Autor Wątek: Rozmiar felg, opon i wpływ na osiągi  (Przeczytany 65815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
Odp: Rozmiar felg, opon i wpływ na osiągi
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Lutego 2008, 11:33:42 »
Ma ktos z Was w YII takie oponki 195/45/16 lub 205/45/16. Jezeli tak to jakie ET felgi do tego macie. Ciezko dostac fajna felge z ET 45, dlatego z checia sie dowiem jakie macie zestawy.
PS a moze ktos z Was porusza sie na 17 ? Takze z chcecia bym sie dowiedzial jakie dobralisie parametry felg i opon ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2008, 11:36:22 wysłana przez maluch »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Lutego 2008, 15:05:16 »
A czemu nie 195/50/16?
Seat Leon Cupra :D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Lutego 2008, 15:57:52 »
maluch, troche male to kolo jak na y2...

na 195/45/16 smigalem Y1...

to auta tej wielkosci zdecydowanie polecam 205/45/17....

ladny wyglad i wystarczajaco gumy na polskie drogi...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Lutego 2008, 17:06:17 »
205/45/17? Przecież to o cal za duże... zresztą duża szansa że coś będzie przycierać...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Lutego 2008, 17:33:13 »
yyyyy Sober mowimy o Y2..... wiec za 'duze' za wylacznie o szerokosc (jedna podzialka).....

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Lutego 2008, 21:04:40 »
maluch, troche male to kolo jak na y2...
Jestem tego samego zdania, tylko, ze nie wiem czy to sie tam zmiesci :) Chyba nikt na czyms takim nie jezdzi jeszcze.  Pewnie jakos to tam wejdzie, ale trzeba bedzie dobrac odpowiednie et, oraz szerokosc samej felgi.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Lutego 2008, 21:50:21 »
yyyyy Sober mowimy o Y2.....

Wiem, wiem - ale jeśli standard to 185/60R15 to zamiennikiem będzie 195/50R16 albo 195/45R17

Podany przez Ciebie rozmiar jest o 2.2% za duży na średnicy. To plus zwiększona szerokość i myślę że raczej to będzie obcierać...

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Lutego 2008, 22:10:19 »
To plus zwiększona szerokość i myślę że raczej to będzie obcierać...
A dodatkowo wolniej jeździć i więcej palić. Czy jest sens, to już kwestia indywidualna. Moim zdaniem 195/50/16 i ładna fela 6,5-7" i efekt bardzo przyzwoity, a przy okazji mniej problemowy i co najważniejsze - tańszy.
Pozdrawiam,

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Lutego 2008, 22:46:08 »
Sober, przeliczniki, zamienniki itp to ja znam na pamiec.... (napewno o tym wiesz....)

chodzi mi o to ze przy tej wielkosci kola lepiej wyglada 205, a do tego profil jest troche wyzszy...
biorac pod uwage ze w Y1 195/45 jest wypas, to tak samo bedzie sie sprawdzalo 205/45 w Y2.... (wieksza waga...)

maluch co do obcierek, to dokladnie tak jak piszesz, ale troche Cie zmartwie, bo wiekszosc alusow bedzie mialo et35 (przy 4x100 i 7x17)....

KriSSo przykro mi bardzo ze nie czytales tego topicu od poczatku i gadasz takie bzdury....
strasznie drazni mnie gdy ktos powtarza cos co slyszal od kogos itd...

czy miales doczynienia w swoim aucie z jakimis nie seryjnymi kolami??
jak poczytasz troche to napewno znajdziesz ze Y1FL na 195/45/16 zbieral sie lepiej niz na seryjnych gumach... - i to bylo zmierzone, a nie uslyszane....

co do szerokosci opony i wiekszego spalania to rozniez proponuje poczytac, bo jestems mocno nie doinformowany....
szerkosoc opony oczywisice podnosi spalanie, ale przy zastosowaniu 'ospowiednich' alu spokojnie przy 17stce zostanie to zniwelowane.... (chodzi o mase wirojaca....)

osobisice gdybym przesiadl sie na Y2 (a juz nie duzo brakowalo) smiagalbym pewnie na 215/35/18.....;)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Lutego 2008, 23:21:50 »
w Y1 195/45 jest wypas

Z tego co pamiętam to obcierało ;-)

A poza tym, 17-tki bez obniżania zawiechy będą wyglądać gorzej niż 16-tki - zwłaszcza że Y2 jest cholernie wysoko zawieszony.

Wymyśliłem nawet prawo sobera na odpowiedni profil ;P Otóż żeby koło dobrze wyglądało grubość opony musi być większa lub równa widocznej przerwie od koła do nadkola :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Lutego 2008, 23:33:05 »
Sober w 100% przy stwierdzeniu ze jest wypas chodzilo mi o polskie drogi vs profil opony....

obcierania itp pomijam, bo to odrebne rozwazania...;)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Lutego 2008, 23:37:14 »
KriSSo przykro mi bardzo ze nie czytales tego topicu od poczatku i gadasz takie bzdury....
Dziękuję za cenną uwagę, okazała się bardzo pomocna.

Cytuj (zaznaczone)
strasznie drazni mnie gdy ktos powtarza cos co slyszal od kogos itd...
Nie bardzo rozumiem. Co masz na myśli ?

Cytuj (zaznaczone)
czy miales doczynienia w swoim aucie z jakimis nie seryjnymi kolami??
Oczywiście.

Cytuj (zaznaczone)
jak poczytasz troche to napewno znajdziesz ze Y1FL na 195/45/16 zbieral sie lepiej niz na seryjnych gumach... - i to bylo zmierzone, a nie uslyszane....
Rozumiem, że zmierzyłeś sobie przyspieszenie 0-100 ? A mierzyłeś może przyspieszenie na IV biegu z 70 do 130 km/h na 16" oraz na kołach seryjnych, hm ?

Cytuj (zaznaczone)
co do szerokosci opony i wiekszego spalania to rozniez proponuje poczytac, bo jestems mocno nie doinformowany....
Może rzucisz jakimś linkiem do testów dotyczących bezpośredniego porównania zużycia paliwa w tym samym samochodzie po zastosowaniu różnego ogumienia ? Bo nie mogę nic znaleźć :(

Cytuj (zaznaczone)
szerkosoc opony oczywisice podnosi spalanie, ale przy zastosowaniu 'ospowiednich' alu spokojnie przy 17stce zostanie to zniwelowane.... (chodzi o mase wirojaca....)
Możesz podać jakiś przykład  felgi odpowiedniej ?

Cytuj (zaznaczone)
osobisice gdybym przesiadl sie na Y2 (a juz nie duzo brakowalo) smiagalbym pewnie na 215/35/18.....;)
No można i tak.
Pozdrawiam,

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Lutego 2008, 23:40:29 »
A poza tym, 17-tki bez obniżania zawiechy będą wyglądać gorzej niż 16-tki - zwłaszcza że Y2 jest cholernie wysoko zawieszony.
Wiesz co ? W zasadzie wcale nie jest tak wysoko zawieszony. Przednim zderzakiem bardzo łatwo zahaczyć. Jak by go jeszcze posadzić (oczywiście przy ogumieniu seria), to będzie już naprawdę trudno parkować.
Pozdrawiam,

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Lutego 2008, 09:20:31 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie bardzo rozumiem. Co masz na myśli ?
mam na mysli to, iz kupujac pierwsze 'wieksze' kola po czytaniu for itp zdecydowalem sie tylko na 16stki... dlaczego???
ano dlatego ze wszyscy pisali ze po PL i tak juz sie na tym nie da jezdzic.... (195/45/16)
jak sie pozniej okazalo 95% osob wypowiadajacych sie w tym temacie nie miala wogole pojecia o jezdzie na takich kolach, a osoby z ktorymi pozniej nawiazalem kontakt (juz chyba nawet nie ma ich na forum) i smiagaly na takich kolach juz od dawna zawsze zgodnie stwierdzaly iz na takim kole jezdzi sie zupelnie normalnie.... i tak faktycznie jest....

Cytuj (zaznaczone)
Oczywiście.
skoro oczywiscie, to moze jakies 'pozycje'....?
z tego co kojarze smigales wczesniej clio w ktorym spalanie bylo nieporownywalnie niskie do Y2... czy tym autem smigales na tych kolach??
Po za tym smigajac dieslami to juz jest chyba wogole nie odczuwalne 'mulenie' auta, o wzroscie zluzycia paliwa nie mowiac... (smiaglem swego czasu duzo P307 2.0HDi 90KM na 225/40/18, wczensiej 205/55/16 i nie bylo jakiekolwiek roznicy....)

Cytuj (zaznaczone)
Rozumiem, że zmierzyłeś sobie przyspieszenie 0-100 ? A mierzyłeś może przyspieszenie na IV biegu z 70 do 130 km/h na 16" oraz na kołach seryjnych, hm ?
powiem nawet wiecej, do 96km/h.... dla mnie przypieszenie zawsze liczy sie do 100, a to o czym piszesz to (dla mnie) elastycznosc, tego nie mierzylem, ale moge powiedziec ze na 100% masz racje iz elastycznosc jest gorsza....... - tylko akurat ten parametr przydaje sie glownie w trasie, do ktorej Y raczej nie byl tworzony....

Cytuj (zaznaczone)
Może rzucisz jakimś linkiem do testów dotyczących bezpośredniego porównania zużycia paliwa w tym samym samochodzie po zastosowaniu różnego ogumienia ? Bo nie mogę nic znaleźć
KriSSo wyrwales to troche z kontekstu.... caly czas byla mowa o czytaniu forum i to stwierdzenie rowniez sie tego tyczy...
nie spotkalem sie z tym o co prosisz, tylko opisywalem na forum roznice w spalaniu, ktore raczej sa trudno mierzalne w warunkach innych niz labolatoryjnych, a roznice moga wynikac z czegos zupelnie innego niz szerokosc opony...
napeno nie da sie stwierdzic, iz auto z szersza opona spali np 0,5 litra wiecej... ja po zmianie kol w Y (bo ave to zupelnie inna bajka) nie zauwazylem wzrostu spalania.... wiele osob ktore rozniez przesiadly sie a wieksze kola rowniez, wiec....

Cytuj (zaznaczone)
Możesz podać jakiś przykład  felgi odpowiedniej ?
praktycznie kazda felga magnezowa itp....

Cytuj (zaznaczone)
Wiesz co ? W zasadzie wcale nie jest tak wysoko zawieszony. Przednim zderzakiem bardzo łatwo zahaczyć. Jak by go jeszcze posadzić (oczywiście przy ogumieniu seria), to będzie już naprawdę trudno parkować.

cos mi sie zdaje ze Soberowi nie o wysokosc zwisu chodzilo, tylko o wyglad przestrzeni miedzy opona a blotnikiem, ktora faktycznie bardzo uwidacznia sie w momecie obnizania profilu....

pozdrawiam
sorrki za wszelkie literowki itp, ale jestem pierwszy dizen w pracy i srednio mam czas...
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2008, 09:23:12 wysłana przez Red_Point »

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Lutego 2008, 10:44:16 »
Panowie Krisso i Red, tutaj jest o osiagach...
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=13663.0
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl