Autor Wątek: Świeczki  (Przeczytany 71137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Świeczki
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Grudnia 2008, 15:03:34 »
Ehh, uroki 1MZ ;)

Trzy lambdy... a gdzie byli rodzice ?  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Grudnia 2008, 23:28:08 »
Koledzy,

Dajcie znac jak sprawuja sie te irydowe DENSO IK20.
Sa dostepne na alleaukcji i powaznie zastanawiam sie nad ich zakupem, moje standardowe NGK dokonuja juz zywota.

Pozdrawiam
In (T) we trust.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Grudnia 2008, 05:06:01 »
IKxx mają niewiele większe przebiegi niż standardowe świece. Różnica jest tylko w elektrodzie środkowej. Jak chcesz odpowiednik platyny to szukaj VKxx.
Pozdro.

Myślę, że tu nie trzeba za wiele dodawać. Skoro pasują do połowy, dostępnych na rynku, samochodów, to nie zalatują mi rewelacją.

Perzan, a co ja miałem za świece w 2.2 ? VK20 ??

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Grudnia 2008, 15:18:09 »
Ja tam mam wsadzone Denso  K20R-U11 i jestem jak narazie zadowolony.
Pozdr :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Grudnia 2008, 16:06:41 »
I słusznie, takie są przewidziane do 5S-FE od czerwca 91 do sierpnia 96.

Wymieniałem co 15-20kkm na LPG, i nigdy nie narzekałem.

Po założeniu ( chyba ) VK20 nie odczułem żadnej porażającej różnicy.

pzdr
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Grudnia 2008, 01:19:12 »
[...]
Perzan, a co ja miałem za świece w 2.2 ? VK20 ??

Tak.

Dzisiaj uzupełniałem statystyki po trasie i wyszło że moje filtry powietrza i gazu dokonują swoich żywotów. To też może być przyczyną humorów silnikowych.
Wiadomo co daje brudny filtr powietrza z II gen. LPG :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Grudnia 2008, 23:31:50 »
Dobrze Perzan mówisz ja jak zmieniłem u śiebie filtr powietrza rezultat jest widoczny,zmniejszyło się spalanie a po wymianie świec to w ogóle auto śmiga jak dzikia.\
Pozrawiam <taniec>

Offline Foggy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Lutego 2009, 14:50:34 »
Witam
A co szanowni forumowicze mogą powiedzieć na temat świec NGK IFR6T-11 .W katalogu NGK jest napisane ,że pasują do 1MZ-FE  r.95 .Są to świece irydowo-platynowe typu long life.Nie wiem czy dobrze rozumuję ale wokół świec irydowych powstało trochę niejasności.Wydaje mi się ,że wbrew zapewnieniom sprzedających na Allegro i nie tylko nie każda świeca irydowa jest świecą "długodystansową" wytrzymującą marketingowe 100000km.Otóż po przewertowaniu wielu stron internetowych zauważyłem ,że z reguły świece platynowe mają wykonane z tego materiału obie elektrody ,zarówno centralną jak i boczną ( np. Denso PK20TR-11 które obecnie posiadam) natomiast gros świec irydowych ma z tego materiału wykonaną jedynie elektrodę centralną (np. Denso IK20 ,NGK BKR6EIX-11) .Na mój "chłopski rozum" taka świeca nie będzie miała żywotności świecy platynowej ,a raczej niewiele wyższą niż standardowa świeca ,gdyż wydaje mi się ,że podczas eksploatacji zużywają się obie elektrody i wyznacznikiem trwałości takiej świecy będzie trwałość elektrody bocznej wykonanej ze zwykłego materiału.W katalogu Denso świecą Irydową typu longlife jest świeca VK20 która ma elektrodę centralna wykonaną z irydu natomiast boczną z platyny.Podobną konstrukcję ma świeca NGK IFR6T-11 ,czyli elektroda centralna iryd ,boczna platyna.Nie jest ona co prawda tak "zaawansowana" technologicznie ja świece Denso (elektroda centralna "aż" 0.7 mm średnicy ,Denso "tylko" 0.4 mm) ale jest świecą longlife.
Ufff ,zmęczył mnie ten "naukowy" wywód ,mam nadzieję że za bardzo nie zagmatwałem tematu i prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o opinie na temat tej świecy ,jak również o potwierdzenie moich domysłów [ lub też niepotwierdzenie :) ].
I jeszcze na koniec ,świece te interesują mnie ze względu na cenę .Na Allegro można je dostać za 31 zł sztuka i chyba taniej nic ze świec longlife się nie znajdzie (Denso VK20 71 zł sztuka).

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Lutego 2009, 15:37:45 »
Co do cen - dzwoniłeś do ASO ? Pamiętam moje zdziwienie, gdy w JC te same  świece były 20PLN droższe niż kupione w ASO. Jeśli dobrze pamiętam to oryginalna 'platyna' kosztuje coś ok. 50PLN/szt. W ASO w Wawie mam chyba 'kawałek' zniżki na części.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Lutego 2009, 16:36:06 »
Niedawno kupowałem do 3VZ, cena za PQ20R była przybliżona do JC/IC - różniła się, z tego, co pamiętam, jakoś 10 czy 15% na niekorzyść ASO.

Co do NGK IFR6T-11 , to prawdopodobnie będą odpowiednikiem VK20.

Hmm, może sobie jeszcze raz VK20 zamówię... ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Lutego 2009, 20:54:36 »
Foggy, dobrze kombinujesz.
Swego czasu grzebałem sporo po sieci w poszukiwaniu informacji i faktycznie, IKxx mają żywotność nieznacznie większą niż standardowe świece, a odpowiednikiem długowiecznych platynówek są VKxx.
Też chciałem coś na dłuższy przebieg i ostatecznie wsadziłem do siebie VK20.

[...]Hmm, może sobie jeszcze raz VK20 zamówię... ;)

Heh, tylko skąd teraz wytrzasnąć je w dobrej cenie ?? :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Lutego 2009, 21:37:03 »
Heh, tylko skąd teraz wytrzasnąć je w dobrej cenie ?? :(
Pozdro.

A to już Twoja głowa ;)

Wiedziałem, że się odezwiesz  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

Offline Foggy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Lutego 2009, 20:12:49 »
Świece wymienione :)  (przyp. NGK IFR6T-11) Porażającej różnicy nie zauważyłem .Może ciut równiej pracuje na wolnych obrotach ,a może to tylko autosugestia ala "ceramizer" czy inny "magnetyzer".Ale zważywszy na stan wymienionych świec (Denso PK20TR-11) a okazały sie być w stanie bardzo dobrym nie należało spodziewać się rewolucji.Tak więc wymiana okazała się zabiegiem czysto profilaktycznym.Po wymianie świec rozgrzałem dobrze silnik około 15-to minutową jazdą gdyż wyczytałem na jakimś forum ,nie pamiętam już gdzie ,że nierozgrzanie świec po wymianie i zgaszenie silnika może spowodować zejście śmiertelne świecy.Nie wiem czy faktycznie tak jest ale lepiej dmuchać na zimne.
Co do wymiany : da się to zrobić bez wykręcania,wyrywania,wycinania (niepotrzebne skreślić) czegokolwiek.Nie jest to łatwe ,ale się da.Kluczową sprawą jest posiadanie odpowiednich narzędzi i najlepiej drobnych dłoni (zarówno jedne jak i drugie posiadam).Potrzebne narzędzia - nasadka do świec 16mm ,przedłużka około 12-13 cm ,nasadka do odkręcenia cewek 10mm i grzechotka.Zajęło mi to około 30-40 minut a zaznaczam ,że mechanikiem nie jestem.W moim przypadku problem sprawiała  nasadka która wolała się trzymać świecy niż przedłużki ale to już kwestia dobrania odpowiednich narzędzi.Najbardziej kłopotliwa jest wymiana świecy środkowej gdyż jest ona niewidoczna i trzeba wszystko robić praktycznie na wyczucie ,świece ze skrajnych cylindrów są znacznie mniej upierdliwe.Wymiana w pierwszym rzędzie cylindrów to już banał.
Jeśli kogoś czeka wymiana świec to zachęcam do samodzielnej wymiany - nie wymaga to specjalistycznych narzędzi ,profesjonalnej wiedzy z zakresu mechaniki a jedynie parę kluczy ,trochę czasu i zdolności manualnych.Satysfakcja z własnoręcznie przeprowadzonej "operacji" jest niemała no i oczywiście zostaje nam całkiem spora sumka w kieszeni.Teraz jeszcze niech się świeczki ułożą aby je można było dokręcić definitywnie i można zapomnieć o sprawie na jakieś mam nadzieję 80000kkm.
Na koniec małe pytanie , po jakim czasie/przebiegu dokręcić świece ?

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Lutego 2009, 20:40:07 »
Ja tam jak zmieniłem świece to nie dokręcałem,jak na razie wszystko jest ok <taniec>

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Lutego 2009, 22:59:50 »
Na koniec małe pytanie , po jakim czasie/przebiegu dokręcić świece ?

Jeśli nie przykręcałeś kluczem dynamometrycznym, to wątpię, żebyś potrzebował jakiegokolwiek dokręcania - "z ręki" zawsze przeciąga się conajmniej 2x w stosunku do momentu podanego przez fabrykę.

Jeśli kręciłeś kluczem dynamometrycznym, i zadanymi 18Nm, to też nic nie będziesz potrzebował, mimo, że wrażenie jest, że jak się dokręci 18Nm, to zaraz wypadną  <diabel>

Nowe świece kręcę 20Nm, używane 22-25Nm, i przez ostatnie 200kkm nie zdarzyło się, żeby się którakolwiek odkręciła ;)

Aa, radzę nie przeginać z dokręcaniem - niby wytrzymują 100Nm ( sprawdzane ), ale zapieczonej świecy, która była za mocno dokręcona, często potrzeba więcej, co skutkuje zrzutem głowicy, tulejowaniem, itp...

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl