Autor Wątek: Przepustnica i silnik krokowy... (F)  (Przeczytany 155277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

levyy1986

• Gość
Odp: Przepustnica i silnik krokowy... (F)
« Odpowiedź #165 dnia: 18 Marca 2012, 22:49:50 »
Może teraz za bardzo się zamyka i przycina trochę ? Przepustnicę trzeba regulować "z czuciem".
Poszukaj jeszcze czy któryś wężyk podciśnienia nie spadł na jednym albo drugim swoim końcu.
Pozdro.
Jutro jeszcze raz się, za to wezmę na spokojnie... już kilkanascie godzin przy tym spędziłem;/ wężyki wszystkie są ok. nawet wsadziłem dławik, w wężyk idący do przepustnicy, pomogło ale nie wiele <zolta>
Jeżeli masz silnik 4afe to sprawdź ustawienie zapłonu, gość mógł przestawić zapłon a wtedy silnik będzie falował. Miałem tak u siebie i żaden fachowiec nie mógł dojść do tego że jest przestawiony zapłon. Też wymieniałem, czyściłem przepustnice, wtryski z listwą i dalej było to samo. Zapłon możesz sprawdzić zwykłą lampą stroboskopową tylko warunek w kostce złączu diagnostycznym musisz zewrzeć dwa styki TE1 i E1 obroty w granicach 1500 zapłon powinien mieć 10".
kolego dzięki za wiadomość, sam ustawiałem zapłon po zmianie silnika i w toykach wielokrotnie... ale jeśli ten kut.as mi jeszcze aparatem ruszył... co w sumie w dobie pseudogazowników jest możliwe, tak jak regulacja obrotów na przepustnicy, albo tps-em to chyba się tam przejadę... bo to już byłby hit :thumbdown:

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 19 Marca 2012, 20:28:26 »
Ni chu chu nie będzie chodzić to auto... znów kilka godzin.. i nie ma efektu;/ zapłon ok. chyba przyjdzie mi całą przepustnicę kupić;/ z nie grzebanymi nastawami...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 19 Marca 2012, 20:30:24 »
Podjedź w sobotę do mnie to Ci zrobię  :-P

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 19 Marca 2012, 20:47:34 »
Jeśli serio mówisz... to przyjadę :good: mam w razie "w" drugą, ale rozbebeszoną przepustnicę na części... mnie już nerwica bierze :song:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #169 dnia: 19 Marca 2012, 20:57:44 »
Ni chu chu nie będzie chodzić to auto... znów kilka godzin.. i nie ma efektu;/ zapłon ok. chyba przyjdzie mi całą przepustnicę kupić;/ z nie grzebanymi nastawami...

A TPS'a masz z wyłącznikiem czy tylko potencjometr ? Może pokręcił też TPS'em i wyłącznik nie styka w ogóle albo raz styka a raz nie, albo cały czas daje sygnał ?
Były dwie wersje TPS'ów. Szczegóły znajdziesz w czerwonej książce.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 19 Marca 2012, 21:18:12 »
Jeśli serio mówisz... to przyjadę :good: mam w razie "w" drugą, ale rozbebeszoną przepustnicę na części... mnie już nerwica bierze :song:
Mówię serio.W tygodniu może być ciężko ale nie jest wykluczone ,że też dam radę.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 19 Marca 2012, 21:18:46 »

A TPS'a masz z wyłącznikiem czy tylko potencjometr ? Może pokręcił też TPS'em i wyłącznik nie styka w ogóle albo raz styka a raz nie, albo cały czas daje sygnał ?
Były dwie wersje TPS'ów. Szczegóły znajdziesz w czerwonej książce.
Pozdro.
Perzan , nie mam pojęcia ;/ tych rodzajów przepustnic do 4a-fe jest kilka. Wszystko mi wskazuje, na to ze tps-em ruszył.. niestety hayensa nie posiadam. Chętnie przygarnąłbym w wersji elektronicznej :roll:  mam taką jak ta http://moto.allegro.pl/carina-avensis-1-6-4a-fe-bosch-kpl-przepustnica-i2189940568.html
Mówię serio.W tygodniu może być ciężko ale nie jest wykluczone ,że też dam radę.
w tygodniu to całkiem by fajnie było, ale nawet sobota bylaby ok, oby cari zaczęła żyć znów..
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2012, 21:22:07 wysłana przez levyy1986 »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #172 dnia: 20 Marca 2012, 08:37:00 »
Perzan , nie mam pojęcia ;/ tych rodzajów przepustnic do 4a-fe jest kilka. Wszystko mi wskazuje, na to ze tps-em ruszył.. niestety hayensa nie posiadam. Chętnie przygarnąłbym w wersji elektronicznej :roll:  mam taką jak ta http://moto.allegro.pl/carina-avensis-1-6-4a-fe-bosch-kpl-przepustnica-i2189940568.html

To na zdjęciach wygląda na wersję bez wyłącznika - wtyczka TPS'a 3 styki.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 20 Marca 2012, 19:18:04 »
To pojechałeś  po bandzie  z tym linkiem.Mix-tar powraca jak gów**o co chwilę <zalamka>  <diabel>

Przyjedziesz w czwartek to podłubiemy i damy radę to ogarnąć  :good:

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 20 Marca 2012, 19:23:05 »
To pojechałeś  po bandzie  z tym linkiem.Mix-tar powraca jak gów**o co chwilę <zalamka>  <diabel>

Przyjedziesz w czwartek to podłubiemy i damy radę to ogarnąć  :good:
hahahaha :laugh: nawet nie zauważyłem :-P w czwartek będę:) skoro mówisz, że damy radę to ok.. zastanawiam się, czy nie kupić zaworu iscv... on mi najbardziej podpada...nie przymyka powietrza..

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 20 Marca 2012, 19:26:22 »
Może ten paproch też wsadził tam łapy albo się zepsuł sam.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 20 Marca 2012, 20:38:45 »
Może ten paproch też wsadził tam łapy albo się zepsuł sam.
wszystko możliwe.. tylko jeśli jest padnięty, to niestety nie mam na podmianę drugiego;/

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: 20 Marca 2012, 20:42:21 »
TPS współgra z ISC więc jak jedno jest walnięte to i drugie nie działa jak należy.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #178 dnia: 20 Marca 2012, 20:52:41 »
TPS współgra z ISC więc jak jedno jest walnięte to i drugie nie działa jak należy.

Możesz objaśnić bliżej jak ze sobą współgrają ?
Pozdro.
*
*
*
*

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: 20 Marca 2012, 20:56:43 »
Chodzi mi ogólnie o przekazywane dane komputer-odbiornik.Wg. mnie jeśli Tps podaję błędne odczyty do komputera to zachwiana jest tez praca Isc.
Mylę się?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl