Autor Wątek: Kody usterek (F)  (Przeczytany 86414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jacek666b

• Gość
Odp: Kody usterek (F)
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Października 2013, 07:55:38 »
No to u mnie tak właśnie jest, wyłączając odpalanie w naprawdę słoneczne dni. AALE! Pisałem do kolegi Deeno  który ma taki sam silnik i...on tam wymieniał czujnik położenia wału.
Z tego co wiem, czujnik halla to czujnik położenia wałka rozrządu a przecież to dwie różne rzeczy. Wczoraj po tym jak odpalił, odłączyłem halla zupełnie i dalej odpalał i pracował normalnie..

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 10 Października 2013, 15:13:09 »
No to u mnie tak właśnie jest, wyłączając odpalanie w naprawdę słoneczne dni. AALE! Pisałem do kolegi Deeno który ma taki sam silnik i...on tam wymieniał czujnik położenia wału. Z tego co wiem, czujnik halla to czujnik położenia wałka rozrządu a przecież to dwie różne rzeczy. Wczoraj po tym jak odpalił, odłączyłem halla zupełnie i dalej odpalał i pracował normalnie..
Oba te czujniki działają na takiej samej zasadzie (efekt Halla) i oba są czujnikami Halla, a ich nazwy (czujnik wałka rozrządu lub czujnik położenia wału) precyzują jedynie, który to element.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #92 dnia: 10 Października 2013, 15:50:09 »
Khmmm, khmmm...
Z ciekawości zapytam, kto, gdzie, kiedy i w jakim dokładnie modelu Cariny widział czujnik Halla ??? :O
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

jacek666b

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Października 2013, 19:56:26 »
Ja, na parkingu, wczoraj w modelu Carina E 1995 na osprzęcie Boscha (rozdzielacz i cewka zapłonowa).

Ok reasumując: w LB w aparacie zapłonowym jest czujnik położenia wałka rozrządu a gdzieś na dole jest czujnik położenia wału korbowego który mi się wysypał?
Poza tym cytat " w LB nie ma czujnika położenia wału korbowego" a kolega Deeno właśnie w takim modelu jaki mam ja wymieniał takowy.

Offline kamil1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Października 2013, 10:41:23 »
witam
takie pytanko sprawdzam ABS zgodznie z instrukcją a lampka dalej się świeci jak świeciła i co gorsze ABS dalej nie działa co mam z tym faktem zrobić :cheesy:

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Października 2013, 10:51:23 »
Sprawdzanie ABS nie powoduje gaśnięcie lampki.
Musisz po kodach dojść do przyczyny błędu, naprawić i wtedy ABS sam wroci.
Jakakolwiek usterka = błąd = dezaktywacja ABS.
Naprawiamy usterkę = brak błedu = aktywacja ABS
pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//
Toyota Avensis 1.8 LPG 2007

Offline kamil1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Października 2013, 10:59:03 »
problem był taki ze jak kupowałem auto w zeszłym roku to wszystko zdawało sie byc ok. Dopiero znajomy gdy mi zajrzał pod maske dostrzegł ze mam ABS i zastanawiał się dla czego nie działa. Wykrecił zegary i luknoł że brak żaróweczki(poprzedni właściciel ją wykrecił), jednak po włożeniu żaróweczki na miejsce zaczeła świecić się ikonka ABS. Tak więc coś z nim mogło być już kilka lat wstecz i nikt z tym nic nie zrobił.
Dopiero teraz ja chce się za to wziąć i tak jak pisałem nie wiem jak bym chciał co kolwiek zrobić to ikonka się świeci i nic więcej nie reaguje.
Czy jest na zapłonie czy uruchomiony silnik cały czas się tylko świeci nawet nie mrygnie

Offline kamil1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Października 2013, 11:01:03 »
Toyote mam z 1994 roku 2.0 gli

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 18 Października 2013, 11:22:14 »
Jak dobrze poszukasz na forum, znajdziesz jak zdiagnozować błędy ABS.
I nie pisz posta za postem, edytuj.

Niech stracę: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,6241.msg230410.html
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2013, 11:28:03 wysłana przez adamno »
pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//

Offline kamil1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Października 2013, 13:19:25 »
rozumiem pouczenie i twoją cierpliwoś to moj pierwszy post, ale wszedzie jest opisane ze zaczyna mrygac z ta sama czestotliwoscia albo w odstepach  cytat:[Włączamy zapłon i jeśli lampa miga równomiernie z przerwami co 0.25 sekundy-brak kodów w pamięci. Jeśli są kody to miga w sposób następujący:
- gaśnie na 4s.
- wysyła pierwszą serię mignięć co 0.5s oznacza to liczbę dziesiŞtną (1-,2-,3-...)
- gaśnie na 1.5s
- wysyła drugą serię oznaczającą liczbę jednostkową (-1,-2,-3...)
później gaśnie na 4s i zaczyna w sposób identyczny wystukiwać i kolejny kod(o ile jest takowy). ]
 Ten post rowniez czytalem ale nie jest opisane nigdzie ze kontrolka wogole nie reaguje jak sie zaswieci tak moze sie swiecic całe 24godziny całym rokiem a ABS dalej nima

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Października 2013, 13:23:28 »
Chłopie,
otwierasz maskę auta, szukasz odpowiedniej skrzyneczki z gniazdem, zwierasz odpowiednie wyjścia spinaczem, wlączasz zapłon, oglądasz lampkę ABSu, rozszyfrowujesz, wynik zapisujesz na czystej karteczce w kratkę, wyłączasz zapłon, usuwasz zwarcie pinów, zamykasz gniazdo, zamykasz klapę.

pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//

Offline kamil1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Października 2013, 13:26:41 »
widze ze to bez sensu nie irytuj sie tak wykonalem kazda czynnosc pokolei i gowno to dalo

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 18 Października 2013, 13:41:42 »
Nie ma takiej opcji, by to nic nie dało.

pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//

Offline kamil1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Października 2013, 13:46:29 »
słowo zero reakcji dla tego sie tak dopytuje bo sam jestem w szoku a nie stac mnie narazie na wydanie 80 dyszek dla tego staram sie kombinować i prosze o pomoc z tym cudakiem

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Października 2013, 14:13:08 »
Musisz jeszcze wyciągnąć zawleczkę łączącą piny WA i WB, tak szara.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl