Autor Wątek: temperatura silnika (F)  (Przeczytany 21172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcin81

• Gość
temperatura silnika (F)
« dnia: 18 Października 2005, 22:41:09 »
Mam problem z carina 95r 1.6 otoz podczas jazdy temperatura silnika spada mi prawie do samego dolu na wskazniku temperatury natomiast jak stoje w korku to wszystko jest w porzadku tzn temperatura jest w polowie wskaznika czy ktos wie czym to jest spowodowane??dzieki z gory za odpowiedz

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2005, 22:45:22 »
Cytat: marcin81
spada mi prawie do samego dolu

czyli tak gdzieś do 1/4 całej skali ??

natomiast jak stoje w korku to wszystko jest w porzadku tzn temperatura jest w polowie wskaznika

czyli wszystko ok

jak stoi to sięgrzeje a jak jedziesz to sięchłodzi... te typy tak mają

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2005, 23:34:59 »
Cytat: E9
czyli wszystko ok

To chyba bzdura jakas??? Wskazowka powinna stac na polowie skali bez wzgledu na to czy samochod stoi czy jedzie.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Wlodek

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2005, 23:46:21 »
Cytat: E9
spada mi prawie do samego dolu

czyli tak gdzieś do 1/4 całej skali ??

natomiast jak stoje w korku to wszystko jest w porzadku tzn temperatura jest w polowie wskaznika

czyli wszystko ok

Chyba niestety nie jest wszystko w porządku padniety jest termostat w położeniu zawsze otwarty i stąd te skoki temperatury

FAWORYT

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2005, 23:50:48 »
Przecież to częsty objaw padniętego termostatu( do wymiany).Temperatura ma być cały czas na środku skali,obojętnie czy stoisz w korku,czy jedziesz.

Spro-ket

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2005, 23:58:53 »
Cytat: Deeno
To chyba bzdura jakas??? Wskazowka powinna stac na polowie skali bez wzgledu na to czy samochod stoi czy jedzie.

:shock:

Nie jeździłem cainami, ale wierzyć mi sięnie chce że trzyma temperaturępodczas jazdy ze wskazaniem połowy skali.    U mnie jest tak jak opisał marcin81 i uważam że jest ok.
Temat był juz poruszany dla rolek E9.
Pozdro

AdamOpole

• Gość
temperatura silnika
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2005, 07:16:20 »
Witam (carina e 1.6 95) i mam podobny problem, czyli w miescie jak duzo stoje to wskazowka temp. jest w miare ok, choc z reguly ponizej polowy. Ale jak jade to spada calkiem mocno, a jeszcze jak wlacze ogrzewanie to leci w dol prawie na maxa, samo ogrzewanie grzeje dosyc slabo. Jezdzilem kilkoma autami i zawsze temp. byla stabilna, nie miala takich wahan. Poki bylo cieplo na zewnatrz  to nie bylo tego tak widac, ale przy obecnych temp. zaczyna byc problem.Podejrzewam ze to jednak termostat bo stan taki nie wydaje mi sie normalny. Napiszcie jak w waszych  carinach wyglada temp-znaczy czy stoi czy sie waha.

lackyluk

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2005, 08:16:35 »
Oczywiście że termostat. Około rok temu po poradach na tym forum na temat takich samych objawów wymieniłem termostat. Po nagrzaniu silnika (wskaźnik na połowie skali) stoi tam jak przyklejony nizależnie od warunków jazdy i tak ma być. Grzanie w środku bardzo skuteczne a przed wymianą bywało różnie. Temperatura otwarcia 82 stopnie i wskazówka nie ma prawa drgnąć. Jeśli jest inaczej to wtedy jest żle.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2005, 10:58:21 »
Cytat: Spro-ket
ale wierzyć mi sięnie chce że trzyma temperaturępodczas jazdy ze wskazaniem połowy skali. U mnie jest tak jak opisał marcin81 i uważam że jest ok.

tak jest, wskaźnik powinien stać ciut poniżej połowy i niezależnie od korka, prędkości ruchy są praktycznie niezauważalne

Termostat 100%
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Jedi

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2005, 13:44:38 »
Nie jeździłem cainami, ale wierzyć mi sięnie chce że trzyma temperaturępodczas jazdy ze wskazaniem połowy skali.    U mnie jest tak jak opisał marcin81 i uważam że jest ok.

Rodzice mieli RolkęE9 HB przez kilka lat - od nowości i NIGDY nie falowała wskazówka temperatury. A jeździliśmy w upałach 45st w Chorwacji. W Carinie też nie faluje.

Falowała mi temperatura w Vectrze, ale okazało sięze termostat padł.

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2005, 19:28:37 »
Nie jeździłem cainami, ale wierzyć mi sięnie chce że trzyma temperaturępodczas jazdy ze wskazaniem połowy skali. U mnie jest tak jak opisał marcin81 i uważam że jest ok.

właśnie - na tym bazowałem
wygląda na to że w carinki jakieś inne są

Cytat: lackyluk
Grzanie w środku bardzo skuteczne a przed wymianą bywało różnie.

u mnie (w E9) ogrzewanie jest jak najbardziej ok

no ale... ja carinki nie ujeżdżam... a moja wypowiedź jak juz powiedziałem wyzej

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Wlodek

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2005, 21:46:47 »
z pominięciem malucha we wszystkich autach tak jest tych które są chłodzone cieczą różnica może polegać na temperaturze utwarcia termostatu zasada pozostaje ta sama   :abadgrin

zawika1

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Października 2005, 20:04:34 »

Pozdro

Mało wiary w tobie   :chmmm  .Sekta sięmus tobą zająć   :anarty  .
Wskażnik temperatury w Carinkach stoi na środku skal. To tyle w temacie...  :-DD

wilsonik

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Listopada 2005, 11:32:52 »
No to jeszcze ja sie dopisze. U mnie problem jest troszke innego typu.
Mianowicie po rozgrzaniu silnika wskazówka stoi jak przyklejona, lecz czy jest to możliwe że silnik sie troche grzeje a wskaźnik nie pokazuje wyższej temperatury?
Mam problem ze skrzynką bezpieczników ( jest troche połamana- kupiłem już nową, ale nie zdążyłem wymienić) i przekaźniki nie łączą (ten od wentyatora chłodnicy). Kiedyś stojąc w korku w lecie zagotowała mi sie woda w chłodnicy, prawdopodobnie wskazówka wcale sięnie podniosła, tylko ciągle stała w położeniu środkowym, no ale kierowala wtedy moja żona ( sama), a jak wiadomo kobiety nie zwracają uwagi na żadne wskaźniki, więc nie wiem czy z tą wskazówka tak było czy nie.
Ogólnie czy jest możliwe że wskaźnik wskaźnik blokuje sięw środkowym położeniu i wyższej temperatury nie pokazuje?

wilsonik

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Listopada 2005, 11:33:19 »
No to jeszcze ja sie dopisze. U mnie problem jest troszke innego typu.
Mianowicie po rozgrzaniu silnika wskazówka stoi jak przyklejona, lecz czy jest to możliwe że silnik sie troche grzeje a wskaźnik nie pokazuje wyższej temperatury?
Mam problem ze skrzynką bezpieczników ( jest troche połamana- kupiłem już nową, ale nie zdążyłem wymienić) i przekaźniki nie łączą (ten od wentyatora chłodnicy). Kiedyś stojąc w korku w lecie zagotowała mi sie woda w chłodnicy, prawdopodobnie wskazówka wcale sięnie podniosła, tylko ciągle stała w położeniu środkowym, no ale kierowala wtedy moja żona ( sama), a jak wiadomo kobiety nie zwracają uwagi na żadne wskaźniki, więc nie wiem czy z tą wskazówka tak było czy nie.
Ogólnie czy jest możliwe że wskaźnik wskaźnik blokuje sięw środkowym położeniu i wyższej temperatury nie pokazuje?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl