Autor Wątek: Świeczki  (Przeczytany 71141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Foggy

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Świeczki
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Sierpnia 2009, 18:52:57 »
Witam
Do wypowiedzi kolegi Camry 2.2 wkradło sie trochę nieścisłości ,mianowicie chodzi o to jakoby świece platynowe typu "double laser" były nowością.Z mojej skromnej wiedzy popartej Toyota Camry 1995 owner's manual czyli po ludzku instrukcją obsługi wynika ze świece "double laser" nowością nie są od co najmniej 1995 roku (a od kiedy dokładnie to nie wiem) czyli już dość długo .Instrukcja ta podaje do silnika 1MZ-FE świece Denso PK20R-11 lub NGK BKR6EP11 .Oba typy świec są świecami "double laser" o czym można przekonać się na stronach http://www.globaldenso.com/en/products/aftermarket/plug/config/index2.html i http://www.ngk.com/results_app.asp?AAIA=1273485 .Kolega Camry 2.2 słusznie zauważył że świece tego typu posiadają obie elektrody wykonane z platyny dlatego są świecami typu long life.Jest tez drugi typ świec platynowych bądz irydowych które z tych materiałów posiadają wykonaną tylko elektrodę centralną ,jest to na przykład świeca platynowa NGK BKR6EGP bądz irydowa seria denso IK i żywotność tych świec jest niewiele wyższa od zwykłych świec.Trzeba na ten fakt zwracać uwagę przy zakupie świec zwłaszcza na Allegro ,gdzie każda świeca platynowa bądz irydowa jest określana mianem long life co jest oczywistym przekłamaniem.
Ja osobiście przy wymianie zdecydowałem się na świece NGK IFR6T-11 .Jest to świeca irydowa long life.Wymieniałem bodajże wczesną wiosną i wtedy też zostały zakupione na Allegro w cenie 31 zł/sztuka co jest ceną atrakcyjną patrząc na jej obecne ceny które kształtują sie od 42 do 56 zł/szt.
Wrażenia - w porównaniu do Denso PK20TR-11 które to otrzymałem niejako w "spadku" po poprzednim właścicielu Camerki bez zmian czyli wszystko w normie - pali na dotyk ,wolne obroty równe zarówno na benzynie jak i na gazie ,przyspieszenia i spalanie tez w normie.Świece ładnie opalone na kolorek "kawa z mlekiem" więc myślę ,że o świecach mogę zapomnieć na co najmniej 80tyś km.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #61 dnia: 06 Sierpnia 2009, 23:14:55 »
Jest jeszcze z Denso seria VKxx czyli irydowy long-life. Cienka centralna elektroda z irydu i placek z platyny na elektrodzie ujemnej.
To pewnie odpowiednik Twoich NGK.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Sierpnia 2009, 11:03:00 »
Jest jeszcze z Denso seria VKxx czyli irydowy long-life. Cienka centralna elektroda z irydu i placek z platyny na elektrodzie ujemnej.
To pewnie odpowiednik Twoich NGK.
Pozdro.

Zamawiam 6 sztuk ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #63 dnia: 11 Sierpnia 2009, 00:26:30 »
Jak dla Ciebie to mam na zbyciu 4szt po czyszczeniu gorącą wodą ;) :P
A tak na serio, to dostawca zwinął interes :(
Ciekawe czy dlatego że handlował podróbami, czy mu się nie opłacało... :/
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Sierpnia 2009, 08:07:01 »
Dokonalem dokladnego pomiaru zuzycia paliwa.Od Fulla do Fulla tankowanie.Przejechalem wczoraj 245km z tym bylo jazdy miejskiej 45km i reszta szosowej max do 100km/h i autostradowej max hm 120km/h. Samochod obciazony dwoma osobami bagaz. Zuzycie wynioslo na 100km 7,34 l paliwa 95 oktan.
Swieczki  podwojne platyny dzialaja.
Pzdr.camry 2.2

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Sierpnia 2009, 15:11:14 »

.....Zuzycie wynioslo na 100km 7,34 l paliwa 95 oktan.....

u mnie trzeba dodać "1" z przodu  jak w mordę strzelił.........<diabel> <diabel>

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Sierpnia 2009, 17:38:42 »

u mnie trzeba dodać "1" z przodu  jak w mordę strzelił.........<diabel> <diabel>

PozDRo

Mój ojciec ma Camry 99 3.0 V6 autmat i spalanei w mieście jest 10-12l na 100.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Sierpnia 2009, 17:50:44 »
to pogratulować lekkiej nogi..........

ja piszę o LPG. Pb = 15 L/100km

« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 17:55:18 wysłana przez tabak »

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Sierpnia 2009, 18:08:42 »
Mój pierwszy tydzień na jego Camry to 35 l PB / 100, no ale na skrzyżowaniu nie było mocnego :"D.
Potem jak zatankowałem do pełna to jeździłem już spokojnie :(.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 21 Sierpnia 2009, 19:05:51 »
...... 35 l PB / 100......

nie wiem czy da radę

koniec OT

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 21 Sierpnia 2009, 20:40:40 »
1,2,3 bieg i kick-down :)

owca

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 26 Sierpnia 2009, 18:27:43 »
Dokonalem dokladnego pomiaru zuzycia paliwa.Od Fulla do Fulla tankowanie.Przejechalem wczoraj 245km z tym bylo jazdy miejskiej 45km i reszta szosowej max do 100km/h i autostradowej max hm 120km/h. Samochod obciazony dwoma osobami bagaz. Zuzycie wynioslo na 100km 7,34 l paliwa 95 oktan.
Swieczki  podwojne platyny dzialaja.
Pzdr.camry 2.2

nie ma rewelacji - dokładnie, identyczne parametry + prowadziła moja żona tyle, że u mnie były 2 osoby + kot i zużycie wyniosło 7.4. A silnik mam 3.3, wiec naprawde ten osiag nie budzi wrazenia. Aaaa! i ja jechalem po polskich drogach

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Sierpnia 2009, 18:46:12 »
jak to jest, że te nowsze silniki tak mało palą?? Fakt jak moja żona prowadzi to spalanie spada o około 2-4 litry na 100.........

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Sierpnia 2009, 20:31:42 »
Jak to jest, że nowe tak mało palą? Rozwój techniki :). Teraz tylko się czyta o nowych hybrydach co palą 1,2l / 100.
Jestem ciekaw czy tak dużo te podwójne platyny dają. W przyszłym miesiącu będę zamawiać.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Sierpnia 2009, 20:54:47 »
Odpowiedz jest krotka;
Witaj Cobra, swiece wedlug mojej oceny daja znizke paliwa okolo jeden litr na 100km ale przy jezdzie ekonomicznej.Jazda ekonomiczna polega na spokojnym dodawaniu gazu i trzymaniu predkosci zalecanych wedlug przepisow. Tutaj w poludniowej Szwecji czytli Skåne polega to trzymanie predkosci na szosie niestety takiej jaka jest na znaku powod bardzo prozaiczny co pare kilometrow kamera trzeciej generacji ktora odrazu rejestruje wykroczenie ktore pozniej kosztuje potworne pieniadze. Dobrze jest uzywac navigator ,gdyz ten ma zarogramowane wszystkie kamery i ostrzega juz na 1km o takiej i pozniej od 300m podaje na jaka predkosc jest ustawiona czyli jak jest 90km/h to kamera robi zdjecie juz od 96km/h a jak jest duzy ruch to jest ustawiona na ogol na 100km/h.Powod za duzo zdjec do obrobki i osrodek tym sie zajmujacy nie" wyrobilbysie "w czasie.Po prostu niechca takiej ilosci zdjec.Wracajac do jazdy ekonomicznej,ktora jest juz w programnie  nauki jazdy od lat 8-iu. Dzieci moje przekazaly cala wiedze na ten temat a jest ciekawa. Same swiece daja oszczednosc ale to musi byc jazda spokojna,przy jezdzie ostrej jest oszczednosc ale z tymi swiecami.Jezdzilem oszczednie dawniej to sie miescilem w 8.3l do 7.5l tylko w Niemczech na Autobhan osiagalem przy 130km/h na ichniejszej tylko benzynie zuzycie ponizej 7l/100km.Na tych swiecach jeszcze nie bylem w Niemczech.Natomiast w Niedziele ostania wiozlem corke do Uniwersytetu w Växjö 400km w obie strony i bylem jechac zmuszony caly czas 90km/ na tempomacie zuzycie wynioslo rowne 7.0/l/100km.
Drugi faktor ktory przemawia za tymi swiecami to bardzo dokladne spalanie i bardzo czyste spaliny oczywiscie dotyczy silnika pelnosprawnego nie pijacego oleju.Sztruclowi napewno nie pomoze.
Pzdr.Camry 2.2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl