Autor Wątek: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!  (Przeczytany 95262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!
« Odpowiedź #135 dnia: 27 Maja 2008, 07:56:31 »
Ja także śmigam na LPG ale mi także kilometrów przybywa na potęgę. I niestety różnica po podliczeniu kosztów eksploatacji na LPG jest poniżej 60% eksploatacji na PB.
Wiadomo, że fajniej łatwiej i przyjemniej (choć to już zależy od instalacji) śmigać na PB ale jednak jeśli na PB w ciągu roku robimy np. 30 000km (krótka kalkulacja)

PB 9 litrów x 4,67 = 42 pln/100  = .042 gr za 1 kilometr  x 30000 daje nam 12600 pln / rok

lpg 11 litrów x 10,5 = 23 pln/100 = 0,23 gr za 1 kilometr x 30000 daje nam 6900 pln/rok
 (do tego jakieś 300 pln dodatkowo na inne pierdoły których wymaga LPG)

zostaje nam do dyspozycji 5400!

jeśli po dwóch latach takiej eksploatacji padnie nam. np silnik za zaoszczędzone ponad 10000 możemy kupić cały gotowy silnik w przypadku carin, avenów to koszt rzędu 1000-1500 pln.

Wiadomo że jeśli relacje cenowe LPG kontra PB się zmienią to będzie inaczej jednakże dotychczas przy dużych przebiegach jest to opłacalne.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 27 Maja 2008, 08:02:12 »
Dokładnie 70 tyś stuknęło...A to tylko jedna starletka....2 pozostałe(które tez na gazie jeżdzą) po 40 tys...Razem 150kkm.....Ja mam inna kalkulacje:)).Jeśli zaoszczędzimy 10000 to kupuje 3 starletki:))..I tak w kółko...Może nie od razu 3 ale tak co jakiś czas po jednej...

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #137 dnia: 27 Maja 2008, 20:17:45 »
widzisz .. ja rolka przelece rocznie max 10 000  km ... wiec mi sie jakos nie oplaca .... zanim zwrocilby sie koszt montazu to minie min rok   wiec jezdze na pb .. ale przy wiekszych przebiegach to sie oplaca i jezeli kupujesz auto juz z instalacja to lux

baton

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 29 Maja 2008, 11:52:48 »
moim zdaniem gaz w dalszym ciągu ma sens. jestem w fazie planowanego zakupu auta i wahałem się pomiędzy silnikami diesel, a benzyna + gaz. wg obliczeń gaz zwróci mi się po 20.000-25.000 (zakładając koszt instalacji na poziomie 4000), a tyle to zrobię w rok. autem planuję jeździć 5-7, a może i 10 lat, więc później już ok 4000PLN zostaje w kieszeni co roku. obliczenia były wykonywane przy obecnym poziomie cen (gaz: 2,13, benzyna 4,55, ON 4,65).

wiem, że od 1.01.2009 akcyza na gaz ma zostać podniesiona o 60% (http://fakty.interia.pl/biznes/news/podwyzka-akcyzy-na-lpg,1094349,2949), ale UWAGA to akcyza wzrośnie o 60%, a nie cena gazu. ministerstwo planuje, że gaz podrożeje o ok 40-50gr. na jakim pułapie będą wtedy ceny benzyny i ON skoro na wakacje planowane jest >5PLN ? myślę, że w okolicach 5,5PLN. pewnie kiedyś bańka spekulacyjna na rynku ropy pęknie i ceny spadną, ale fachowcy nie spodziewają się spadku do poziomu 100$/baryłka, raczej ustabilizują się w okolicach 150$/baryłka co zapewni nam cenę paliw na poziomie 5-6PLN. natomiast gaz pozostanie na poziomie 2,6-2,7PLN. i będzie jak jest do tej pory.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 29 Maja 2008, 23:55:49 »
raczej ustabilizują się w okolicach 150$/baryłka co zapewni nam cenę paliw na poziomie 5-6PLN. natomiast gaz pozostanie na poziomie 2,6-2,7PLN. i będzie jak jest do tej pory.
Gaz LPG jest wytwarzany z ropy naftowej, dlatego jego cena (bez akcyzy) zależy od ceny ropy tak samo jak cena benzyny i ON.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #140 dnia: 30 Maja 2008, 07:43:35 »
raczej ustabilizują się w okolicach 150$/baryłka co zapewni nam cenę paliw na poziomie 5-6PLN. natomiast gaz pozostanie na poziomie 2,6-2,7PLN. i będzie jak jest do tej pory.
Gaz LPG jest wytwarzany z ropy naftowej, dlatego jego cena (bez akcyzy) zależy od ceny ropy tak samo jak cena benzyny i ON.

z tym że LPG jest jokoby pewnym skutkiem ubocznym przy przerobie ropy, tak więc wzrost ropy nie będzie bezpośrednią przekładką podwyżek LPG

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #141 dnia: 30 Maja 2008, 17:09:04 »
Ale nasi wykorzystają każdy pretekst żeby nas skubnąć :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

darkom61bis

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 30 Maja 2008, 19:35:19 »
Jeżdżę nową Cromą (diesel) i starą Cariną (gaz).
Jak zobaczyłem cenę ostatniego tankowania ON (4,75!) to aż mi się nie chce polemizować z przeciwnikami gazu.
Po prostu leję LPG i cieszę się, że podjąłem kiedyś dobrą decyzję o zainstalowaniu "kuchenki".

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 20 Sierpnia 2008, 12:21:30 »
Cześć,

Ostatnio gdzieś czytałem, że LPG ma kosztować 3zeta, jak myślicie na ile to przypuszczenie może stać się faktem?
Jestem w trakcie zmiany auta i zastanawiam się: benzyna (LPG) - Diesel...
Gdyby faktycznie doszło do podniesienia ceny za litr LPG do 3 zł a ON utrzyma się na obecnym cenowym poziomie to montaż instalacji mija się zupełnie z celem. Śmigam ok 45 tyś/rocznie.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #144 dnia: 20 Sierpnia 2008, 13:39:27 »
W naszym kochanym kraju wsystko jest możliwe, możliwe jest że to tylko znowu jakaś medialna próba wzbudzenia czytelnika.
Ale sądzę, że 3 pln za litr wyleiminuje nawet dystrybutowy na stacjach Orlenowskich. A no to sobie PKN nie pozwoli tym bardziej, że Pb ma stanieć (teoretycznie oczywiście)

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #145 dnia: 21 Sierpnia 2008, 12:08:47 »
Tez czytałem o podwyżkach LPG i zaczynam głęboko się zastanawiać nad dieslem bo już mam dosyć kłopotów z LPG i partaczami którzy je zakładają.
ostatnimi czasy mam milion problemów z LPG a pan instalator nie potrafi sobie z tym dać rade teraz muszę przez 2 tygodnie latać na benzynie.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #146 dnia: 21 Sierpnia 2008, 12:12:40 »
Tez czytałem o podwyżkach LPG i zaczynam głęboko się zastanawiać nad dieslem bo już mam dosyć kłopotów z LPG i partaczami którzy je zakładają.
ostatnimi czasy mam milion problemów z LPG a pan instalator nie potrafi sobie z tym dać rade teraz muszę przez 2 tygodnie latać na benzynie.

A jakie masz problemy?
Obi

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #147 dnia: 21 Sierpnia 2008, 12:19:35 »
Strzela na maxa powyżej 3000 obr/min wymieniłem już 4 filtry powietrza instalacja chyba źle założona

starsze foto przewody i świece inne bo już wymienione.

Zwrócić proszę uwagę na elektrozawór oraz odległość reduktora od krokowca zatkany wlot ODMY w przepustnicy, masa podłączona na AKU w instrukcji czakram napisane ze ma być minus karoserii !!!
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #148 dnia: 21 Sierpnia 2008, 13:16:04 »
No fakt ten elektrozawór raczej nie spełnia zadania...
Moja uwaga.
Nie należy przy montażu sugerować się ceną a raczej opiniami ludzi, którzy w danym zakładzie montowali instalkę....

Pozdrawiam i życzę jak najmniej kłopotów
Obi

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #149 dnia: 22 Sierpnia 2008, 19:19:09 »
Koledzy po moich wyliczeniach i tym co przeżyłem od roku z LPG w mojej E-9. dziękuje bardzo mam dosyć nerwów z partaczem.
Obliczając wszystkie koszta związane z  LPG Na pierwszym miejscu nawet przy obecnej cenie Diesla to i tak Diesel wychodzi taniej !
A jest już info na necie że LPG ma kosztować 3 złote za litr.

Chyba pozostanie wieczny Diesel
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl