Autor Wątek: Wygłuszanie Yarisa- maty itd  (Przeczytany 118070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wygłuszanie Yarisa- maty itd
« Odpowiedź #150 dnia: 09 Czerwca 2014, 13:47:44 »
Witaj, efekt jest zauważalny, szczególnie siedząc z tyłu bo to właśnie tył wyciszałem. Prawie nie słychać opon, jakiś delikatny szum powietrza, dzwieki jeszcze dochodzą z wneki na kolo i klapy ale na razie tego nie ruszam bo efekt mnie zadowolil. Reszta nieprzyjemnych dzwieków pochodzi z przodu, szumią koła i słychać silnik. Tego jeszcze nie ruszałem bo nie mam pomysłu jak tam upchac ten filc. Filc włożyłem tez w przednie drzwi i na podłogę pod nogi kierowcy i pasażera ale tam efekt znikomy. Przykładajac ucho do drzwi słychać hałas. Mysle dołozyc tam maty gms 3mm

Offline LukaszFinedon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 09 Czerwca 2014, 14:06:11 »
No mnie właśnie bardziej przód interesuje, choć nie chciałbym za dużo kasy wydawać na maty.
Polepszyło mi się trochę gdy wymieniłem wszystkie 4 opony na nowe Dębice. Szukałem najniższego współcz. hałasu i w tym przedziale cenowym one było najcichsze. Co potwierdzam.

Teraz chciałbym jeszcze drzwi przednie może właśnie filcem od środka okleić. Ewentualnie tą gąbką 3D...
Dużo jeżdżę po 2 pasmówkach i przy 100km/h jazda robi się męcząca.

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #152 dnia: 09 Czerwca 2014, 14:10:32 »
Witaj, efekt jest zauważalny, szczególnie siedząc z tyłu bo to właśnie tył wyciszałem. Prawie nie słychać opon, jakiś delikatny szum powietrza, dzwieki jeszcze dochodzą z wneki na kolo i klapy ale na razie tego nie ruszam bo efekt mnie zadowolil. Reszta nieprzyjemnych dzwieków pochodzi z przodu, szumią koła i słychać silnik. Tego jeszcze nie ruszałem bo nie mam pomysłu jak tam upchac ten filc. Filc włożyłem tez w przednie drzwi i na podłogę pod nogi kierowcy i pasażera ale tam efekt znikomy. Przykładajac ucho do drzwi słychać hałas. Mysle dołozyc tam maty gms 3mm

Mam nadzieję, że nie włożyłeś tego filcu w komorę drzwi tylko pod plastikowy boczek...  :cheesy:

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 09 Czerwca 2014, 14:31:45 »
Dużo jeżdżę po 2 pasmówkach i przy 100km/h jazda robi się męcząca.

Tym bardziej, że chyba nigdzie w Unii nie znajdzie grubszego i głośniejszego asfaltu niż w UK.

Powiem szczerze, że mnie też ten chałas irytuje. Mam nadzieję, że kolega tomektm88 będzie kontynuował swoją fotorelację.

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #154 dnia: 09 Czerwca 2014, 23:59:39 »
Nie wiem czemu nie da się załączyć zdjęcia bo bym pokazal jak okleiłem te drzwi, a dokładnie plastykowy boczek. W niektórych miejscach nawet 3 warstwy filcu a i tak drzwi przepuszczają hałas :-( używał ktoś maty gms 3mm? na oklejenie obydwu drzwi w miejscu tej oryginalnej foli potrzeba 1,2m2 koszt ok 70zł
http://allegro.pl/gms-012-mata-pianka-wygluszajaca-samoprzylepna-3mm-i4282324623.html

Ciezko wygłuszyć przod bo jest tam mało miejsca. Na tylne nadkola założyłem 4warstwy filcu i jeszcze obudowa plastykowa z filcem poszla także OK a na przednie nadkola nawet jedną warstwę nie ma jak upchac. Do tego dochodzi hałas silnika, skrzyni może i przegubów itp. podzespołów i przebija się on przez grodz silnika i przednie drzwi. Wyciszanie podłogi raczej niewiele daje. Ja mam na podłodze idąc od gołej blachy:
warstwa dołożonego filcu-> filc fabryczny-> wykładzina z warstwą filcu-> welurowe dywaniki-> gumowe dywaniki
to wszystko jednak wcale nie wycisza wnętrza

Planuje się teraz zabrać za grodz silnika, do końca miesiąca mysle ja wykleić. Jeszcze nie wiem czym. Jak zrobie to się pochwale :-)
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2014, 00:20:40 wysłana przez tomektm88 »

Offline LukaszFinedon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 10 Czerwca 2014, 00:20:18 »
Tym bardziej, że chyba nigdzie w Unii nie znajdzie grubszego i głośniejszego asfaltu niż w UK.

Niestety chyba tak jest. Ok, na deszczu się to sprawdza, bo w szczeliny woda ucieka, ale na suchym czasami nie do wytrzymania. Co więcej, miałem okazję przejechać na zimówkach (które tutaj są mega rzadkością) jakieś 300km - pełen dramat - jakbym jechał terenówką na oponach mud&terrain z klockiem 3 cm na bieżniku.
Stąd moje frustracje hałasem.
Ten filc wydał mi się sensowny, więc też będę śledził ten wątek - myślałem o przylepieniu filcu pod każdy plastki, w tym drzwi.
Czytałem też, że dobrze zalepić dziury te co są na podszybiu pod wycieraczkami (oczywiście zostawiając te doprowadzające powietrze do nawiewu).

Co ciekawe, dzisiaj sprawdziłem -
- oryginalnie mam wygłuszona ścianę grodziową zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz + mata pod maską. A mimo to słychać burczenie od 100 w górę. Obstawiam więc te dziury + drzwi ( no i ew. przednią szybę, bo na 100% brak jej jakiejkolwiek izolacji).

ps. wogóle to coś mnie wzięło strasznie na ciszę. Doszło do tego, że mniej ważny wygląd auta, a to jak ma cicho w środku :) Podobno Lexusy przodują - nie wiem, nie próbowałem.

Sorry za OT ;)

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #156 dnia: 10 Czerwca 2014, 00:22:36 »
Te dziury od wentylacji zakleiłem matą bitumiczną i nic.. Mam gdzies foty ale nie wiem jak je załączyć
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2014, 00:25:02 wysłana przez tomektm88 »

Offline LukaszFinedon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 10 Czerwca 2014, 00:26:12 »
No masz  :-(
To mnie zmartwiłeś.
To co, przednia szyba tyle przepuszcza ?

BTW: dawno, dawno temu miałem Opla Corsę - było o niebo ciszej. Co jest ? Przecież jest wyciszenie fabryczne, pianka itd. - to samo miałem w Corsie.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2014, 00:28:03 wysłana przez LukaszFinedon »

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #158 dnia: 10 Czerwca 2014, 00:31:16 »
Ja obstawiam ze przepuszcza grodz silnika i przednie drzwi. Grodz nie jest dobrze wyciszona. W okolicy kolumny kierownicy od spodu widać goła blache. A to wygłuszenie od strony silnika to marniutkie jest. Nie rozumiem jak szybie przedniej brakuje izolacji? to co bys tam poprawił i gdzie dokładnie?

Offline LukaszFinedon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 10 Czerwca 2014, 00:34:20 »
Nie no nic się nie da poprawić w przedniej szybie.
Wiem, że np. już Golf 6 i 7ka mają w szybie specjalne folie pochłaniające hałas. Ale samemu nic nie zdziałasz :)

Mam mętlik w głowie: czytam na forach, patrzę na ebayu - pełno pianek 3D, mat bitum., filców - wszystko polecane przez CAR AUDIO firmy - to jednak musi taka pianka i taki filc coś dawać  :o
Im więcej czytam, tym mniej wiem  :-(

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #160 dnia: 10 Czerwca 2014, 00:35:06 »
Kiedys byłem specjalnie na szrocie i znalazłem gołego yarisa bez kokpitu. To jego wygłuszenie od srodka to w porównaniu z innymi samochodami to lipa straszna. Np. w punto które jest bdb wyciszone na grodzi znajduje się gruba podgumowana mata zaciagnieta od szyby az po podłogę a w yarisie tylko do wysokości polowy grodzi

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #161 dnia: 10 Czerwca 2014, 00:37:37 »
mat bitumicznych raczej nie kupuj. Kiedys miałem do nich darmowy dostep i w escorcie TD wykleilem cała podłogę i nic nie było ciszej. Te maty chłoną bardziej drgania niż dzwieki tak mi się wydaje

Offline LukaszFinedon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 10 Czerwca 2014, 00:38:51 »
A rozumiem - czyli już za deską jest blacha. No możliwe.
Cóż - nie chcę za dużo inwestować w to auto, ale też nie mogę się przyzwyczaić do tego hałasu. Ostatnimi czasy jeździłem większymi autami.
Ale uwaga: jeździłem Smartem For2 przez 3 lata - było o niebo ciszej niż w Yaris. A silnik był zaraz za plecami przykryty blaszaną pokrywą + na niej gąbką taka bardzo gęsta na ok. 1 cm gruba + wykładzina.
 :o

Maty to pod audio bardziej, tak.

Offline LukaszFinedon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: 10 Czerwca 2014, 01:04:07 »
Takie coś: http://www.deadening.co.uk/pages/tips

Czyli dla idealnego wyciszenia Yarisa potrzebaby i mat, i gąbki, i winylu (czy czegoś tam...).
Czyli oględnie licząc 300 funtów na 2 pary drzwi.
Tia, przyjdzie przywyknąć do hałasu. :-(

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 10 Czerwca 2014, 11:14:32 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl