Autor Wątek: 0-100 km/h  (Przeczytany 77175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: 0-100 km/h
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Lutego 2009, 15:51:03 »
Marcin a tych pasażerów to nie masz za lekkich?? 60 kg człowieki??
Chyba nie :-P Jeżeli jechał z dziewczyną to proporcje się proste :P Marcin 70kg, Ala 50 :-P

A może dziadek byś nagrał filmik tą camry 1982?? Czy ona już nie lubi wciskania do końca??
Szkoda jej :-) ale na pewno porównywalnie z 2.2 :grin:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Lutego 2009, 22:26:43 »
Wracając do tematu : ekscytujemy się "ile które ma do 100", a zapominamy ( albo pomijamy ), że czasem trzeba jeszcze zahamować. Seryjny układ hamulcowy Camry ( nawet V6-> odsyłam do wątku  http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=19823.0 ) nie nadaje się za bardzo do tych celów, wystarczając jedynie do spowolnienia 2.2 w nadwoziu sedan. O dziwo, już wymiana samych tylnych hamulców na "lepsiejsze" daje ciekawe efekty.

Filmik przydługi, ale polecam końcówkę, gdzie właśnie ( testowo, a nie z przymusu ) zmniejszałem prędkość o 50%. Nie hamowałem z ABS - jako, że było sucho, do jego włączenia pozostało jeszcze sporo. Jak skończę rzeźbę z przednimi hamulcami, to spróbuję przy pomocy ABS zejść z 200 do 0.
Obecny test ( niepierwszy już ) zakończony powodzeniem, hamulce nie są spalone, klocki nie zeszkliły się, itp. Po prostu spełniają swoją funkcję, z czego jestem zadowolony ;)

http://www.youtube.com/watch?v=UtacsAeSfs4

Uprzedzając komentarze, co do rozpędzania - do 120 po płaskim, do 170 pod górkę, do 210 z górki, potem płaski odcinek, i lekko z górki ( włącznie z hamowaniem ).

pzdr
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2011, 17:47:58 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Lutego 2009, 16:37:49 »
to prawda, że hamulce w camry to jej wielki mankament!!! Bardzo mi się nie podoba, że camry tak mocno nurkuje. Kolegi wersja USA jeszcze bardziej. Ja jutro jade kupić klocuszki, ferredo bo wyczytałem na tym forum, że są najlepsze.

Marcin, u nas (olsztyn) nie ma takich dróg, co żeby lecieć 200km\h lub więcej przez minutę nie wykonując ruchów kierownicą. A co ciekawego rzeźbisz przy hamulcach??

Pozdro ALL.
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

owca

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Lutego 2009, 18:23:10 »

Marcin, u nas (olsztyn) nie ma takich dróg, co żeby lecieć 200km\h lub więcej przez minutę nie wykonując ruchów kierownicą. A co ciekawego rzeźbisz przy hamulcach??

W solarze 2.2 żeby poprawić hamowanie najprosciej jest założyć zaciski na przód z camry 3.0 - sporaa różnica :) 
A co do nurkowania, wystarczy zmienić zawieszenie i już trochę się poprawia !  Jedyny problem jaki spotkałem to że na innych sprężynach i kołach ''17 dolnym mocowaniem tylnich sprężyn tarłem opone na każdym wyboju :( Więc wróciłem do serii.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Lutego 2009, 18:34:12 »
Ja dzisiaj nagrałem filmik 80-140 ma 4 biegu, ale było pod górkę i wybitnie nie ten bieg :-P

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Lutego 2009, 00:02:55 »
Witam

Moje wyniki 0 – 100 km/godz., prosta droga bez górek, wiatr prawie zerowy. Wyniki nie powalają ale jest pewne odniesienie dla przyszłych 2.2. LPG delikatnie skręcone po ostatnich regulacjach.
Pierwsze to LPG a drugie PB 95 (Shell)

http://www.youtube.com/watch?v=243wIJfIzNc

http://www.youtube.com/watch?v=o0nHLSjR7mc

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Lutego 2009, 02:18:05 »
Ładnie. Czemu tak wcześnie biegi zmienia ?

Jaki masz rozmiar opon ?

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Lutego 2009, 15:12:58 »

może kolega bez kickdowna wciśnietego jechał??? Wnioskuje, że automat po twoim pytaniu marcinm.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2009, 15:15:02 wysłana przez tabak »

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Lutego 2009, 15:13:15 »

Jaki masz rozmiar opon ?

pzdr

Może dlatego tak szybko bo nie jechałem z gazem w podłodze tylko wciskałem go w trakcie przyspieszania. Pokombinuję jeszcze jak będzie chwila i odpowiednie warunki. Zapomniałem sprawdzić jaki będzie wynik na PB przy włączonym PWR, też to sprawdzę ale myślę że będzie nie najlepiej przez zwężenie dolotu przez mikser.

Oponki to zimówki tył Kormoran 195/65 R15, a przód (po ostatniej ucieczce na chodnik) zimówki Michasie też 195/65 R15

Pozdrawiam

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Lutego 2009, 15:20:28 »

Może dlatego tak szybko bo nie jechałem z gazem w podłodze tylko wciskałem go w trakcie przyspieszania.........

proponuję wciskac gaz płynnie, jednostajnie, od 0 do MAX w czasie 1 - 1,5 sekundy, wtedy powinieneś nie stracić trakcji. Masz kickdown??

P.S. dziadek_tadeusz masz w tym momęcie piękną ilość wiadomości ( 666 ) <diabel> <diabel> <diabel>. Już więcej taka nie będzie no chyba, że się do nas nie odezwiesz ( w co wątpię ).

PozDRo.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2009, 15:29:05 wysłana przez tabak »

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Lutego 2009, 15:31:27 »

proponuję wciskac gaz płynnie, jednostajnie, od 0 do MAX w czasie 1 - 1,5 sekundy, wtedy powinieneś nie stracić trakcji. Masz kickdown??

PozDRo.

Oczywiście że jest i działa tylko wytłumacz mi jak ma się kickdown do przyspieszania od 0-100 km/godz. ??.
Gaz wciskałem właśnie płynnie i tak właśnie napisałem a trakcję przy tym silniku to raczej trudno stracić  <diabel> , no chyba że trafi się trochę piasku.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Lutego 2009, 15:34:33 »
Dokładnie ! Utrata trakcji w 2.2 czy nawet 3.0 z ASB na suchym jest po prostu niemożliwa. A przyspieszanie ? Ja ruszając nie walę nogą aby dobić do podłogi w czasie 0.001s tylko szybko kładę żeliwny bucik na pedale gazu i idzie do przodu do osiągnięcia 100 czy 200kmph :-)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Lutego 2009, 15:35:07 »

...... wytłumacz mi jak ma się kickdown do przyspieszania od 0-100 km/godz. ??.

Otóż, u mnie, jeżeli wciskam gaz do "końca",bez kickdown, to bieg zmienia sie przy 5500 RPM, jeżeli z kickdown, to przy 6300 RPM. To chyba ma wpływ na uzyskiwane przyśpieszenie, przynajmniej w przypadku mojego silnika. U Ciebie jeszcze wcześniej zmienia zauważyłem.

PozDRo

edit:

Dokładnie ! Utrata trakcji w 2.2 czy nawet 3.0 z ASB na suchym jest po prostu niemożliwa.

nie żebym się chwalił czy coś podobnego, a może u mnie jest coś nie tak, coś nie działa tak jak powinno, ale ja na ogumieniu 205/65/15(seria)(lato) na suchym, jak położe żeliwny bucik (piekne stwierdzenie) za szybko (troche więcej niż 0,001s) to mignie mi kontrolka kontroli trakcji, co wydaje mi się może mieć jakiegoś wpływa na wynik od 0-100.

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2009, 15:48:30 wysłana przez tabak »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Lutego 2009, 15:44:12 »
Ładnie jak na 2.2 automat i kombi...jakbyś wcisnął do końca było by jeszcze lepiej(chyba)

P.S. dziadek_tadeusz masz w tym momęcie piękną ilość wiadomości ( 666 ) <diabel> <diabel> <diabel>. Już więcej taka nie będzie no chyba, że się do nas nie odezwiesz ( w co wątpię )..

Chcielibyście :-P

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Lutego 2009, 15:48:59 »

Otóż, u mnie, jeżeli wciskam gaz do "końca",bez kickdown, to bieg zmienia sie przy 5500 RPM, jeżeli z kickdown, to przy 6300 RPM. To chyba ma wpływ na uzyskiwane przyśpieszenie, przynajmniej w przypadku mojego silnika. U Ciebie jeszcze wcześniej zmienia zauważyłem.

PozDRo

PozDRo

Hmmmm… masz auto z 2000 r. i masz mechanicznie sterowaną ASB ?? Wiem że były takie przyciski ale w starszych autach z automatem ale w przypadku Twojego to zastanawiające. Zrób jakąś fotkę tego włącznika jak możesz i wrzuć ją gdzieś tu. U mnie do „przeciągania” biegów służy właśnie przycisk PWR a kickdown to w tłumaczeniu zredukowanie biegu na niższy po przez wciśnięcie pedału gazu. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl