Autor Wątek: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!  (Przeczytany 95270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kowak101

• Gość
Odp: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!
« Odpowiedź #120 dnia: 15 Kwietnia 2008, 19:37:59 »
W moim przypadku opłacalność jazdy na lpg = - 1000zł rocznie.. kupiłem moja cari pół roku temu było [cenzura] fajnie do 5000tys przejechanych. wymiana swiec kabli kopulk palca czyszczona przepustnica silnik krokowy, nowy sterownik gazu robocizna dla kazdego 4 razy ustawialem juz gaz. jest ok 200km i co w chlodnicy spaliny.. bąbluje. zbyt słaba mieszanka i remont.. nowa uszczelka głowicy śruby jakies pierdoly i oczywiście przy takiej robocie rozrzad co juz daje 2000zł wkładu. do tego w zimie zanim sie silnik rozgrzeje jak jezdze na krutkich odcinakach to gaz sie niewlaczy. Kolega wlaczal recznie.. A potem musial gasic jak mu parownik wywalilo.. Zbliża sie nieuchronna wymiana parownika.. a od stycznia gaz drozeje o ok 30gr. nowa wyższa akcyza na lpg wchodzi. i pytam gdzie ta oplacalność? Niepowiem juz nic o przegladach i zasiegu przy moim zbiorniku. tylko nerwy zszarpane. od mechanika do gazownika od gazownika do elektromechanika i do mechanika bo nikt niewie nigdy co jest.. kazdy zwala wine na innego i tylko odsylaja.. także gazu nikomu niepolecam ... (gaz zalozono w 2004r w mojej cari)

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 15 Kwietnia 2008, 20:44:10 »
3 x Starletka za 3x 3kzł robimy po min.50kkm rocznie.Spalamy po jakieś  3x 4 ooo litrów gazu = 12 ooo litrów gazu.Przy założeniu że gazu pali 15% więcej to mamy zysk rzedu 10 000zł rocznie przy odliczeniu kosztów instalacji (x3).

kowak101

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 16 Kwietnia 2008, 09:45:19 »
a miej.. :P a jezdzisz wogule na gazie

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 16 Kwietnia 2008, 13:20:56 »
Nie zrozumiałem zupełnie twojej odpowiedzi...Możesz precyzyjniej?To był sarkazm + pytanie?Czy jak bo nie rozumiem.Jeśli tak to uwierz mi że jakby ceny benzyny w Polsce były zbliżone do cen chocby w Usa ( już nawet pal licho zarobki) to pewnie bym nie chciał gazu na oczy widzieć-bo niby po co..

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 16 Kwietnia 2008, 13:39:51 »
Ja ostatnio skusiłem się na mały eksperyment. Zalałem oba zbiorniki do pełna i przejechałem niespełna 1000km. Łączny koszt obu paliw na tym dystansie wyniusł mnie ok 360zł. Jazda na samej benzynie to 10l na 100km.
Licząc 4.30zł za litr wychodzi na to że na 100km dołożyłbym 7zł.
Przyjemność z jazdy na benzynie - bezcenne  :laugh:

pozdr.
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

darkom61bis

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 26 Kwietnia 2008, 09:15:02 »
A moja Carinka (3F-SE) bardzo sobie chwali LPG. Ja również.
Najczęściej odwiedzanym miejscem jest stacja tankowania a nie elektromechanik, gazownik, mechanik ...

Życzę wszystkim równie bezproblemowej jazdy na wiosnę.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 26 Kwietnia 2008, 20:00:56 »
Dzisiaj w faktach mówili, że ministerstwo finansów od stycznia 2009 podwyższa akcyzę na LPG o 60%, no i mamy prze........... :-(
Szczęśliwi ci, którym instalacja sie zamortyzowała, pozostali dostaną po dupie.

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 27 Kwietnia 2008, 22:45:01 »
Od chwili założenia instalacji (04.2005)bylem na jednej regulacji.Toyotka pali mi od 8,5l do max 10l na 100 km gazu.
Robię ok 25-30kkm rocznie.Uwazam ze gaz jest i będzie opłacalny bo jest to w końcu EKOLOGICZNE  <brawo>
paliwo...

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #128 dnia: 23 Maja 2008, 13:35:28 »
Widząc wzrost cen paliw jak ON , uważam że LPG się opłaca, chociaż ostatnio zakupiłem świece i filtr powietrza lecz to sie wymienia standardowo nawet na Pb.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 24 Maja 2008, 12:50:03 »
No jasne, że się opłaca. Jeśli założysz do sprawnego silnika i w dobrym zakładzie lub kupisz już założone LPG z niedużym przebiegiem. Ja kupiłem TOYOTĘ w 2006r. z przebiegiem na LPG 20 000 IIgen. LPG na Bingo -S. Co 10 000 jadę na przegląd LPG i wymieniam tylko filterek. Znajomy kupił Mondeo ;95 z instalacją z 2001r. i na dzień dobry ma parownik do wymiany. Ale spróbujmy zestaw naprawczy za 100PLN.

Jak się sprężę potrafi mi spalić 7,8LPG/100km, trasa 7,6/100. Mowa tu o ekonomicznej jeździe do 100km/h. Normalnie dynamiczna jazda + wyścigi czasami = 9l do 9,5/100km.

Dodam, że nie jestem zwolennikiem LPG w aucie, ale niestety Polska rzeczywistość mnie do tego zmusza. Zanim LPG podrożeje zdążę jeszcze sporo zaoszczędzić, a potem zostanie jazda w dziadkowym stylu, aby sie zmieścić w 7l PB/100km :(
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #130 dnia: 25 Maja 2008, 17:39:10 »
Dodam, że nie jestem zwolennikiem LPG w aucie, ale niestety Polska rzeczywistość mnie do tego zmusza. Zanim LPG podrożeje zdążę jeszcze sporo zaoszczędzić, a potem zostanie jazda w dziadkowym stylu, aby sie zmieścić w 7l PB/100km :(

A co bedzie, a napewno tak bedzie ze PB tez pojdzie w gore?? Tez nielubie tego Lpg bo bez kitu szkoda silnika i wogole to niejest to ale niestety innej opcji za bardzo niema. Nawet jakby kosztowal te 2,50 to mysle ze i tak bedzie bardziej sie oplacac jezdzic na gazie niz na benzynie. A przeciez jednym samochodem do konca zycia raczej sie jezdzic niebedzie.

Offline mario987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 25 Maja 2008, 20:03:55 »
a ja uwazam ze przerabianie samochodu na gaz juz sie praktycznie nie oplaca, coraz czesciej to loteria czy dobrze zaloza ten gaz czy nie, dochodza dodatkowe koszty eksploatacyjne drozszy przeglad
Ja wlasnie zakupilem Carinke 1,8 benzynka i nawet nie zamierzam zakladac gazu zeby sie nie denerwowac, no i nie tracic miejsca w bagazniku
Wiadomo jak bym mial Camry 3,0 v6 i miala by mi palic 12 benzynki moze i bym sie zastanowil nad gazem ale przy 1,8 i jego spalaniu uwazam ze nie ma to sensu

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #132 dnia: 25 Maja 2008, 22:40:42 »
Przy kupnie samochodu bez instalacji tez bym sie dlugo zastanawial i tylko sekwencja by wchodzila w gre. Ale skoro ma sie juz instalacje w samochodzie to mysle ze niema co jej wywalac chyba ze jest w fatalnym stanie lub ogolnie do d...

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 25 Maja 2008, 23:30:23 »
a ja uwazam ze przerabianie samochodu na gaz juz sie praktycznie nie oplaca, coraz czesciej to loteria czy dobrze zaloza ten gaz czy nie, dochodza dodatkowe koszty eksploatacyjne drozszy przeglad
Ja wlasnie zakupilem Carinke 1,8 benzynka i nawet nie zamierzam zakladac gazu zeby sie nie denerwowac, no i nie tracic miejsca w bagazniku
Wiadomo jak bym mial Camry 3,0 v6 i miala by mi palic 12 benzynki moze i bym sie zastanowil nad gazem ale przy 1,8 i jego spalaniu uwazam ze nie ma to sensu

Gdybym miał Camry to bym tym bardziej nie założył gazu..Bo tutaj naprawdę szkoda motoru( pomijając to czy tan gaz w końcu szkodzi czy nie szkodzi)....Gdybyc robił 100kkm w roku to byś sens znalazł....Gdyby tak ceny paliwa były stosowne(cztaj: duuużo niższe) do naszych zarobków to nikt by się nad gazem nie zastanawiał...

robert1202

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 27 Maja 2008, 04:38:30 »
hay.
 moze kazdy niech pisze ile robi kilometrow rocznie...wtedy pogadamy.../moj przebieg roczny-ok 45-50.000km/ kto zrobi wiecej?????
 juz ropa drozsza od benzynki..a ja na lotosie place ze znizka stalego klienta za gazik 2.13... i co wy nato?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl