Autor Wątek: Wylaczanie ABS-u  (Przeczytany 37884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wylaczanie ABS-u
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Listopada 2006, 17:17:35 »
Pasikonik to chyba oczywiste ze ABS nie odblokuje kol zablokowanych recznym.....
Powtórzyłem to, bo ktoś wcześniej sugerował że ABS odblokowuje koła niezależnie od przyczyny ich zablokowania (a przecież ABS odblokowuje koła tylko poprzez zmniejszanie ciśnienia w układzie hydraulicznym, a więc nie poluzuje linki od ręcznego :grin:).

gamic napisal wyraznie ze stanal zaciagnal reczny i opor - tak sie wylaczyl abs.....
Prawdopodobnie w takiej sytuacji elektronika dostaje z czujników tak dziwne informacje o obrotach kół, że uznaje iż nastąpiło uszkodzenie któregoś z tych czujników - i z tego powodu wyłącza ABS oraz sygnalizuje kontrolką jego uszkodzenie.

Offline krzysiek555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Listopada 2011, 22:14:11 »
Odkopuję starocia.  :|

Może mi ktoś wskazać, o który dokładnie bezpiecznik chodzi jeśli idzie o odłączenie ABS-u bo nie mogę tego znaleźć, a boję się coś niepotrzebnego wypiąć. Na pokrywce bezpieczników pod maską nie ma zaznaczone nic co wskazywałoby że dany bezpiecznik jest od ABS-u, japońskie znaczki i jakieś skróty literowe.

Wewnątrz samochodu w skrzynce bezpieczników też nic takiego nie widzę.

Pacjent to Yaris TS 2001.

Z góry dzięki za info. :-)

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Listopada 2011, 19:44:27 »
Jak masz ABS to po jego wyłączeniu pojawi Ci się dość poważny problem.
Nie będzie działać korektor siły hamowania więc lepiej nic nie kombinuj.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Listopada 2011, 21:16:28 »
Znaczy to, że NIE ma dobrej metody, żeby chwilowo wyłączyć ABS?
Dobra to znaczy szybka i odwracalna.
Bo dam głowę, że Krzysiek pisze z tego samego powodu- fajnie by było nie mieć ABSu na torze, a potem bezpiecznie wracać do domu już z włączonym. To jednak strasznie wkurza, bo gdy ABS już się włączy niewielką ma się kontrolę nad modulowaniem siły hamowania aż do pełnego odpuszczenia hebla.

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Listopada 2011, 21:37:40 »
Znaczy to, że NIE ma dobrej metody, żeby chwilowo wyłączyć ABS?
Dobra to znaczy szybka i odwracalna.
Bo dam głowę, że Krzysiek pisze z tego samego powodu- fajnie by było nie mieć ABSu na torze, a potem bezpiecznie wracać do domu już z włączonym. To jednak strasznie wkurza, bo gdy ABS już się włączy niewielką ma się kontrolę nad modulowaniem siły hamowania aż do pełnego odpuszczenia hebla.
Chodzi mi o to że jak wyłączysz ABS w samochodzie, który takowy posiada to nie działa korektor siły hamowania pomiędzy osiami. Ogólnie jest lipa. To znaczy że samochód nie ma żadnego balansu i hamuje jak popadnie. Samochód który był bez ABS fabrycznie taki korektor ma wbudowany w układ hamulcowy. Tzn że rozkład sił jest zawsze taki sam pomiędzy osiami.

Wyłączyć ABS na chwilę najłatwiej po przez oszukanie go, tzn pojechanie 30-50 metrów na zablokowanym ręcznym po uruchomieniu samochodu. Ponowne uruchomienie aktywuje system do pełnej sprawności.

Wniosek taki że jak chcesz jeździć szybko jeździć to kup furę bez ABS'u a nie baw się w włączenie i wyłącznie go bo osiągów lepszych mieć napewno nie będziesz a wręcz przeciwnie.

Offline krzysiek555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Listopada 2011, 22:00:07 »
Dziękuję za wszelkie informacje co może stać się po wyłączniu ABS-u, zdaję sobie z tego dobrze sprawę. :-) Ale podobnie jak w poprzednich moich autach posiadających ABS fabrycznie, tak i w tym odłączę go, w bardziej lub mniej inwazyjny sposób, stąd pytanie, gdzie ten bezpiecznik jest w TS-ie? Nie mogę znaleźć tego ustrojstwa, a "oszukiwanie" za pomocą ręcznego mnie nie przekonuje :/

Jak ktoś wie to prosze o info.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Listopada 2011, 22:49:48 »
Ale podobnie jak w poprzednich moich autach posiadających ABS fabrycznie, tak i w tym odłączę go, w bardziej lub mniej inwazyjny sposób, stąd pytanie, gdzie ten bezpiecznik jest w TS-ie?

Hoho, desperat! :roll: popieram :-)
A może napiszesz krótko jak hamowały te pojazdy w których odłączałeś fabryczny ABS, gdzie je użytkowałeś itd.?
Bo jednak fakt eliminowania z obwodu korektora siły hamowania wydaje mi się, że spowoduje zablokowanie tylnych kół przy jednoczesnym zbyt małym dohamowaniu przednich. Szczególnie jak pozbędziemy się gratów z tyłu samochodu na czas jazdy na torze i totalnie go odelżymy.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Listopada 2011, 23:04:54 »
bezpiecznik jest pod maską, ostatni po prawej czyli czwarty (60A)

Offline krzysiek555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Listopada 2011, 00:42:01 »
Poprzednie auta hamowały jak dla mnie normalnie, wiadomo że jak mocniej kopnęło się w hamulec w zakręcie (oczywiście nie w ruchu publicznym) to tył zaczynał żyć własnym życiem, ale wywoływałem to świadomie, w miarę potrzeby. Hamowanie zwyczajne, tzn np. na prostej z większej prędkości nie powodowało żadnego stawiania bokiem, czy blokowania tylnych kół, a przednich nie. Zawsze większa siła była przenoszona na przód. Poza tym staram się hamować tak aby nie dopuścić do bloku kół, jeżeli przyhamuje się zbyt gwałtownie w zbyt krótkim odstępie czasu to wtedy można nie zdążyć odkręcić kierownicą no i frytki. Chodzi mi tu o jazdę na imprezach typu KJS, supersprinty, kręciołki, minioesy.

bezpiecznik jest pod maską, ostatni po prawej czyli czwarty (60A)

No właśnie sęk w tym, że nie widzę tam żadnego takiego bezpiecznika 60A. Ktoś wcześniej pisał, że pod maską jest jeszcze jedna skrzynka z bezpiecznikami, ale też nie mogę jej znaleźć. Nie wiem czy TS ma inaczej niż inne Yarki, ale mam jakiś schemat z Y Verso i niby ta skrzynka po prawej przy błotniku jest tak samo, ale bezpiecznik od ABS jest w innej, bliżej środka komory silnika, a u mnie właśnie nic takiego nie widzę :/

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Listopada 2011, 00:52:49 »
Sam przed chwilą byłem w aucie ale nie chciałem wyjść na głupka.. :roll: też nie wiem który to bezpiecznik i gdzie go znaleźć. Druga skrzynka? Albo to pomyłka albo w ogóle nie znam swojego auta <zalamka>
W razie potrzeby zrobię zdjęcie, gdzie jakaś dobra duszyczka po prostu pokaże mi paluszkiem którego to drania mam usunąć na upalanie :-)

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Listopada 2011, 03:47:08 »
W YTS nie ma żadnego korektora sił hamowania. ABS jest z EBD wszystkim steruje pompa abs
W Yarku 1.0 z tyłu często psuję się korektor sił hamowania.
Co do bezpieczników ja mam osobną skrzynkę po prawej stronie obok korku wlewu oleju z bezpiecznikami do vsc trc
Mam też instrukcje dla słabszych wersji to poszukam jaki odpowiada za abs

Offline wojteq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Listopada 2011, 08:00:06 »
nie baw się w włączenie i wyłącznie go bo osiągów lepszych mieć napewno nie będziesz a wręcz przeciwnie.

:laugh:

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Listopada 2011, 13:27:17 »
Słabsza czy nie- to nie o to chodzi. Ty masz adii polifta, a ja vsc i trc nie mam.
Poza tym nikt nie twierdzi, że mamy osobny korektor. Przecież przy aucie z ABS to właśnie ten układ pełni rolę korektora.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Listopada 2011, 15:10:01 »
Nie chcę się Wam zbytnio wcinać w dyskusję, ale jak niektórych czytam, to mnie pusty śmiech ogarnia. Celowo nie napiszę, kogo, bo po co psuć krew ?

Odnośnie ABSu - bezpieczniki są co najmniej dwa.

Jeden od pompy - i tu będą jakieś poważniejsze, 60-100A, a drugi od elektroniki - pewnie jakaś piątka, 7,5, 10, czy 15A.

Nie powiem, że "z doświadczenia", bo nie zdążyłem tego jeszcze zrobić ( chroniczny brak czasu ), ale z teorii schematowej wynika mi, że wystarczy odpiąć bezpiecznik od elektroniki, żeby ABS zdeaktywować - czyli wywołać sytuację podobną do tej, kiedy pada nam któryś czujnik, i układ zaświeca kontrolkę, jednocześnie przestając działać.

IMO wystarczy siąść z miernikiem i sprawdzić, na który pin na ECU od ABSu płynie zasilanie po stacyjce. Przeciąć, wsadzić tam włącznik lampkowy i zamiecione.

Dla ambitniejszych ( co polecam ) spiąłbym to z jakąś lampką/diodką, czy innym świecidełkiem sygnałowym, żeby wiedzieć, kiedy się ma włączone, a kiedy nie.

Teoretycznie można to zrobić też "psując" ABS, czyli po prostu rzeczony włącznik wsadzić w obwodzie któregoś czujnika - efekt będzie ten sam, a dodatkowo będzie nam świecić seryjna kontrolka od ABSu, sygnalizując "usterkę".

Nie wiem, jak w wersjach 1.0, bo tam ( o ile dobrze wywnioskowałem z wiązek ) prędkość pojazdu ( sygnał na VSS ) jest pobierana właśnie z któregoś z czujników ABSu, więc żeby się nie okazało, że oprócz ABSu stracimy też prędkościomierz, a do tego zacznie nam świrować ECU.

I last, but not least : nie odpowiadam za to, co ktoś w międzyczasie popsuje. Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby w wersjach z TRC/VSC po wywołaniu błędu ABSu silnik przestawał jechać.

« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2011, 15:12:15 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Listopada 2011, 15:17:55 »
W instrukcji obsługi pokazuje że bezpiecznik w środku nr.17 odpowiada za układ abs i wentylator chłodnicy więc lipa.
Prościej odłączyć jedną kostkę od czujnika abs są pod maską
układ przewodów do YTS
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_2001_TOYOTA_YARIS_NCP13L-AGMVKW_4708.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl