Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: tempomat
« Odpowiedź #105 dnia: 14 Maja 2012, 21:29:07 »
czemu twierdzisz ze nie da się jezdzić? W trasie poza miastem mozna spokojnie jezdzic, a ze drog ekspresowych i autostrad przybywa :)

Ale z jaką prędkością? Nawet jak nastawisz przepisowe 90 to dogonisz kogoś jadącego 85km/h i nie wyprzedzisz, bo jest jakaś wysepka lub coś z naprzeciwka. Na ekspresowych, autostradach to samo, tylko prędkości większe.
Dawno nie jeździłeś po autostradach. Nie są wcale przeludnione więc tempomat jest jak najbardziej na czasie
Obi

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #106 dnia: 14 Maja 2012, 21:29:46 »
tez wydaje mi się, że z tempomatem więcej pali, twierdze też że po Polskich drogach nie da się jechać z tempomatem - nie chodzi mi o stan dróg ale o baranach na drodze. W innych krajach nikt Ci nie wyjedzie na lewy pas a w Polsce to jest masakra.

Uważam, że jesteś w błędzie. Mam tempomat i wielokrotnie go używam, nie jest tak źle. Co do spalania się nie wypowiem, bo nie jestem z tych co zaoszczędzonym lub przepalonym 1l-trem na bak będą się chwalić lub płakać po wszystkich forach. Kierowcy- no cóż, mamy jakich mamy, ale uwierz mi, że za granicą też nie brakuje idiotów.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #107 dnia: 14 Maja 2012, 21:48:26 »
Na autostradzie zgoda, może czasami się przyda :-P

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #108 dnia: 14 Maja 2012, 22:00:21 »
Ale z jaką prędkością? Nawet jak nastawisz przepisowe 90 to dogonisz kogoś jadącego 85km/h i nie wyprzedzisz, bo jest jakaś wysepka lub coś z naprzeciwka. Na ekspresowych, autostradach to samo, tylko prędkości większe.

Dodam gazu i wyprzedzę. Potem odpuszczę i będę sobie dalej jechał z zadana wcześniej, komfortową dla mnie prędkością. Klimatyzację też uważasz za zbędną bo przydaje się tylko w trasie i też tylko czasami? Uważam, ze dopatrujesz się wad tam gdzie ich nie ma.

Miałem, mam, używam bardzo często na zwykłych pozamiejskich drogach. Jeden z obowiązkowych IMO elementów wyposażenia.
pzdr.
Michał

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #109 dnia: 14 Maja 2012, 22:04:31 »
Taaa <zalamka>

Mówię tylko swoje zdanie, a jak się nie zgadzasz to twój problem ;)

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 14 Maja 2012, 22:06:00 »
Problem? Ja tylko mówię swoje zdanie, jak się nie zgadzasz to Twój problem.

;)
pzdr.
Michał

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 15 Maja 2012, 08:21:10 »
Tak czy srak - tempomat jest przydatny :)
Where Wishes Fly......

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 17 Maja 2012, 11:49:03 »
Oczywiście czekamy niecierpliwie :-P

Ale mowa o takim tempomacie hmm... sztukowanym troszkę czytaj: zewnętrznym ? Bo z tego co się naczytałem to żadna sztuka Aurisa 1,4 D4D nie wyszła fabrycznie z tempomatem? No i brak w sterowniku opcji CC ...

Już Ci odpowiadam, jak to u mnie ma wyglądać. Otóż faktycznie samo założenie dźwigienki w dieslu 1,4 nic jak wiemy nie daje, bo sterownik tego nie obsługuje. Konieczne jest założenie zewnetrznego sterownika. Pytałem brata, czy podszedł by z innego auta, ale stwierdził, że łatwiej i szybciej napisać osobny programik (brat jest informatykiem-elektronikiem i co ważne - dobrym w swoim fachu). Więc będzie to wyglądało tak, że dźwigienka jak najbardziej oryginalna, a sterowanie poza sterownikiem silnika (jakiś mały układzik z wgranym programem mi gdzieś tam założy, oczywiście podłączony tak, żeby działało jak oryginał). No więc, jeśli ktoś (tak jak ja) elektronikiem nie jest, to sobie sam nie poradzi z tym niestety. Ja mam to szczęście, że brat jest dobry w podobne klocki, a pecha, że jest tak dobry, że wiecznie go ktoś angażuje i nie ma czasu. U mnie "operacja tempomat" przesunie się jednak na czerwiec. Jeśli się bedzie przesuwała dalej, to być może zrezygnuję, bo kto wie, może w przyszłym roku zmienię auto, więc mogę faktycznie nie zdążyć się nacieszyć tempomatem w Aurisie :-)
"With Oden on our side..."

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 21 Października 2012, 15:11:43 »
Witam! Czy ktoś z szanownych forumowiczów odpinał może poduszkę kierowcy? Ta operacja jest niezbędna w celu wymiany tylnej obudowy kierownicy na taką, która posiada fabryczne wycięcie na manetkę tempomatu. Wiadomą rzeczą jest, że najpierw należy rozłączyć akumulator i odczekać kilka minut. Jednak nie jestem pewien czy należy rozłączyć kabel od poduszki czy może poduszkę wymontowuje się wraz z kablem rozłączając wtyk w złączu na kierownicy? Czy po ponownym podłączeniu nie ma problemów z komputerem tzn. ponowną adaptacją poduszki?

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 21 Października 2012, 15:46:52 »
Odpinasz akumulator, odczekujesz chwilę i odłączasz poduszkę - odpinając przewód od poduszki (czyli kabel zostaje na kolumnie kierownicy - jest tam trwale podłączony do "taśmy".). Nie pamiętam jaki jest konektor w Aurisie ale nie szarp się z nim. Tam jest zawsze spinka, która poluzowana pozwala lekko odłączyć poduszkę.
pzdr.
Michał

tawl

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 02 Grudnia 2012, 20:34:47 »
Witam,

Chciałem tylko dodać, że w wersji Terra (rocznik 2007) niestety nie ma możliwości montażu tempomatu, ponieważ kostka pod poduszką powietrzną ma tylko 3 piny.

Offline sajmonprz1

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #116 dnia: 09 Grudnia 2012, 19:04:45 »
MÓGŁBYŚ ZROBIĆ FOTĘ, INTERESUJE MNIE JAK TO WYGLĄDA WIZUALNIE.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #117 dnia: 09 Grudnia 2012, 20:35:32 »
MÓGŁBYŚ ZROBIĆ FOTĘ, INTERESUJE MNIE JAK TO WYGLĄDA WIZUALNIE.
Nie krzycz! (wyłącz CapsLock)
Jeśli chodzi Ci o montaż tempomatu to przejdź na pierwszą stronę wątku, jest tam link.......
Obi

pioorkis

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 03 Marca 2013, 09:14:43 »
Też rozważam montaż tempomatu w Aurisie 1.4 d4d. Na chwilę obecną jedynym wyjściem jest montaż zestawu uniwersalnego Waeco MagicSpeed. Tylko żeby wybrać odpowiednią wersję trzeba wiedzieć jaki pedał gazu ma Auris - elektroniczny czy standardowy ? Jeśli standard to koszt ok. 500 zł + montaż, jeśli elektroniczny to niestety ponad 1500 zł. Mógłby ktoś autorytatywnie wypowiedzieć się co do tego pedału gazu - czy mam elektroniczny ?
Jakby ktoś, tak jak ja, miał hopla na punkcie funkcji tempomatu i nie odstraszały go koszty:
http://www.my-caravanning.com/pl/produkty/bezpieczenstwo/tempomaty/MS-880/45527
:)

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 03 Marca 2013, 15:12:52 »
Czy napewno chcesz wywalać kasę na tempomat? Pomyśl ile razy go użyjesz, tak naprawdę na polskich drogach nie za bardzo (nie chodzi o same drogi) tylko o mentalność polskich kierowców, zawsze ktoś Ci się wpierniczy na pas. Ja mam auto z tempomatem jakieś 2 lata i ze 3 razy go używałem...
Where Wishes Fly......

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl