Autor Wątek: Klocki hamulcowe i tarcze  (Przeczytany 121553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JohnDeere6530

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Klocki hamulcowe i tarcze
« Odpowiedź #165 dnia: 04 Czerwca 2014, 00:23:30 »
siemka, zastanawiam sie co to za blaszka przy klocku? jakis granicznik zuzycia? Jak montowac taki klocek, od strony kola czy od wewnetrznej strony tarczy ? 
http://zapodaj.net/c1228b7436346.jpg.html
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2014, 00:27:36 wysłana przez JohnDeere6530 »

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #166 dnia: 04 Czerwca 2014, 09:22:16 »
klocki z akustycznym czujnikiem zużycia zakładamy od strony tłoczka hamulcowego czyli od wewnątrz

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #167 dnia: 13 Lutego 2015, 07:09:40 »
Witam.
Potrzebuje wymienić klocki + tarcze w yarisie 1.4 D4D 2008r i yarisie 1.3 dual vvti 100km 2009r.
Czy do jednego i drugiego będzie pasował taki są komplet ?
I co możecie polecić jaki zestaw klocków i tarcz? Chciałbym zmieścić sie w 400zl za części do jednego yarisa.

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 13 Lutego 2015, 09:58:29 »
ATE, TRW, Bosch, Ferrodo, Brembo, Delphi - to są renomowani producenci ale i niestety drodzy. Jak zależy na marce to szukaj wśród tych właśnie, mariażu co który w danym momencie ma najtaniej. Korzystnie wypada Delphi bo jako jedyny tarcze hamulcowe sprzedaje w kpl a nie na sztuki i przez ta politykę wychodzą znacznie taniej niż pozostali wyceniani za sztukę (gdzie i tka wiadomo że to się parami wymienia)
Z moich propozycji które sam od lat ujeżdżam w różnych samochodach, bardzo dobrą kompilacją jest połączenie znakomitych polskich tarcz Mikoda z równie dobrymi polskimi klockami Breck`a. Wychodzi taniej niż za znane światowe marki a sam zestawik do 100 tyś km dolatuje - ogrom.
Nadmienić należy że Mikoda ponad 60% produkcji robi dla innych, na export (od lat jest dostawcą OE dla Mercedesa) zatem nie masz pewności czy np kupując bardzo drogiego Boscha w środku i tak Mikody nie dostajesz a zapłaciłeś drugie tyle za karton.

Co do gratów:
do obydwu twoich pojazdów przychodzą dokładnie te same hamulce a w budżecie 400zł/kpl/auto w zasadzie łapiesz się jedynie na zestawik z Delphi + klocki Breck bo na TRW już masz budżet o 2-3 dychy przekroczony. Na tarczach Mikody + Brecki jeszcze na parę piwek zostanie po robocie
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2015, 10:05:09 wysłana przez Piasek »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 13 Lutego 2015, 10:39:17 »
Cytuj (zaznaczone)
Delphi - to są renomowani producenci ale i niestety drodzy. Jak zależy na marce to szukaj wśród tych właśnie, mariażu co który w danym momencie ma najtaniej. Korzystnie wypada Delphi
Ha ha ha  :laugh:
Chyba sobie żartujesz  :cheesy:
Delphi to straszny badziew  :thumbdown:

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 13 Lutego 2015, 10:59:26 »
Nie chcę się spierać ale pracuję w firmie gdzie mamy 7 aut dostawczych (Caddy i T4ki), wszystkie od nowości i większość już 500 tyś km przekroczyła (T-4ki po 700 mają) a ja akurat zajmuje się logistyką tych samochodów. Na przestrzeni lat stestowałem 10tki różnych kombinacji w/w producentów i złego słowa o Delphi nie powiem. Ani jednej reklamacji a i trwałość na przyzwoitym poziomie (w przeciwieństwie np do TRW, dawniej Lucas, gdzie klocki dolatują do 50 tyś km a tarcze do 70 max i już są 2mm poniżej granicy dopuszczalnej co sprawia że nie ma sensu zakładać po 50 tyś km kolejnych klocków tylko trzeba wywalać wszystko).
Natomiast najtrwalej spisują się Mikody + Brecki. Rekordziści ponad 110 tyś km na takim zestawie robią a i po tym klocki mają jeszcze ok 2-3mm okładziny od strony cylinderka)
Oczywiście autor założy co tam uważa za słuszne ale jak pisałem ciężko będzie się ogarnąć w budżecie 400zł kiedy tarcza z takiego Boscha (najtańsza z wymienionych) kosztuje ok 180zł sztuka... a kpl klocków tego samego producenta kolejne 180zł

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 13 Lutego 2015, 11:05:04 »
Bosch to też już nie ta sama jakość co kiedyś.Co do Delphi jakościowo się poprawili ale nie mam pozytywnych wrażeń.
Bijące tarcze,piszczące i bardzo pylące klocki, mało trwałe amortyzatory itp.
Zależy jak się trafi, bo i na Mikodach mozna się przejechać.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #172 dnia: 13 Lutego 2015, 11:09:02 »
zależy jak się gospodarzy
w Internecie da się tanio kupić...
nikt mi nie wmówi, że Breck i Mikoda to super jakość i że 100 tysięcy na tym przelecisz
chyba, że nie hamujesz, a hamulce zjadasz z blachami klocków włącznie jak robią taxi czy kierowcy busów w większości

taki zestaw do yarisa kosztował mnie 249zł jakiś czas temu (3 lata, bo widać na zdjęciu)

2x Textar 98200 1036 0 1 PRO
1x komplet jurid 572404j
zestaw reperaturek zacisków przód Seiken Japan 51,1 mm Z5 8036

2*76,00
1*59,00
1*38,00
razem: 249zł

http://i.imgur.com/9a0Ng.jpg
TIIDA '09

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 13 Lutego 2015, 11:38:14 »
Bosch to też już nie ta sama jakość co kiedyś
Tą metodą to już nic nie ma tej samej jakości co kiedyś. Przestali ładować azbest w okładziny to i się trwałość klocków skończyła.
bardzo pylące klocki
każde pylą. Chcesz "niepylące" zainwestuj w ATE Ceramic
w Internecie da się tanio kupić...
a pewnie tylko nie zawsze to o czym piszemy. Jak widzę jakieś kompletacje "made in germany" producenta którego mi nawet google nie wynajduje no to powodzenia. Ja tego nie założę i kierowcy nie wsadzę na trasę w Tarnowskie Góry czy jakiejś Czarnej Białostockiej bo następną wymianę (po jednym wyjeździe autem obciążonym 700kg) finansowałbym z własnej wypłaty.
a hamulce zjadasz z blachami klocków włącznie
sporadycznie się zdarzało. Odkąd przesiadłem się na Mikody + Brecki te 80-90tyś km wiem że auto ma czym hamować.
taki zestaw do yarisa kosztował mnie 249zł jakiś czas temu (3 lata, bo widać na zdjęciu)
no 3 lata temu ja tez zupełnie inne stawki za części a zwłąszcza robociznę płaciłem. Poza tym - te klocki ze zdjęcia wyglądają jakby same już z 5 lat się walały po różnych magazynach :laugh:

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #174 dnia: 13 Lutego 2015, 11:50:27 »
te klocki ze zdjęcia wyglądają jakby same już z 5 lat się walały po różnych magazynach
patrz, a auto bardzo dobrze hamuje, najlepsze klocki jakie do tej pory miałem i ciągle je mam
tylko pudełko w koszu :-(

a zwłąszcza robociznę płaciłem
ja robie sobie sam hamulce, bo zrobię to uważniej i dokładniej niż pan, który ma we mnie wysrane i musi zrobić 100 hamulców żeby zarobić ile chce

a pewnie tylko nie zawsze to o czym piszemy. Jak widzę jakieś kompletacje "made in germany" producenta którego mi nawet google nie wynajduje no to powodzenia
zależy co się kupuje
Textar i Jurid to producenci OEM, kod kreskowy Textara - DE, Jurida - ESP

jedne pylą bardziej, drugie mniej
nie poruszajmy się w kategorii absurdu - chcesz mieć komfort podróży wynajmij sobie odrzutowiec

no 3 lata temu ja tez zupełnie inne stawki za części a zwłąszcza robociznę płaciłem.
trzeba umieć sobie wyszukać i mieć na to czas
jestem to w stanie zrobić w 2015 jak to zrobiłem w 2012 :cheesy:
jak będzie potrzeba zmienić hamulce to znowu poszukam czegoś dobrego w dobrej cenie walającego się po magazynie
TIIDA '09

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 13 Lutego 2015, 11:51:28 »

bardzo pylące klocki
Mam teraz Dokuji i felgi przestały być czarne  :good:

« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2015, 11:54:05 wysłana przez Robsajson »

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 13 Lutego 2015, 12:36:07 »
No tak zapomniałem że w światku Japońców poruszamy się w trochę innym kręgu producentów części zamiennych. :-) ale zapewne ten Dokuji do T4 2.5TDI klocków raczej nie ma w ofercie  :cool:

Robsajson

• Gość

Offline barthezz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: 14 Lipca 2016, 07:12:55 »
Jakie polecacie klocki tył do yarisa 1.0 3d z 2003 roku?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #179 dnia: 14 Lipca 2016, 11:32:00 »
Jakie polecacie klocki tył do yarisa 1.0 3d z 2003 roku?
trudno polecać coś czego nie ma

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl