Autor Wątek: 0-100 km/h  (Przeczytany 77243 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: 0-100 km/h
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Kwietnia 2009, 09:36:38 »
Ładnie przyśpieszają te Twoje 170 KM :grin:
A co to za turbulencje na chyba 3 filmiku?

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 13 Kwietnia 2009, 10:51:05 »
ładnie ładnie, naprawde pięknie. A co to za lampki zapaliły sie na czwartym filmiku?? Ruszanie z wyższych obrotów pomaga w osiągnięciu ładnych wyników. Automaty tak nie potrafią.

PozDRo

P.s. Zamontowałeś sobie jakiś podstawek pod aparat??
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #92 dnia: 13 Kwietnia 2009, 11:25:40 »
A co to za turbulencje na chyba 3 filmiku?

Napisałem ;) W skrócie bierze się to ze zbyt przyczepnych opon. Jakbym miał jakieś chińskie badziewie, to moment łapania przyczepności byłby płynny :D

ładnie ładnie, naprawde pięknie. A co to za lampki zapaliły sie na czwartym filmiku?? Ruszanie z wyższych obrotów pomaga w osiągnięciu ładnych wyników. Automaty tak nie potrafią.

PozDRo

P.s. Zamontowałeś sobie jakiś podstawek pod aparat??

Mam coś z wiązką, i od pół roku szukam co. 4 kontrolki w zegarach ( tylnych świateł, ładowanie, poziom płynu hamulcowego i poziom oleju ) mają wspólne zasilanie, a są sterowane masami. Widocznie gdzieś coś masuje, i robi takie halo.  Jak się auto rozgrzeje, to czasem pomrugują sobie wesoło. Jak zacznę coś grzebać w wiązce - przestają na jakiś czas. Podejrzewam okolice tylnej głowicy - kolektor wydechowy ( nad którym biegnie wiązka ) przez długi czas nie miał osłony termicznej u miłej pani, która użytkowała mój 3VZ.

Ruszanie z wyższych obrotów tylko w granicach normy, bo z za wysokich robi się efekt z 3 filmiku - auto stoi i mieli przez pewien czas.

Ad. P.s: Tak, przymocowałem do osłony kolumny kierowniczej - wolę mieć wolne ręce przy takich akcjach ;)

pzdr

3VZ.pl

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 13 Kwietnia 2009, 11:50:49 »
fajnie jedzie :) bardzo fajnie :)

btw. moze dalo by rade uporzadkowac wszystkie filmy i wstawic np. w pierwszy post w temacie :) bo tak sa porozrzucane na 14 stronach :)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #94 dnia: 13 Kwietnia 2009, 12:05:31 »
Marcin - ładnie idzie i jeszcze ładniej gra te V6 :-) Czy moment nie jest największy w okolicach 4500RPM i czy wtedy nie powinna nastąpić zmiana biegu ? Co do filmów - może założyć nową podkategorię 'nasze filmy' i umówić się, że tylko pierwszy post może zawierać film pozostałe posty w wątku to komentrze ? Będzie porządek...
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 13 Kwietnia 2009, 12:18:05 »
wtedy nastepny bieg bedzie mial za mały moment ;) a tak jak sie dokreci pod odcinke to na nastepnym biegu juz sie ma częsc max. momentu :)

z podsumowania wyszło mi cos takiego (mam nadzieje ze nikt nie bedzie mial nic przeciwko :roll: ):

maniek_ls400:
- Moja camry V6 na LPG - filmik nędzny, ale 5 lat temu komórki nie kręciły dobrego wideo: http://www.youtube.com/watch?v=J1B2bCv-oWM (dzięki dla Marcina!)
- Sprowokowaliście mnie do nakręcenia nowego 'wideło' : http://pl.youtube.com/watch?v=u8w3ATb-gaI
- V8 prawie jak V6 -przy czym prawie... Na youtube wrzuciłem 0-230  :-) http://www.youtube.com/watch?v=AZsgagEFQrE

tabak:
- sprowokowany Waszymi postami nakreciłem dziś filmik. http://www.youtube.com/watch?v=qbdxsjoKJbQ. Oglądajcie i oceniajcie.

marcinm:
- Co do mojego wozidła : 0-100 na LPG : http://www.youtube.com/watch?v=dCZNwScXw7U
Konfiguracja następująca : 1700 samochód, 120kg pasażerowie ( 2szt ), ok 100kg bagażu, co daje trochę ponad 1900kg ;)
- Filmik przydługi, ale polecam końcówkę, gdzie właśnie ( testowo, a nie z przymusu ) zmniejszałem prędkość o 50%. http://www.youtube.com/watch?v=UtacsAeSfs4

Samochód obciążony jedną osobą, nieznaczną ilością śmieci, połową zbiornika Pb, i pełnym zbiornikiem LPG ( 55l ). Sucho, 7 stopni, opony ( jeszcze ) zimowe, w wersji łysawej.
- Pierwszy, bez zbędnego smażenia : http://www.youtube.com/watch?v=WqaXAGuw0DE
- Drugi, nieznaczna strata przy każdej odcince: http://www.youtube.com/watch?v=v4IldeNnb0Q
- Trzeci, trzęsienie ziemi, to moment odzyskania przyczepności przez koła http://www.youtube.com/watch?v=KTG5e3BsPKs
- Czwarty, ukazuje, że już przy takiej mocy należałoby mieć obie osie napędzane: http://www.youtube.com/watch?v=CI0uDNTS7-k

AGILESS:
Moje wyniki 0 – 100 km/godz., prosta droga bez górek, wiatr prawie zerowy. Pierwsze to LPG a drugie PB 95 (Shell)
- http://www.youtube.com/watch?v=243wIJfIzNc
- http://www.youtube.com/watch?v=o0nHLSjR7mc

sienio:
- 1 kwietnia 2006, 2.2 na LPG, chyba jeszcze na kołach 205/65/15, jechaliśmy z żoną rozpocząć sezon grillowy:
http://www.sienio77.webpark.pl/video-0002.3gp

coupe:
- A tu moja dziadownia :D http://www.youtube.com/watch?v=QqdyYUJWHPM jeszcze A/T.

dziadek_tadeusz:
- http://www.youtube.com/watch?v=PDcCny9NdEM nic rewelacyjnego... dwie osoby na pokładzie(150 kg) i lekko pod górę... :-P
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #96 dnia: 13 Kwietnia 2009, 12:33:40 »
Marcin - ładnie idzie i jeszcze ładniej gra te V6 :-) Czy moment nie jest największy w okolicach 4500RPM i czy wtedy nie powinna nastąpić zmiana biegu ? Co do filmów - może założyć nową podkategorię 'nasze filmy' i umówić się, że tylko pierwszy post może zawierać film pozostałe posty w wątku to komentrze ? Będzie porządek...

Dokładnie tak, jak pisze Carinka 1.6, u mnie ma się to tak : moment max między 4 a 4,5, więc żeby następny bieg ciągnął "z maksymalnego momentu", to muszę poprzedni trochę powyżej mocy  ( która występuje przy 5100-5200 ) dokręcić.

W skrócie ( uwzględniając rozmiar opon i przełożenia E53 ) wygląda to tak :

1 - do 7000, żeby 2 szła z 4000,
2 - do 6000, żeby 3 szła z 4000
3 - do 5200, żeby 4 szła z 4000
4 - do 5000, żeby 5 szła z 4000

w praktyce 1 nie da się dokręcić wyżej, niż 6800, 2 dobrze przekręcić ponad 6, żeby nie wytracić prędkości, i 3 szła rzeczywiście z 4000, 3 do 5500, żeby j.w, i 4 do 5200, żeby j.w.

pzdr
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2011, 18:10:43 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 13 Kwietnia 2009, 18:39:05 »
Z manualną skrzynią da radę pociągnąć do 6800 RPM 3VZ. Hoho.

U mnie max 6300 RPM, na luzie też na 6300 RPM mam odcinkę. Jeżeli obrotomierz dochodzi do czerwonego pola to skrzynia przełącza bieg i on zawsze się wbija na 4300 RPM czyli na każdym biegu jest spadek o 2000 RPM, oczywiście jeżeli rozważamy sytuację kiedy pedał gazu wciśnięty jest w podłogę.

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2009, 18:44:45 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 13 Kwietnia 2009, 19:15:22 »
U mnie max 6300 RPM, na luzie też na 6300 RPM mam odcinkę. Jeżeli obrotomierz dochodzi do czerwonego pola to skrzynia przełącza bieg i on zawsze się wbija na 4300 RPM czyli na każdym biegu jest spadek o 2000 RPM, oczywiście jeżeli rozważamy sytuację kiedy pedał gazu wciśnięty jest w podłogę.

Nie ma to jak manual  :grin: sam zmieniasz biegi a nie "...skrzynia przełącza bieg..."
W 2.2 odcinka też jest na 6300 RPM, ale od 5500RPM do odcinki trwa tyle czasu, że można wysiąść i wsiąść :-P wiec nie widzę sensu ciągnięcia do końca...

pzdr

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #99 dnia: 13 Kwietnia 2009, 21:12:55 »
Z manualną skrzynią da radę pociągnąć do 6800 RPM 3VZ. Hoho.

PozDRo

Nie wiem, od czego to zależy, bo zaraz po złożeniu szła ochoczo do 7200, jak książka pisze... sprawdzę, i się zobaczy, przecież nie podejrzewam, żebym ją zamulił  <diabel>

Piotrek, 2.2 ma spory spadek momentu po 5500, i rzeczywiście nieskończoność trwa, zanim dojdzie do 6000, więc lepiej zapodać wyższy bieg :)

Możesz nawet sprawdzić, czy nie szybciej dojdzie do 100 na 3 biegu, niż na 2 ciągniętym do końca.

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 14 Kwietnia 2009, 08:19:37 »
To teraz rozumiem dlaczego wystepuje tyle problemow.Przeciez natura mowi ze nie przekreca sie silnikow powyzej max momentu jaki ten silnik osiaga gdyz tylko  opozniejwystepuje spadek mocy i osiagow i tylko wzrasta zuzycie paliwa i silnika..
Moja Camcia posiada max moment od 1700obr do4000obr/min.A ze jest chipowana fabrycznie i daje to 147KM to startuje przy pomiarach z dwojki i krece max do 4000obr/min potem trojka potem czworka i piatka co daje jej 160km/h. Te szybkosc osiagamn w takim samym czasie jak szesciocylindrowa pozniej wystepuje juz tylko odjazd szesciocylindrowej a ja spokojnie moge tylko powoli za nia jechac.Samochod osiagnie 205km/h ale to jest max na prostej.
Natomiast czas  od zera do setki oczywiscie startujac z dwojki i cisnac ostro gaz na trojce buksuja kola pedne przy kazdej zmianie biegow (trzeba dozowac umiarkowanie pedal gazu) do setki dochodze trojka blyskawicznie w okolo 9.3sek.
Chocbym chcial to nic wiecej sie nie da wycisnac nie rujnujac silnika. 5S-FE 2.2 AD.1992. olej M-1   5W-50
Pzdr.Camry 2.2

owca

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 14 Kwietnia 2009, 11:16:21 »
To teraz rozumiem dlaczego wystepuje tyle problemow.Przeciez natura mowi ze nie przekreca sie silnikow powyzej max momentu jaki ten silnik osiaga gdyz tylko  opozniejwystepuje spadek mocy i osiagow i tylko wzrasta zuzycie paliwa i silnika..
Moja Camcia posiada max moment od 1700obr do4000obr/min.A ze jest chipowana fabrycznie i daje to 147KM to startuje przy pomiarach z dwojki i krece max do 4000obr/min potem trojka potem czworka i piatka co daje jej 160km/h. Te szybkosc osiagamn w takim samym czasie jak szesciocylindrowa pozniej wystepuje juz tylko odjazd szesciocylindrowej a ja spokojnie moge tylko powoli za nia jechac.Samochod osiagnie 205km/h ale to jest max na prostej.
Natomiast czas  od zera do setki oczywiscie startujac z dwojki i cisnac ostro gaz na trojce buksuja kola pedne przy kazdej zmianie biegow (trzeba dozowac umiarkowanie pedal gazu) do setki dochodze trojka blyskawicznie w okolo 9.3sek.
Chocbym chcial to nic wiecej sie nie da wycisnac nie rujnujac silnika. 5S-FE 2.2 AD.1992. olej M-1   5W-50
Pzdr.Camry 2.2

A czy możesz zrobić test na hamowni i pokazać wykres ??

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #102 dnia: 14 Kwietnia 2009, 12:28:48 »
A czy możesz zrobić test na hamowni i pokazać wykres ??

Właśnie już kilka razy miałem o to pytać, ale wrodzona wiara w to, co mówią inni powstrzymała mnie od tego.

Wybacz, Camry 2.2, ale żeby mielić z 2 biegu 5S-FE, to trzeba mieć albo skrzynię S54 w połączeniu z oponami 165, albo turbinę.

Skoro V6 nie jest w stanie zmielić z 2 biegu na suchym, to raczej ( nawet chipowane ) 2.2 tego nie zrobi.

Poza tym, o ile w ogóle miałeś te 147KM przy wyjeździe z fabryki, to teraz na pewno ich nie masz. Nic nie jest wieczne, nawet Twój silnik z nową pompą oleju i na syntetyku.

Druga sprawa : górną granicą dla silników wolnossących jest 100Nm z litra. Więc w najlepszym wypadku masz 215Nm ( 2.2 ma 2164ccm ). A to stanowczo za mało, żeby zrobić taki sam czas do 150km/h, co V6, nawet, jeśli V6 jest o ponad 100kg cięższa.

Jeśli jednak wybierzesz się na hamownię ( obciążeniową, nie inercyjną ) i przedstawisz nam wykres swojego 2.2 "z czipem", dającego 147KM, to wejdę pod stół, odszczekam, i zamieszczę filmik z tego wydarzenia na youtube.com.

Jeśli natura Ci mówi, że "nie przekręca się silników powyżej max. momentu, [...] gdyż tylko później występuje spadek mocy", to proszę, wytłumacz mi, ciemnemu, dlaczego mój silnik max. moment osiąga przy 4300 RPM, mając w tym momencie 135 KM, a moc maksymalną osiąga dopiero przy 5200, i wynosi ona 170KM ? Gdzie ten spadek "powyżej momentu maksymalnego" ?

Nie wiem, czy czytałeś jakąkolwiek książkę o prowadzeniu pojazdów szybciej, niż robią to panowie w kapeluszach, jednak mi przydarzyło się to kilka razy, i w różnych publikacjach było wyraźnie napisane : do jazdy sportowej należy poruszać się w zakresie między obrotami momentu, a obrotami mocy, a do jazdy turystycznej ( czyli normalnej ) wartości te należy zaniżyć o ok. 30%.

A doświadczenie i tak mówi swoje, bo każdy silnik ma inną charakterystykę, i 3VZ można spokojnie bujać się lekko poniżej 2000, nie przeciążając silnika.

pzdr

3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Kwietnia 2009, 20:39:49 »
Camra nie jest sportowym autem tylko ,limuzyna i tak ja trzeba eksploatowac.
Kiedys pisalem ,ze ujemna strona tego chipowania jest,jezeli sie ostrzej jezdzi utrata bardzo szybko opon .Przy normalnym ruszeniu z dwojki,nie odczuwa sie sie obciazenia silnika nie trzeba krecic, odrazu trojka i swobodnie czworka i piatkje juz mozna wsadzic przy 60km/h i spokojnie  ciagnie do 205km/h.
Jezeli wciskam gaz mocno to na dwojce i ´trojce po zmnianie biegow pisk i buksowanie kol.Nie robie tego gdzy sprzeglo dostaje po uszach.Czesto nie wierzono mnie i pokazywalem kolegom ze jadac spokojnie trojka wciskam gaz i kola buskuja jak szalone i opony napedowe ulegaja paleniu.
Ale kiedy jezdze spokojnie to na autobahn i malym gazem to zuzywam na 100kmprzejechane przy predkosci do 130km/h 6.9l benzyny 95.
Jezeli gonie 160km/h przy tych 4000obr/min V biegiem na tempomacie to mieszcze sie w granicach 7.5 do 7.8 l na 100km.Ciekawostka przy ciaglych 200km/h nie przekracza 10l na 100km. Tak ma wiele marek ale tylko chipowanych fabrycznie. Camra byla zamowiona w Japoni przez znanego aktora z Santa Monica ( LA),gosciu jezdzil  pol roku i sprzedal i przyjechala do Europy.Dosc ostro przejechala pierwsze 250 tyskm.Pozniej dostala sie w rece biedaka
tzn mnie ktory nieprzechodzil na gorsze oleje tylko kontynuowal to co bylo robione wczesniej.te pomiary o ktorych mowilem byly robione po 350tyskm.
Dzisiaj sie wogole niezmienila tak samo malo pali jak sie nie piluje i niecisnie gazu ,wyciaga lekko 200km/h to po jaka cholere mam ja ciagnac na hamownie za iles tysiecy koron dowiedziec sie ze to co jej dali ma w dalszym ciagu. Pamietajcie obroty bardzo wysokie zabijaja silnik.moja nigdy nie przekraczam 5 tys obrotow/min.
 Takie chipowanie nie jest dopuszcone w Europie ta opcja byla tylko na USA na poczatku produkcji tego modelu.
Sa dodatnie strony wzmocnionego silnika jazda z boxem na dachu nie odczuwalna dla silnika i zuzycia paliwa moze wiecej 300grna 100km.Ciagniecie przyczepy zaden problem gora dol zuzycie paliwa nie wiele wieksze.No i jazda z duzymi predkosciami rzedu 190km/h -200km/h jest frajda ale tylko w Niemczech na pustych autohban.Jazda ciagla niema znaczenia dla silnika nie ulega przegrzaniu.
Kapelusznikiem nie jestem ale obecnie jezdze spokojniej,nie sprawia ,mnie to takiej przyjemnosci jak dawniej.
Jak bede ja zlomowal to moge odstapic caly wtrysk z oprzyzadowaniem elektronicznym jest inne niz seryjne. Walki rozrzadu maja inne czasy niz seryjniaki.
Jezeli zaczynam cisnac gas do dechy to zuzycie idzie jak diabel do gory trudno sie wyrobic w 9l/100km.Ciekawostka w zimie na wiekszych odcinkach pali tyle samo co wlecie.
Pzdr.Camry 2.2 nie kapelusznik ale fajne powiedzonko.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 15 Kwietnia 2009, 19:01:17 »
Camry 2.2 to napisz coś więcej o swojej camry bo z tego co piszesz to bardziej podchodzi mi pod V a nie 2.2 :-)
Ale szacunek dla ciebie za wypowiedz :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl