Autor Wątek: D4D - jaki olej silnikowy wybrać?  (Przeczytany 191103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

przemo2.0td

• Gość
Odp: D4D - jaki olej silnikowy wybrać?
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Lutego 2007, 17:28:10 »
jak sie nigdzie nie leje to niech tubo zespol sprawdza !!! silnik sam jest raczej ok chyba ze go przegrzales. olej nie ma znaczenia czy castrol czy mobil to wszystko z jednej beczki wylewany tylko deko inne dodatki jedno nie zmienia sie tylko z minerała na syntetyk ogólnie z gorszego na lepszy !!turbina bieze olej pewnie:)!!!!tania nie jest niestety:(

giepe

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Lutego 2007, 08:08:19 »
[...]
Odpalając rano i po ruszeniu patrzyłem do kiedy widzę ten dymek w lusterku
[...]

Jak dla mnie jest to na 100% para wodna.

Nawiązując do tego co napisał przemo2.0td przyglądnij się układowi turbiny.
Mój D4D gubił olej na wężu dochodzącym do chłodnicy oleju, tej zabudowanej przed lewym przednim kołem.

Niewykluczone jednak, że i sama turbina bierze więcej niż powinna.

Czy wiesz, że w instrukcji jest wyraźnie napisane, że trzeba chłodzić turbinę??
Przy dłuższej jeździe z prędkościami > 120km/h zalecają po zatrzymaniu by silnik chodził na wolnych obrotach (o ile dobrze pamiętam) nawet 2 minuty. Turbina jest chłodzona olejem właśnie i dlatego nie powinno się od razu gasić silnika!

Pozdrawiam
Grzesiek

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Lutego 2007, 10:23:38 »
To przed przednim lewym kołem to intercooler (chłodnica powietrza doladowujacego) tak na marginesie nie oleju pomyliles sie oczywiscie :). nie powinno byc od srodka oleju w odmie moja AVE TD jest starsza ale nic tagiego nie wystepuje .Jeszcze raz jak nigdzie sie nie leje z silnika to turbina pewnie pada czesto objawia sie to glsniejszym niz zwykle gwizdaniem (rozkrecaniem sie) psuja sie najczęściej lozyska i uszczelniacze i bierze olej dlatego i to w duzych ilosciach a przy maksymalnym pechu potrafi zaciągnac tak olej z silnika ze silnik wykręci sie na np 10000obr/min kożystajac z oleju silnikowygo nie napędu :icon_police: az korby pourywa i wyciągnie cały olej z miski (nic wtedy zrobić nie można :( ) ale spoko to zdaża sie sporadycznie.Jak olej ubywa a nigdzie nie leje sie to trza od turbo zacząć :)

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Lutego 2007, 21:57:57 »
No super pocieszenie. W przyszłym tygodniu robię przegląd i wymianę płynów. Zobaczymy co z tą turbiną. Czy zwykły mechanik da radę to zdiagnozować?
Acha no i jeszcze jedno. Posprawdzałem wszystko co się dało i jedyne niedociągnięcie to poziom płynu chłodzącego poniżej minimum :(. Niestety to moje zaniedbanie. Czy to mogło spowodować te problemy z braniem oleju? Ubytek nie jest aż tak duży no i podczas jazdy temperatura zawsze w normie. Wskazówka nigdy nie drgnęła ani o milimetr od normalnego wskazania. Silnika raczej nie przegrzałem.
Z mechanikiem umówiłem się na początek tygodnia. Mam nadzieję że się wyrobię bo nie wiem czy w takim stanie mogę dalej jeździć spokojnie czy lepiej odstawić samochód?
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

giepe

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Lutego 2007, 10:36:55 »
To przed przednim lewym kołem to intercooler (chłodnica powietrza doladowujacego) tak na marginesie nie oleju pomyliles sie oczywiscie :) [...]

No cóż, nie ma ludzi nieomylnych :)
Z tym gubieniem oleju to oczywiście przesadziłem! To jest oczywiście układ powietrza -- u mnie turbo łapało lewe powietrze na tym wężu, o którym pisałem.

Cytuj (zaznaczone)
[...] nie powinno byc od srodka oleju w odmie moja AVE TD jest starsza ale nic tagiego nie wystepuje [...]

A u mnie było tam (i pewnie dalej jest) wilgotno od oleju.
Mechanicy (dwaj, niezależnie od siebie) powiedzieli mi, że jest to normalne i żeby się nie przejmować.

Pozdrawiam
Grzesiek

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Lutego 2007, 17:47:48 »
No i wróciłem od mechanika. Obejrzał wszystko i stwierdził jak mówicie że silnik suchy. Wszelkie objawy i praca silnika też w porządku. Turbo zespołu więc nie rozebrał tylko najpierw kazał pokazać starą butelkę po tym Mobilu który wcześniej zalałem (dobrze że miałem na dolewkę). Stwierdził że olej był przeterminowany (kurcze nie wiem ile ma ważność olej ????  :oops:) i stąd mogło brać się nadmierne zużycie. Że olej nie miał już swoich właściwości i przepalił się zbyt szybko no i na dodatek, że to inne detergenty niż do tej pory czyli w Castrolu i wszystko to się nałożyło na to drastyczne zużycie. Oczywiście nie wykluczył turbo, ale stwierdził że zanim zacznie się do niego dobierać trzeba stwierdzić czy po zalaniu Castrolem nadal będzie brał olej - a mówił że napewno nie! Może jeszcze troszkę ale po następnej wymianie po 15ttk wszystko wróci do normy.
Tak więc mam zalane po kreskę max biorę go pod obserwację. Oby było jak mówi bo jak nie to dobieramy się do TURBO!

giepe

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Lutego 2007, 20:17:44 »
No i wróciłem od mechanika. [...]

Bardzo dobre wieści!

Tak się zastanawiam czy kilkanaście złotych oszczędności z powodu nie wymieniania oleju tj. powrotu do Castrola w tej chwili jest warte Twojego stresu?
Ja osobiście wolałbym zmienić olej już teraz niż żyć w niepewności przez kolejne tygodnie/miesiące.

Życzę szczęśliwego zakończenia afery olejowej!

Pozdrawiam
Grzesiek

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Lutego 2007, 18:48:58 »
jakie macie doświadczenia z Castrolem TWS ?

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Lutego 2007, 19:56:03 »
No i wróciłem od mechanika. [...]
Tak się zastanawiam czy kilkanaście złotych oszczędności z powodu nie wymieniania oleju tj. powrotu do Castrola w tej chwili jest warte Twojego stresu?
Nie rozumiem giepe o co chodzi z niewymianianiem oleju. Wczoraj robiłem wymianę po 15ttk, spuściłem trefnego Mobila i zalałem go tym razem Castrolem i będę go obserwował czy ubywa jak tamtego.
I mam nadzieję że będzie ok.

giepe

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Lutego 2007, 20:32:55 »
Nie rozumiem giepe o co chodzi z niewymianianiem oleju. Wczoraj robiłem wymianę po 15ttk, spuściłem trefnego Mobila i zalałem go tym razem Castrolem i będę go obserwował czy ubywa jak tamtego.
I mam nadzieję że będzie ok.

Przepraszam Cię bardzo!
Po prostu nie zrozumiałem tego co napisałeś!
Wydawało mi się, że czekasz do najbliższych 15ttk z wymianą tj. powrotem do Castrola.

Życzę rychłej i trwałej poprawy!

Pozdrawiam
Grzesiek

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 22 Lutego 2007, 22:48:22 »
Ja mam D4D z 2000 roku i też miałem problem z wyborem oleju. Wiem że Toyota zaleca Castrola ale tylko dla tego, że ma podpisaną umowę z tym producentem. Od znajomego mechanika z Toyoty dowiedziałem się, że Castrol miał jakieś problemy ze swym produktem. Powiedział mi jakiego Castrola mam nie lać ale już nie pamiętam jaki to był. Najbardziej polecanym olejem przez znajomych i nie tylko był Mobil. Więc zadzwoniłem do głównego dystrybutora Mobila mieszczącego się  w Warszawie i powiedziałem jakie mam autko i z którego rocznika. Otrzymałem odpowiedź, że do mojego auta zalecany jest Mobil 10W40 Delvac, a jeżeli chcę syntetyczny to 5W40 Delvac. Sam pan z Mobila się zdziwił, że taki olej jest zalecany ponieważ jest to olej do samochodów ciężarowych. Ale powiedział, że jest to olej bardzo dobry i mogę śmiało go lać. Miałem problem z jego dostaniem ale już go mam. Najbardziej uniwersalnymi olejami wśród syntetycznych są oleje o parametrach 5W40, jeżdżąc na 5W50 autko ma większy apetyt na paliwo z powodu jego wyższej lepkości. Do nowych silników najczęściej leją 5W30 o jeszcze mniejszej lepkości.
Pozdrawiam

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Marca 2007, 11:59:59 »
A gdzie zaopatrujecie się w olej? Może ktoś z was ma adres na terenie Warszawy gdzie ceny są przyzwoite? Potrzebuję Mobil 0W40.

wojtekvst

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Marca 2007, 16:08:54 »
Witam wszystkich wiem ,że ten wątek był juz poruszany ale w sumie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi  :huh:Zabieram sie do wymiany oleju w mojej Ave 2001 d4d i nie wiem jaki olej wybrac w serwisie Toyoty oświadczyli ze przewidzianym olejem do tego modelu jest castrol 5W30 NA FORUM ZNALAZŁEM ZE CASTROL 10W40 lub mobil 10W40 wiec juz sam nie wiem  :oops: co wybrac 5w30 czy 10w40 poradzcie coś   :icon_pray:

Jesli wiesz ze temat byl juz poruszany, to uzyj istniejacego watku

Eddie
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2007, 22:07:00 wysłana przez eddie »

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Marca 2007, 19:22:05 »
Zdecydowanie! Temat już był. pierwsza różnica to taka że 5w30 jest olejem syntetycznym a 10w40 to chyba juz półsytetyk. Najlepiej jeżeli dowiesz się jaki olej był lany poprzednio, bo silniki nie lubią takich zmian. Druga sprawa to jaki masz przebieg, oraz czy ubywa oleju, dzięki tym informacjom łatwiej będzie doradzić cokolwiek.

wojtekvst

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Marca 2007, 12:51:53 »
własnie w tym problem ze nie wiem co było wczesniej lane przebieg 150000 oleju nie ubywa wszystko jest tak jak powinno

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl