Nie bardzo rozumiem. Co masz na myśli ?
mam na mysli to, iz kupujac pierwsze 'wieksze' kola po czytaniu for itp zdecydowalem sie tylko na 16stki... dlaczego???
ano dlatego ze wszyscy pisali ze po PL i tak juz sie na tym nie da jezdzic.... (195/45/16)
jak sie pozniej okazalo 95% osob wypowiadajacych sie w tym temacie nie miala wogole pojecia o jezdzie na takich kolach, a osoby z ktorymi pozniej nawiazalem kontakt (juz chyba nawet nie ma ich na forum) i smiagaly na takich kolach juz od dawna zawsze zgodnie stwierdzaly iz na takim kole jezdzi sie zupelnie normalnie.... i tak faktycznie jest....
Oczywiście.
skoro oczywiscie, to moze jakies 'pozycje'....?
z tego co kojarze smigales wczesniej clio w ktorym spalanie bylo nieporownywalnie niskie do Y2... czy tym autem smigales na tych kolach??
Po za tym smigajac dieslami to juz jest chyba wogole nie odczuwalne 'mulenie' auta, o wzroscie zluzycia paliwa nie mowiac... (smiaglem swego czasu duzo P307 2.0HDi 90KM na 225/40/18, wczensiej 205/55/16 i nie bylo jakiekolwiek roznicy....)
Rozumiem, że zmierzyłeś sobie przyspieszenie 0-100 ? A mierzyłeś może przyspieszenie na IV biegu z 70 do 130 km/h na 16" oraz na kołach seryjnych, hm ?
powiem nawet wiecej, do 96km/h.... dla mnie przypieszenie zawsze liczy sie do 100, a to o czym piszesz to (dla mnie) elastycznosc, tego nie mierzylem, ale moge powiedziec ze na 100% masz racje iz elastycznosc jest gorsza....... - tylko akurat ten parametr przydaje sie glownie w trasie, do ktorej Y raczej nie byl tworzony....
Może rzucisz jakimś linkiem do testów dotyczących bezpośredniego porównania zużycia paliwa w tym samym samochodzie po zastosowaniu różnego ogumienia ? Bo nie mogę nic znaleźć
KriSSo wyrwales to troche z kontekstu.... caly czas byla mowa o czytaniu forum i to stwierdzenie rowniez sie tego tyczy...
nie spotkalem sie z tym o co prosisz, tylko opisywalem na forum roznice w spalaniu, ktore raczej sa trudno mierzalne w warunkach innych niz labolatoryjnych, a roznice moga wynikac z czegos zupelnie innego niz szerokosc opony...
napeno nie da sie stwierdzic, iz auto z szersza opona spali np 0,5 litra wiecej... ja po zmianie kol w Y (bo ave to zupelnie inna bajka) nie zauwazylem wzrostu spalania.... wiele osob ktore rozniez przesiadly sie a wieksze kola rowniez, wiec....
Możesz podać jakiś przykład felgi odpowiedniej ?
praktycznie kazda felga magnezowa itp....
Wiesz co ? W zasadzie wcale nie jest tak wysoko zawieszony. Przednim zderzakiem bardzo łatwo zahaczyć. Jak by go jeszcze posadzić (oczywiście przy ogumieniu seria), to będzie już naprawdę trudno parkować.
cos mi sie zdaje ze Soberowi nie o wysokosc zwisu chodzilo, tylko o wyglad przestrzeni miedzy opona a blotnikiem, ktora faktycznie bardzo uwidacznia sie w momecie obnizania profilu....
pozdrawiam
sorrki za wszelkie literowki itp, ale jestem pierwszy dizen w pracy i srednio mam czas...