Autor Wątek: Tarcze hamulcowe - Ave T22  (Przeczytany 93964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Tarcze hamulcowe - Ave T22
« Odpowiedź #105 dnia: 30 Maja 2006, 22:40:17 »
Kazde trcze hamulcowe mozna nawiercic profesjonalnie. Ja tak zrobilem z tarczami brembo i hulaja juz 15 000 km.

a gdzie je wierciłeś, że tak "profesjonalnie" ?? masz namiary na kogoś, kto takie rzeczy robi?? pzdr
3VZ.pl

przemo_z

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 30 Maja 2006, 23:13:00 »
a gdzie je wierciłeś, że tak "profesjonalnie" ?? masz namiary na kogoś, kto takie rzeczy robi?? pzdr

Tarce zlecilem nawiercic z firmie Motoexpress we Wrocławiu. Niestety firma już nie istnieje. :'(

PiotrM

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 31 Maja 2006, 14:44:23 »
PawelM
Tarcze ATE to sa te same co w Toyocie, poniewaz ATE robilo na montaz fabryczny.
Na Twoim miejscu wybralbym Zimmermanna i koniecznie klocki ATE

Jak pisałem wczesniej, u mnie zimmermanny sie nie sprawdzily (moze Bubu poleca jakies sportowe, nawiercane itd.? ja miałem zwykłe). Teraz mi polecają Black Diamond w JC 890 zl, ale podobno nie wracaja z reklamacjami.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 31 Maja 2006, 15:57:57 »
nie sprawdzily sie tarcze Zimmermanna bo pewnie wlozyles je nowe z kiepskimi klockami, klocek jak jest wykonany z kiepskiego materialu to pod wplywem temperatury puchnie, a jak tarcza i klocek jest nowy to juz tloczek nie ma gdzie sie cofnac w zacisku i trze klocek o tarcze przegrzewajac ja.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #109 dnia: 31 Maja 2006, 21:01:10 »

Tarce zlecilem nawiercic z firmie Motoexpress we Wrocławiu. Niestety firma już nie istnieje. :'(

szkoda, chyba pozostanie mi import z USA :/

pzdr
3VZ.pl

PiotrM

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 07 Czerwca 2006, 14:12:20 »
nie sprawdzily sie tarcze Zimmermanna bo pewnie wlozyles je nowe z kiepskimi klockami, klocek jak jest wykonany z kiepskiego materialu to pod wplywem temperatury puchnie, a jak tarcza i klocek jest nowy to juz tloczek nie ma gdzie sie cofnac w zacisku i trze klocek o tarcze przegrzewajac ja.

Może dobrze prawisz, ja się nie znam, a klocki to były nowe oryginały z Toyoty, więc mam nadzieję, że przyzwoitej jakości. Tarcze były nowe - jeżeli o nowość tarcz chodziło Ci w Twoim poście. W każdym bądź razie, zestaw: zwyczajne zimmermany (nowe) plus klocki oryginalne (nowe) zakładane przez doświadczonego mechanika, niestety nie zadziałał zbyt długo.
Pzdr

mariuszgrabowski

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 08 Czerwca 2006, 10:39:21 »

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 08 Czerwca 2006, 13:01:21 »
bez rewelacji one sa do Ave produkowanego do 2001r

mariuszgrabowski

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 08 Czerwca 2006, 17:16:45 »
Hello,

szukam informacji o klockach i widze na niniejszym forum wiele informacji i zaleznosci, ze takie-to-a-takie tarcze dobrze/zle dzialaja z takimi-a-takimi  klockami, a tarcze brembo sa zle/dobre... trudno wyczytac stad jaki konkret.. tym bardziej ze wiele jest ( w gruncie rzeczy ) modeli (sprzed liftu / po lifcie, przed 2001, po 2001, szerokosc tarczy taka albo inna)... jestem nowy w 'toyocie' i gubie sie w natloku..

anyway - zaloze nowy watek: a jakie macie tarcze/klocki w swoich samochodach (fabryczne / zmienione, jaka srednica), podobny do 'a jaki macie olej w swoich samochodach'.. :)

pzdr, mariusz
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2006, 14:38:13 wysłana przez ayrsen »

mafdesign

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 20 Czerwca 2006, 11:04:09 »
Poszukuję tarcz hamulcowych na tył(!!!) do Avki 2.0 D-4D rok 2002 typ T-22.
Oryginalne o nr 42431-05040 kosztuja ponad 300 za szt.
Może ktoś wie jakie są wymiary tych tarcz i jakie zamienniki sa najlepsze?

Z gory dzieks
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2006, 12:17:44 wysłana przez mafdesign »

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 03 Lipca 2006, 15:40:18 »
Mam pytanie dot. hamulców.

Jak często powinno się wymieniac tarcze hamulcowe w T22 ??

oraz czy można zrobić tak, że normalna tarcza (orginalna) + klocki hamulcowe EBC GreenStuff ??

Jak to będize mniej-więcej z hamowaniem ?

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 03 Lipca 2006, 15:50:58 »
Przeniosłem Twoje pytanie do właściwego tematu.

P.S.
Jak często powinno się wymieniac tarcze hamulcowe w T22 ??
Tarcze hamulcowe wymienić należy w momencie gdy się zostaną zużyte/uszkodzone! Poczytaj forum, to zorientujesz się, że są skrajne przypadki zużycia tarcz od kilku(nastu) tysięcy do ponad 100 tys - wszystko zależy od nogi/sposobu jazdy i pokonywanych tras (miasto czy poza miastem).

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 03 Lipca 2006, 16:00:03 »
Mam orginalne tarcze z klockami EBC GREEN STUFF i to świetne połączenie, choc na początku mocno piszczą.

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 03 Lipca 2006, 16:03:23 »
a tarcze kupowałes jako nowe przy instalacji klocków Green Stuff, czy do używanych.

I czy wie ktoś jakiej firmy są oryginalne tarcze w T22 ??

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 03 Lipca 2006, 16:08:20 »
Avensis T25
Tarcze są toyotowskie, klocki mam juz drugi komplet, raz były zakładane na nowe tarcze, a teraz na tarcze o pewnym przebiegu, przecież nie będę kupował kompletami :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl