Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 466935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: tempomat
« Odpowiedź #645 dnia: 19 Stycznia 2020, 10:31:08 »
jedno co zauważyłem diagnozujac kilka Aurisów II w ostatnim czasie, że zdarzają się auta w których TechStream'ie nie ma pozycji od skanowania błędów tempomatu, a niektóre mają. (mimo, że wszystkie nie miały tempomatu na wyposażeniu) Ciekawe, prawda? Można założyć, że właśnie w tych egzemplarzach, gdzie "komputer" nie widzi tempomatu, dołożenie tempomatu bez przeróbki instalacji nie będzie możliwe, a w tych, gdzie komp widzi tempomat, wystarczy tylko przykręcić tempomat i podłączyć wtyczkę.

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #646 dnia: 19 Stycznia 2020, 20:41:24 »
Mi w jednym ASO zażyczyli 300zł za sprawdzenie najpierw czy jest możliwe zamontowanie tempomatu, w drugim natomiast, odradzali, że może być problem z homologacją no i nie dają gwarancji, że w ogóle będzie działać albo, że raz będzie a raz nie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #647 dnia: 19 Stycznia 2020, 22:18:00 »
Prawidłowo założony tempomat działa zawsze poprawnie jeśli tylko masz sterownik z obsługą tempomatu.

Zakładałem nawet do 1.4 d4d który według aso nie miał prawa działać.

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #648 dnia: 20 Stycznia 2020, 11:12:52 »
Prawidłowo założony tempomat działa zawsze poprawnie jeśli tylko masz sterownik z obsługą tempomatu.

Zakładałem nawet do 1.4 d4d który według aso nie miał prawa działać.

Zajmujesz się montażem odpłatnie? mogę dojechać do Katowic ;)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #649 dnia: 20 Stycznia 2020, 11:43:28 »
Z czegoś trzeba żyć :)
Napisz mi na maila (link w podpisie) dane auta - powiem Ci co i jak.

Offline kkrzysiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #650 dnia: 28 Stycznia 2020, 15:13:20 »
Chłopaki, poradźcie proszę gdzie/jak można sprawdzić czy sterownik wspiera tempomat. Bo może z moim szczęściem jest tak, że akurat mam "super" wersję sterownika, a wtedy to zakończy się przygoda;)

Pozdrawiam
Krzysiek

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #651 dnia: 28 Stycznia 2020, 15:40:49 »
Trzeba podłączyć i doświadczalnie sprawdzić.

Offline hubert2353

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #652 dnia: 10 Marca 2020, 12:46:03 »
Witam.
Jak to jest z tym tempomatem w silniku 1.4 D4D 1ND-TV. komputer go obsługuje czy nie? Bo nie wiem czy zawracać sobie tym głowę.  :o
Autko to Auris 2 FL koniec 2015r

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #653 dnia: 10 Marca 2020, 14:56:04 »
Ja mam 1ZR-FAE, auto z 2014 i po podłączeniu manetki nie działa. U innych działa, z tego co czytałem. To imo loteria, jak nie podłączysz i samemu nie sprawdzisz to się nie dowiesz
Spalanie - Motostat.pl

Offline hubert2353

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #654 dnia: 13 Marca 2020, 17:12:28 »
Podpiąłem manetke i taka bardzo miła niespodzianka, tempomat działa bezproblemowo. Nic poza manetką nie dokładałem.
AURIS FL 2015r 1.4 D4D 1ND-TV

Offline Elektryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #655 dnia: 14 Marca 2020, 20:40:41 »
W Aurisach jak i Corollach można dołożyć samą manetkę do tempomatu i bedzie dzaiałać. Natomiast są wersje w których trzeba przeprowadzić dodatkowy przewód do kostki pod kierownicą z modułu hybrydy lub (jezeli benzyna) z modułu silnika. W każdym przypadku aurisa można założyć tempomat. :good:
Pomagam przy zagadkach elektrycznych

Offline kpt_bomba

• Początkujący
« Odpowiedź #656 dnia: 07 Kwietnia 2020, 14:52:35 »
Witam szanowne grono!

Jeżeli ktoś jeszcze potrzebuje informacji na ten temat to ja się podzielę moimi dzisiejszymi doświadczeniami.
Mam Toyotę Auris II z 2013 r. montowaną w Wielkiej Brytanii. Co do dokładnej wersji wyposażenia nie jestem pewien bo moje wyposażenie jest dość niestandardowe. Niestandardowo na przykład nie było tempomatu. Czytając to forum stałem się bogatszy o wiedzę jak i nowe obawy że guzik z tego może wyjść. Niepotrzebnie ;)
Zakupiłem na Allegro manetkę (90 zł) i zaślepkę (25 zł).

Nie będąc pewnym efektu podjąłem się samodzielnego montażu z nastawieniem że raczej nie zadziała i będę musiał poszukać elektryka który mi podokłada przewody w wiązce.
Wyzwaniem było (robiąc to pierwszy raz w życiu) zdjęcie poduszki powietrznej i... w sumie tyle. Przykręcenie manetki, wpięcie wtyczki w przygotowane do tego celu gniazdo - z tym porazdiłby sobie piętnastolatek.
I co?
Surpise!
Działa! Na wyświetlaczu pokazuje się wszystko co trzeba, i wszystko działa jak trzeba.
Morał z tego jest taki, że warto próbować coś zrobić samemu bo można zaoszczędzić sporo kasy. Ja zaoszczędziłem około 150 -200 zł :)
Powodzenia życzę :)

PS: Jedna zasada. Wszystkie operacje przy poduszce trzeba wykonywać przy odłączonym akumulatorze (jakbyś przez przypadek śrubokrętem nie trafił w sprężynę a w przewód i wywołał inicjację poduszki to mogłaby ona poczynić sporą krzywdę z połamaniem rąk włącznie)

Offline Saj mon

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #657 dnia: 14 Kwietnia 2020, 14:53:14 »
kpt_bomba czy masz Auris 1.6 benzyna czy hybryda?

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #658 dnia: 14 Kwietnia 2020, 16:24:19 »
W Aurisach jak i Corollach można dołożyć samą manetkę do tempomatu i bedzie dzaiałać. Natomiast są wersje w których trzeba przeprowadzić dodatkowy przewód do kostki pod kierownicą z modułu hybrydy lub (jezeli benzyna) z modułu silnika. W każdym przypadku aurisa można założyć tempomat. :good:
W Aurisie I generacji z silnikiem 1.4 D4D też?

Offline szp87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #659 dnia: 14 Kwietnia 2020, 20:02:38 »
Cześć mam 2 pytania do Was Auris 2010 1.6 bezyna :
1. Demontaż poduszki w aurisie nie mam śrub torx tylko z tego co widzę jest to sprężyna, w która stronę należy je naciskać oraz czy dwie na raz ? Gdzie najlepiej kupić manetke tempomatu AliExpress?
2. Na mojej kierownicy jest tylko przycisk DISP nie ma sterowania radiem itp pomimo że mam wersję z navi i bluetooth w jaki sposób mogę dołożyć przyciski do sterowania? Czy trzeba cała kierownicę wymieniać? 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl