Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jk7149521

• Toyot Leżący
  • *
Odp: tempomat
« Odpowiedź #795 dnia: 25 Stycznia 2022, 00:38:31 »
Ps.
Też rozglądam się za konektorami do kostek. Na allegro jest gość co za 50 zł może znaleźć i przesłać. Może ktoś jednak wie jakie mają wymiary ewentualnie skąd nabyć za mniej zetongów :)?

Podrzucisz do niego link?

Offline Adrian266

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 1.6 II FL
« Odpowiedź #796 dnia: 26 Stycznia 2022, 20:19:21 »
Ps.
Też rozglądam się za konektorami do kostek. Na allegro jest gość co za 50 zł może znaleźć i przesłać. Może ktoś jednak wie jakie mają wymiary ewentualnie skąd nabyć za mniej zetongów :)?

Moze prosciej i taniej... Jesli potrzebujesz pinow do kostki e50 to pisz na priv, mam ich kilka.

Offline jk7149521

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #797 dnia: 26 Stycznia 2022, 22:05:26 »
Ps.

Moze prosciej i taniej... Jesli potrzebujesz pinow do kostki e50 to pisz na priv, mam ich kilka.
Pod czujnik stopu tez bym potrzebował. Dałbyś rade to tez załatwić?

Offline Adrian266

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 1.6 II FL
« Odpowiedź #798 dnia: 28 Stycznia 2022, 09:46:55 »
Z pomocą kolegi z forum udało się uruchomić tempomat w Aurisie 1.6 z 2018 r., 1ZR-FAE, kombi.

Brakowało połączenia z kostką e50 pin 36 (obok różowego przewodu), a kostką AE3, ale tę kostkę pominąłem ze względu na trudny dostęp i wpiąłem się bezpośrednio do E7 (na schemacie oznaczona jest jako E6  :shock:) w pin 1. W kostce E7 był już kabel w pinie 1, bo jest to połączenie między tą kostką, a kostką AE3, dalej jest brak kabla, który powinien wędrować do E50 pin 36 ;)

Spostrzeżenia i sugestie:

1. Nie chciałem wciskać gołego kabla w kostkę, kupiłem więc na szrocie kostkę E50. Wystarczy zdjąć pokrywkę od spodu i można przeciągnąć konektor z kablem. W drugą stronę nie idzie, bo ma wypustki, które blokują (niektórzy próbują wyciągać piny górą, ale to karkołomne zadanie, lepiej rozebrać kostkę). Można zdjąć konektor z kabla, ale ja po prostu dorzuciłem kabel i zaizolowałem koszulką termokurczliwą. Tak przygotowany konektor wpiąłem w pin 36 w kostce E50. Trzeba było mu pomóc drutem, bo sam kabel za miękki żeby go wepchnąć.
2. Kabel trzeba wciągnąć do kabiny przez otwór nad pedałem gazu. Warto kupić peszel dla zabezpieczenia przewodu.
3. Z kostki pod kierownicą trudno będzie wyciągnąć konektor przy użyciu np. szpilki, najlepiej przeciąć kabel i wpiąć się nowym zabezpieczając to koszulką termokurczliwą. Można zrobić połączenie na szybkozłączkę lub lutować. Ja zrobiłem w najprostszy sposób na skrętkę ;)
4. Jak kupowałem manetkę na alledrogo, to sprzedawca po numerze vin nie był w stanie mi powiedzieć, czy manetka pasuje do mojego auta, choć jest przeznaczona do Aurisa. Pasuje, więc tym nie ma się co przejmować, bo każda do tego modelu powinna być ok.
5. Wyjęcie wtyczki E50 to najprostsza czynność z całego procesu. Niektórzy mieli z tym problemy i trudno jest mi stwierdzić z czego one wynikały. Jest to kwestią pchnięcia dźwigni, uniesienia kostki, następnie powrotu dźwigni i wysunięcie kostki. Proste.

Tempomat działa. Wszystko wygląda jak w oryginale.

Pozostałe czynności zostały dobrze opisane w wątku, więc celowo je pomijam. I jeśli zdecydujesz się na samodzielny montaż, to zarezerwuj sobie więcej czasu niż 15 lub 30 minut, bo niektórzy piszą, że właśnie tyle to zajmuje :) Mi zajęło to więcej czasu, ale nie forsowałem tempa i starałem się zrobić to dokładnie i dobrze. Powodzenia.

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #799 dnia: 12 Lutego 2022, 13:05:22 »
Czy jest ktoś w okolicach Warszawy lub z dojazdem do 2h co by odpłatnie oczywiście zamontował taki tempomat do Auriska ?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #800 dnia: 12 Lutego 2022, 13:18:15 »
a co masz dwie lewe ręce? xd nic trudnego
odpinasz akumulator i tylko kwestia odpięcia poduszki kierowcy ;) to cała trudność

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #801 dnia: 12 Lutego 2022, 13:59:44 »
a co masz dwie lewe ręce? xd nic trudnego
odpinasz akumulator i tylko kwestia odpięcia poduszki kierowcy  to cała trudność

A kostki, kabelki, to nie moja bajka

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #802 dnia: 13 Lutego 2022, 09:16:13 »
nie no... podłączasz i sprawdzasz ;) to jest loteria czy zadziała czy nie ;) nie zawsze czegoś brakuje, zakładasz i jak działa to super ;) jak nie to wtedy szukasz kogoś, to Ci ogarnie ten przewód do ECU bo jak nie działa to zazwyczaj tego brakuje ;)
zdejmujesz poduszkę i jest wolne gniazdo i otwory na śrubki mocujące ;) nic trudnego, cała trudność to zdjąć poduszkę, czasami się to udaje od razu, a czasami się trzeba namęczyć

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #803 dnia: 13 Lutego 2022, 11:21:49 »
Doprecyzujmy, z poduszką trzeba się namęczyć w 99,9% przypadków jeśli robi się to pierwszy raz :)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #804 dnia: 13 Lutego 2022, 11:30:26 »
mnie pierwszy raz wyszło tak, że pierwszego dnia się męczyłem dobrą godzinę i bez skutku, a na drugi dzień za pierwszym podejściem się udało xd

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #805 dnia: 13 Lutego 2022, 16:16:15 »
A jeżeli chodzi o to to zamontowałem manetkę, wpiąłem w wolny wtyk w kierownicy ale nic się nie zadziało :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #806 dnia: 13 Lutego 2022, 17:20:13 »
A jakie to auto?

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #807 dnia: 13 Lutego 2022, 19:20:29 »
A jakie to auto?

Auris 1.6 benzyna z 2016r

Offline Sagan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #808 dnia: 08 Marca 2022, 17:31:22 »
Hej.
Jestem po etapie montażu tempomatu.
Rozochocony wpisami o tempomacie plug&play zakupiłem manetkę i kabelek pod poduchą.
Pierwsze podejście do demontażu poduchy zakończyły się fiaskiem. Drugiego dnia postanowiłem zdemontować poduchę przy pomocy kluczy torx- są grubości otworu w kierownicy i łatwiej trafić nimi w sprężynę. udało się . podłączyłem manetkę  i   nic.
Było mi przykro - ale syn zawiódł się bardziej.
Zacząłem wertować temat.
Okazało się że brakuje kabli od ecu do zwijaka i masowego.
Dziś podłączyłem kabelek od pinu 60 do zwijaka i masę.   Na zegarach pojawiła się zielona kontrolka.
Mam nadzieję że tempomat zadziała. Nie robiłem jeszcze jazdy testowej, gdyż musze wszystko poskładać do kupy.

Dzięki koledze KoMarek za fotorelację oraz Golhim za zdjęcia kostek.

Jeśli ma się minimalne pojęcie o mechanice/ elektryce w samochodzie to śmiało można się podjąć montażu.
Auris 1,6  2015

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #809 dnia: 16 Marca 2022, 10:39:16 »
Po przebiciu się przez większość wątku wiem, że zakres prac dla Auris Hybrid (TS) 2014 (czyli przed liftem) potrzebuję manetki i przeprowadzenia kabla od hamulca do komputera.

Dysponuje może ktoś namiarami na elektryka/mechanika/warsztat w Warszawie lub okolicach, który zna temat i podjąłby się ogarnięcia problemu?
Z kierownicą i manetką jakoś bym sobie poradził ale przewód, zwłaszcza po stronie hamulca, to już wolałbym aby ktoś bardziej ogarnięty zrobił.

I co, udało Ci się kogoś znaleźć?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl