Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578473 razy)

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1365 dnia: 08 Listopada 2019, 12:15:23 »
Ja czytam teraz o Penrite, bo może na niego zmienię obecnie stosowany fuchs

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1366 dnia: 08 Listopada 2019, 12:47:25 »
Lejcie co chcecie ;) ale skoro można kupić prawdziwy olej syntetyczny zamiast podrabianego to chyba wybór prosty. A Amsoil ma w sobie max do 5% domieszek w tym mogą być mineralne. DO 5% !!! Gdzie inne mają 20/25%.
Więcej się nie wypowiadam bo co poniektórzy to na siłę będą innym wmawiać swoje racja.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1367 dnia: 08 Listopada 2019, 13:04:03 »
Lejcie co chcecie ;) ale skoro można kupić prawdziwy olej syntetyczny zamiast podrabianego to chyba wybór prosty. A Amsoil ma w sobie max do 5% domieszek w tym mogą być mineralne. DO 5% !!! Gdzie inne mają 20/25%.
Więcej się nie wypowiadam bo co poniektórzy to na siłę będą innym wmawiać swoje racja.
A szukałeś info o 5w30 penrite enviro? Ja nie wiem gdzie to znaleźć, taką dokładną spec

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1368 dnia: 08 Listopada 2019, 13:18:43 »
Penrite szału nie robi......
Toyota Corolla SD 2018

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1369 dnia: 08 Listopada 2019, 14:25:11 »
. A Amsoil ma w sobie max do 5% domieszek w tym mogą być mineralne. DO 5% !!! Gdzie inne mają 20/25%.

No właśnie te dodatki mają w olejach najważniejsze znaczenie a nie baza olejowa bo ona jest praktycznie ta sama w zależności od rodzaju olejów.
Czytam tak i nie mogę uwierzyć , ale "wiedza" z prosto z internetu  <zalamka>
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1370 dnia: 08 Listopada 2019, 15:40:49 »
Coooo?  :czerwona:

Co Ty gadasz... Te same bazy? Masz bazy klasy I klasy II (mineralne oleje)
Masz bazę III zwana HC czyli baza mineralna pod oleje syntetyczne gdzie baza stanowi przynajmniej 60% lub więcej w zależności od producenta. ROZUMIESZ?
Takie oleje u nas są nazywane syntetycznymi a np. w Niemczech już nie...
I masz masz bazę IV PAO i V obie bazy syntetyczne.

Resztę stanowią dodatki olejowe i zazwyczaj są to dodatki mineralne żeby rozpuścić w nich uszlachetniacze i środki czyszczące... A Amsoil poza bazą PAO ma tylko do 5% tych dodatków.

wiecie co.. pier**le róbcie co chcecie myślcie co chcecie... Każdy mądry..

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1371 dnia: 08 Listopada 2019, 18:35:04 »
Bynajmniej nie neguję  że Amsoil jest być może najlepszy, ale należy zauważyć, że:

- zgodnie Safety Data Sheet wersja na Kanadę dla serii Amsoil Signature: https://www.amsoil.com/msds/xlz_canada.pdf
w składzie znajduje się 65 - 85%  składnika określonego jako: CAS number: 64742-54-7.

-zgodnie z wygooglanymi informacjami, np na stronie: https://chem.nlm.nih.gov/chemidplus/rn/64742-54-7,
substancja o numerze CAS: 64742-54-7 to "Destylaty (ropa naftowa), hydrorafinowane ciężkie parafinowe (...) Złożona mieszanina węglowodorów otrzymywana przez obróbkę frakcji ropy naftowej wodorem w obecności katalizatora. Składa się z węglowodorów o liczbie atomów węgla głównie w zakresie od C20 do C50 i wytwarza gotowy olej o co najmniej 100 SUS w temperaturze 100 ° F (19 cSt w 40 ° C). Zawiera stosunkowo dużą część węglowodorów nasyconych."

- wedle informacji na stronie samego Amsoil nie uzyskują dla swoich produktów potwierdzenia spełnienia norm API, a jedynie zapewniają, iż normy te są spełnione, a tym samym używanie ich produktów w okresie gwarancji, może być formalnie naruszeniem warunków gwarancji producenta samochodu.

Jeżeli zaś chodzi o dywagacje na temat utraty właściwości przez oleje silnikowe, polecam choćby stronę: https://www.oil-club.ru/forum/ , gdzie zamieszczonych jest mnóstwo analiza zarówno VOA, jak i UOA, co pozwala na wyrobienie sobie jakiegoś poglądu o poszczególnych produktach.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1372 dnia: 08 Listopada 2019, 18:46:09 »
Penrite szału nie robi......
Ponieważ?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1374 dnia: 08 Listopada 2019, 19:05:54 »
A Amsoil poza bazą PAO ma tylko do 5% tych dodatków.
Mając ponad 95% PAO był by strasznie niestabilny.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2019, 19:11:55 wysłana przez mechu »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1375 dnia: 08 Listopada 2019, 22:41:14 »
Ech... te oleje ..... ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1376 dnia: 08 Listopada 2019, 23:07:01 »
ja dzisiaj smażyłem frytki na kujawskim rzepakowym i chyba jednak wolę z piekarnika  :cool:

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1377 dnia: 08 Listopada 2019, 23:11:54 »
No widzisz a najzdrowsze i najsmaczniejsze są na smalcu...... :grin:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1378 dnia: 08 Listopada 2019, 23:28:44 »
serio to można na smalcu...? fuj.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1379 dnia: 09 Listopada 2019, 21:20:22 »
Nie uważasz się się trochę zapędziłeś?
Nie rozumiem w czym przesadziłem , wyjaśnij .
Nawet maniakom czasem warto pomyśleć. Czy można zabić muchę z armaty? Można. Czy istnieją łatwiejsze, tańsze sposoby? Istnieją. Czy są maniacy, którzy i tak będą w tych celach używać armaty? Oczywiście. Ba! Są nawet tacy, którzy będą pytali gdzie można kupić bombę atomową...
Spoko maniacy są myślicielami , nie mają czasu na obserwacje much , bo są zbyt zajęci . A ci co nie mają zajęcia to tak jak w powiedzeniu , pluć łapać (muchy też) i po du... się drapać .
Dlaczego uważasz, że Twoje maniactwo jest wystarczająco maniakalne? Zapytałem tu kogoś (być może Ciebie) czy stosuje do zasilania silnika zamiast powietrza czysty tlen? Gdyby istniał taki maniak, który by to robił, pewnie spoglądał by na Ciebie z takim samym politowaniem jak Ty na tych, którzy olej wymieniają regularnie na zbliżony do zalecanego przez producenta ale nie interesują ich właściwości tego oleju, bo w czasokresie życia auta nie ma to większego znaczenia...
Jest wystarczające by tu być , dla mnie to traktor u rolnika musi być tylko sprawny mechanicznie . Tak mnie pytałeś ,ale sprawdź napisałeś odwrotnie o dziwo . Politowania brak , wiem to piszę ,świadomi przyswoją a reszta co nie wiedzą co czynią może iść w zaparte . Ja nie patrzę na koszty oleju jak większość , może i być 2x cena , jeśli po zmianie widzę same dobre zmiany słyszalne i odczuwalne , to tylko mnie utwierdza w przekonaniu , badań laboratoryjnych nie będę robił skoro wystarczy gołe uch i oko . Nie jeden kowalski nieświadomy ,jak bym mu zmienił olej na lepszy na tyle by to było odczuwalne bez badań ,to szybciutko by przyswoił wiedzę . Akurat w przypadku Toyoty norma 15000/1 rok to stara sprawdzona prawda i z nią się zupełnie zgadzam . Ale czasem potrzeba świadomości by np. nie latać na jednym oleju jak w VW longlife te 30000 , bo to jest bajka marketingowa za którą potem płacą kolejni właściciele . Auta obecnie są jakie są , a jak się psują to psioczy się na markę . Tylko nikt wtedy nie mówi o 1 czy 2 właścicielu który lał co popadło lub tanie było . Wychodzi wtedy zaniedbanie i oszczędzanie , a ocena trwałości silnika danej marki powinna uwzględniać błędy i traktowanie poprzednich właścicieli co nie dbali . Z otwartą przyłbicą mogę się spotkać z kolejnym właścicielem mojego byłego auta , nie muszę się chować . Przez tych co nie dbają ,poszukujący są zrażeni ,ale jeśli się zdecydują jechać i zobaczyć to nie żałują .

Mocno naciągana teoria
Porównanie Motul hydrokrak i RP PAO wykonane samodzielnie , przy tej samej lepkości różnica 5sekund . Na filmie mało widać , powinny być mniejsze naczynia i za krótka droga płynięcia .

podaj jakieś konkretne dowody typu badania silnika (gdzie mogą się również zdarzyć wady materiałowe), badania zużytych elementów, bez tego twoja jak to twierdzisz namowa na lepszy wg Ciebie olej nie ma sensu bo to słowo przeciwko słowu.
Jeśli są dowody słyszalne i odczuwalne to po co badania , producenci takich nie robią po , tylko przed raczej .
Jeśli zmieniłem olej na RP i silnik ciszej pracuje , mniej się nagrzewa ,mniej pali ,o 60km więcej na baku się da zrobić , lepiej się zbiera i wchodzi w obroty (co potwierdza kobieta), jego pochodzenie jest lepsze PAO niż hydrokraki , kupiony z pewnego źródła, na pewno oryginalny do tego nie cudowany w EU . To czego tu jeszcze wymagać , może po prostu nie doświadczyłeś takich efektów zmiany samej oliwy i powątpiewasz dlatego .

Najważniejsze to lać świeży olej i zmieniać max co 15tyś, przy cieżejszej nodze 10-12tys i myślę że nie zauważymy różnicy pomiedzy jednym a drugim w zużyciu silnika
Dodał bym jeśli przewaga miasta to olej szybciej się degraduje , w trasach mniej . Jeśli zmieniam olej i widzę ,słyszę same + to co zużycie nie jest mniejsze ,raczej to idzie w parze .
Zawsze olej na bazie w pełni syntetycznej czyli IV (PAO) i V grupa będzie lepszy od oleju na bazie mineralnej HC.
Dokładnie , co innego robić z minerała syntetyka , a co innego dodać trochę minerała do syntetyka od urodzenia . Własności czyszczące i trwałość też są lepsze po stronie PAO.
To teraz nawet nie trzeba robić testów tylko zapoznać się z budową chemiczną oleju PAO i oleju HC żeby zdać sobie sprawę, że oleje PAO zawsze będą trwalsze o czystsze.
Temat uważam za wyczerpany.
Każdy niech leje co chce, nie każdy musi być świadomy, nie każdy się w to zagłębia, też wiadomo że nawet jak zalejemy tani olej to auto przecież się nie zatrzyma.
Po prostu ją lubię mieć to know how i lubię żyć z myślą że zrobiłem coś dobrze, że zadbałem o coś itp. Kwestia podejścia do życia, nie tylko do samochodu.
No kolego ,napisałeś tak jak ja sam bym to napisał . Takie podejście to się z tym trzeba urodzić lub wychować , nie da się wyuczyć takiego podejścia . Trzeba chcieć polepszać sobie życie ,chyba wszyscy do tego brną , tylko z inną intensywnością i pomysłem, skalą . Do tego dodać dbałość o szczegóły i perfekcjonizm .

Konkluzja po 91 stronach jest taka, ze każdy niech sobie zalewa co tam chce, byle by był zadowolony.
Nie ,niech każdy zalewa to ,po czym silnik łapie same plusy (słyszalne i odczuwalne ) w dalszej eksploatacji . Ta maksyma nie obejmuje tych co ,na olej patrzą przez pryzmat ceny .
silnik na przeglądzie spełnia tylko 10 % normy zanieczyszczeń  dla rocznika w kluczowych parametrach
Nie ma co podstawiać starszych aut ,pod nowe normy obowiązujące na stacjach obecnie
Zdecydowałem się jednak na przepłukanie silnika, bo jednak będzie to dopiero druga wymiana oleju a przekroczyłem już 30 tys. i ten syf Toyoty za dużo przepracował, bo jednak jak na taki olej moim zdaniem 2 x 15 tysi to za dużo, a na pewno płukanie nie zaszkodzi.
Doczytałem w papierach i moja toyota już 50000 lata na TGMO , czym prędzej do zmiany . Zrobię tak jak w innym aucie , bez extremum płukankowego , tylko dwa razy RP w bliskim czasie po sobie . Wedle pana łysawego z filów automaniackich tak też można , tylko olej taki musi mieć pewne i dobre własności myjące .
Po raz kolejny prosze sobie sprawdzić skład - jest dostępny w necie  - nie sa to sladowe ilości.
No ale napewno nie takie jak w hydrokrakach ,które tylko u nas uchodzą za syntetyczne . A ja proszę o link do tego składu .
Odnośnie trwałości kiedyś badałem olej mineralny przekraczając interwał wymiany 3 razy (30tyś zamiast 10tyś, badanie co 10tyś) dopiero wtedy olej wyleciał z parametrów ale dalej nadawał się z użytku.
Brak dowodów ,ja też tak mogę napisać . Dowody auto odczuwalne i słyszalne są wystarczające ,badań nie trzeba . Jeśli są takie różnice ze względu tylko na płyn, to to samo mówi za siebie . Ci co idą w zaparte ,chyba nie doświadczyli takich "namacalnych" zmian na +.

W naszym kraju nie ma takiego oleju, który by się nie nadawał do dalszej eksploatacji.
No tak dlatego ci co podrabiają ,skupują z warsztatów odfiltrowują syfy i wlewają w butelki z Chin , bo nadal jest dobry i tłusty .
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2019, 20:34:06 wysłana przez fazibazi »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl