Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
Odp: tempomat
« Odpowiedź #720 dnia: 16 Marca 2021, 17:33:21 »
Podzwonione po serwisach Japońskich w W-Wa  :wallbash:

Nikt się tego nie chce podjąć bo "nie chcemy ingerować w poduszki powietrzne" a dwóch innych nie bo nie   :laugh:

Także chyba zostaje mi ASO, do którego i tak musiałym podjechać po zaślepkę.  Jeśli kolega wyżej liczył, że zajmuje to średnio 30 minut to wychodzi 400 zł za roboczogodzinę w ASO - to dużo czy mało?

Pzdr

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #721 dnia: 16 Marca 2021, 18:08:17 »
Nikt ci nie poda dokładnej ceny bo nigdy nie wiadomo co jest w aucie.
Mogą być 2 identyczne toyoty a będą miały inne instalację.
Co do manetki i szarpania to niezły dowcip :)

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #722 dnia: 16 Marca 2021, 20:01:20 »
Nikt się tego nie chce podjąć bo "nie chcemy ingerować w poduszki powietrzne" a dwóch innych nie bo nie   

Także chyba zostaje mi ASO, do którego i tak musiałym podjechać po zaślepkę.  Jeśli kolega wyżej liczył, że zajmuje to średnio 30 minut to wychodzi 400 zł za roboczogodzinę w ASO - to dużo czy mało?

Nikt Ci tego nie założy poza ASO bo jakie zakłady ogarniają elektronikę w hybrydach ? To już nie te czasy...
Nie wiem kto to zrobił w 30 minut ale też jakiś to chyba magik był jakich pełno na tym forum. Minimum godzinę w ASO zejdzie. Przecież muszą wybebeszyć plastiki z przodu plus zegary.

Mam samochód w identycznym roczniku i wyposażeniu. Kupiłem zamiennik i działa bez zarzutu. Przeleciałem na nim już 1000 km. Dla mnie super.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2021, 20:06:32 wysłana przez Duna »

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #723 dnia: 16 Marca 2021, 21:09:28 »
Brywieczór!
Co do wyceny to wiadomo, że nikt nie da ceny na telefon - bardziej zdziwiło mnie to, że nikt nawet nie chciał o tym porozmawiać - ale tak jak pisze kolega Duna to raczej kwestia tego, że w dzisiejszych czasach mało kto ogarnia elektronikę w hybrydach.

Trzymam kciuki, żeby wszystkie wiązki były w aucie i ustawię się w Toyocie w Radości, co do części będę miał ją jutro to wrzucę fotkę co za cudo kupiłem :)  sprzedający raczej zaufany ale nie takie rzeczy widziałem w życiu na Allegro :grin:

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #724 dnia: 23 Marca 2021, 11:05:24 »
Hej,

Byłem w Toyota Radość - umówiłem się na sprawdzenie czy da się tempomat zamontować i jego montaż.  Zakupiona część używana oryginalna OE z Aurisa II.

Niestety  :thumbdown:   właśnie dostałem telefon i zostało mi powiedziane że:

• Tempomatu w wersji hybrydowej nie da się zainstalować - trzeba by zmieniać cały komputer w samochodzie co jest grą nie wartą świeczki (kilka tysięcy złotych za na nowy komputer + cena montażu)
  • Tempomat można zamontować jedynie w wersji benzynowe a nie w Hybrydzie
  • Za sprawdzenie tego faktu ponieważ wiązało się to z pół godziny pracy mechanika i wyjmowaniem poduszki powietrznej muszę zapłacić 150 zł

Wiec jakby co to mam używany tempomat  oryginalny OE do sprzedania - jak ktoś chce w rejonie W-Wa to zapraszam.

« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2021, 11:11:05 wysłana przez Misiorro007 »

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #725 dnia: 23 Marca 2021, 13:43:49 »
Niestety     właśnie dostałem telefon i zostało mi powiedziane że:

Tempomatu w wersji hybrydowej nie da się zainstalować - trzeba by zmieniać cały komputer w samochodzie co jest grą nie wartą świeczki (kilka tysięcy złotych za na nowy komputer + cena montażu)
Tempomat można zamontować jedynie w wersji benzynowe a nie w Hybrydzie
Za sprawdzenie tego faktu ponieważ wiązało się to z pół godziny pracy mechanika i wyjmowaniem poduszki powietrznej muszę zapłacić 150 zł

Mam samochód Auris II hybryd z 2016 r. wersja premium i dało radę zamontować bez zmiany komputera. No chyba, że oni mówią o tempomacie adaptacyjnym to się zgodzę, że bez zmiany kompa pewnie nie da rady.

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #726 dnia: 23 Marca 2021, 15:45:50 »
Aż tak zielony w kwestiach mechanicznych nie jestem ;)

Przyjechałem ze zwykłą manetką tempomatu i generalnie prosiłem o zamontowanie tempomatu, nikt nie wspomniał słowem o tempomacie adaptacyjnym (bądź aktywnym).
Do tego mój samochód nie ma nawigacji w komputerze ani radaru, więc no byłoby to bezcelowe przecież.    :roll:

Ale kto wie, czy elektrykowi się po prostu nie chciało robić i nie wynalazł tego jako powodu do odmowy. Robotę przecież zrobił, naliczyli mnie w końcu 123 zł.

Dopytywałem jeszcze czego brakuje - przewodów czy oprogramowania w komputerze,  Pan powiedział że "przewody są" ale one nic nie dają bo komputer nie jest przystosowany. "Gdyby to była benzyna to by można było, a w hybrydach się nie da." 
Zapytałem skąd w innych hybrydach tempomaty i po co w takim razie kable z komputera do gniazdka tempomat, tego już Pan nie wiedział.

Wydaje mi się, że mogłem trafić na elektryka któremu się nie chciało + gościa z serwisu który jest zielony w tych sprawach.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #727 dnia: 23 Marca 2021, 18:48:16 »
Komp jest taki sam we wszystkich hsd po fl.

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #728 dnia: 23 Marca 2021, 23:23:37 »
Wkurza mnie takie chamstwo.

W pierwszej kolejności przejdź się do salonu do kierownika serwisu i zapytaj go o tą sprawę i jeżeli będzie się upierał, że nie da rady to poproś to na piśmie i go uprzejmie poinformuj, że złożysz reklamację i poinformujesz centralę Toyoty, w związku z brakiem podstawowej wiedzy i przeszkolenia pracowników zatrudnionych przez salon.

« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2021, 23:26:07 wysłana przez Duna »

Offline michal.iwanicki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #729 dnia: 24 Marca 2021, 06:43:04 »
Wkurza mnie takie chamstwo.

W pierwszej kolejności przejdź się do salonu do kierownika serwisu i zapytaj go o tą sprawę i jeżeli będzie się upierał, że nie da rady to poproś to na piśmie i go uprzejmie poinformuj, że złożysz reklamację i poinformujesz centralę Toyoty, w związku z brakiem podstawowej wiedzy i przeszkolenia pracowników zatrudnionych przez salon.
Toyota odpowie, że to sprawa salonu i oni nic do tego nie mają.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #730 dnia: 24 Marca 2021, 12:54:46 »
Podzwoniłem i poprosiłem o bardziej rozległe wyjaśnienia, Pan serwisant skonsultował sprawę jeszcze raz z elektrykiem i z kierownikiem serwisu.

Wpiecie kostki jest mozliwe ale modul nie obsluguje tempomatu.
Robili takie cos do benzynowych Aurisów i było ok, do Hybryd nie.
Tak naprawdę nie mogą nawet zagwarantować, że jak wymienią komputer to będzie działało bo musiałby to być komputer z tego samego modelu Aurisa hybrydy z tego samego rocznika z wyposażeniem takim jak mój + tempomat.

Zastanawia mnie tylko dlaczego Toyota oszczędza na kosztach na niektórych materiałach a zostawia kostkę i kabelek to tempomatu w modelach w których nie da się go zamontować?  :o <zalamka>

Jutro jadę w trasę i wracam w połowie kwietnia także chwilowo odpuszczam temat, dzięki wszystkim za rady.

Offline michal.iwanicki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #731 dnia: 24 Marca 2021, 13:05:28 »
Podzwoniłem i poprosiłem o bardziej rozległe wyjaśnienia, Pan serwisant skonsultował sprawę jeszcze raz z elektrykiem i z kierownikiem serwisu.

Wpiecie kostki jest mozliwe ale modul nie obsluguje tempomatu.
Robili takie cos do benzynowych Aurisów i było ok, do Hybryd nie.
Tak naprawdę nie mogą nawet zagwarantować, że jak wymienią komputer to będzie działało bo musiałby to być komputer z tego samego modelu Aurisa hybrydy z tego samego rocznika z wyposażeniem takim jak mój + tempomat.

Zastanawia mnie tylko dlaczego Toyota oszczędza na kosztach na niektórych materiałach a zostawia kostkę i kabelek to tempomatu w modelach w których nie da się go zamontować?  :o <zalamka>

Jutro jadę w trasę i wracam w połowie kwietnia także chwilowo odpuszczam temat, dzięki wszystkim za rady.
No ja mam aurisa, hybrydę, który nie miał tempomatu i sam sobie dołożyłem... No jak się nie da jak się da

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #732 dnia: 24 Marca 2021, 15:12:53 »
Nie dołożyli kabla od hamulców to tempomat nie zadziała :)

Offline Ugacz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #733 dnia: 08 Kwietnia 2021, 17:40:53 »
Witajcie.
Odgrzeję temat - kupiłem na ali wajchę tempomatu, zainstalowana w aucie juz jest, ale....czy w aurisie e15 z 2011r. 1.33 benzyna w manualu - to w ogóle zadziała?  Na zegarach chyba nie mam tej kontrolki. Czy kwestia podłączenia czujnika hamulca do tej kostki o której mowa w temacie rozwiąże problem? Ktoś w takim aurisku montował tempomat?
Dzięki za odpowiedź.

Offline Ugacz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #734 dnia: 14 Kwietnia 2021, 20:41:22 »
Pytałem w ASO - koszt części z montażem 1200 zł, bez gwarancji sukcesu. Twierdzą, że trzeba zamówić zwijak i nie wiadomo czy zagra. Dziś wymieniłem zwijak na inny, niestety nie ruszyło.
Jeżeli ktoś coś wie w  tym temacie proszę o infor. Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl