Autor Wątek: skrzynia automat. pytanie  (Przeczytany 119405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: skrzynia automat. pytanie
« Odpowiedź #90 dnia: 01 Października 2009, 23:46:20 »
Ale firmę pamiętam, że wybierał raczej z tych lepszych. Nie pan Zdzisiu z warsztatem w garażu.

"Lepszych" w sensie "większych", czy "droższych" ? Chyba, że mówisz o gościach, stricte zajmujących się ATM, to w porządku, rozumiem wąską specjalizację, itp. Miałem parę razy do czynienia z "dużymi warsztatami", i wrażenia mam jak najgorsze. Owszem, faktura, gwarancja, ale... z egzekucją tej ostatniej często bywa marnie. Znam też kilka firm, gdzie w świetle prawa zrównaliby Cię z ziemią, i dostałbyś nawet ekspertyzę rzeczoznawcy, poświadczającą, że problemy ze skrzynią są skutkiem jazdy na gazie  :grin:

Aa, i ostatnie : zaręczam Ci, że mógłbyś się poważnie zdziwić w kwestii możliwości "panów Zdzisiów z warsztatem w garażu"  <diabel>

Wracając do tematu : ściągnij sobie manuala do A140e, i działaj.

Tylko ostrzegam :

A opłacalność też jest? ;p

Nie jest, a

inwestując w sprzęt warsztatowy

nie trzeba wiele kupować, żeby przekroczyć wartość samochodu. Kto był u mnie, ten widział.

Do tego robiąc przy aucie

samemu, powoli i dokładnie.

potrzebujesz być samotnikiem lub mieć megawyrozumiałą kobietę, najlepiej zapewniającą Ci źródło utrzymania przez ten czas, kiedy będziesz siedział dziesiątki godzin w garażu, sprawdzając wszystko, krok po kroku, i rozbierając np. 3x pod rząd po tym, jak "wszystko przecież dobrze złożyłem, a nie działa"  <narka>

Za to... satysfakcja jest nieziemska. Tego sie nie da opisać  :cool:

pzdr

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2009, 00:00:45 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

joker

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 02 Października 2009, 11:17:42 »
Witam

By nie zakładać nowego tematu bo w końcu ten jest do takich spraw przechodzę do rzeczy.

W rodzinie oprócz mojej Camry jeździ jeszcze jedna. Także 1MZ-FE.

Problem wygląda następująco :
Agresywna zmiana biegu z 1 na 2
Agresywna zmiana biegu z 3 na 4
Agresywna redukcja na 1
Niekiedy mocne uderzenie przy wrzucaniu D. Trochę mniejsze przy R. Gdy się najpierw wrzuci N i po sekundzie D uderzenia nie ma. Uderzenie należy rozumieć jako mocne zapięcie biegu, że aż na całej budzie czuć - rzuci silnikiem.

Sprawa zaczyna się po rozgrzaniu oleju, na zimnym prawie tego nie ma.
Dzieje się tak od 3 lat. Skrzynia poza tym nie przeciąga, filtr i olej zmieniony, na magnesie miski było bardzo mało opiłków.
Ogólnie sterowanie skrzynią się polepszyło po wymianie 3 fajek od cewek ze sparciałymi gumami ale jest to wiadome, że gdy silnik jest w słabszej kondycji (wypadają zapłony) i pomimo, że dla laika pracuje bardzo równo to i skrzynia gorzej chodzi. Sprawdzone nie tylko w Camry. Jednak oprócz złagodzenia objawu problem jest nadal. Uderzenie przy wrzucaniu D i przy zmianach/redukcji wyżej opisanych.
Poduszki są ok. Stabilizator górny nowy - ciekawe jak szybko go wyszarpie przy tych zmianach 1->2 i 3->4.
1->2 męczące w korkach, 3->4 na trasie.

Jakieś pomysły Panowie? szukać drugiej skrzyni?

PS. Jeszcze taka sprawa - ściągnąłem manual z turboninjas do 1MZ-FE i do skrzyni A541E, nie mogę znaleźć tam o tej lince do regulacji pracy.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2009, 11:52:40 wysłana przez joker »

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 02 Października 2009, 11:59:35 »
a jakie ma kolega obroty biegu jałowego. Ja jak miałem problem z obrotami to dokładnie takie same cuda się działy....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

joker

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Października 2009, 12:19:40 »
z tego co pamiętam ok. 1000 RPM, mogę dokładnie sprawdzić dziś wieczorem, chyba, że zaraz podjadę do firmy bo i tak mam sprawę do załatwienia, może Camry będzie na miejscu.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 02 Października 2009, 12:21:14 »
PS. Jeszcze taka sprawa - ściągnąłem manual z turboninjas do 1MZ-FE i do skrzyni A541E, nie mogę znaleźć tam o tej lince do regulacji pracy.

1000 obr./min to trochę za dużo, powinno być ok. 750-800
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2009, 12:24:57 wysłana przez AGILESS »

joker

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 02 Października 2009, 12:28:59 »
O proszę, jak w takim razie je wyregulować? Mówimy oczywiście o pozycji N na rozgrzanym silniku tak?

Podziękował za rysunek. Teraz widzę, że jest to w manualu. Szukałem obrazowo czegoś innego bazując na Mercedesie. Jakbym maskę otworzył to pewnie organoleptycznie bym znalazł. Ale że 0.8-1.5 mm to nie wiedziałem.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2009, 12:33:37 wysłana przez joker »

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 02 Października 2009, 12:29:41 »
w 1mz-fe powinno być 650-750 RPM, to wiem napewno. Idź tropem obrotów. Ja jak miałem za wysokie to skrzynka szarpała pomiędzy biegami i przy zapinaniu D, przy R mniej. Za to przy za niskich oborotach przeciągała biegi. Kieruj się w tą stronę.... aha, linką narazie się nie zajmuj..... Najpierw ustaw prawidłowe obroty bo masz zdecydowanie za wysokie.....

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2009, 12:31:57 wysłana przez tabak »

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 02 Października 2009, 12:32:58 »
Ja przy 5S-FE mam około 900obrotów, zarówno na D jak i na P.

U mnie w takim razie ok?
Toyota Camry LE 1992 9,4l./100km LPG

joker

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 02 Października 2009, 12:36:24 »
tabak ale jak je wyregulować? bo jest dokładnie tak jak piszesz, przy D mocno, przy R mniej, biegi szarpią. Linki nie będę ruszać chciałem tylko wiedzieć. Ustawiona jest ok zarówno w mojej Camry jak i o tej co piszę.

Tak więc jeszcze raz ponawiam pytanie - w jaki sposób wyregulować obroty na biegu jałowym. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź, nie sądziłem, że to może być tak prosty temat, a już stryj się martwił, że trzeba skrzynie zmieniać przed sprzedażą.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 02 Października 2009, 12:39:38 »
po pierwsze czy było coś dłubane przy przepustnicy??

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=20889.0

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=22301.0

poczytaj te wątki, może coś pomogą........ Przedewszystkim reset kompa.....

PozDRo

joker

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 02 Października 2009, 13:12:23 »
Reset kompa był, nic nie pomogło.

Zanim zaczniemy bawić się tą śrubką przepustnicy i TPS to napiszę, że po odpaleniu przy ssaniu obroty wskakują na 1600.
Na P i N są ~1000. Czy tą śrubką wyreguluję jednocześnie oba?

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 02 Października 2009, 13:15:15 »
u mnie tak było. Ja bym proponował ewentualne wyczyszczenie przepustnicy i krokowca i regulację TPS (sprawdź omomierzem). Śrubka to w ostateczności, bo nie tak powinna wyglądać regulacja silnika z wtryskiem.....1600RPM na ssaniu jest prawidłową wartością.....

PozDRo

p.s. nie odpowiedziałeś czy grzebałeś coś przy przepustnicy, dolocie

joker

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 02 Października 2009, 13:19:04 »
Nic nie grzebane. Zaraz jadę do firmy i sprawdzę dokładnie te obroty. 1600 przy ssaniu to właśnie odnosząc do Twego wątku napisałem, że ok. A jak wyregulować tego TPS-a? ciężki temat? Zająć się tym samemu czy dać w dobre ręce?

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 02 Października 2009, 13:30:00 »
temat nie jest ciężki. na TPS-ie są dwie śrubki a pod nimi nie otwory tylko "fasolki". Pozwalają one na obrócenie nieznaczne TPS wokół osi przepustnicy. Odpinasz wtyczkę TPS i podpinasz omomierz pod odpowiednie styki. Teraz przy zamkniętej przepustnicy powinno pokazywać jakiś tam opór przy otwartej inny. Teraz nie jestm w stanie podać tych wartości, jutro jak coś. Oczywiście można oddać to do serwisu, ale ile oni zaśpiewają to nie wiem....

joker

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 02 Października 2009, 16:38:13 »
Ok właśnie wróciłem z testów - NOWE WIEŚCI

Pomyliłem się - obroty zarówno na P jak i na N stoją równiutko na 750 RPM. Więc nie tu leży wina.

Sprawdziłem z ciekawości linkę od sterowania skrzyni - zamiast 0.8 - 1.5 mm była na ok. 5 mm czyli naciągnięta na maksa. Poluzowałem ją (po serii prób) na maksa, czyli aż skończył się gwint na śrubach do regulacji i po obserwacjach powiem, że szarpnięcie z 1->2 prawie zniknęło. 3 lata auto jeździło na tak mocno naciągniętej lince.

***Teraz tylko pytanie kolejne czy oby wszystko jest w porządku, skoro poluzowałem linkę na maksa, a skrzynia wcale nie przeciąga biegów?

***Pytanie 2.: Gdzie może leżeć wina skoro czasem wrzucanie na Drive objawia się mocnym szarpnięciem a niekiedy nie? Niekiedy na R też nie ma szarpnięcia.

Wskazówka: przy zapięciu D słychać delikatny stuk, jakby był luz na półośce - słychać go również gdy np. ruszę z 1-ki i odpuszczę gaz (KOMPLETNIE - czyli zdejmę nogę z gazu) a skrzynia wrzuca wtedy 2-kę i też ten stuk słychać (nie zawsze, czasem jest silniejszy, czasem go kompletnie nie ma). Przed regulacją linki to oprócz stuku to było rzucenie silnikiem w opisanym momencie, czyli ruszenie na jedynce i puszczenie gazu -> wrzucanie na 2.

Wskazówka 2: w mojej Camry przy redukcji z 2-ki na 1-kę nawet przy prędkości 50-60kmh (czyli górna granica przy której skrzynia pozwala jeszcze zredukować na 1-kę) To przejście jest chwilę dłuższe i ZAWSZE bardzo łagodne. A w Camry przeze mnie opisywanej ta redukcja jest natychmiastowa i agresywna czyli czuć na budzie szarpnięcie. Załóżmy (dane przypadkowe dla rozjaśnienia sytuacji) jeśli w mojej Camry trwa to 500 ms to w opisywanej (pomijając szarpnięcie) trwa to 200-300ms (nawet po regulacji linki co opisałem - skończył się gwint).

Jest po skrzyni? Czy to podlega regulacji?
Bardzo proszę o pomoc.

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2009, 16:42:59 wysłana przez joker »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl