Autor Wątek: co wchodzi w skład klimatyzacji (F)  (Przeczytany 56729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: co wchodzi w skład klimatyzacji (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Sierpnia 2009, 00:58:58 »
Z tego co pamiętam, to nie jest gniazdo dla czujnika ciśnienia. Razem z klimą dochodzi dodatkowa wiązka idąca z prawej na lewą i chyba w tej wiązce jest wtyczka do tegoż czujnika. Natomiast to co dałeś na zdjęciu to raczej od wentylatorów.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Sierpnia 2009, 01:39:12 »
Jutro zobaczę wtyczkę od wentylatora klimy.W Toyocie jest masa wtyczek ,które nawet w pełnym wyposażeniu gdzieś są spięte lub nie mają zastosowania.
Pozdro

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Sierpnia 2009, 06:39:05 »
byłbym wdzięczny za wszelkie informacje n.t. wtyczek do klimy. Narazie zlokalizowałem tylko wtyczkę do kompresora. Jedyna, która mi tu pasuje.
Pozdrawiam!

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Września 2009, 09:04:32 »
Kazda Toyota ma instalacje wykonano do najbardziej wyposazonej opcji. te nie uzywane w danym modelu sa schowane.
Pzdr.Camry 2.2

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Września 2009, 09:22:44 »
Montaż klimy - zmagania czas zacząć. Muszę się pochwalić, że w weekend udało mi się zamontować parownik. Zajęło mi to trochę czasu (rozłożenie i złożenie w sumie 19h). Nie było łatwo, ale po złożeniu całości do kupy okazało się że wszystko działa tak jak przed demontażem  :grin: Teraz przyszedł czas na przedział silnika, i tu zaczynają się schody.

1) Pytanie moje dotyczy skraplacza ("chłodnicy") a ściślej rurek, które wychodzą od frontu auta (za grilem); jedna wygięta w kształt litery "U" kierują się do przedziału silnika (osuszacz), druga kieruje się do kompresora. Kombinowałem na wszystkie możliwe sposoby, i za diabła te rurki tam nie mają którędy przejść. Skraplacz otoczony jest dookoła ramą metalową, która nie ma w sobie żadnych otworów. Czy to możliwe, żeby tam nie było opcji na te rurki? Wolałbym uniknąć brutalnych metod zmian konstrukcyjnych w aucie..

2) Znalazłem wtyczki w wiązkach przewodów, które jak na razie wiem gdzie wpiąć:
- czujnik w parowniku
- włącznik klimy
- wtyk do osuszacza (zaślepiony zworką, która po rozwarciu powoduje ciągłą pracę wentylatora chłodnicy)
- wtyk do sprężarki (na wiązce do alternatora)
- wentylator nr 2, obok zbiornika do spryskiwacza (wtyczkę znalazłem kształtem taką samą jak do wentylatora nr 1)
Czy po podłączeniu tych wszystkich wtyczek i ewentualnym uzupełnieniu bezpieczników (oczywiście zakładam że klima jest szczelna, nabita itd..) układ powinien zadziałać?

Z góry dzięki za wszelkie info,
Pozdrawiam

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Września 2009, 11:06:14 »
Montaż klimy - zmagania czas zacząć.

tez osobiscie montowalem klimatyzacje (lacznie z wlasnorecznym dorabianiem rurek)  :grin:

rurki od skraplacza przechodza pod pasem przednim (ta rama). jak sie odkreci plastikowe oslony silnika od spodu to widac otwory do przykrecenia mocowania (amortyzowanego) rurek.

http://www.toyodiy.com/parts/p_E_1995_TOYOTA_CARINA+E_AT191L-BLMNKW_8718.html

jak sie wepnie wszystkie moduly do instalacji i nabije klime to powinna ruszyc.
warto zalozyc wszystkie nowe uszczelki do ukladu.

pozdro,
cholo

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Września 2009, 15:08:12 »
Dzięki Cholo za info, mam jeszcze pytanie odnośnie tej rurki nr 88716D - będę musiał ją dorobić - którędy ona oryginalnie idzie?
P.S. co do uszczelek to sie wie, że nówki będą, już pudełeczko z kompletem świeżusieńkich czeka :grin:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Września 2009, 15:15:12 »
Sorry miałem Ci zrobić fotke tej wtyczki od wentylatora i zapomniałem.Ta rurka o którą pytasz idzie przy dolnej krawędzi chłodnicy.
Pozdro

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Września 2009, 10:23:35 »
jeszcze mam jedno pytanie odnośnie spadku wolnych obrotów na włączonej klimie - czytałem na forum, że ponoć auto sobie z tym nie radzi i montuje się specjalny zawór, który otwiera dodatkowy dopływ powietrza. Czy ktoś mógłby to potwierdzić w przypadku silnika 3S-FE 2.0 benzyna? Szukałem w internecie takiego zaworu, ale niestety nic takiego nie znalazłem.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Września 2009, 15:13:53 »
Tak to prawda.Na podszybiu jest montowany zawór podnoszący wolne obroty.Jak się doszukam to wrzucę zdjęcie.
Pozdro

Nie pamiętam czy to ten po prawej czy lewej stronie.

Później wezmę komórkę i porobię lepsze fotki.
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2009, 15:36:59 wysłana przez Robsajson »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Września 2009, 22:28:04 »
No i mam obiecane fotki.Nie pamiętam ,który był od klimy ale jak jakiegoś nie masz to pewnie będzie ten.Kabel z wentylatora leci do puszki z 3 przekaźnikami (jest na fotce)na klapce od niej jest napisane fan1,fan2 i jeszcze cos ale wszystko robiłem w pośpiechu.Obok jest jeszcze jedna puszka ale tam nie zaglądałem nigdy i nie wiem od czego jest.Zrobiłem też 2 zdjęcia tej rurki o którą pytałeś i wydaje mi się ,że idzie do skraplacza.jest jeszcze fotka sprężarki i rusek idących do chłodniczki.Są jeszcze dwie rurki biegnące między kolektorem wydechowym a głowicą ale zapomniałem zrobić fotek.
Pozdro

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Października 2009, 01:47:31 »
jeszcze mam jedno pytanie odnośnie spadku wolnych obrotów na włączonej klimie - czytałem na forum, że ponoć auto sobie z tym nie radzi i montuje się specjalny zawór, który otwiera dodatkowy dopływ powietrza. Czy ktoś mógłby to potwierdzić w przypadku silnika 3S-FE 2.0 benzyna? Szukałem w internecie takiego zaworu, ale niestety nic takiego nie znalazłem.

Tak, jest taki zaworek. To jest ten na trzecim od góry i przedostatnim zdjęciu z ostatniego posta Robsajsona.  Po prawej stronie od elektroniki LOVATO.

[...]Są jeszcze dwie rurki biegnące między kolektorem wydechowym a głowicą ale zapomniałem zrobić fotek.

Te dwie rurki to standardowy obieg wody i występują w każdym 3S-FE :P
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2009, 02:05:51 wysłana przez Perzan »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Października 2009, 09:18:37 »
no i już się cieszyłem, że wszytko ruszy po złożeniu rurek do kupy. Z przerażeniem stwierdzam, że nie mam tej puszki z przekaźnikami na chłodnicy jak również nie ma u mnie tego zawora. Czy to możliwe, żeby np te elementy (puszka z przekaźnikami oraz zawór) znajdowały się w innym miejscu? Teoretycznie znalazłem wtyk do drugiego wentylatora, lecz nie jestem na tym etapie w stanie stwierdzić, czy on jest gdzieś podpięty do obwodu, czy tylko jest atrapą.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Października 2009, 12:27:39 »
Już to gdzieś pisałem, z tą puszką przekaźników jest dodatkowa wiązka wpinana do tego gniazda pod puszką bezpieczników.
Do zaworka powinna być wtyczka gdzieś przy wiązce od auta.
Znajdź na szrocie auto z tą puszką, zdemontuj puszkę i idź za wiązką (pod wzmocnieniem górnym) to dojdziesz do skrzynki bezpieczników. Do tego zaworek z wężykami i wszystko gra.
Myślę, że bez tej puszki i zaworka układ może ruszyć. Przekaźniki w puszce są od sterowania wentylatorami. Bez zaworka silnik będzie przysiadał po włączeniu klimy, ale układ klimy powinien dać się sprawdzić.
Oczywiście praca na dłuższą metę odpada, bo wentylatory nie chodzą i szybko się przegrzeje.
Pozdro.
*
*
*
*

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Października 2009, 13:18:02 »
Z przerażeniem stwierdzam, że nie mam tej puszki z przekaźnikami na chłodnicy jak również nie ma u mnie tego zawora.

ja nie mam tego zaworka (podwyzszonych obrotow biegu jalowego) i generalnie nie mam problemow z obrotami. co prawda teoretycznie powinny byc okolo 1100 rpm na biegu jalowym i przy wlaczonej klimie a u mnie jest okolo 750 ale nigdy nie mialem z tym zadnych problemow.

jesli chodzi o puszke to ja dorwalem niestety z ucietym kablem (bez wtyczki) i musialem sam wszystko lutowac.

pozdro,
cholo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl