witajcie !
Kumplowi w angielce poleciał alternator (tfu!) Bosch. Same części do naprawy to ok. 900,- a nowy to ponad 1000,-  
Zastanawiam sięnad wsadzeniem tam używki japońskiej, tylko zastanawiam sięnad ewentualnymi konsekwencjami takiego kroku.
Teoretycznie wszystko powinno zatrybić. Do alternatora podpina siętylko jakieś dwa plusy na stałe i jeden po stacyjce oraz wyjście na kontrolkę. Regulator oba maja wbudowany więc żadne konkretne sterowanie nie wchodzi w rachubę. Problemem może być najwyżej wtyczka, ale to też można załatwić z alternatorem.
Czy ktoś przerabiał taką kombinację? Może macie jakieś uwagi, doświadczenia w temacie podmiany alternatorów ?
Za chwilęjadędo niego przymierzyć mój czy wejdzie na łapy, ale cały czas waham sięo względy elektryczne...
Sprawa pilna, dzisiaj trzeba zamówić ten agregacik  
Pozdro.

No więc tak... co do samego zasilania dokońca nie jestem pewien ale w sumie popwinno być ok.

Bojęsięnatomiast tego, że nawet jak Ci łapy podpsaują nie wiem czy w dobrej odległości będzie siępasek przemieszczał... może być tak że będzie szedł lekko odchylony tzn. krzywo.... a wtedy to będzie dużo większy problem.

Podeje zaraz elektryka spytam co on sądzi o samym zasilaniu z innego alternatora.

Darus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2005, 12:42:27 »
Dobra już wszystko potwierdziłem u elektryka:

jeśli łapy bedą pasowały i pasek kręcił sięprawidłowo /prosto, bez szarpania, tak jak w oryginale/ to zasialanie powinno normalnie działać.

W Dieslach mogło jeszczebyć wyjście na obrotomierz i wtedy trzeba by dorabiać. Ael z opisy wynika że masz +,- oraz wyjście na kontrolkę. Będzie ok - będzie ładował bez problemu.

Pozdrawiam

p.s. a elektryk którego pytałem to jeden z najlepszych w mieście więc wiem że zna sięna tym, bo nawet u mnie w Lexie jak coś padnie to ide do niego i robi mi cuda   :adiabelek    :aclap

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2005, 15:21:37 »
Wielkie dzięki za info.
Sprawdziłem eksperymentalnie - wszystko pasuje jak cacy. Nawet wtyczka jest taka sama :)
Krótkie obadanie wtyczki u mnie i u kumpla, podpięcie i odpalenie... Chwila niepewności...
Działa :-DD
Ładowanie eleganckie, wszystko miodzio. Pasek równo chodzi, nie ma odchyleń od normy. :)
Jakby ktoś miał dylemat czy można zamiennie Bosha i Denso dla 3S-FE to sprawa jasna - można :-DD
Szkoda tylko, że na szrocie nie mieli Denso, tylko (tfu!) Bosha :( Cała akcja psu na budę, ale przynajmniej kolejne doświadczenie nabyte :)
Pozdro.
Ps. Kryspinie, czyń swoją powinność  :wink: (F)
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Darus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września 2005, 16:43:06 »
No to sięcieszę:-) Czyli dobrze mówiłem, że będzie działało :-DD

(F) już postawiłem... i tema zmieniłem  :D

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2005, 13:46:45 »
Cytat: Perzan
Ps. Kryspinie, czyń swoją powinność  (F)

a co Perzanek nie potrafi??  :wink: a na serio zaraz podklejęlinka  :D
Perzan, nie zapominaj o opcji POMÓGŁ :-DD :-DD
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

namaxa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2005, 09:16:50 »
mi też padł swego czasu alternator (mostek prostowniczy), i tez mam BOSCHA
Elektryk założył mi od innego modelu nowy mostek za 200. Musiałem tylko powiększyć średnice otworu na kablu przykręcanym śrubą. I jest OK.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Swap alternatora BOSH -> Denso w 3S-FE (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2012, 20:19:32 »
Witam, siadł mi alternator(brak ładowania i się grzeje mocno) Moja carina e 2,0 gli jest to wersja japonska z 92 roku i ma alternator denso.Zauważyłem ze występują 2 rodzaje alternatorów(bosch i denso)  z poprzednich odpowiedzi wnioskuje ze są zamienne.Ale mam pewne wątpliwości czy te alternatory są zamienne miedzy pojemnościami silnika np z 1.8 do 2.0?
Carina 3s-fe!

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2012, 22:17:08 »
Nie wiem czy sens kombinować jak poszukasz i bez problemu znajdziesz DENSO, miałem bosha i go wywaliłem jakoś dziwnie ładował o ile wogóle ładował bo akumulator poszedł się je....ć.....
szkoda ze nie dałeś wcześniej znać kolo co miał cari na części miał i densiaka - pewnie bym wyrwał za rozsądną cenę gdyż naprawdę dobre ceny miał kolo....
http://tablica.pl/oferta/alternator-do-toyoty-camry-rav4-carina-e-IDV1Ql.html#52d9c2f3;r:;s:
możesz zawsze wziąć to jako alternatywę lub szukać oryginału w carinach czy ravkach
http://tablica.pl/oferta/carina-e-93r-2-016v-cala-na-czesci---demontaz-grodzisk-maz-IDIq07.html#a17b3b47;r:;s:
ta z Grodziska ma Denso bo sprawdzałem i widziałem zadzwoń podpytaj jak coś mogę podjechać i ci wziąć od kola .....

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2012, 23:28:10 »
Szukaj jeszcze z RAV4. Duża szansa że będzie stosunkowo młody i Denso. :)
Pozdro.
*
*
*
*

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Kwietnia 2012, 00:12:31 »
Dokładnie - zrobiłem rekonesans i są od 80zł do 150 ale średnia za 100zł na allegro można wyrwać densiaka- Boshowi powiedz stanowcze NIE!!!! :good:

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Kwietnia 2012, 08:24:40 »
Dlaczego odradzacie boscha  ? Przecież więcej jak polowa carin jeździ na takim alternatorze.Alternator potrzebny mi jest na wczoraj wiec wezme co szybciej...
Carina 3s-fe!

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Kwietnia 2012, 10:14:28 »
Sorry, że się wtrącam, czy ktoś się orientuje, czy alternator od 5s-fe nippondenso ma szanse do jakiegokolwiek innego silnika podejść? Mam taki na zbyciu, i kiedyś go wystawiłem na alledrogo i miałem wiele pytań czy pasi do ave, albo cariny... może ktoś porównywał??

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwietnia 2012, 10:22:54 »
Sorry, że się wtrącam, czy ktoś się orientuje, czy alternator od 5s-fe nippondenso ma szanse do jakiegokolwiek innego silnika podejść? Mam taki na zbyciu, i kiedyś go wystawiłem na alledrogo i miałem wiele pytań czy pasi do ave, albo cariny... może ktoś porównywał??

Być może do 3S-FE, zależy jaką wtyczkę tam masz. W camry były dwa typy, okrągła na europę i owal USA i Can.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Kwietnia 2012, 10:27:39 »

Być może do 3S-FE, zależy jaką wtyczkę tam masz. W camry były dwa typy, okrągła na europę i owal USA i Can.
Mam tam 3-pinowe gniazdo w kształcie owalu. Na "oko" wygląda jak w carinie.. numer na alternatorze to Toyota 27060- 03050, i jest jeszcze jeden przy wartości 12v - TN101211 - 5540. Może to coś pomoże.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2012, 11:24:38 wysłana przez levyy1986 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl