Autor Wątek: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!  (Przeczytany 95308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
Odp: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Listopada 2006, 19:09:30 »
no to sporo twoja cari pali, ale co zrobić jak ktoś chce mieć w miare porządne auto a nie stać go na benzyne ?? no co ma sobie kupić Fiata uno czy co ?? przecież porządna instalacja nie zabiera mocy a jak zabiera to minimalnie a użytkowanie auta jest o 1/3 tańsze, a to dla nie których jest najważniejsze

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Listopada 2006, 22:49:29 »
no to sporo twoja cari pali, ale co zrobić jak ktoś chce mieć w miare porządne auto a nie stać go na benzyne ?? no co ma sobie kupić Fiata uno czy co ?? przecież porządna instalacja nie zabiera mocy a jak zabiera to minimalnie a użytkowanie auta jest o 1/3 tańsze, a to dla nie których jest najważniejsze

Jak chcesz miec w miare porzadne auto kupujesz toyotke : rolke carine ave :masz porzadne auto ktore zabijasz gazem( moje zdanie - masz inne OK nie ma sprawy). ale nie gti nie supre nie celice( celice w gazie to na prawde profanacja)  Na dzien dzisiejszy uzutkowanie nie jeste tansze( przynajmniej do konca roku). Ja osobiscie nie po to kupilem Toyote zeby co raz jezdzic do gaziarza na regulacje bo nierowno chodzi, bo szarpie, bo Lambde szlag trafil, bo zawory, bo swiece , bo mieszanka itd. Czas to pieniadz, i jesli mam go tracic w warsztatach to nie strac mnie na to. Tyle mojego. Nie robmy OT, bo Ayrsen da banana :grin: Dyskusji o gazie bylo juz duzo. Kazdy ma swoje zdanie moje jest jw

Pozdro
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Listopada 2006, 10:13:57 »
Ja co prawda mam zagazowaną carinke ale od 2 tygodni jezdze tylko na benzynie. przyjemność z jazdy nieporównywalnie wyższa. I pomimo tego że instalacja już dawno mi się zwróciła, działa równo i sprawnie  to w sumie żałuję że ją założyłem.

Sorry za OT

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Listopada 2006, 15:52:09 »
Ja zrobiłem to samo co przedmówca.

Sorry za OT  :icon_pray:

Już nie ma OT bo przerzuciłem Was do odpowiedniego wątku... :-P
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2006, 16:08:17 wysłana przez ayrsen »
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 02 Grudnia 2006, 23:59:13 »
Bo to profanacja. Kumpel ma Prelude w gazie-wstyd. Jak chcesz miec oszczedne auto kup Priusa, a nie Carine GTI. Skoro masz usportowiona bryke, to czemu obnizac jej moc gazem?Wg mnie mowisz A powiedz i B. Moje 1.6 pali 10 w miescie i nizej nie zejdzie i zeby mnie miala jazda kosztowac 50 zeta/100 km to nie zeszpece Cari zaworem od gazu. Smiac mi sie chce jak widze wypasione BMW pierdzace swoim tlumikiem od ursusa i zawor gazu w zderzaku

Ktos tu ma chyba jakies kompleksy ;)
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Grudnia 2006, 10:50:37 »
Szkoda tylko ze Eddie25 nie podal ANI JEDNEGO sensownego argumentu zeby samochodu nie przerabiac na gaz. Moja camry przejechala ponad 250kkm na gazie a nie kazde auto zrobilo by tyle na benzynie.
Kiedys roznica cen gaz/benzyna byla taka ze jazda camry kosztowala tyle co jazda uno, ale teraz tez da sie zauwazyc roznice w portfelu  :-)

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Grudnia 2006, 16:28:31 »
Prawda jest taka ze kazdy ma swoje zdanie na temat gazu i kazdy potrafi sobie policzyc jakie ponosi koszty.Ja zalozylem sobie sam instalacje ,wlewu nie widac bo jest obok wlewu beny,spadku mocy nie widze bo nie korzystam z niej w 100%,dynamika pozostaje bez zmian.Nie widze zadnych powodow do narzekania.Widze tylko ile kasy zostaje mi przy tankowaniu gazu.Dobra instalacja w dobrym aucie to nie profanacja tylko luksus.Nie kazdego stac na ten luksus i dlatego musi zostac przy benie.

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Grudnia 2006, 21:04:22 »
Popieram calkowicie Carinusa.
A co do spadku mocy to kliknijcie w link do wykresu z hamowni (w stopce)
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Grudnia 2006, 09:09:41 »
Cytat: Deeno link=topic=7808.msg172973#msg172973
Ktos tu ma chyba jakies kompleksy ;)

Deeno nie wiem skad ci sie wziela taka mysl. Kompleksy to moze miec Marcjan ze swoja zagazowana carina z polowa mojego przebiegu, ktora nie moze nadazyc za mna na swiatłach.( bez urazy Marcjan :grin:)

Łukasz podalem przyklady dla ktorych nienawidze gazu. Jesli to do Ciebie nie przemaiwa OK. Kazdy ma swoje zdanie. Raz miałem samochod w gazie, wiec wiem o czym mowie, a nie kieruje sie tylko opiniami innych. Gratuluje wszystkim tego luksusu, ktory dla mnie jest dziadostwem.Tylko... skoro gaz jest taki wspanialy...to czemu w dziale LPG jest tyle postow?? :icon_pray:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Grudnia 2006, 08:05:48 »
Eddie jak zauważyłeś dział LPG jest raczej małym działem i wolno rozrastającym się - przynajmniej ostatnio  :-P :-P :-P

A co do gazu w aucie.
Ja bym tu podzielił sprawę na kilka rzeczy.

Gaz i jego beee  kojarzy się z pierwszymi instalacjami I i II generacji gdzie nie ma co ukrywać to jak wrzud na d... każdego zdrowego i normalnego silnika. Auto traci moc i moment obrotowy i na LPG i na Pb i powiedzmy szczerze poza tym że jest taniej to te taniej wymaga sporo wyżeczeń. Dzisiaj przy wzrostach cen LPG to taniej jest pojęciem względnym. Ale kiedyś zamiast wypić z kumplem po dwa browce w pubie zalewaliśmy za 20 pln i śmigaliśmy do znajomych z Warszawy na 3-4 h pogadać /na kawę/ i wracaliśmy za niecałe 20 PLN gdzie ta podróż na pb by wynosiła cyrka 50 czy 60 pln.

Dzisiaj LPG na układach wtrysku gazu to już zupełnie inna bajka. I raz dobrze dobrana i dostrojona instalacja / oczywiście serwisowana/ to rozwiązanie ciekawe i dające także oszczędności, nie ujmując osiągów auta. Natomiast różnica cenowa między Pb a LPG no cóż zależy od tego ile się śmiga. Jeśli ktoś robi 500 czy 1000 km miesięcznie ma w kieszeni 30 czy 50 pl ale jeśli jest to no 5000 km to mamy już 300 pln.

Ale wiadomo że silnik jest stworzony do Pb i na takowym paliwie śmiga najlepiej to nieulega wątpliwości.
Osobiście także przeszedłem z LPG na Pb. Powód śmigam cariną niewiele, różnica w cenach pb i LPG niewielka  odpowiednio 3,50 i 2,08 co w efekcie daje różnicę 5 plnów na 100 km / i trzeba odjąć Pb na rozruch/ i oszczędność na LPG nie jest kwotą wymierną
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Grudnia 2006, 08:31:31 »
Pamietam czasy kiedy gaz kosztowal zlotówke i wtedy sam na nim jezdziłem. Co do nowych instalacji, nie wiem co montowali w 2003 roku ale we wrzesniu jechalem do Włoch berlingo z tego rocznika z gazem. Przez Alpy musialem jechac na benzynie, bo na LPG nie byl w stanie podjechac pod góre. 

Na koniec chciałem powiedziec ze chodzi mi głownie o to , ze MOIM zdaniem gaz w celice carinei GTI i innych tego typu autach to profanacja :grin: i w tym temacie zdania nie zmienie

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Grudnia 2006, 12:20:06 »
Dla mnie jazda gti z gazem to obciach. A jezeli komus sie naprawde opłaca i robi xxxxkm miesiecznie to ok. Ja mimo wszystko nie chcialem jezdzić na gazie i mam takie autko jakie mam - ekonomiczne. Robie rocznie 20kkm i jakoś wyzyje.

Wszystko zalezy od kalkulacji!
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Grudnia 2006, 12:34:30 »
Dla mnie kupic dobry samochod zeby stal pod garazem bo na wache nie ma to obciach  :-P
Jak moj sasiad kupil a4 1,8T 2003 to pozniej nie przekraczal 1700rpm bo sie bal spalania  :laugh:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Grudnia 2006, 12:47:06 »
To tak jak mój kolega zakupił focusa 2,0 bo wiadomo.
Potem wracaliśmy z Wawy 90 km/h bo jechał oszczędnie bo na wachę nie miał.
To jest paradoks.

Jeśli tylko relacja cenowa LPG i Pb wróci do normy i będzie wymierna znów zawita mi LPG w aucie bo po co przepłacać jak można za te kilkaset plnów miesięcznie wydać na coś innego tak poprostu.

A GTi kontra LPG no cóż także można się cieszyć sportowymi osiągami na LPG a zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na 30% więcej jazdy i frajdy z jazdy.

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Grudnia 2006, 16:11:16 »
Potem wracaliśmy z Wawy 90 km/h bo jechał oszczędnie

Jechał zgodnie z kodeksem drogowym - prawidłową prędkością  :grin:
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl