Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 947230 razy)

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #210 dnia: 16 Listopada 2009, 00:41:28 »
Co do oleju... Kilka lat temu pojawiła się w rodzinie Corolla E12 1,6. Ponieważ, dyrektor serwisu w ASO nas znał, nieoficjalnie poinformował nas, aby zrezygnować z Castrola na pierwszym przeglądzie, a kupić ELF Evolution SXR 5W30, który dla tych silników jest bardziej przyjazny. Corolla jeździ na nim 6 rok, a Yarisa zalałem po zakupie, ale nie od razu, dzięki czemu odczułem różnice - zwłaszcza przy rannym rozruchu przy niższym temperaturach. Naprawdę polecam !!!

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #211 dnia: 16 Listopada 2009, 08:03:37 »
Herkules zalales tym molulem na przegladzie czy wlali Ci ten z beczki? Jesli masz motula to napisz jakie wrazenia i czy widzisz roznice w spalaniau i pracy silnika <diabel>

Zastanawiałem się nad Motulem ale ostatecznie zalałem niemieckim Castorlem Edge 5W30

No i jakie spostrzezenia ?
Wczesniej co miałeś zalanego ?

Croom - wcześniej - tzn. od początku zalewałem Castrolem - olej Castrol lejemy w raz z ojcem od przeszło 20 lat :) i powiem Wam, że w latach 80-tych nasz maluch nie miał problemów z przegrzewaniem się silnika (co było częstą przypadłością - chłodzenie powietrzem). Nigdy mnie/nas nie zawiódł więc złego słowa nie powiem a przebiegi dawniej w użytkowanych samochodach były naprawdę duże

MOLEK1

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: 18 Listopada 2009, 13:56:43 »
hej  a co sadzicie o oleju ROYAL PURPLE 5W30 czy ktos juz go zalewał? Jesli tak to jakie sa wrazenia? Croom Ty chyba masz jakies doswiadczenie z tym olejem.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #213 dnia: 18 Listopada 2009, 15:40:21 »
Co do oleju... Kilka lat temu pojawiła się w rodzinie Corolla E12 1,6. Ponieważ, dyrektor serwisu w ASO nas znał, nieoficjalnie poinformował nas, aby zrezygnować z Castrola na pierwszym przeglądzie, a kupić ELF Evolution SXR 5W30, który dla tych silników jest bardziej przyjazny. Corolla jeździ na nim 6 rok, a Yarisa zalałem po zakupie, ale nie od razu, dzięki czemu odczułem różnice - zwłaszcza przy rannym rozruchu przy niższym temperaturach. Naprawdę polecam !!!
Również polecam ten olej. Wczesniej był lany w aso castrol teraz zmieniłem na elf evolution sxr 5w30.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #214 dnia: 18 Listopada 2009, 16:06:15 »
hej  a co sadzicie o oleju ROYAL PURPLE 5W30 czy ktos juz go zalewał? Jesli tak to jakie sa wrazenia? Croom Ty chyba masz jakies doswiadczenie z tym olejem.

Ależ skąd, przecież olej był nie do dostania w Polsce praktycznie, jakiś czas temu rozprowadzał go ktos kto oszukał mnóstwo ludzi a poza tym, jestem w trakcie testów troche innego albo jak kto woli lepszego srodka smarnego z USA. :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

MOLEK1

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: 19 Listopada 2009, 06:56:39 »
Dostalem odpowiedz od TMP  na temat oleju to yarka 1.33 2009r. Croom co Ty na to. Oczywiscie sam zasugerowalem ze w instrukcji obsługi zalecany jest olej 0w20. To moje pytanie:Dzień dobry. Moje potanie dotyczy oleju silnikowego. Jestem posiadaczem
toyoty yaris 2009 z silnikiem 1.33 jakim olejem byl zalewany ten silnik w
fabryce? Jaki olej jest najbardziej odpowiedni dla tego silnika? Kazdy
pracownik działu serwis( a dzwoniłem do kilku na ślasku) informowal mnie
ze na przegladzie ( po 15tk) zalewany jest olej 5w30 a na moje pytanie jaki
olej byl zalewany w fabryce rowniez otrzymywalem odpowiedz 5w30. Zatem
jesli w fabryce zalewany byl olej 5W30 to zgodnie z instrukcja obsługi
jaką otrzymalem przy zakupie samochodu oleju tego juz nie powinno sie
stosowac gdyz w instrukcji strona 425 wyraznie pisze "Do silnika tego
samochodu najlepszy jest olej o lepkosci SAE 0W20,zapewniajacy najniższe
zużycie paliwa i dobre własności rozruchowew niskich temperaturach. w
przypadku gdy olej SAE 0W20 jest niedoostepnymozna użyć oleju SAE
5W30,który przy następnej wymianie oleju powinien byc zastąpiony olejem
SAE 0W20.Reasumując jesli w fabryce silnik byl zalany olejem SAE 5W30 to
na 1 przeglądzie powinien byc zalany olej 0W20. Dlaczego serwisy Toyoty
sie do tego nie stosuja? kolejne moje pytanie dotyczy olei"Toyoya" a
mianowicie ktory z olei SAE 5W30 Fuel Economy czy olej 5W30 Prenium Fuel
Economy bedzie bardziej odpowiedni to tego rodzaju silnika? koleJne moje
pytanie czy moge zastosowac olej o klasie jakosci ACEA A3/B4  lub ACEA
A5/B5, która klasa jakosci bedzie lepsza oczywiscie marke oleju pomijam
interesuje mnie odpowiedz o klse jakosci czy ACEA A3/B4 czy A5/B5. Z góry
dziękuje za wyczerpujaca i satysfakcjonująca
odpowiedz TMPSzanowny Panie

W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 18 listopada 2009 uprzejmie informujemy, że fabrycznie silnik powinien być zalany olejem 0W20.
Dla silnika, o którym Pan pisze jest bowiem zalecany olej 0W20.
Każda Autoryzowana Stacja Dilerska Toyoty powinna taki olej mieć w ofercie. Jeśli aktualnie go nie posiada, to jest zobowiązana na życzenie klienta taki olej zamówić.
W sytuacji braku oleju 0W20 można zastosować olej Toyoty 5W30 Fuel Economy o specyfikacji A1/B1, ale zgodnie z instrukcją przy kolejnym przeglądzie powinien być zastosowany ponownie olej 0W20.
Pragniemy również poinformować, że olej klasy A3/B4 i A5/B5 nie jest zalecany do Pańskiego samochodu.

Mamy nadzieję, że powyższe informacje są dla Pana wystarczające.

Chcąc jednak wyjaśnić sprawę dokładnie, uprzejmie prosimy o informację, które Autoryzowane Stacje Dilerskie Toyoty przekazały Panu błędne informacje.
Z poważaniem

Aleksandra Obtułowicz
Koordynator ds. Kontaktów z Klientami
Toyota Motor Poland
                                                                                                            Jakie macie wrazenia czytajac ta odpowiedz?

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #216 dnia: 19 Listopada 2009, 09:26:42 »
oj kiepsko Toyota się reklamuje...
o ile lepiej wyglądałaby ta odpowiedź jeśli na końcu znalazłaby się informacja o konkretnym produkcie Toyoty a mianowicie:

"Olej silnikowy o niskiej lepkości SAE 0W-20 Formula XS
Olej Toyota SAE 0W-20 Formula XS w pełni odpowiada wymaganiom zużywających coraz mniej paliwa, współczesnych pojazdów, również tych z napędem hybrydowym. Całkowicie syntetyczna formuła oleju sprzyja mniejszemu zużyciu mechanicznemu elementów silnika oraz wydłużeniu jego trwałości. Jednocześnie pozwala uzyskać najwyższy wśród wszystkich olejów w ofercie Toyoty wskaśnik redukcji zużycia paliwa. Niska lepkość 0W-20 oznacza szybszy przepływ oleju i w konsekwencji lepszą ochronę kluczowych części silnika podczas częstych rozruchów, charakterystycznych dla hybrydowych spalinowo-elektrycznych układów napędowych.

Zalety oleju silnikowego o niskiej lepkości SAE 0W-20 Formula XS

■zapewnia znakomitą ochronę w niskich temperaturach oraz błyskawiczną cyrkulację oleju w silniku

■dzięki składnikom obniżającym tarcie umożliwia utrzymanie zużycia paliwa na najniższym możliwym poziomie oraz powoduje zmniejszenie emisji zanieczyszczeń

■spełnia najnowsze wymagania techniczne silników Toyoty

■został specjalnie przystosowany do nowej generacji silników Toyoty o zapłonie iskrowym

API: SL/SM ILSAC: GF-4"
oraz link na stornę Toyoty:
http://www.toyota.pl/own/tgmo/0w-20_syntetic_xs.aspx

Pozdrawiam

Maciej

MOLEK1

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: 24 Listopada 2009, 22:46:19 »
Jaki olej zalalibyscie do yarka 1.33 czy taki jak pisze w instrukcji 0w20  czy taki jaki wymieniaja w serwisie 5w30? na pewnoo na przeglad wezme motula.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 25 Listopada 2009, 09:57:05 »
ciężka sprawa... zależy czy patrzy się na kasę czy samochód to 2 miłość ... :-)
Producent wyraźnie wspomina o oleju 0W20 ... a Toyota jak wspominasz mówi o 5w30.
Pierwszy parametr oleju z tego co mi wiadomo odpowiada za płynność w silniku w przypadku niskich temperatur, które w Polsce jak wiadomo generalnie nie spadają poniżej -30 stopni i w tym przypadku i 1 i 2 olej będzie grał. Drugi mówi o możliwości smarnych oleju w wysokich temperaturach. Im wyższy parametr, tym olej lepiej znosi ekstremalne warunki termiczne i rzadziej dochodzi do jego rozkładu - to teoria...
Praktyka - miałem okazję testować Yarisa 1.33 przez tydzień czasu (przebieg ok. 12.000 km.) - w moich spostrzeżeniach ująłem właśnie temat wolniejszego rozgrzewania się silnika (identyczne warunki pogodowe, styl jazdy - dystans w ciągu którego silnik rozgrzewa się do właściwej temperatury - gaśnie kontrolka - jest o ok. 300 - 400 m. dłuższy niż w Yarisie 1.3 z przebiegiem ok. 30.000 km). Można oczywiście dyskutować o zużyciu silnika ale wydaje się, że olej 0W20 lepiej chłodzi silnik niż ten, który jest w moim - niemiecki Castrol Edge 5w30.
Na Twoim miejscu pierszą rzeczą którą bym zrobił to zapytał ile w Toyocie kosztuje litr oleju 0W20 a ile 5w30. Patrzyłem - na wolnym rynku litr Motula 8100 Eco Lite 0w20 kosztuje ok. 55 - 60 zł.

Zawsze najważniejszym czynnikiem przy wyborze oleju wb. wskazania producenta, który godzinami w labolatoriach jak i w testach drogowych testował dany silnik i wie co dla niego najlepsze  :-)

« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2009, 09:58:51 wysłana przez herkules »

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 25 Listopada 2009, 10:45:14 »
To moze ja sie wtrącę.
Stosowanie 0w-20 wg. mnie sie mija z celem w naszym klimacie, co innego norwegia skandynawia ....
5w-30 bedzie bardzo dobry.

Z doborem firmy to juz jest inna sprawa.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

MOLEK1

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: 25 Listopada 2009, 22:24:53 »
herkules rozmawialem z kumplem kumpla ktory pracuje przy obsłudze samochodow wyczynowych i powiedził ze jesli producent zaleca 0W20 to nalezy zalac 0W20 jest so najnowsza generacja oleju i wpływ temperatury otoczenia nie ma juz takiego wpływa jak twierdzi wiekszosc ze ten olej to tylko na kraje skandynawskie. Ma on duzo najnowszych dodatkow dzieki ktorym olej tez rowniez sie sprawdzi w krajach srodziemnomorskich. czytalem ostatnio ze olej ten 0W20 zalewa sie do najnowszego Mitsubishi colt clear tec, wiec cos w tym musi byc ze tez go zaczeli stosowac.  Moj wybor padnie chyba na  Motul 0w20 eco lite.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #221 dnia: 26 Listopada 2009, 08:20:19 »
jak wcześniej wspominałem nigdy nie oszczędzałem na oleju ... też bym tak zrobił  :-)

MOLEK1

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: 26 Listopada 2009, 21:51:46 »
Jeszcze dla tych co mysla ze olej 0W20 jest na kraje skandynawskie fragment artykułu z Auto-Świat: Lepkość oleju w wysokich temperaturach określają liczby: 20, 30, 40, 50 i 60 umieszczone po literze W. Im wyższa liczba, tym olej jest bardziej lepki w wysokiej temperaturze, czyli gęstszy. Uwaga: temperatura otoczenia w przypadku współczesnych aut ma minimalne znaczenie dla temperatury pracy oleju. Lepkość oleju powinna być dobrana zgodnie z wymaganiami silnika, a nie
w związku np. z upałem.

Generalna zasada: oleje o niskiej lepkości (np. 0W/30) są w wysokich temperaturach "rzadkie", powodują więc małe opory. Dlatego nazywane są też olejami energooszczędnymi. Z reguły są zalecane do silników ciasno spasowanych, w których olej o dużej lepkości powodowałby zbyt wysokie opory. Nie każdy silnik może być smarowany energooszczędnym olejem! Dane o właściwej lepkości znajdziemy w instrukcji obsługi auta.
 A jak juz wiemy w ksiażce serwisowej jest napisane ze najepszym olejem dla silnika 1.33 jest olej 0W20 i ten wlasnie olej jest zalecany przez producenta.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #223 dnia: 26 Listopada 2009, 23:02:07 »
Do jakiego silnika dokladnie producent zaleca 0w-20 ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

MOLEK1

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: 27 Listopada 2009, 07:32:04 »
Dokadnie do silnika 1.33 zalecany przez producenta jest olej 0W20, a jak wczesniej pisalem w pierwszej kolejnosci powinnismy sie kierowac zaleceniami producenta a nie tym co mowia serwisanci ktorzy polecaja do wszystkich silnikow w Toyocie 5W30. Silnik 1.33 jest wysoko zaawansowany konstrukcyjnie z ciasnym pasowaniem i charakteryzuje sie wzrostem tarcia i ciepla dlatego wiec olej 0W20 jest najodpowiedniejszym olejem dla tego silnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl