Autor Wątek: Opony i felgi Camry  (Przeczytany 255984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
Odp: Opony i felgi Camry
« Odpowiedź #330 dnia: 11 Grudnia 2015, 23:10:17 »
nic nie obcierało, ja go poprostu nie zjąłem  po letnim montażu dla felg 17/7/ET45, miałem obawy, czy przy ET 35 i dystansie opona nie będzie wystawać, ale sie zmieściła (foto w galerii w moim wątku)
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #331 dnia: 23 Grudnia 2015, 00:42:14 »
w kontekście naszej zimy-niezimy mam pytanie o opony wielosezonowe nowej generacji:
Mich. crossclimate ( A/C/69db)
Nokian Weatherproof (A/C/69db)

czy ktoś z koleżeństwa ma jakieś doświadczenie z takimi oponami

Offline gopiotrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #332 dnia: 31 Grudnia 2015, 17:47:18 »
Witam,

Ogólnie jestem wielkim zwolennikiem opon całorocznych, nie lubię marnować czasu na umawianie się na wymiany i na same wymiany. Rocznie nie przejeżdżam ok 15.000 km i jeżdżę raczej spokojnie.

Wcześniej jeździłem na całorocznych i tak na:
1) Hankook Optimo 4S H730, Made in China w Fordzie S-max 2.0 diesel - super opony, jedyna wada dosyć głośne
2) Good Year Eagle Vector EV-2 w Toyocie Avensis 2.0 d4d - oponki były raptem średnie, po ok 3 sezonach guma sparciała o było już tylko dostatecznie
3) Good Year Vector 4 Seasons - w Toyocie Avensis 2.0 d4d - opony rewelacyjne, auto sprzedałem po 2 sezonach na tych oponach; jak do tej pory najlepsze całoroczne jakie miałem

A że lubię eksperymenty to ostatnio zakupiłem te Nokiany Weatherproof 215/60 R16, Made in Russia.

Po dzisiejszej jeździe próbnej wszystko ok - wszak to nowe opony :)
To co od razu było wyczuwalne to wyraźnie niskie opory toczenia.
Ciekawy jestem jak będzie na śniegu; w lutym wybieram się do krajów alpejskich także zobaczymy.

Pozdraiwiam,
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2015, 18:04:50 wysłana przez gopiotrek »

Offline gopiotrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #333 dnia: 09 Stycznia 2016, 12:54:35 »
uzupełniając poprzedni wpis:

Wczoraj spadło spadło jakieś 2-3 cm śniegu; pojechałem zrobić mały test nowo założonym oponom Nokian Weatherproof 215/60R16 w '08 camry 2.4 - jeździłem po pagórkowatych drogach osiedlowych, po ubitym i po nieubitym śniegu.

Opony świetnie trzymały się nawierzchni, uślizgi przy przyspieszaniu były niewielkie, przy hamowaniu ABS załączał się również subiektywnie późno. 

W tych warunkach opony sprawiły się rewelacyjnie - co najmniej tak dobrze jak zimowe Good Year w moim drugim samochodzie.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2016, 12:59:08 wysłana przez gopiotrek »

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #334 dnia: 31 Stycznia 2016, 23:41:16 »
odpowiadam do  gopiotrek
jak sie sprawuja na drodze gdy sytuacja staje sie nie pomysli?
np dojezdzasz do skrzyzowania i brakuje ci miejsca?
wydales kase i cieszysz sie ze do wiosny bedzie git.
to moja teoria.
nic mnie nie przekona ze opony caloroczne sa lepsze niz zimowe.
stac cie na auto lepsze ,nie dziaduj.

Pozdrawiam.
przepraszam ze tak pisze ,ale tu chodzi o nasze bezpieczenstwo i naszych najblizszych ktorzy jezdza naszymi autami oraz innych uzytkownikow drog.
juz dawno powinno zostac wprowadzone w o kresie zimowym jazda autem na oponach zimowych ,a przy kolizji- badana wysokosc bieznika .ponizej 5mm i rocznika powyzej 10lat-kara z grubej rury.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2016, 00:00:02 wysłana przez toyotcam »

Offline gopiotrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #335 dnia: 01 Lutego 2016, 08:21:10 »
Hmmm

No widzę że kolega jest mocno uprzedzony.

Jeżeli chodzi o fakty i odczucia to zacznijmy od tego żeby najpierw spróbować jazdy na oponach całorocznych. Nie twierdzę że jest to ideał ale w porównaniu do opon zimowych w moim drugim aucie różnica - przynajmniej w moim odczuciu jest bardzo mała - wręcz niezauważalna.

Ktoś się pytał w tym wątku jak sprawują się opony całoroczne więc odpowiedziałem i powtórzę to jeszcze raz że nowoczesne opony całoroczne (ja mam akurat Nokiany) przy przebiegach ok 15.000 km rocznie i przy rozsądnej jeździe spisują się znakomicie.

Ot i wszystko. pozdrawiam!

odpowiadam do  gopiotrekjak sie sprawuja na drodze gdy sytuacja staje sie nie pomysli?np dojezdzasz do skrzyzowania i brakuje ci miejsca?wydales kase i cieszysz sie ze do wiosny bedzie git.to moja teoria.nic mnie nie przekona ze opony caloroczne sa lepsze niz zimowe.stac cie na auto lepsze ,nie dziaduj.Pozdrawiam.przepraszam ze tak pisze ,ale tu chodzi o nasze bezpieczenstwo i naszych najblizszych ktorzy jezdza naszymi autami oraz innych uzytkownikow drog.juz dawno powinno zostac wprowadzone w o kresie zimowym jazda autem na oponach zimowych ,a przy kolizji- badana wysokosc bieznika .ponizej 5mm i rocznika powyzej 10lat-kara z grubej rury.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2016, 08:23:17 wysłana przez gopiotrek »

Offline ozim87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #336 dnia: 05 Marca 2016, 13:30:33 »
Ja mam w swojej Camry ( 2002r 2,4 z gaz STAG) założone opony 215/60R16 opony Michalin Lato i jeżdżę na nich przez cały rok po wawie i nie odczułem żeby zmieniać na zimówki przy takiej pogodzie :) 

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #337 dnia: 05 Marca 2016, 23:15:39 »
Wystarczy, że odczujesz raz a porządnie. Oleju też nie zmieniaj bo pewnie nawet po pięciu latach nie odczujesz potrzeby zmiany. Sorry, musiałem. Poza tym to nie jest kwestia tylko Twojego bezpieczeństwa.

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #338 dnia: 06 Marca 2016, 22:05:13 »
Ja też jeżdżę na całorocznych. To już mój drugi komplet. Kupiłem z goodyerami (nie pamiętam którymi) teraz mam vredestein quadrac (nie pamiętam który numer modelu). Dobra opona całoroczna jest o niebo lepsza od bylejakiej zimówki (nawet nowej) i nie odbiega właściwościami od zimowych opon średniej klasy. Nie wiem skąd opinie, że całoroczne są złe skoro oficjalnie około10-15% jeździ zimą na letnich wg ostatnich badań. Mając takie zimy jak w ostatnich latach opona zimowa jest naprawde mniej skuteczna od całorocznej.
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

Offline Bonio86

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #339 dnia: 07 Marca 2016, 22:00:40 »
Ja kupiłem avalonka równiez na całorocznych na Yokohama Avid Touring S z przebiegiem ok 15tys km i jakoś na nie nie narzekam, co prawda po śniegu za bardzo na nich nie latałem bo nie było za bardzo okazji ale na drodze z gołoledzią nie narzekałem

Offline szaramewa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #340 dnia: 12 Kwietnia 2016, 01:11:30 »
Witam,
Czy ktoś z użytkowników Camry V  generacji jeździ może na oponach 225/55/16 ? Jak jest różnica w porównaniu do fabrycznego 215/60/16, czy warto zmieniać na troszkę szersze opony ?

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #341 dnia: 15 Kwietnia 2016, 22:02:32 »
ponieważ też lubie eksperymentować, to założyłem do zielonej Weatheproof'y (215/60/16 99H XL) w miejsce GY UG9. Wg producenta to zimówki ( po wyglądzie też) przystosowane do jazdy w lecie (odwrotnie jak Michy , czyli letnie z dopuszczeniem do jazdy w zimie), nie wiem, czy to bedzie docelowy zestaw, czy przejciowy , bo letnie Dunlopy Blueresponsy sa dla mnie bardzo dobre, szczególnie do szybkiej jazdy. Zmieniają się nieco założenia co do Zielonej, więc i inne buty dostała. Pierwsze obserwacje: lepsza na mokrym, lepsza w wyższych temperaturach niż zimowa ( tak samo jak w wachnieciach noc 0, dzień +15), lepiej gryzie trawę, asfalt , krawężnik wszystko na podjeżdzie, dała ok 1 cm prześwitu, ma podwyższoną ładowność  i chroni felgę (przed żoną;)
na pewno jest gorsza w hamowaniu w ciepłe dni niz dotychczasowa letnia (D BR)ale lepsza niż zimowa (alpin A4, UG9), reasumując daje radę, ale trzeba o tym pamiętać. Na pewno ABS na końcu ja blokuje ( może kwestia rozmiaru). Na miejsko-podmiejscie jazdy (torowiska pobocza, las, dziury krawęzniki) fajna w trasę nie jechałem ( no dobra 500 km na podkarpacie, ale to krajówkami, to j.w.), ale pewnie da radę. Jeszcze nie wiem, czy zostanie przez lato, czy nie , ale mam kolejny zestaw kół , to sie zastanowię

zgodzę się, że warto próbować nowych rzeczy "bo seria jest nudna", znając ograniczenia oczywiście. moje opony sezonowe średnio są zmieniane co 2 (w moim aucie)-4 (w żony aucie) lat z racji wieku i zużycia, a bieżnik zazwyczaj nie schodzi poniżęj 4 mm dla letnich i 5-6 mm dla zimowych. Oszczędzam na paliwe (1,6 zł  :cheesy:) i to wystarczy, cała reszta ma być bezpieczna
cieszę się , że troszkę ożył dział Cmry :good:

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #342 dnia: 15 Kwietnia 2016, 22:19:47 »
no dobra 500 km na podkarpacie, ale to krajówkami, to j.w

A na krajówkach nie da się szybko jechać?  :grin:

bo letnie Dunlopy Blueresponsy sa dla mnie bardzo dobre, szczególnie do szybkiej jazdy

Jak ze ścieralnością?

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #343 dnia: 16 Kwietnia 2016, 00:40:30 »
po pierwszym sezonie  (ca 20 kkm) 1,5 - 2 mm się starło

mozna jeździć, dlatego nie wiem, czy je zmieniac  :grin:

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #344 dnia: 17 Maja 2016, 21:06:12 »
Witam,

Czy ktoś z Was posiada czujniki ciśnienia w swoich felgach? Pytam, gdyż jestem ich nieszczęśliwym posiadaczem.
Posiadam tylko jeden komplet oryginalnych felg do mojej Camry 2007r 3.5. Powoli nadchodzi czas ich regeneracji więc rozglądam się za kompletem stalusów na zimę.
Sęk w tym, że na Allegro jest tylko jeden komplet który posiada takowe czujniki w komplecie. Reszta wymaga dokupienia.

Moje pytania:
Czy można założyć komplet felg bez czujników? Co to spowoduje (pikanie, miganie?)
Jaki dokładnie rozmiar powinny mieć te felgi? Aluminiowe mają 16', 5 x 1.43,  szerokość 6.5' i ET 45.

Z góry dzięki za pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl