Ja mam D4D z 2000 roku i też miałem problem z wyborem oleju. Wiem że Toyota zaleca Castrola ale tylko dla tego, że ma podpisaną umowę z tym producentem. Od znajomego mechanika z Toyoty dowiedziałem się, że Castrol miał jakieś problemy ze swym produktem. Powiedział mi jakiego Castrola mam nie lać ale już nie pamiętam jaki to był. Najbardziej polecanym olejem przez znajomych i nie tylko był Mobil. Więc zadzwoniłem do głównego dystrybutora Mobila mieszczącego się w Warszawie i powiedziałem jakie mam autko i z którego rocznika. Otrzymałem odpowiedź, że do mojego auta zalecany jest Mobil 10W40 Delvac, a jeżeli chcę syntetyczny to 5W40 Delvac. Sam pan z Mobila się zdziwił, że taki olej jest zalecany ponieważ jest to olej do samochodów ciężarowych. Ale powiedział, że jest to olej bardzo dobry i mogę śmiało go lać. Miałem problem z jego dostaniem ale już go mam. Najbardziej uniwersalnymi olejami wśród syntetycznych są oleje o parametrach 5W40, jeżdżąc na 5W50 autko ma większy apetyt na paliwo z powodu jego wyższej lepkości. Do nowych silników najczęściej leją 5W30 o jeszcze mniejszej lepkości.
Pozdrawiam