Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578890 razy)

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3285 dnia: 01 Lutego 2023, 22:38:31 »
Jak ktoś szuka alternatywy na teraz dla TGMO 0W-20 to jest jeszcze chyba tutaj nie wspominany TotalEnergies Quartz Ineo Xtra Dynamics 0W-20 https://total-cdn-lmdb.afineo.io/tds/TDS_TotalEnergies_Quartz-Ineo-Xtra-Dynamics-0W-20_TRP_202209_EN.pdf z dość wysokim indeksem lepkości 211. Jeszcze Quartz Ineo Xtra Long Life 0W-20 https://total-cdn-lmdb.afineo.io/tds/TDS_TotalEnergies_Quartz-Ineo-Xtra-Long-Life-0W-20_TRR_202301_EN.pdf z najnowszymi normami SP-RC i GF-6A i też dość wysokim wskaźnikiem lepkości 183. Olej to chyba dobry na tereny Jakucka w zimę - pour point -66 Celsjusza.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2023, 22:43:31 wysłana przez emigrant »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3286 dnia: 02 Lutego 2023, 08:25:15 »
A 0W16 też jest ten Total ? I jakie ma parametry i cenę.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #3287 dnia: 02 Lutego 2023, 10:06:34 »
Jasne, że jest -> Quartz 9000 Xtra Future XT 0W-16 https://total-cdn-lmdb.afineo.io/tds/TDS_TotalEnergies_Quartz-9000-Xtra-Future-XT-0W-16_TUG_202206_PL_POL.pdf To ich najnowszy olej z najnowszymi normami dla hybryd, które potrzebują 0W-16.

https://www.youtube.com/watch?v=jiIcXpG-lQs

Nigdy nie kupowałem olejów Totala. Dobre oleje? Ostatni filmik R2D z olejem Totala po przebiegu 30 tys. km zdeklasował wszystkie inne oleje...
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 10:17:23 wysłana przez emigrant »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3288 dnia: 02 Lutego 2023, 19:21:05 »
zużycie oleju rzędu 3 l/15 tys. km raczej oznacza problem, którego nie da się przypudrować.

To typowy objaw zapieczonych pierścieni. I nie ma co zwlekać z wymiana bo potem zostaje juz wymiana bloku jak podrapie ceramikę.
To co chemia nie da rady tylko wymiana?
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3289 dnia: 02 Lutego 2023, 22:29:46 »
To zależy od stopnia zasyfienia, działań poprzedników. Jeśli każdy nie trzymał by się biernie we wszystkich warunkach zasad i zaleceń. To nie było by przypadków beznadziejnych. Niektórzy tutaj szydzą po co olej zmieniać częściej, to niech ci podadzą przykład katastrofy silnika, gdzie olej był wymieniany częściej. Takie przypadki na 100% będą po trzymaniu się książki, LL, we wszelkich warunkach jak leci. Dawniej był mit, jak auto lata po mieście, to będzie super silniczek. Teraz już chyba jest jasne, że to najgorsze warunki, najbardziej wymagające dla silnika, oleju, oraz skrzyni biegów.   

No tak i wszyscy zaraz lecą do mechanika, masz pan tu 15 koła i rób.  :grin: Zaraz zaraz, tak najłatwiej, najprościej i "najtaniej". Jak ktoś leniwy jest, to niech zawsze kupuje nowe auta, bo większość po prykazach ASO i ich zasadach, tym bardziej w LL, wymaga pochylenia się. Jeśli od nowości by było zdrowe podejście, profilaktyka, to potem nie było by trupa do leczenia. Wiara w przykaz interwału ogólnego, brak zainteresowania poza to, oraz wiara w cud olej z ASO co wszystko i wszędzie zniesie, są powodem dalszych problemów. 

Na początku płukankowo/dodatkowego też myślałem i oczekiwałem, zaleję zaryzykuję i zaraz silnikowi przyrośnie mocy, a syfu wyleci. Ale przez jeden przykład, gdzie to robił mechanik, to pokora zastąpiła prędkie myśli. Auto BMW, zawsze LL i potwierdzone przegrzewanie oleju, łykał 1L/1kkm. Ten mechanik w BMW mimo możliwości od razu nie bebeszył silnika. Zastosował skrócone interwały, zawsze postojowa i do jazdy płukanki. Po 60kkm takich procesów, w silniku zrobiło się czyściej, a pobory spadły do 200ml/1kkm.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/zdj%C4%98cia-otwartych-silnik%C3%93w-zdj%C4%99cia.131/post-5108

Tu się trzeba zdecydować, czy stać na nowe auto i olewka, czy jak po kimś to zaraz bebeszenie z mostu za 10-15kkm. Może jakiś wstęp by warto zastosować, może to coś powie, a może da zmiany w czasie. Jeśli by tak zaraz bebeszył, to po co u ludzi badać, zaraz na operację i niech lekarz sobie obejrzy.

Dla upartych są jeszcze mocniejsze środki, poczytajcie. Mniejszości chemia pomaga, ale czy nie warto wobec różnicy kasy jednak sprawdzić.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/eksperyment-z-xado-antykoks-anticarbon-płukanki.2476/

A tu taka dyskusja. Może to odpowiedź jest, może ja jestem w błędzie. Ale materia tematu patrząc na różne strony nie jest taka 0:1. Tak mi się wydaje. Opisy ogólne, kontra tabelki w knigach, a temp. robocza silnika. No to przechodzę na 0W30, lepsze bazy niby i coś niby lepiej niż 5W30.  :-)  Nikt mi nie zarzuci 5W, będzie 0W, a skoro floty leją i 10W czy 15W, to będzie miodzio.  :grin:   

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/optymalna-lepkosc-w-stosunku-do-temperatury-otoczenia-oraz-oleju.350/post-145476

« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 22:39:44 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3290 dnia: 02 Lutego 2023, 22:44:36 »
Ale 60kkm to kilka lat jazdy autem biorącym olej i czekania na cud ozdrowienia.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3291 dnia: 02 Lutego 2023, 22:49:21 »
To przykład, że chemia może zadziałać, 60kkm jest efektem ubocznym. Chodzi o niedowiarków. Przykład jest oparty na standardowych środkach, a jest kolejny poziom tego co bezpośrednio na tłoki się daje. Tam nikt nie lał oleju w koszcie TGMO.  A Ty kolego w ile robisz 60kkm ? Czy czasem nie szybkawo.  :-)
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 22:52:39 wysłana przez Rademenes »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3292 dnia: 03 Lutego 2023, 07:57:51 »
Dobra przestudiowałem większość tych sposobów i jak na razie najlepsze jest DMSO tylko odpada po nim farba z miski olejowej jak nie jest aluminiowa więc nie jest to prosty sposób tu przykład https://www.oilclub.pl/index.php?threads/p%C5%82ukanki-temat-og%C3%B3lny.74/page-194#post-117692
Kolejny środek to ruskie używają pianek do usuwania nagaru bezpośrednio na cylindry u nas tych co oni używają raczej nie ma w sprzedaży.
Antykoks tak sobie, choć płukanka, środek czyszczący wtryski czy ten Antykoks po oglądnięciu filmów na YouTube aplikując na tłoki ciepłe często odparuje zanim rozpuści nagar, ale widziałem film z kanału garażowe hobby gdzie poleca po zalaniu płukanki na tłoki wkręcić wężyk taki od manometru co sprawdza się kompresję i podać przez niego przez sprężarkę ciśnienie by przepychał środek w dół przez pierścienie i to niby działa.

Kolejnym sposobem jest to co robi i sprzedaje NAGAROZAUR koleś z kanału Auto Bachus teraz cały zestaw, czyli detergent plus gorąca wodą na tłoki na 30 minut i odessanie brudu. Jaki detergent można od niego kupić, lub poszukać taki co nie niszczy aluminium na pewno polecany Brudex bym nie stosował bo producent nie poleca, może jakiś do czyszczenia silnika czy felg aluminiowych czy może VOIGT BRUDPUR VC 242 by się nadał.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3293 dnia: 03 Lutego 2023, 10:36:43 »
DMSO to szybkie ekstremum, gdzie skala ryzyka tak jak jego działania jest wysoka. To co na cylindry jest dedykowane, ale też tak robią z płukankami, to zostawiają nawet na noc. Wtedy samoczynnie i powoli wszystko z nad przeleci do miski. Potem postojowa jeszcze i wymiana oleju.

Nagarozaur mało tam podaje własności czy składu cud preparatu. Woda wlana na tłoki to korozja postąpi maksymalnie w mig. Samo pozostawienie silnika i nie uruchamianie przez długo, może u góry powodować zaczątki korozji. Oby się nie okazało, że sprzedaje coś typu Brudex, tylko w rozcieńczeniu jakimś. To byłby najlepszy trik na kasę. Brudex stosują do elementów po wymontowaniu i w takim teście jako jeden z wielu wypadł najlepiej.

Przykład co przedstawiłem 60kkm, jest jednocześnie zaprzeczeniem, tak od raz bebeszyć silnik, oraz że chemia nie działa, tak jak i krótsze interwały. W myśl opinii, tylko mechanik, ten mechanik miał wiedzę i umiejętności aby to tanio sobie samemu zrobić, a mimo tego nie spanikował. Zrobił tak standardowo, nawet nic nie lejąc na otwarte tłoki przez świece i poszło. No i to nie był przypadek 100ml/1kk, tylko 1L/1kkm, gdzie wielu już by się poddało i tylko mechanik. Są wartości poborów takie, że mało się zyska, a bebeszenie cenowo takie samo będzie. Dla wielu problem to dolewki, a jaki problem przejść na tańszy olej i częściej wymieniać.

Co by ktoś nie pisał, to takie problemy są wynikiem tego co za poprzedników się działo i to nie rzadko przy współudziale ASO. Oczywiście są też konstrukcje kulawe, ale gdyby ktoś był trochę roztropny, zapobiegliwy i stosował profilaktykę, to nie było by dalej larum kolejnych ludzi. Jeśli uważacie, że coś innego wpływa jeszcze na to, że silnik pobiera olej, to proszę napiszcie. Ciężkie warunki pracy, przyczepy i góry to normalne.     

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3294 dnia: 03 Lutego 2023, 12:27:44 »
Racja z tym DMSO, ale wiadomo to ostateczność, co do płukanek na tłok to one puki ciepłe to tam zmiękczają nagar, ale jak ostygną, wyparują a całego nagaru nie zbiorą to on znowu zablokuje pierścienie. Ten detergent ciepły to z nagarem buzuje i on odpada a tłok czysty jak na filmiku od 41 minuty https://youtu.be/dbzn0TkjtDQ przez 30 minut chyba cylinder nie zardzewieje choć ja bym użył wody destylowanej mniej tworzy rdzę.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #3295 dnia: 03 Lutego 2023, 12:37:38 »
Mój plan na najbliższe kilka wymian (2, 3 razy w roku przez np. 2 lata, przy interwałach 8 kkm) to (jako, że teraz silnik jest po ar2820) wlewam oilsyn LL i jeżdżę 5 kkm kilkakrotnie dodając do benzyny ar6400 i przed wymianą oilsyn postojowa.
Następne cykle tak samo, przy czym oilsyn LL będzie szła od razu do świeżego oleju, na całe 8 kkm.
Czy coś w tym planie można dodać/zmienić?
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2023, 12:39:43 wysłana przez FUTURISTA »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3296 dnia: 03 Lutego 2023, 12:52:40 »
Mój plan na najbliższe kilka wymian (2, 3 razy w roku przez np. 2 lata, przy interwałach 8 kkm) to (jako, że teraz silnik jest po ar2820) wlewam oilsyn LL i jeżdżę 5 kkm kilkakrotnie dodając do benzyny ar6400 i przed wymianą oilsyn postojowa.
Następne cykle tak samo, przy czym oilsyn LL będzie szła od razu do świeżego oleju, na całe 8 kkm.
Czy coś w tym planie można dodać/zmienić?
No i jaki to koszt rocznie wychodzi olej+filtry+dodatki+robocizna?

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #3297 dnia: 03 Lutego 2023, 13:01:18 »
Jednorazowy koszt:
Olej 120
Filtr 30
Płukanka LL 100
Płukanka postojowa 100 (choć tu mógłbym użyć ar2820 za 50zł)
Dodatek do paliwa 100 (opcjonalnie)
Robocizna 0
więc rocznie x2 lub 3.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2023, 13:04:14 wysłana przez FUTURISTA »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3298 dnia: 03 Lutego 2023, 15:14:30 »
To co chemia nie da rady tylko wymiana?
Jak pierscienie staną na amen to chemią nie da rady.
A blok cierpi.
Choć próbować w zasadzie można - nie powinno być gożej niż jest byle zdążyć przed wytarciem ceramiki.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3299 dnia: 03 Lutego 2023, 15:35:44 »
@piotr_the niby płukanki na ciepło, ale wlewają jednak do ciepłego silnika i pozostawiają na noc. Do mnie bardziej przemawia płyn, który przeleci tak czy inaczej a nie pianka ,która zostanie u góry. Mimo tego do czego jest pianka, a postojowa.
Najpierw chodzi o zmiękczenie, czyli to co samo jak myją wyjęte tłoki. Miękkie już jakoś tam samo się oderwie, podzieli.   

https://www.youtube.com/watch?v=Bzd_XLY-Xeg

Na Twoim filmie nie podoba mi się jedno, po kiego bezczelnie tam wzięli butlę TEC 2000. To jest jawne sugerowanie i umniejszanie tej najbardziej chyba popularnej w necie. Sam zobacz u łysego tu na filmie, zakleili całą butlę i już jest lepiej. Co do wody, pomyśl rozpuszczalniki to jeszcze, ale gdzie i kto poza tym gościem wlewa wodę do silnika. Przecież to tam się odtłuści całkiem, ja bym tak nie zrobił, przejmowałem się 8ml wody w oleju, a lać kupę wody do silnika, wymiękam. Ale jeśli tłoki wyjęte, to spoko. Jest gdzieś u tego nagarozaura film jak zalewa silnik wodą ?

@FUTURISTA nie zakładaj ile w roku, tylko co 8kkm i bez znaczenia miesiąc, pora roku. Z AR6400 nie przesadzaj, to jest całe 400ml na 1 bak, co 8kkm nie koniecznie, co 16kkm zawsze. Bo świece i sondy będą zbyt czerwone. Postojowa zawsze, przynajmniej na 15min, ja czasem do 40min na postoju, na Oilem Flush nie latałem, ale wielu wlewa w domu i dolatuje z tym do mechanika, nie przesadzając z RPM i prędkościami. Czy Oilsyn LL za każdym razem do nowego oleju, można, będzie grubo i cyklicznie w działaniu. Na oil kiedyś pisali tak, postojowe to postojowe usuwają nietrwałe syfy, a te twardsze co powstawały z czasem, to analogicznie ta do jazdy lepiej usuwają. Po 2-3 interwałach takich 8kkm zobaczysz, może dalej coś przez świece na tłoki jeszcze. Sam pomyśl, ile ta kobita tak latała, to o raz cudu nie będzie. Zagęścisz działania i intensywność, może to podzieli czas potrzebny.

Koszty 400-450, choć do paliwa to co 2 interwały. Nie no niemożliwe, jednorazowy koszt nie przekracza kosztu TGMO  :shock:, a zestaw jest szeroki. Tu widać jak byk, albo cud i wiara w cuda, albo realne myślenie, normal olej, interwał i masa profilaktyki. Czy Wy tu widzicie, po której stronie jest wina problemów przyszłych.  :-) A dalej nawet jak 3 razy w roku, to może = jeden serwis w ASO. Ale nie ASO najlepsze jest i co tu gadać.  :| Nawet gdyby dodać 3 razy w roku koszt wymiany, ja płacę 70, to 200 dla luksusu spokojnej czachy mało.   :cool:

« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2023, 15:44:34 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl