Autor Wątek: Klocki hamulcowe i tarcze  (Przeczytany 121470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jozkos

• Gość
Odp: Klocki hamulcowe i tarcze
« Odpowiedź #135 dnia: 10 Sierpnia 2013, 12:12:01 »
tył bębny, 100% niedawno je robiłem
autko z ABS, wersja po lifcie

dzięki

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #136 dnia: 10 Sierpnia 2013, 12:14:03 »
to będzie ok
nie ma sprawy

pzdr
TIIDA '09

Offline max25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: 08 Września 2013, 16:42:24 »
Witam
Żeby nie tworzyć nowego wątku o tarczach i klockach:
Bardzo pilnie potrzebuje wymienić klocki i chyba niestety również tarcze :-(
Niestety w sklepie rocznik, wersja nic nie pomogły i sprzedawca nie wie czy zaciski mam Bosch'a czy Akebono.
Czy ktoś potrafi rozpoznać ze zdjęcia ?:)

po wpisaniu numerków w google wyskakuje głównie BOSCH. Czy to na 100 % zacisk systemu Bosch'a?
Yaris 1.0 2002 France
edit:Z tyłu mam bębny.
edit:http://i.imgur.com/pAhhRKC.jpg
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2013, 16:48:16 wysłana przez max25 »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #138 dnia: 08 Września 2013, 16:43:55 »
pytałeś o to samo na priv, doradziłem Ci szczegółowo - w czym problem?
TIIDA '09

Offline max25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 08 Września 2013, 22:40:54 »
Nie wiedziałem jakie mam zaciski, ale sprawdziłem podane przez Ciebie modele klocków i działają na systemie Boscha, więc takie kupie :)

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 02 Stycznia 2014, 08:46:10 »
Podłączam się do wątku,

Potrzebuję kupić przednie tarcze i klocki do Yaris II D4D z 2006 roku. Chce kupić tanie i dobre, są tarcze za 280 zł Ferodo i za 105 zł firmy ABE, oraz wiele innych w tym przedziale cenowym. Kupuję w Intercars. Co mi polecicie ? Chcę oszczędnie ale i rozsądnie, by mi nie piszczało :)

To samo odnośnie klocków hamulcowych. Ceny są od 80 zł do 250 zł, nie znam się zupełnie na tym, jakie są różnice prócz potrojonej ceny. Co polecicie w dobrej cenie ?

Nie chce przepłacać za części u mechanika, dlatego kupuję w IC i to zawożę do mechanika z autem, poza tym wole wiedzieć co montuje. Dlatego mam jeszcze jedno pytanie, coś jeszcze mam mu kupić ? Na przykład zestaw montażowy klocków hamulcowych ? Bo tu też ceny od 30 do 100 zł. Patrzyłem to nic mi tam się nie rozsypuje. Może wystarczą tylko tarcze i klocki, cena i tak za komplet będzie z 600 zł :/

Offline ogooreck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 02 Stycznia 2014, 09:40:07 »
z klocków mogę polecić Ci zdecydowanie Akebono - sam takie na przód montowałem do identycznego modelu. Tarcze - niestety nie pamiętam za cholerę :)

Yaris II '06 SOL 1.4 D4D

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #142 dnia: 02 Stycznia 2014, 09:59:16 »
Dzięki, klocków takich nie mają w Intercarsie aktualnie, tylko: ATE, BOSCH, TEXTAR, FERODO, DELPHI, TRW, LPR, BRECK, ABE, KASHIYAMA

Sprawa się jeszcze bardziej komplikuje, widzę, że prawie każdy producent dla mojego auta ma różne rodzaje - są różnej szerokości: ~123 mm i ~151mm. To znów nie wiem które wybrać. No i te rozpiętości cenowe :/

A tarcze hamulcowe takie mają:
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1&wsk=O&typ=19255

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #143 dnia: 02 Stycznia 2014, 10:18:14 »
jak bym robił pod siebie to bym kupił zestaw textara
a co złożenia zestawu to plastilube i bremszylinder i zmywacz do hamulców i podkładki antywibracyjne

TIIDA '09

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 02 Stycznia 2014, 11:36:45 »
Dzwoniłem i pytałem o textara przednie tarcze i klocki, nie ma i nie będzie :/ TRW na miejscu mają, natomiast Bosch i ATE mogę mieć na jutro, cena identyczna. Biorę dziś TRW klocki i tarcze, gość na słuchawce mówił, że na sama klasa co Bosch czy ATE. Od razu umówiłem się na wymianę dziś po robocie, mechanik mówił że 40 min pracy i płacę 80 zł. W sumie robocizna z tarczami i klockami z IC kosztować będzie 530 zł - w miarę ok. Pasty i zmywacze mechanik ma, mam nadzieje że te sprężynki czy co tam są przy montażu będą ok.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #145 dnia: 02 Stycznia 2014, 12:16:35 »
ja bym wolał Boscha lub ATE od TRW - miałem tarcze TRW, a teraz Textara i jego jakość jest lepsza

sprężynek nie potrzeba, a skoro bierze za usługę to powinien mieć wszystko do smarowania i czyszczenia
zależy jak się do tego przyłoży - ale pewność masz tylko jak patrzysz na ręce lub lepiej jak robisz to sam na spokojnie

mogą się przydać jedynie podkładki antywibracyjne do kupienia za kilka złotych (zamienniki) lub drogie oryginały
można też na klej złożyć (ja tak mam)
TIIDA '09

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 02 Stycznia 2014, 12:30:15 »
Te podkładki antywibracyjne to mają za zadanie zapobieganie piszczeniu ? Szukam w IC ale nie mogę znaleźć do mojego auta, nigdy nie piszczały mi hamulce, nie wiem czy to mi potrzebne. Gadałem z mechanikiem i pytałem czy coś jeszcze mam kupować prócz klocków i tarcz to mówił że nie i jeszcze się śmiał "a co byś jeszcze chciał tam wkładać" ;)

Mam właśnie zamiar mu patrzeć na ręce, kolejnym razem chciałbym sam to zrobić dopieszczając jak się da. Wiem że oni to robią masowo.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
TIIDA '09

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 02 Stycznia 2014, 13:52:08 »
Dzięki, zmieniam dziś więc na razie z podkładkami odpuszczę, jeśli będzie piszczeć to zamówię podkładki i założę.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #149 dnia: 02 Stycznia 2014, 14:11:35 »
spytaj jeszcze czy będą pasowały, może coś trzeba będzie dopasować - tak czy inaczej taka impreza w toyocie to chyba coś między 100, a 200zł
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl